Τουρκία: Εγκαταλείπει τη Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Τουρκία: Εγκαταλείπει τη Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Την πρόταση επέβαλε αρχικά στέλεχος της κυβέρνησης του Ερντογάν - Δολοφονήθηκαν περισσότερες από 300 γυναίκες στη χώρα τον περασμένο χρόνο

b96a45c660f5311f123b369b5f4f9d4e
Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεθνή σύμβαση η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δυνάμει προεδρικού διατάγματος που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, πυροδοτώντας αμέσως επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Συντηρητικοί πολιτικοί ερίζουν πως το κείμενο αυτή βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΔ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Στην Τουρκία η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση συζητείτο αφότου έθεσε θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά.

Έκτοτε, γυναίκες έβγαιναν συχνά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων πόλεων, απαιτώντας η κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση.

Κλείσιμο
Η Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, αντιπρόεδρος του CHP αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται».



Το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας «εγγυώνται» την προστασία «των δικαιωμάτων των γυναικών», αντέτεινε η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία.

Πέρυσι δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες, κατά την οργάνωση We Will Stop Femicide.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Lockdown με «βαλβίδες αποσυμπίεσης» - Τι αλλάζει σε μετακίνηση και δραστηριότητες 

«Βόμβα» η απροθυμία των υγειονομικών να εμβολιασθούν - Οι μισοί νοσηλευτές δεν έχουν κάνει εμβόλιο 

Ψυχολόγος και λάτρης των φιδιών ο 30χρονος που τον δάγκωσε η ινδική κόμπρα - Πώς του επιτέθηκε το ερπετό 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης