Γιαίρ Λαπίντ: Θα μπορούσε να γίνει ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ

Γιαίρ Λαπίντ: Θα μπορούσε να γίνει ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ποιος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που καλείται να βγάλει το Ισραήλ από την πολιτική κρίση και να βάλει τέλος στην πρωθυπουργία Νετανιάχου - Έλαβε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση - Πρώην τηλεπαρουσιαστής ποιητής συγγραφέας και... σέξι

lapid
Eντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ έδωσε χθες ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία (61 βουλευτές) στην Κνεσέτ.

Σειρά έχει τώρα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης με 28 ημέρες περιθώριο για να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως είχε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Αν δεν επιτύχει, η χώρα ίσως οδηγηθεί στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε 2,5 χρόνια.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να συμμαχήσει με τον ακροδεξιό Ναφτάλι Μπένετ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κόμματος «Γες Ατίντ» (Υπάρχει Μέλλον) έχει θεωρηθεί ως ο πιο σέξι άντρας του Ισραήλ και όχι μόνο: γράφει ποιήματα, βιβλία, ενώ στο παρελθόν ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τηλεπαρουσιαστής.

Κλείσιμο
Ο Λαπίντ εγκατέλειψε τα τηλεοπτικά πλατό φιλοδοξώντας με το κόμμα του να εκφράσει όλους όσοι διαφωνούν με τον σκληρό εθνικισμό της κυβέρνησης του Νετανιάχου. Αφού όμως ο «Μπίμπι» (παρατσούκλι του Νετανιάχου) δεσμεύτηκε να βάλει νερό στο κρασί του για να συμμαχήσει μαζί του, ο Λαπίντ δέχτηκε την πρότασή του το 2013 και ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρώην άνκορμαν επί μία τετραετία του Καναλιού 2– αλλά και δημοσιογράφος του Τύπου, αρχικά στην εφημερίδα «Μααρίβ» και εν συνεχεία στην «Γεντιόθ Αχρονόθ», ο Γιαίρ προβάλλει τον εαυτό του ως μετριοπαθή και πραγματιστή με πατριωτικές τάσεις.

Απορρίπτει κάθε μονομερή επέμβαση του Ισραήλ εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ως προς το Παλαιστινιακό, τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους αρνούμενος, όμως, κάθε υποχώρηση που θα αφορά την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1963 στο Τελ Αβίβ. Είναι συγγραφέας 11 νέο-νουάρ μυθιστορημάτων. Το «Διπλό Παιχνίδι», πρώτο μέρος μιας τριλογίας με ήρωα τον ντεντέκτιβ Τζος Σίρμαν που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πόλεις» έχει γίνει μπεστ σέλερ. Η μητέρα του Γιαίρ, Σουλαμίτ Λαπίντ, ήταν συγγραφέας και ο πατέρας του, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, δημοσιογράφος.

Η σύζυγος του Γιαίρ Λαπίντ, Λίχι, είναι επίσης δημοσιογράφος. «Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά», όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος παλαιότερα. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τους Γιόαβ, Λίορ και Γιαέλ.

Το 2005, οι ισραηλινοί πολίτες τον ψήφισαν ως την 36η μεγαλύτερη φυσιογνωμία όλων των εποχών. Οι γυναίκες του Ισραήλ τον έχουν ψηφίσει ως τον πιο σέξι άνδρα της χώρας.


Ειδήσεις σήμερα

Θύελλα οργής για YouTuber που έκανε ευθανασία στον σκύλο της αφού δάγκωσε τον γιο της

Γεωργαντάς: Θα σταματήσουν τα SMS από τις 15 Μαΐου

«Χτίζεται» το τείχος ανοσίας: Μέχρι τέλος Μαΐου 20% των πολιτών θα έχει πλήρη θωράκιση κατά του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης