Έκρηξη στη Βηρυτό: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που σκόρπισε τον όλεθρο

Έκρηξη στη Βηρυτό: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που σκόρπισε τον όλεθρο

 Ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Θωμαϊδης εξηγεί στο protothema.gr από που προήλθε η τεράστια έκρηξη με πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου

beirut-apocalypse-0
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τεράστια έκρηξη με τους πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου. Μιας ουσίας η οποία χρησιμοποιείται, σύμφωνα με ειδικούς, και για την κατασκευή εκρηκτικών.

Τι είναι όμως το νιτρικό αμμώνιο και που μπορεί να βρεθεί;

Ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Θωμαϊδης μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι: «Το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα στοιχείο που ονομάζουμε άλας, το οποίο είναι η κύρια, η πρώτη ύλη για τα λιπάσματα. Φτιάχνεται από την χημική ένωση αμμωνίας και νιτρικού οξέος. Δεν είναι καθόλου εύκολο να το βρει ιδιώτης και κατασκευάζεται από βιομηχανίες και όπως προανέφερα είναι η βασική ύλη για τα λιπάσματα». Όπως εκτίμησε στο protothema.gr ο καθηγητής κ. Θωμαϊδης η μεγάλη ποσότητα που υπήρχε στο λιμάνι της Βηρυτού ήταν για να την χρησιμοποιήσουν σε λιπάσματα.

Όπως αναφέρει η wikipedia το νιτρικό οξύ το οποίο στη γλώσσα των χημικών μεταφράζεται ως HNO3, είναι ένα ισχυρά διαβρωτικό και τοξικό οξύ. Αν έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα δύναται να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Είναι άχρωμο όταν είναι εντελώς καθαρό, αλλά πρακτικά εμφανίζει κιτρινωπό χρώμα λόγω της παρουσίας οξειδίων του αζώτου.

Από την άλλη η αμμωνία είναι ανόργανη δυαδική χημική ένωση που περιέχει άζωτο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο NH3. Η χημικά καθαρή αμμωνία, στις κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος, δηλαδή σε θερμοκρασία 25°C και υπό πίεση 1 atm, είναι άχρωμο αέριο, με χαρακτηριστική αποπνικτική οσμή. Είναι το απλούστερο αζάνιο. Η αμμωνία συνεισφέρει σημαντικά στις θρεπτικές ανάγκες των γήινων οργανισμών, εξυπηρετώντας ως πρόδρομη ένωση για τροφές και λιπάσματα. Επίσης, η αμμωνία αποτελεί δομικό συστατικό για τη σύνθεση πολλών φαρμακευτικών, αλλά και πολλών εμπορικών καθαριστικών προϊόντων. Παρά την ευρύτατη χρήση της, η ίδια η αμμωνία είναι καυστική και βλαβερή.

Ειδήσεις σήμερα: 

Απίστευτο περιστατικό στη Λαμία - Τον πέταξαν έξω από το τρένο γιατί νόμιζαν ότι έχει κορωνοϊό

Θετικοί στον κορωνοϊό τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι στη ΔΟΥ θεσσαλονίκης

Τσιόδρας: Είμαι εδώ γιατί έχουμε «κόκκινο καμπανάκι»- 121 νέα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης