Οστεοπόρωση: Τι δείχνουν οι νέες μελέτες - Πώς μπορούμε να την προλάβουμε

Οστεοπόρωση: Τι δείχνουν οι νέες μελέτες - Πώς μπορούμε να την προλάβουμε

Ο ρόλος του ασβεστίου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης - Η σύγχρονη φυσική μέθοδος αντιμετώπισης

drops-of-milk
Όταν η συζήτηση φτάνει στο κομμάτι της πρόληψης ή αντιστροφής της οστεοπόρωσης, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Και όλα ξεκινούν μ’ ένα δομικό παράγοντα που επηρεάζει το σκελετό μας (και κάθε άλλο μέρος του σώματός μας) – τη διατροφή μας.

Ο ρόλος του ασβεστίου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Το ασβέστιο  είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας και βρίσκεται ιδιαίτερα στα οστά και τα δόντια μας. Τα οστά μας υφίστανται συνεχή αναδιαμόρφωση, κατά την οποία διαχειρίζονται την απορρόφηση και την εναπόθεση ασβεστίου που απαιτείται για το σχηματισμό και τη συντήρηση των οστών. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας τείνουν να χάνουν περισσότερο ασβέστιο  από ό,τι διατηρούν, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε;

Ακολουθούν οι συνιστώμενες δοσολογίες διατροφής (RDA) με βάση τις ηλικιακές ομάδες:
• 0-6 μηνών = 200 mg
• 7-12 μηνών = 260 mg
Κλείσιμο
• 1-3 ετών = 700 mg
• 4-8 ετών = 1000 mg
• 9-13 ετών = 1300 mg
• 14-18 ετών = 1300 mg
• 19-50 ετών = 1000 mg
• 51-70 ετών = 1000 mg για άντρες, 1200 mg για γυναίκες
• 71+ ετών = 1200 mg

Χρειαζόμαστε γαλακτοκομικά για να πάρουμε αρκετό ασβέστιο;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η βιομηχανία των γαλακτοκομικών, συνεπικουρούμενη από την κατανομή των χρημάτων των φορολογούμενων εκ μέρους της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση, προωθούσε την υψηλή κατανάλωση ασβεστίου ως το κλειδί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Υποστηρίζουν λοιπόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως την καλύτερη πηγή ασβεστίου. Ωστόσο, οι μελέτες κατ΄ επανάληψη αποτυγχάνουν να καταδείξουν ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου στη διατροφή βοηθά στην πρόληψη καταγμάτων.

Η επαρκής πρόσληψη είναι σημαντική, αλλά η υπερβάλλουσα δε φαίνεται να βοηθάει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα έχει πάνω από 300 γραμμάρια.

Δεν συσχετίζονται λοιπόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με ισχυρότερα οστά;

Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα περιμέναμε ότι σε μέρη όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα - όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Σκανδιναβία - θα συναντούσαμε χαμηλά ποσοστά οστεοπόρωσης. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τα δεδομένα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά κατάγματος είναι σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των πληθυσμών που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν από λίγο έως καθόλου.


Στην μελέτη υγείας του Harvard Nurses, οι ερευνητές παρακολούθησαν 77,761 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 34 και 59 ετών για 12 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι, όσες κατανάλωναν το περισσότερο ασβέστιο από γαλακτοκομικές τροφές είχαν περισσότερα κατάγματα σε σχέση μ’ εκείνες που σπάνια έπιναν γάλα. Αυτό δε σημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά δεν είναι απαραίτητα για ισχυρά οστά. Οι μελέτες απλά μας λένε ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου μπορεί να μην βοηθήσει πολύ, τελικά.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου εξακολουθεί να είναι το «κλειδί». Και υπάρχουν πολλά φυτικά τρόφιμα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Η σύγχρονη φυσική μέθοδος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης

Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει μια φυσική μέθοδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ασθενείς με οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Ο λόγος για το Spectrum της OsteoStrong που, με ελάχιστο κόπο (σ.σ. μόλις δέκα λεπτά την εβδομάδα) και απόλυτα φυσικό τρόπο, έχει βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προαναφερθείσες παθήσεις. Η OsteoStrong σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και στοχευμένη διατροφή, μπορεί να κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και μάλιστα χωρίς τη χορήγηση των αμφιλεγόμενων, πια, χημικών φαρμακευτικών αγωγών.

Η οστεογονική φόρτιση, που αποτελεί τον πυρήνα της μεθόδους της OsteoStrong μπορεί να «πυροδοτήσει» εκ νέου την οστογέννεση και να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης. Στη χώρα μας έχει ήδη ανοίξει το πρώτο κέντρο της OsteoStrong (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265. – www.osteostrong.gr ).

Ειδήσεις σήμερα: 

Κοινό αμυντικό δόγμα της Ελλάδας με τα Εμιράτα - Τι προβλέπει

Κορωνοϊός - Σέρρες: Έχασε τη μάχη 25χρονος που νοσηλευόταν στο «Παπανικολάου»

Νέα Υόρκη: «Έφοδος» των Αρχών στο sex club «Caligula» - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης