Πενήντα λεπτά διήρκεσε η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος

Πενήντα λεπτά διήρκεσε η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος

Τι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος - Έχει οξυνθεί το κλίμα λόγω της συγκέντρωσης Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία

Screenshot_2021-12-30_at_11_15_18_PM
Με φόντο την κλιμακούμενη ένταση γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησαν την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία τους αυτόν τον μήνα.

Πενήντα λεπτά διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν απόψε οι δύο ηγέτες.

Το τηλεφώνημα αυτό, που έγινε κατόπιν αιτήματος του Ρώσου προέδρου, ξεκίνησε στις 22.35 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 23.25. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο αναμένεται να κάνουν σύντομα ανακοινώσεις για τα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες.



H συνομιλία άρχισε ύστερα από αίτημα του Κρεμλίνο, με ΝΑΤΟ και EE να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στη Μόσχα ώστε να μην συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειες στην Ουκρανία. 

Η Δύση ανησυχεί για τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες, μετά την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και τη στήριξη που όπως λέει προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία και τονίζει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο έδαφός της, όπως επιθυμεί.

Η Μόσχα, ανησυχώντας για τον «επανεξοπλισμό» όπως λέει της Ουκρανίας από τη Δύση, ζητά νομικώς δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικότερα και ότι ορισμένα επιθετικά όπλα δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν έχουν εξασθενίσει τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης για κάποιες εβδομάδες τώρα και θα χρειαστεί μια δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο για να την αντιμετωπίσουμε και να βρούμε μια οδό αποκλιμάκωσης» ανέφερε.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν εκείνος που ζήτησε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν. «Όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια του 2021, ο πρόεδρος Πούτιν είπε, ναι, ας μιλήσουμε. Και όταν ο πρόεδρος Πούτιν λέει, ενδιαφέρομαι για μια επαφή και για μια τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ναι», δήλωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Λαϊκίζουν όσοι ζητούν μαζικά δωρεάν PCR τεστ σε ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα

Καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος τα συχνότερα συμπτώματα της Omicron

«Η πανδημία ίσως τελειώσει το 2022» λένε επιστήμονες, πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός στο μέλλον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης