Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία έχει τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες», θριαμβολογεί ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία έχει τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες», θριαμβολογεί ο Ζελένσκι

Νέο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου για την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του - Απαιτεί επίσης την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης

tanks-oukrania-arthro
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα νέο βιντεοσκοπημένο διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του.

Ο Ζελένσκι αναφέρει ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δεκαετιών - ισχυριζόμενος ότι 31 ρωσικές τακτικές ομάδες μάχης έχουν πλέον καταστεί ανίκανες για μάχη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, συνομιλούμε τους εταίρους μας σχετικά με την κατάσταση του δημάρχου μας. Η αξίωσή μας είναι σαφής: πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως (…). Τηλεφώνησα ήδη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, Μίλησα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (…), θα μιλήσω σε όσους είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία. «Αναμένουμε από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μας δείξουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και το κοινοβούλιο, ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ απήχθη χθες από Ρώσους στρατιώτες, που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, μεταξύ Μαριούπολης και Χερσώνας, διότι «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό».  Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο δήμαρχος συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στο κέντρο κρίσεων της πόλης, όπου ασχολείτο με θέματα εφοδιασμού.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, 2.000 Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Μελιτόπολη εναντίον της ρωσικής εισβολής και με αίτημα την απελευθέρωση του δημάρχου τους. «Ακούς, Μόσχα; Εάν 2.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη κατά της κατοχής, πώς μπορείτε στη Μόσχα να είστε κατά του πολέμου», διερωτήθηκε στο βίντεο.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η Μελιτόπολη μετρούσε λίγο πάνω από 150.000 κατοίκους.

Απαιτεί επίσης την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος φέρεται να έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, λέγοντας ότι έχει συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τους Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες.

Κλείσιμο
Ο Ζελένσκι λέει επίσης ότι η Ουκρανία συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιταχύνει την ένταξή της στην ΕΕ.

«Τώρα είναι η ώρα που απαιτεί από όλους μας να είμαστε αποτελεσματικοί. Εκτελέστε τη δουλειά σας στο έπακρον, βοηθώντας συναδέλφους, φροντίζοντας τους αγαπημένους τους ενώ δίνετε τα πάντα για την άμυνα της χώρας μας. Για τους δικούς μας υπερασπιστές.
Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο. Αυτός είναι ένας πόλεμος για την ανεξαρτησία μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δείτε το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:



Όπως αναφέρει το «Kyiv Indepedent» αυτές είναι οι ενδεικτικές εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ρωσίας στις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας:





Ειδήσεις σήμερα:


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ηχούν πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο - Ο Πούτιν βομβαρδίζει πόλεις για να «σπάσει» ο Ζελένσκι

Αγριεύει ο «Φίλιππος» από το μεσημέρι με χιόνια και στην Αττική - Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

«Δεν θα χρησιμοποιούσα την ασθένεια των παιδιών για να φέρω πίσω τον Μάνο, εγώ του είπα να φύγει» λέει η Ρούλα Πισπιρίγκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης