Τουρκία: Αδέλφια υπεξαίρεσαν ένα δισ. δολάρια από τράπεζα στη Σαμψούντα

Τουρκία: Αδέλφια υπεξαίρεσαν ένα δισ. δολάρια από τράπεζα στη Σαμψούντα

Για την «απάτη του αιώνα» κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ - Δεν χάκαραν το ψηφιακό σύστημα, αλλά εκμεταλλεύτηκαν κενό ασφάλειας οι δράστες που συνελήφθησαν

turkey_main
Δυο αδέλφια από την Σαμψούντα στην Τουρκία, κατηγορούνται για τραπεζική υπεξαίρεση 1 δις δολαρίων, αξιοποιώντας κενό ασφάλειας στο ψηφιακό σύστημα ιδιωτικής τράπεζας.

Πρωταγωνιστές της τραπεζικής απάτης είναι τα αδέλφια Ρετζέπ και Εμρέ Γκέζεκ, που έχουν γίνει «πρωτοσέλιδο» τις τελευταίες μέρες στα τουρκικά ΜΜΕ. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παράνομες μεταφορές χρημάτων, το διήμερο 26-28 Φεβρουαρίου 2022, ύψους 16 δις Τ.Λ. (1 δις δολάρια).

Το ποσό αυτό ισούται με τα κέρδη της συγκεκριμένης τράπεζας για χρονικό διάστημα 1.5 έτους. Η τράπεζα που έλαβε μέρος η εντυπωσιακή υπεξαίρεση δεν έγινε γνωστή έως αυτή τη στιγμή.

turkey_1


Η κατακόρυφη αύξηση των καταθέσεων στους λογαριασμούς των δραστών, έθεσαν σε κινητοποίηση την τράπεζα που προχώρησε στο μπλοκάρισμά τους και στον ενδελεχή έλεγχο. Η καθυστέρηση της τράπεζα να αντιληφθεί την απάτη, είχε ως αποτέλεσμα οι δράστες να εκταμιεύσουν μεγάλα ποσά, τα οποία μετέφεραν μέσα σε τσάντες. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τα δύο αδέλφια είχαν ήδη ξεκινήσει να ξεπληρώνουν προσωπικές υποχρεώσεις και χρέη συγγενικών τους προσώπων με τα χρήματα που είχαν υπεξαιρέσει. Παράλληλα αγόρασαν ακριβά κινητά τηλέφωνα, ενώ επιχείρησαν να αποκτήσουν και ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Οι Αρχές θεωρούν πως οι παράνομες μεταφορές χρημάτων οφείλεται σε σφάλμα ψηφιακού λογισμικού μεταξύ του τμήματος επενδύσεων και του τμήματος καταθέσεων της τράπεζας, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπήρξε απόπειρα χακαρίσματος.

Η σούπερ απάτη των αδελφών Γκέζεκ, που συνελήφθησαν και κρατούνται, απασχολούν έντονα τα τουρκικά ΜΜΕ, που θέτουν το ερώτημα πως προέκυψε ένα τέτοιο σοβαρό κενό ασφαλείας στη συγκεκριμένη τράπεζα, μέσω παραβίασης του συστήματος mobile banking.

Να σημειωθεί πως ο ένας από τους δύο δράστες, ο 26χρονος Ρετζέπ Γκέζεκ, εργάζεται σε πρατήριο καυσίμων στην Σαμψούντα.


Ειδήσεις σήμερα:

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» μπήκαν οι υπογραφές για 3 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale

Μπάιντεν μετά τη Σύνοδο G7: Αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους Ουκρανούς στην προάσπιση της εδαφικής τους κυριαρχίας

Με Rafale, Spitfire, θωρακισμένα M1117 και Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης