Ποια είναι τα οφέλη του κρύου ντους - Οι ειδικοί εξηγούν

Ποια είναι τα οφέλη του κρύου ντους - Οι ειδικοί εξηγούν

Πώς αυτό το «μίνι σοκ» που προκαλεί το κρύο νερό στο σώμα μας μπορεί να κάνει θαύματα

cold-shower
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και ομορφιάς διαφημίζουν τα οφέλη του κρύου ντους - που γενικά ορίζεται ως το μπάνιο σε νερό κάτω των 15.5 βαθμών Κελσίου.

«Σκεφτείτε το ως ένα μίνι "σοκ" στον οργανισμό σας», δήλωσε στη Vogue η παθολόγος Dr. Majdoline Jayoushe και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Mount Sinai.

«Όταν κάνετε ντους με κρύο νερό, ο εγκέφαλός σας είναι πολύ απασχολημένος με το να επικεντρωθεί στο να κάνει τη δυσάρεστη αίσθηση να φύγει, αντί να σκέφτεται όλους τους λόγους για τους οποίους είστε δυστυχισμένοι ή αγχωμένοι. Σε βοηθάει να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου», πρόσθεσε.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κρύα ντους ή οι κρύες βουτιές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των ενδορφινών, στην ενίσχυση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προώθηση της υγιούς απώλειας βάρους, στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος, στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στη μείωση των πόνων.
Ορισμένοι ισχυρίζονται επίσης ότι το κρύο νερό μπορεί να τονώσει την ομορφιά σας, συσφίγγοντας τους πόρους και προσθέτοντας λάμψη στα μαλλιά σας. «Το κρύο ντους μπορεί να σφίξει προσωρινά τους πόρους του δέρματος και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυσικά έλαια στο δέρμα και τα μαλλιά σας», επιβεβαίωσε στο WebMD ο Dr. Mahammad Juber, ο οποίος έχει ειδικευτεί στη φαρμακολογία.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν εξανθήματα μπορεί να θέλουν να ξεπλύνουν το πρόσωπό τους με ζεστό νερό για να ανοίξουν και να καθαρίσουν σε βάθος τους πόρους τους.
cold-shower-3

Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε ένα κρύο ντους το απόγευμα ή το βράδυ, σημειώνοντας ότι η θερμοκρασία του του σώματός μας είναι η χαμηλότερη το πρωί. Η Jayoushe συμβουλεύει να «παίρνετε βαθιές αναπνοές και να κινείστε κάτω από το ντους για να κατανέμετε το νερό ομοιόμορφα στο σώμα σας». Οι επαγγελματίες συνιστούν συχνά στους αρχάριους να ξεκινούν με λίγα δευτερόλεπτα και να προσθέτουν πέντε ακόμη κάθε φορά.

Δεν χρειάζεται να παγώνετε για πολύ - μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο PLOS One διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν κρύο ντους για μόλις 30 έως 90 δευτερόλεπτα επί 90 ημέρες δήλωσαν ασθένεια στη δουλειά τους 29% λιγότερο από όσους δεν έκαναν.
Κλείσιμο
cold-shower-2

«Συχνά σκεφτόμαστε τους αθλητές που κάνουν παγωμένο μπάνιο», δήλωσε πέρυσι ο Eric Noyes, πιστοποιημένος νοσηλευτής στο Avera Medical Group Internal Medicine στη Νότια Ντακότα, «αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερους υγιείς ενήλικες να εξερευνούν τα πιθανά οφέλη ενός σύντομου, κρύου μπάνιου». «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το κρύο ντους μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, γεγονός που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σε πράγματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη ακόμη και ο εθισμός», πρόσθεσε ο Noyes.

Δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες υγείας που επαινούν τα οφέλη της θεραπείας με κρύο νερό - διασημότητες όπως η Hailey Bieber, ο Drake και η Kim Kardashian το κάνουν συχνά. Ωστόσο, όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικές δυσκολίες όπως άσθμα, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να συμβουλευτούν προηγουμένως έναν γιατρό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πάνος Σκουρλέτης πάει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το τρολ «Πεν Νταλαούρα»


Απίστευτη καταγγελία: Ο ΕΦΚΑ «πέθανε» ηλικιωμένη και δεν μπορεί να πάρει σύνταξη και φάρμακα - Δείτε βίντεο


Διχάζει το διαδίκτυο η 21χρονη TikToker που παραπονέθηκε με δάκρυα στα μάτια για την πρώτη της δουλειά 9 με 5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης