ΗΠΑ: Το Τέξας προχώρησε στην πρώτη εκτέλεση κρατούμενου για φέτος στη χώρα

ΗΠΑ: Το Τέξας προχώρησε στην πρώτη εκτέλεση κρατούμενου για φέτος στη χώρα

Στον Κουίντιν Τζόουνς χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση και ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 18:40 χθες το απόγευμα

johnsons
Η αμερικανική πολιτεία Τέξας εκτέλεσε χθες Τετάρτη έναν Αφροαμερικανό, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο μιας 83χρονης, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει από τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ να του δώσει χάρη.

Στον Κουίντιν Τζόουνς χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση και ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 18:40 χθες το απόγευμα (02:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας). Είναι ο πρώτος κρατούμενος που εκτελείται στο Τέξας αλλά και στις ΗΠΑ φέτος.

Σε ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών το οποίο μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας New York Times την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζόουνς απευθυνόταν απευθείας στον Ρεπουμπλικάνο Άμποτ ζητώντας του να μετατρέψει την ποινή του σε ισόβια.

“Σκότωσα κάποιον πριν από περισσότερα από 20 χρόνια”, παραδέχθηκε στο βίντεο ο 41χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος το 1991 σκότωσε την αδελφή της γιαγιάς του, ηλικίας 83 ετών, με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ και στη συνέχεια της πήρε 30 δολάρια για να αγοράσει ναρκωτικά.

Όμως “δεν είμαι πια ο ίδιος, έγινα άνθρωπος στην πτέρυγα των μελλοθάνατων”, πρόσθετε. “Κύριε κυβερνήτη, αν μπορείτε να το βρείτε μέσα στην καρδιά σας να μου δώσετε χάρη, θα μπορούσα να συνεχίσω να ζω για να βελτιωθώ”.

Παράλληλα οι δικηγόροι του, ανέμεσα στους οποίος είναι και η κόρη του θύματός του αλλά και η ηθοποιός Σάρα Πόλσον, ανήρτησαν στο διαδίκτυο μια αίτηση, η οποία επίσης απευθυνόταν στον κυβερνήτη του Τέξας, η οποία ως χθες το πρωί είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 160.000 υπογραφές.

Ο Άμποτ έχει δώσει χάρη μόνο σε έναν μελλοθάνατο τα έξι χρόνια που βρίσκεται στον θώκο του κυβερνήτη του Τέξας.

Κλείσιμο
Οι δικηγόροι του Τζόουνς είχαν προσφύγει και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η εκτέλεσή του. Υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι ο πελάτης τους πάσχει από “νοητική στέρηση” και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Αυτή ήταν η πρώτη εκτέλεση που έγινε στις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, καθώς ο Δημοκρατικός είναι αντίθετος στη θανατική ποινή. Εξάλλου ακόμη και οι πιο συντηρητικές πολιτείες, όπως το Τέξας, έχουν προχωρήσει σε πολύ λίγες εκτελέσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναφέρει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις τον Ιούλιο του 2020 και είχε προχωρήσει σε αριθμό ρεκόρ (13) εκτελέσεων κρατούμενων με θανατηφόρα ένεση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συνεπιμέλεια: Τεταμένο κλίμα, προσωπικές αναφορές και έντονες διαφωνίες– Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου

Αξιωματούχος Χαμάς: Εκεχειρία με το Ισραήλ μέσα στις επόμενες δύο μέρες

Η Apple κόβει τα πόδια στο Facebook με το iOS 14.5.1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης