Ισραήλ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Τα κόμματα που συμμετέχουν και η κατανομή των υπουργείων

Ισραήλ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Τα κόμματα που συμμετέχουν και η κατανομή των υπουργείων

Στη μετα -Νετανιάχου ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει οκτώ κόμματα  - Η νέα κυβέρνηση του Τελ Αβίβ θα έχει 28 υπουργούς ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες

israel_governemnt
Mε μία χειραψία ο «βασιλιάς» του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου έδωσε το στέμμα στο άλλοτε πολιτικό του τέκνο, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος κέρδισε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης στη Κνεσέτ, προχωρώντας στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού οκτώ κομμάτων.

Η 36η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει 28 υπουργούς και θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε αριθμό υπουργών στην ιστορία της χώρας (η προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου είχε 36 υπουργούς).

Επιπλέον, χαρτοφυλάκιο λαμβάνουν οκτώ γυναίκες, αριθμός ρεκόρ σε κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, όπως σχολιάζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Αφού ένωσαν τις δυνάμεις τους, ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης του κόμματος «Yamina» και ο πρώην τηλεοπτικός σταρ, Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης , επικεφαλής του κόμματος «Yes Atid», βάζουν τέλος σε δύο χρόνια πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση.

Στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ συμμετέχουν οκτώ κόμματα (δύο αριστερά, δύο κεντρώα, τρία δεξιών και ενός αραβικού) κάτι που μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ.

Αξιοσημείωτο είναι πως, την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει σε αυτή, ήταν το 1992 στη διάρκεια της «κυβέρνησης ειρήνης» του Γιτζάκ Ράμπιν.

Κλείσιμο
Αυτή τη φορά το αραβικό κόμμα «Ra' am» υπό τον Μάνσουρ Αμπάς έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Μπένετ και Λαπίντ.

Τα οκτώ κόμματα κόμματα θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με τους «Τimes οf Israel», είναι:

- Το κεντρώο «Yesh Atid» του Γιαίρ Λαπίντ (17 έδρες) το ακροδεξιό «Yamina» (6 έδρες) του Ναφτάλι Μπένετ, το κεντροδεξιό «Μπλε-Λευκό» (Kakhol lavan») με ηγέτη τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς (8 έδρες), το εθνικιστικό κόμμα «Yisrael Beytenu» (επτά έδρες), το δεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Γκιντεόν Σάαρ «Νέα Ελπίδα» (6 έδρες), το Εργατικό Κόμμα «Parti travailliste» το αριστερό κόμμα «Meretz» (έξι έδρες) και το αραβικό κόμμα «Ράαμ» (Ενωμένη Αραβική Λίστα) υπό τον Μανσουρ Αμπάς (4 έδρες).

- Τα ισραηλινά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Οι Άραβες βουλευτές του ισραηλινού κοινοβουλίου, αν και αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ, που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση, τελικά συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο εκατομμυριούχος Ναφτάλι Μπένετ ηγείται της παράταξης «Yamina» που υιοθετεί έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και την θέση της προσάρτησης των δύο τρίτων περίπου της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Ο 49χρονος επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα κατέβηκε στην πολιτική το 2013. Έκτοτε ανέλαβε πέντε υπουργεία. Στο τελευταίο, το υπουργείο Άμυνας το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας στο Ισραήλ, κινητοποίησε τον στρατό για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο Μπένετ έδωσε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης ζητώντας το πόστο του πρωθυπουργού: πρώτος αυτός και στη συνέχεια (Σεπτέμβριος του 2023) ο Γιαΐρ ο Λαπίντ στην εναλλασσόμενη πρωθυπουργία.

Πώς θα κατανεμηθούν τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel»

- Ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ και επικεφαλής του «Yamina» είναι ο νέος πρωθυπουργός σε μια κυλιόμενη εναλλαγή στην εξουσία και μετά θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

- Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος «Yes Atid» που με 17 έδρες είναι δεύτερη δύναμη στην Κνεσέτ, θα είναι αντίστοιχα στο πρώτο μισό της θητείας υπουργός Εξωτερικών και μετά θα αναλάβει την πρωθυπουργία (στις 27 Αυγούστου του 2023).

- Ο υπερεθνικιστής Αβιγκόρ Λίμπερμαν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

- Ο Μπένι Γκαντζ, μέχρι πρόσφατα εταίρος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση και ηγέτης του κόμματος «Μπλε - Λευκό», θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπουργός Άμυνας.

- Ο Γκίντεον Σααρ, αρχηγός του δεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα» με 6 έδρες στη Βουλή, θα αναλάβει το κρίσιμο και για το μέλλον του Νετανιάχου, υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Η 43χρονη Αγελέτ Σακέντ- ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή, που ίδρυσε μαζί με τον Μπένετ τη «Νέα Δεξιά» και προς το παρόν εκπροσωπεί τον πολιτικό σχηματισμό «Yamina», θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

- Το υπουργείο Υποθέσεων Διασποράς θα αναλάβει η Ναχμάν Σάι από το κόμμα των Εργατικών.

- Στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας διορίζεται ο Ομέρ Μπαβλέβ από το κόμμα των Εργατικών.

- Ο γοητευτικός Γιοάζ Χέντελ από το κόμμα «New Hope» αναλαμβάνει το υπουργείο Επικοινωνίας.

- Το υπουργείο Απορρόφησης Μεταναστών ανατίθεται στην Πνίνα Τάμανο-Σάτα (από το κόμμα «Blue and Μπλε».

-Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η Ματάν Καχάν από το κόμμα Yamina.

- Το υπουργείο Πληροφοριών αναλαμβάνει η Ελαζάρ Στερν από το κόμμα «Yesh Atid».

Σύμφωνα με τους Times of Israel, από το αραβικό κόμμα Ra'am θα διοριστεί ένα μέλος του υφυπουργός στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη - Νέα 24ωρη απεργία των ναυτεργατών

Καμένα Βούρλα: 24χρονος βίασε 11χρονη μέσα σε ασανσέρ

Το πρώτο μήνυμα του Έρικσεν: «Δεν τα παρατάω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης