Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστια συγκέντρωση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστια συγκέντρωση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο

Τουλάχιστον 30 ρωσικές φρεγάτες, υποβρύχια, καταδρομικά και αποβατικά από τα Στενά του Κέρτς μέχρι τις ακτές της Βουλγαρίας - Και στην Μεσόγειο, τουλάχιστον 20 ρωσικά πολεμικά πλοία μεταξύ Κύπρου και Συρίας - Τι παρακολουθεί ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ, πορεία προς το Αιγαίο και από το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
stenes_epafes_ploiwn_thema__new_xr
Ενας ναυτικός ψυχρός πόλεμος διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, παράλληλα με την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, υποβρύχια, καταδρομικά, αρματαγωγά και βοηθητικά πλοία έχουν δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο κλοιό στη Μαύρη Θάλασσα.

Από τις ακτές της ρωσικής Κριμαίας και προς τα νοτιοδυτικά, ο στόλος των ρωσικών πολεμικών πλοίων έχει δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο φράγμα πυρός που εκτείνεται ως τα ανοιχτά της Ρουμανίας και φτάνει ανατολικά της Βάρνας στη Βουλγαρία. Είναι η επιχείρηση αποκλεισμού της Ουκρανίας από θαλάσσης, με αντικειμενικό σκοπό της Μόσχας να μην επιτραπεί σε κανένα πολεμικό πλοίο άλλης χώρας να προσεγγίσει προς την Οδησσό και τις ακτές της πολιορκούμενης χώρας.

Russian_Black_Sea_Fleet_2


Παραλλήλως, η παρουσία περισσότερων από 30 ρωσικών πολεμικών πλοίων αποτρέπει εμπορικά πλοία που θα επιχειρούσαν να προσεγγίσουν πόλεις της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, σπάζοντας τον ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια από τα ρωσικά πολεμικά πλοία που διέπλευσαν τα Στενά επαναπροσέγγισαν τη Μαύρη Θάλασσα προερχόμενα ακόμη και από τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού ωκεανού από τον οποίο αποσπάστηκαν για να ενισχυθεί από θαλάσσης η εισβολή στην Ουκρανία.


Ενα από τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ήταν αυτό που άνοιξε πυρ εναντίον των 13 Ουκρανών συνοριακών φρουρών στο Φιδονήσι, ανοιχτά της Οδησσού, θανατώνοντας το σύνολο των υπερασπιστών του νησιού. «Προς ρωσικό πολεμικό πλοίο. Αντε γ@@@τε» ήταν οι τελευταίες λέξεις των Ουκρανών στρατιωτών, προτού το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου ανοίξει πυρ και εξοντώσει και τους 13 στρατιωτικούς φρουρούς.

Κλείσιμο

Η τρομακτική ναυτική παρουσία των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα έγινε αφού οι Ρώσοι κατάφεραν να περάσουν ανεμπόδιστοι τα ελεγχόμενα από την Τουρκία Στενά του Βοσπόρου. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε αρνητικά στα επανειλημμένα αιτήματα των Ουκρανών να εμποδιστεί η διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά.

«Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δίνοντας το πράσινο φως στη Μόσχα για να διατηρήσει ανεμπόδιστα τη ναυτική της παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα και να έχει την ευχέρεια συσσώρευσης ακόμη περισσότερων ναυτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, αν το επιλέξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με την επιλογή του ναυτικού αποκλεισμού, η Μόσχα στέλνει το σήμα ότι θέλει να στραγγαλίσει την τροφοδοσία πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από φιλορωσικές δυνάμεις, επιτείνοντας τις συνθήκες πολιορκίας.

Πολύ ισχυρή είναι και η ρωσική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανάμεσα στην Κύπρο και στις ακτές της Συρίας, γύρω από τη βάση της Ταρτούς που ανήκει στο ρωσικό ναυτικό, είναι αναπτυγμένη μια δύναμη περίπου 20 ρωσικών πολεμικών πλοίων. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή αρμάδα με φρεγάτες και καταδρομικά πρώτης γραμμής. «Ανησυχούμε για το μέγεθος της μαζικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, της μεγαλύτερης που έχει δει η Ευρώπη από το 1945» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

russian-navy-jul2019-st-petersburg-afp-edit

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κινείται σημαντικός αριθμός πλοίων του αμερικανικού 6ου Στόλου. Μάλιστα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή παραμένει και το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν». Τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στην Αδριατική, όμως από το βράδυ της Παρασκευής το γιγαντιαίο -συνολικού μήκους 333 μέτρων- «Χάρι Τρούμαν» βρισκόταν δυτικά της Κέρκυρας, με κατεύθυνση προς το Ιόνιο και νότια πορεία. Εικάζεται ότι τις επόμενες ώρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που μεταφέρει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη με δυνατότητα άμεσης απονήωσης από τα καταστρώματά του, θα πλεύσει προς το Βόρειο Αιγαίο. Το «Χάρι Τρούμαν» βρίσκεται στη Μεσόγειο από την περίοδο των Χριστουγέννων, ένα ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα και συνοδεύεται από 5-6 αμερικανικές φρεγάτες και αντιτορπιλικά.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε μια αναμέτρηση κατά λάθος, σαν αυτή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2020 ανάμεσα στον ελληνικό στόλο και τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις» είπε αινιγματικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας συνειρμούς που προκαλούν ανατριχίλα και φέρνουν στον νου σενάρια κινηματογραφικών ταινιών.

Την ώρα που στη Μαύρη Θάλασσα τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία και στη Μεσόγειο τείνουν να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε μια ακήρυχτη ναυμαχία, στην ευρύτερη περιοχή μας κινούνται πολεμικά πλοία κι άλλων χωρών. Ανοιχτά της Κύπρου πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με ακόμη 5-6 πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Επί του παρόντος, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις τηρούν στάση αναμονής.


Ειδήσεις σήμερα

Καθαρές λύσεις και «αλλαγή παραδείγματος» από Μητσοτάκη στην πολιτική ασφάλειας

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Bianca» - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» σήμερα

Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης