Ο δεκάλογος του δυνατού σκελετικού συστήματος

Δέκα σημαντικοί παράγοντες που συμβάλουν στην διατήρηση ενός δυνατού σκελετικού συστήματος

osta_apple
Καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την καλή υγεία με τα γερά οστά, ακολουθούν δέκα σημαντικοί παράγοντες που συμβάλουν στην διατήρηση ενός δυνατού σκελετικού συστήματος.

Διατροφή, μέρος α’: πλούσια σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι το βασικό ενισχυτικό συστατικό των οστών. Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, κίτρινο τυρί κ.ά.), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα όσπρια, τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί.

Έκθεση στον ήλιο: βιταμίνη D

Πόσα δεν έχουμε διαβάσει τελευταία για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό. Η επάρκειά της καθοριστική, η έλλειψή της επικίνδυνη.

Η βιταμίνη D παίζει επιπλέον καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, αφού είναι απαραίτητη για την βέλτιστη απορρόφησή του. Ο απλούστερος τρόπος πρόσληψης βιταμίνης D είναι η καθημερινή έκθεση στον ήλιο.

Διατροφή, μέρος β: περιορισμός καφέ, οινοπνεύματος και αλατιού

Η υπερβολική λήψη καφεΐνης συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, καθώς αυξάνει την αποβολή ασβεστίου από τον οργανισμό.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει αδυναμία στα οστά ανάλογα με την ένταση εφαρμογής της. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση άλατος περιορίζει, επίσης, την κατακράτηση ασβεστίου στο σώμα.

Τα αυτονόητα: κόψτε το κάπνισμα – Γυμναστείτε

Κλείσιμο
Πράγματι, δεν χρειάζεται να επισημάνουμε την βλαπτική συνέπεια του καπνίσματος και στην περίπτωση της σκελετικής δύναμης. Ούτε και να υποδείξουμε σωματική άσκηση για την ενδυνάμωση των οστών. Κι όταν λέμε άσκηση, εννοούμε συστηματικά και υπό την καθοδήγηση ειδικού. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο: τα αυτονόητα.

Θωρακιστείτε: μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να «φρενάρει» την οστική ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών και οστεοκλαστών (που επωμίζονται την εύρυθμη λειτουργία των οστών). Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φασόλια, το μούσλι, το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, τα αμύγδαλα, οι γαρίδες κ.ά. Απαραίτητος για την ανάπτυξη του σκελετού είναι και ο ψευδάργυρος (βρώμη, σπόροι, σπαράγγια, σπανάκι, κρέας κ.α.), ο σίδηρος (φακές, κόκκινο κρέας, αρακάς, κακάο σκόνη κ.α.) και ο χαλκός (σπιρουλίνα, μανιτάρια, ξηροί καρποί κ.α.).

Πρωτεΐνη: απαραίτητη για τους μυς

Η καθημερινή λήψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης. Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί το 85% του οργανικού στοιχείου του οστού. Πρωτεΐνη δεν λαμβάνουμε μόνο από το κρέας αλλά υπάρχουν και φυτικές πρωτεΐνες. Ενημερωθείτε, ανάλογα με το διατροφικό πρωτόκολλο που ακολουθείτε.

Χρωματιστή διατροφή: φρούτα και λαχανικά

Η βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα αμινοξέα γλυκίνη, λυσίνη και προλίνη σχηματίζουν το κολλαγόνο, βασικό δομικό λίθο των οστών και όλου του σώματος και παράλληλα λειτουργούν συνεργατικά με το ασβέστιο.

Πρόληψη: ιατρικό ιστορικό

Σημαντικό και ιδιαιτέρως χρήσιμο είναι και το ιατρικό ιστορικό του καθενός. Ενδεικτικά, η μακροχρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, ηπαρίνης, αντιόξινων, αντιεπιληπτικών, φαρμάκων για τον θυρεοειδή) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οστικό μεταβολισμό και να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: εξεταστείτε

Η εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας DEXA είναι χρήσιμη σε άνδρες και γυναίκες, ειδικά μετά την ηλικία των σαράντα (40) ετών. Εκτός της DEXA, πρέπει να γίνονται και ειδικές εξετάσεις (αιματολογικές και ούρων) για την πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης των οστών.

Ενημερωθείτε: μέθοδοι οστεογονικής φόρτισης.

Εδώ και μερικά χρόνια η οστεογονική φόρτιση, μια φυσική μέθοδος ενίσχυσης του σκελετικού συστήματος, έχει κάνει αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο για τα αποτελέσματά της στην πρόληψη και αναστροφή της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης. Αναζητείστε τη μέθοδο αυτή και ενημερωθείτε για τα πολλαπλά οφέλη της στην γενική υγεία.


Ειδήσεις σήμερα: 

Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Survivor: Στο νοσοκομείο η Κάτια Ταραμπάνκο-Ήττα με…κάτω τα χέρια για τους «Διάσημους»

Εμβόλια: Ποιοι θα έχουν εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο - Οδηγίες βήμα προς βήμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης