Brexit: «Ακόμα και μέσα στη μέρα η συμφωνία ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου» λένε αξιωματούχοι

Brexit: «Ακόμα και μέσα στη μέρα η συμφωνία ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου» λένε αξιωματούχοι

Αισιοδοξία για την τελική έκβαση των συζητήσεων ανάμεσα στους διαπραγματευτές ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες

boris_ursula
Όλο και πιο κοντά σε μια ιστορική εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, πλησιάζουν οι διαπραγματευτές Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων, οι οποίοι επισημαίνουν πως «το deal μπορεί να προκύψει ακόμα και σήμερα».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν έχουν αναλάβει προσωπικά το ζήτημα τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιώντας αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες, σε μια τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά στο τέλος του μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν από νωρίς την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με τις συζητήσεις να είναι επικεντρωμένες σε δύο βασικές διαφωνίες σχετικά με την αλιεία: ποια πρόσβαση θα έχουν τα σκάφη της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και ποια δικαιώματα θα έχει η ΕΕ για να επιβάλει αντίποινα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίσει αυτήν την πρόσβαση στο μέλλον.

Σε περίπτωση που οι δυο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει προσχέδιο κειμένου και θα το στείλει στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωμάτη. Οι απεσταλμένοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα έχουν δύο ημέρες για να συζητήσουν και να εγκρίνουν το σχέδιο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια γραπτή διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

«Θύμα» κορωνοϊού το κρατικό πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Δεν θα πραγματοποιηθεί κλήρωση μετά από 93 χρόνια

Συντάξεις Ιανουαρίου: Ολοκληρώνονται οι πληρωμές για τους δικαιούχους

Με ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ θα εμβολιάζονται οι υγειονομικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης