Brexit - Κομισιόν: Νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας

Brexit - Κομισιόν: Νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσημη επιστολή για παράβαση των υποχρεώσεων του Λονδίνου βάσει της συμφωνίας αποχώρησης - Ποιο άρθρο παραβίασαν οι Βρετανοί

brexit_1
Νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας για παραβίαση όρων της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωσε ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την έναρξη της «διαδικασίας επί παραβάσει» ανακοίνωσε η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσημη επιστολή για παράβαση των υποχρεώσεων του Λονδίνου βάσει της συμφωνίας αποχώρησης. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να απαντήσει στη σημερινή επιστολή.

Το άρθρο 5 της συμφωνίας αποχώρησης ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης και ότι πρέπει να απέχουν από μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη αυτών των στόχων. Και τα δύο μέρη δεσμεύονται από την υποχρέωση να συνεργάζονται με καλή πίστη στην εκτέλεση των καθηκόντων που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλε ένα νομοσχέδιο («νομοσχέδιο εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου») το οποίο, εάν εγκριθεί, θα παραβιάζει κατάφωρα το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, καθώς θα επέτρεπε στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να αγνοήσουν τη νομική ισχύ του.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίασε την υποχρέωσή του να ενεργεί με καλή πίστη, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συμφωνίας αποχώρησης. Επιπλέον, ξεκίνησε μια διαδικασία, η οποία - εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο - θα εμπόδιζε την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή κίνησε σήμερα τις διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης.

Κλείσιμο
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει, μέχρι το τέλος αυτού του Οκτωβρίου, να υποβάλει τις παρατηρήσεις του στην επίσημη επιστολή. Αφού εξετάσει αυτές τις παρατηρήσεις, ή εάν δεν έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

Η επίσημη διαδικασία ορίζει ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το Λονδίνο υπεραμύνεται της αθέτησης των όρων του Brexit

Η Βρετανία έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για την μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μέσω του Internal Market Bill (νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά), δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν της εκκίνησης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να έχουν την δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Συλλογική η ευθύνη μας - Να μην μετακυλίουμε ευθύνες

Παρίσι: Το Rafale που προκάλεσε αναστάτωση είχε λάβει άδεια για να σπάσει το φράγμα του ήχου

Δικαστής διέλυσε γάμο λόγω στυτικής δυσλειτουργίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης