Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται σκληρά» και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για νααπομακρύνουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι 33.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.
Υποστηρίζει ότι περίπου 11.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ σε λιγότερο από 36 ώρες, χαρακτηρίζοντας την εκκένωση «σκληρή και επώδυνη», ενώ παραδέχθηκε ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενους κινδύνους.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, η επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων Αφγανών από την Καμπούλ θα είναιδύσκολη και επώδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. «Δεν υπάρχει τρόπος να απομακρύνουμε τόσους ανθρώπους χωρίς πόνο, απώλειες και χωρίς να συμβαίνουν αυτά τα σπαρακτικά γεγονότα που βλέπουμε στην τηλεόραση».
Σημείωσε μάλιστα ότι βασική του προτεραιότητα είναι να γυρίσουν σώοι σπίτι τους όλοι οι Αμερικανοί πολίτες. «Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι θα πάει σπίτι», δήλωσε.
Επιπλέον, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να γνωστοποιήσει τα σχέδια του σχετικά με το πώς θα πραγνατοποιηθεί η ασφαλής απομάκρυνση τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Σε μια βραδιά υψηλού συμβολισμού στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις του για τη σεζόν 2026/27, εγκαινιάζοντας επισήμως παράλληλα και τη νέα στρατηγική συνεργασία του με τη Superbet, η οποία αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό της ομάδας