Κορωνοϊός - Κιμ Γιονγκ Ουν: Απομονώθηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο;

Κορωνοϊός - Κιμ Γιονγκ Ουν: Απομονώθηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο;

«Fake news», χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας - «Είναι θέμα μυστικών υπηρεσιών το πού βρίσκεται ο Κιμ», είπε ο υπουργός

Kim
Επί δύο εβδομάδες η «εξαφάνιση» του Κιμ Γιονγκ Ουν απασχολεί τη Δύση με τα σχετικά δημοσιεύματα να τον θέλουν νεκρό ή σε κώμα, μετά από σοβαρή επέμβαση στην καρδιά.

Ο φόβος για το τι θα συμβεί την «επόμενη μέρα» σε μια χώρα, που διατηρεί πυρηνικό οπλοστάσιο, έδωσε αφορμή για ποικίλα σενάρια διαδοχής και οι φήμες για την υγεία του «κληρονομικού» ηγέτη συνεχίζονται, όσο τα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα κάνουν ελάχιστες αναφορές για εκείνον.

Όμως, η Σεούλ έρχεται για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να διαψεύσει τα σενάρια περί θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας του ηγέτη της γειτονικής χώρας. Σήμερα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δήλωσε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλά και η χώρα του γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται.

«Είναι αλήθεια πως αυτός δεν έχει λείψει ποτέ, από όταν ανέλαβε την εξουσία, από τους εορτασμούς για την επέτειο γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, αλλά πολλές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εορτασμών και ενός επίσημου δείπνου, έχουν ακυρωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιον Τσουλ.

Ο ίδιος, πρόσθεσε πως και στα μέσα Ιανουαρίου ο Κιμ είχε «εξαφανιστεί» περίπου για 20 ημέρες και τόνισε: «Δεν νομίζω πως αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, με δεδομένη την τρέχουσα (λόγω κορωνοϊού) κατάσταση».

«Η Βόρεια Κορέα έχει δώσει βαρύτητα στην αναβάθμιση του συστήματος Υγείας»

Οι φήμες πως ο Κιμ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας ξεκίνησαν, όταν στις 15 Απριλίου δεν έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις για την 108η επέτειο γέννησης του παππού του και ιδρυτή του καθεστώτος, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Τότε, το CNN υποστήριξε με δημοσίευμά του πως ο Κιμ είναι σοβαρά άρρωστος, μετά από επέμβαση στην καρδιά. Από την πλευρά της, η ιστοσελίδα Daily NK, που έχει την έδρα της στη Σεούλ και επικεντρώνεται σε όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, έγραψε ότι ο Κιμ υπεβλήθη σε επέμβαση στην καρδιά στις 12 Απριλίου στο νοσοκομείο της επαρχίας Χιανγκσάν και αναρρώνει σε μία από τις βίλες του.

Μάλιστα, πρόσφατα, η New York Post, επικαλούμενη πηγές από το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία υποστήριξε πως ο Κιμ είναι νεκρός ή βρίσκεται σε κώμα, μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, που δεν εξελίχθηκε καλά, επειδή... έτρεμαν τα χέρια του χειρουργού.

Όμως, από την αρχή η Σεούλ πήρε αποστάσεις από τα παραπάνω δημοσιεύματα και τις φήμες για την υγεία του Κιμ.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία για να επιβεβαιώσουμε τις φήμες που έχουν γραφεί για το θέμα της υγείας του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Νοτίου Κορέας, Κανγκ Μιν Σεοκ και πρόσθεσε πως «δεν έχει καταγραφεί κάποια ασυνήθιστη κίνηση» στη γείτονα χώρα.

Αυτή την Κυριακή, η αποκαλυπτική βιογραφία «Κιμ Γιόνγκ Ουν - Η ζωή ενός τυράννου» της Anna Fifield, είναι στο ΘΕΜΑ

Κλείσιμο
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τσουνγκ Ιν Μουν, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στη Νότια Κορέα, δήλωσε την Κυριακή στο Fox News πως η θέση της κυβέρνησής του είναι ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν είναι νεκρός. Σήμερα ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν «fake news» και ανέφερε πως αυτός δεν θα μπορούσε να έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς στην επαρχία Χιανγκσάν, αφού αυτή διαθέτει μόνο μια κλινική, ανίκανη να προχωρήσει σε τέτοιες επεμβάσεις.

Ο υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνησή του γνωρίζει πού βρίσκεται ο Κιμ, αλλά, τόνισε πως αυτό είναι θέμα των μυστικών υπηρεσιών. Η υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Κανγκ Κουνγκ Χα, που ήταν, επίσης, παρούσα στο κοινοβούλιο, δήλωσε πως η χώρα της παρακολουθεί στενά, όσα συμβαίνουν στη γείτονα και τόνισε πως φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα, έχει επικεντρωθεί στο να περιορίσει την διάδοση του COVID-19.

Η υπουργός ανέφερε, πως, αν και το καθεστώς αρνείται πως έχει κρούσματα του θανατηφόρου ιού, έχει δώσει βαρύτητα στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και μίλησε για τα εγκαίνια νοσοκομείου στην Πιονγκγιάνγκ και για την αύξηση που έκανε στον προϋπολογισμό για την Υγεία.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νότιας Κορέας, Yonhap News Agency, ο ηγέτης της γειτονικής χώρας βρίσκεται στο θέρετρο Ουονσάν, στα ανατολικά της Βόρειας Κορέας. Την πληροφορία ενισχύει και η παρατήρηση της ομάδας North 38, που με έδρα την Ουάσινγκτον αναλύει τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Κορέα.

Πρόσφατα, η ομάδα ανακοίνωσε πως, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, το πολυτελές προσωπικό τρένο του Κιμ βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουονσάν στις 21 και στις 23 Απριλίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Μένουμε ασφαλείς» - Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα

Μόνο με ραντεβού στα κομμωτήρια - Ανοιχτά έως τις 22:00 τις καθημερινές και έως τις 21:00 το Σάββατο  

Άρση μέτρων: Δείτε εδώ σε PDF όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης