Η αρχή του Εμφυλίου στην Ελλάδα

300315-litoxwro

H επίθεση στον σταθμό Χωροφυλακής του Λιτόχωρου από τους αντάρτες (30-31/3 1946) - Η απόφαση για την επιχείρηση και ο σχεδιασμός της - Η επίθεση στο Λιτόχωρο και ο απολογισμός της - Ανακοινώσεις και δημοσιεύματα της εποχής - Ο καπετάν Μπαρούτας και οι άλλοι- Η τρομοκρατία της Δεξιάς - Μια ακόμα εκτίμηση για τις εκλογές του 1946

Όπως αναφέραμε στο άρθρο μας για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, στις 21 Μαρτίου ο Νίκος Ζαχαριάδης έφτασε στη Θεσσαλονίκη πηγαίνοντας προς την Πράγα. Εκεί συναντήθηκε με τον Α' Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Λεωνίδα Στρίγγο και τον Β' Γραμματέα (οργανωτικό), Μάρκο Βαφειάδη.

Στη συνάντηση αυτή, όπως γράφει ο Σόλων Γρηγοριάδης, ο Ζαχαριάδης έδωσε εντολή να διαταχθεί μία από τις ένοπλες μονάδες που βρισκόταν στα βουνά της Μακεδονίας, να προβεί σε μία εντυπωσιακή ενέργεια, ένα χτύπημα εναντίον κυβερνητικού στόχου. Τις λεπτομέρειες θα τις κανόνιζε ο Μάρκος Βαφειάδης.
"Το χτύπημα εκείνο θα ήταν τόσο η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης όσο και μία απάντηση στην προεκλογική βία που ασκούσαν οι παρακρατικές δυνάμεις καθώς και μία απόπειρα τρομοκρατίας των εκλογέων για να μην προσέλθουν στις κάλπες", γράφει ο Σόλων Γρηγοριάδης.

Όταν ο Ζαχαριάδης πέρασε τα ελληνικά σύνορα , ο Μάρκος Βαφειάδης αφού μελέτησε τις συνθήκες και όλες τις παραμέτρους αποφάσισε η επιχείρηση αυτή να γίνει στο Λιτόχωρο. Η μικρή κωμόπολη της Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου πέρασε στην ιστορία σαν ο τόπος από τον οποίο ξεκίνησε η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα μας.

nikos1


Στην περιοχή του Ολύμπου υπήρχε μία ομάδα πρώην ελασιτών που παρέμεινε αδρανής. Στελέχη της ήταν ο Φωτεινός, ο Ανδρεάδης και ο Π. Παλάσκας ή Τζαβέλλας. Σε μία βαθιά απρόσιτη σπηλιά, στις 26 Μαρτίου 1946, έγινε η συνάντηση των απεσταλμένων του Βαφειάδη γνωστών τα ψευδώνυμα "Υψηλάντης" και "Πάνος" με τους πρώην ελασίτες προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επίθεση στο Λιτόχωρο.

Η επίθεση

Στην κωμόπολη της Πιερίας ήταν στρατωνισμένες δυνάμεις Χωροφυλακής και μία διμοιρία εθνοφυλάκων σε δύο χωριστά κτίρια που απείχαν μεταξύ τους 300 μέτρα. Οι αντάρτες είχαν σκοπό να χτυπήσουν και τα δύο κτίρια και να εξοντώσουν όσους στρατωνίζονταν σε αυτά. Η ενέργεια αυτή καθορίστηκε να γίνει το βράδυ της 30ης προς 31η Μαρτίου 1946.
Η επίθεση ήταν αιφνιδιαστική και οι αντάρτες πέτυχαν τον σκοπό τους. Τα δύο κτίρια χτυπήθηκαν και κάηκαν το ένα μετά το άλλο. Οι χωροφύλακες και οι εθνοφύλακες αντιστάθηκαν πεισματικά αλλά είχαν πολύ βαριές απώλειες. 9 χωροφύλακες και 3 εθνοφύλακες (2 λοχίες κι ένας στρατιώτης) σκοτώθηκαν. Οι αντάρτες αποχώρησαν το πρωί με 4 αιχμαλώτους και αρκετά όπλα. Η σύγκρουση αυτή πέρασε μάλλον "στα ψιλά", καθώς θεωρήθηκε ως ένα (προ)εκλογικό επεισόδιο.

FGHFGHFG

Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως μόλις την 1η Απριλίου 1946 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
"Κατά τηλεγράφημα του Διοικητού Χωροφυλακής Κατερίνης, την ώραν 23.30' της 30ής Μαρτίου συμμορία εξ εκατό και πλέον κομμουνιστών, οπλισμένων δι' αυτομάτων όπλων και όλμων, προσέβαλλον δολοφονικώς τους εις τον Σταθμόν Χωροφυλακής Λιτοχώρου Κατερίνης στρατωνιζομένους άνδρας της Χωροφυλακής και Εθνοφυλακής, οίτινες προορίζοντο διά την τήρησιν της τάξεως κατά τας εκλογάς. Επηκολούθησε συμπλοκή διαρκέσασα πλέον της ώρας, καθ' ην το οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής ανεφλέγη εκ των βλημάτων όλμων. Κατά ταύτην εφονεύθησαν 6 χωροφύλακες, 2 λοχίαι, 2 στρατιώται και ετραυματίσθησαν 2 χωροφύλακες. Η συμμορία, μετά την πραγματοποίησιν του εγκληματικού σχεδίου της, ετράπη προς την ορεινήν δασώδη περιοχήν του Ολύμπου».

Ο "καπετάν Μπαρούτας"
Όπως γράφει Δόκτωρ Ιωάννης Παπαφλωράτος:
"Σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές της περιόδου, το γεγονός αυτό σηματοδότησε την έναρξη του λεγόμενου "τρίτου γύρου", "συμμοριτοπολέμου" ή "εμφυλίου πολέμου" (κατά χρονολογική σειρά αναλόγως της ιστορικής πηγής στην οποία ανατρέχει κανείς) ο οποίος διήρκεσε έως την οριστική κατίσχυση του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο και το Βίτσι, στα τέλη Αυγούστου 1949".

Και στη συνέχεια:
"Σημειωτέον ότι είχαν προηγηθεί και άλλες επιθέσεις στο Κιλκίς (14/1/1946), την Χαλκιδική (14/3/1946), στην Αυλίδα Βοιωτίας (15/3/1946) και την Λευκάδα (23/3/1946). Επίσης μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν στο Άστρος Κυνουρίας, την Γιαννιτσά Καλαμών, την Δροσιά Εδέσσης και τη Σάμη Κεφαλληνίας από 13 έως 23 Μαρτίου 1946".

vafeiadisgross

Ποιος ήταν όμως ο επικεφαλής των ανταρτών;
Όπως γράφει ο Σόλων Γρηγοριάδης, στην κοινή γνώμη δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αρχηγός τους ήταν ο καπετάν Μπαρούτας (Θωμάς Λούλης) ο οποίος κινούνταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή Βερμίου-Πιερίων. Έχοντας σημειώσει κάποιες επιτυχίες, ο "θρύλος" του απέδωσε και την επίθεση στο Λιτόχωρο. Όμως ο καπετάν Μπαρούτας δεν πήρε μέρος σε αυτή. Ωστόσο άθελά του οικειοποιήθηκε τη δόξα και το όνομά του έγινε θρυλικό για τους κομμουνιστές. Τη διοίκηση των ανταρτών στο Λιτόχωρο την είχε ο "Υψηλάντης" (Αλέξανδρος Ρόσσιος). Ο καπετάν Μπαρούτας ο οποίος επικηρύχθηκε για 10 εκατομμύρια δραχμές, σκοτώθηκε στις 18 Ιουλίου 1946 σε συμπλοκή με απόσπασμα χωροφυλακής στην περιοχή του Κάτω Βερμίου.

Οι απόψεις των δύο πλευρών για το Λιτόχωρο
Στην εφημερίδα "Ακρόπολις" της 3ης Απριλίου 1946 γίνεται εκτενής αναφορά για τη συμπλοκή στο Λιτόχωρο:
" Οι συμμορίται είχον καταλάβει όλα τα δεσπόζοντα του στόχου σημεία, ακόμη δε και το κωδωνοστάσιον της εκκλησίας εις το οποίον είχον τοποθετήσει πολύβόλα. Εχρησιμοποίησαν βαρείς ιταλικούς όλμους, πολυβόλα, αυτόματα και χειροβομβίδας… Οι χωροφύλακες και οι στρατιώται παρά τον αιφνιδιασμόν κατέλαβον θέσεις και ήρχισαν αμυνόμενοι. Αποδεκατισμένοι, καιόμενοι εντός των ερειπίων και αποπνιγόμενοι από τους καπνούς, ημύνθησαν οι ηρωικοί άνδρες επί εξάωρον έως τα ξημερώματα, υπό τα όμματα χιλιάδων κατοίκων… Όλοι οι φονευθέντες χωροφύλακες ήσαν νέοι, αποφοιτήσαντες μόλις προ μηνός εκ της Σχολής Χωροφυλακής".

Η αντάρτικη εφημερίδα του βουνού "Εξόρμηση" στο φύλλο της 28ης Οκτωβρίου 1947, έγραψε τα εξής: "Στις 26 Μάρτη (ενν. του 1946) σε μια σπηλιά οι καταδιωκόμενοι αγωνιστές του Ολύμπου υποδέχονται με συγκινητικές εκδηλώσεις τους παλιούς ηγέτες Πάνο, Υψηλάντη κλπ. Όλοι μαζί αποφασίζουν πως από δω και πέρα πρέπει να υπερασπίσουν τη ζωή τους και τη ζωή του δημοκρατικού λαού πιο ενεργητικά.
Οι λίγοι εκείνοι καταδιωκόμενοι αγωνιστές αποφάσισαν να γίνει μία ένοπλη ενέργεια που θα έχει την έννοια της προειδοποίησης προς το μοναρχοφασισμό από μέρος του λαού. Στόχος της ένοπλης ενέργειες διαλέχτηκε το Λιτόχωρο όπου οι τρομοκράτες έχουν σακατέψει το λαό με τα βασανιστήρια και πολλούς αγωνιστές έχουν δολοφονήσει. Νύχτα 30-31 του Μάρτη οι 33 λαϊκοί αγωνιστές γλιστρούν μέσα στο Λιτόχωρο. Το χωριό σείεται από τα πυρά. Βροντάει ο Όλυμπος, ξαναβροντάει...".

ΛΙΤΟΧΩΡΟ


Η τρομοκρατία της άλλης πλευράς
Είχαμε αναφερθεί ακροθιγώς στο άρθρο μας για τις εκλογές στις 31/3/1946 στην τρομοκρατία που ασκούσε η Δεξιά με διάφορους τρόπους όλο το προηγούμενο διάστημα. Ένας από τους στόχους της ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι εργάζονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίοι απειλούνταν ανοιχτά από τον τύπο της εποχής. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω δημοσιεύματα:
"Ελέγαμεν όμως ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι το Κράτος και η Πατρίς και δεν έχουν δικαίωμα να προδίδουν ούτε συνεπώς να απόσχουν των εκλογών. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν. Αλλά αν δεν το καταλάβουν; Αν είναι ποτισμένοι τόσο πολύ από το "όπιον των λαών" τον κομμουνισμόν. Αν είναι, πρέπει να καταλάβουν κάτι άλλο, ότι δεν έχουν θέση εις το Κράτος, Πατρίδα, Ελλάδα. Τούτο πρέπει να το καταλάβουν από μόνοι των. Δια να μην χρειασθεί μετά τας εκλογάς να εξετασθούν τα εκλογικά βιβλιάρια. Αν είναι σφραγισμένα ή ασφράγιστα…".
("Βραδυνή", 19/3/1946)
"Διότι ο εκλογεύς γνωρίζει ότι το λευκόν του βιβλιάριον θα είναι δι' αυτόν καταδίκη και καθημερινή ευκαιρία διωγμού ή παραγκωνισμού ή αποκλεισμού από κάθε συμμετοχήν εις την οργανωμένην κρατικήν ζωήν, ακόμη και από αυτό το δελτίον του άρτου…".
("Εμπρός", 22/3/1946)
"Όλως ιδιαιτέρως πρέπει να τιμωρηθούν οι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι θα κάνουν τυχόν απεργίαν ψήφου την προσεχή Κυριακήν: Οι υπάλληλοι του Κράτους οι οποίοι θα προσεπάθουν να μη γίνει Κράτος η Ελλάς, αλλά να διαλυθεί πρέπει να απολυθούν… Όσοι δεν ψηφίσουν την κυριακήν να τιμωρηθούν…"
("Ακρόπολις", 23/3/1946)
Υπήρχαν όμως και περιστατικά τρομοκρατίας των απλών πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά δικαστικού αντιπροσώπου της περιοχής του Δομοκού προς το Υπουργείο Εσωτερικών:

" Κατά πληροφορίας δοθείσης μοι υπό των πλείστων κάτοικων, τη νύκτα της 29ης Μαρτίου 1946, άνω των τριάκοντα (30) ένοπλοι ληστοσυμμορίται υπό τον ληστήν Μπουζιάναν περιεκύκλωσαν το χωρίον και ήρχισον πυροβολούντες με αυτόματα, τινές δε εξ αυτών εισήλθον εν αυτώ και εις τας οικίας ορισμένων πολιτών και τους ηπείλησαν λέγοντες ότι όποιος εκ των χωρικών δεν ψηφίσει το μοναρχικόν ψηφοδέλτιον θα φονευθεί υπ' αυτών μέχρι της ερχομένης μετά τας εκλογάς Κυριακής. Κατόπιν τούτου και παρά την θέλησίν των, εκ φόβου εψήφισαν. Τας αυτάς απειλάς εδέχθη κατά την ημέραν των εκλογών και ο διδάσκαλος του χωριού και πλείστοι άλλοι μέσω των μοναρχικών παραγόντων…".

Μετά από μία επίθεση αγνώστων ενόπλων στη διαδρομή Σπάρτης-Κροκεών στις 16 Ιανουαρίου 1946 εναντίον του Γρηγόρη Κοντοβουνήσιου, προέδρου οργάνωσης εθνικοφρόνων Λακωνίας, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Κοντοβουνήσιος, ο γιος του και 3 συνοδοί του, ένοπλες ομάδες της Δεξιάς εξαπέλυσαν κύμα αντιποίνων από τη Σπάρτη ως το Γύθειο με πολλούς αριστερούς νεκρούς.

Το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου 1946, στην Καλαμάτα, ένοπλοι που, κατά τις αρχές, ήταν μέλη της οργάνωσης "Χ" επιτέθηκαν εναντίον ενός καφενείου όπου σύχναζαν Αριστεροί. Δύο θαμώνες σκοτώθηκαν, πολλοί τραυματίστηκαν και οι αρχές συνέλαβαν 30 άτομα ως εμπλεκόμενα στην επίθεση. Την επόμενη μέρα, 19 Ιανουαρίου, οι Αριστεροί της Καλαμάτας οργάνωσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, έγινε εισβολή εκατοντάδων ενόπλων εθνικοφρόνων με επικεφαλής τον Ε. Μαγγανά. Απελευθερώθηκαν οι 30 κρατούμενοι για την επίθεση στο καφενείο και άρχισαν συλλήψεις και εκτελέσεις Αριστερών. Μετά από 24 ώρες, οι ένοπλοι αποχώρησαν στη θέση Γαρδίκι Θουρίας με 50 ομήρους, ορισμένους από τους οποίους ο όχλος λιντσάρισε. Η κυβέρνηση θορυβήθηκε. Καθώς δράστες φαινόταν ότι ήταν οι "Χίτες" της Καλαμάτας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Mερκούρης έδωσε εντολή να κλείσουν τα γραφεία της "Χ" σε όλη την Ελλάδα. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο Μαγγανάς άφησε ελεύθερους τους ομήρους και κατέφυγε στα βουνά. Στις 21 Μαΐου συνελήφθη έξω από την Πύλο. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, φυλακίστηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος αργότερα, αν και είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο.
Ο Μαγγανάς δεν άργησε να βρει μιμητές. Στην Κεφαλλονιά, σύμφωνα με το νομάρχη, η συμμορία του Φ. Αλυσσανδράτου, απήγαγε 15 Αριστερούς πολίτες από το χωριό Δαυγάτα.
Και ο νομάρχης Αργολιδοκορινθίας Αντωνάκος, σε τηλεγράφημά του προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφέρει (8/2/1946):
"Η κατάστασις είναι πανομοιότυπος εις όλον τον Νομόν… είναι πλέον φανερόν ότι η οργάνωσις εκτελεί διαταγάς εκ των άνω και συμμετέχουν εις αυτήν αξιωματικοί του Στρατού και της Χωροφυλακής πιθανόν δε και δικαστικοί εμπαίζοντες την κυβέρνησιν εις την προσπάθειαν να επιβάλει την τάξιν και να ενεργήσει τιμίας εκλογάς…".

Μια ακόμα εκτίμηση για τις εκλογές του 1946
Τον Φεβρουάριο του 1946, η 2η Ολομέλεια του Κ.Κ.Ε. αποφάσισε ν' ακολουθήσει μια διπλή στρατηγική: αντάρτικο αγώνα μικρής κλίμακας στην ύπαιθρο και νόμιμο πολιτικό αγώνα στις πόλεις. Ο Ζαχαριάδης συνάντησε σημαίνοντα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη στο περιθώριο της Ολομέλειας και ζήτησε να πληροφορηθεί αν μια ένοπλη εξέγερση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις ήταν εφικτή. Η αρνητική απάντησή τους ανέβαλε την έναρξη της ένοπλης φάσης του αγώνα.

Οι Σοβιετικοί που υποδέχθηκαν τον Ιανουάριο του 1946 μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ε.Α.Μ. με ψυχρότητα ,τους υπέδειξαν αυστηρά να συμμετάσχουν στις εκλογές της 31ης Μαρτίου και να χρησιμοποιήσουν εναλλάξ "νόμιμες μεθόδους και ένοπλο αγώνα".
Ο Στάλιν χωρίς ανοιχτή εμπλοκή της Ε.Σ.Σ.Δ. στην Ελλάδα σκεπτόταν ότι η Μόσχα θα αποκτούσε διέξοδο στο Αιγαίο χωρίς ούτε μία ντουφεκιά. Ήταν η εποχή των κομμουνιστικών καθεστώτων στα Βαλκάνια.
Όπως γράφει ο Σπυρίδων Πλακούδας στο βιβλίο του "Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949): Πεδίο Μάχης του Ψυχρού Πολέμου":
"Αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα αποδεικνύουν πως η απόφαση για την αποχή αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ζαχαριάδη ενάντια στις επιταγές του Στάλιν. Γιατί όμως επέλεξε ο Ζαχαριάδης την αποχή; Μήπως για να καταγγείλει διεθνώς τις επικείμενες εκλογές βίας και νοθείας; 'Η μήπως για να μην εμποδίσει την άνοδο της Δεξιάς στην εξουσία και ως εκ τούτου να εξωθήσει την Αριστερά σε ένοπλο αγώνα ένεκα της νομοτελειακά βέβαιης καταπίεσης της Δεξιάς άμα τη ανάρρησή της στην εξουσία; Ίσως και τα δύο".

Η συνέχεια είναι γνωστή, τραγική και ολέθρια για τη χώρα μας, που για μια ακόμα φορά πλήρωσε τις εμμονές του ενός ή των λίγων…
Πηγές: ΣΟΛΩΝ ΝΕΟΚ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1941-1974", POLARIS ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2010.
ΤΑΣΟΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΦΩΝ ΤΟΛΙΔΗ, 1981.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΛΑΚΟΥΔΑΣ, "Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1946-1949): ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ", Εκδόσεις Επίκεντρο, 2017.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ, "Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949), εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, 2014.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Αν νομίζετε

ότι θα αλλαξει η ουσια και η αληθεια λέγοντας Εμφύλιος αντί Συμμοριτοπόλεμος η παράτυπος προσφυγας και μετανάστης αντι λαθρομεταναστης, τοτε ειστε βαθιά γελασμενοι. Ειναι κ αυτο ενα συνδρομο της παρακμης της χωρας.

Γεωργιος

Αγαπητοί, εξ' όσων μπορώ να εκτιμήσω ο Σόλων Γρηγοριάδης και ο Τάσος Βουρνάς δεν μπορώ να πω ότι βλέπουν αντικειμενικά τα πράγματα διότι ανήκαν στην αριστερά, όπως και η άποψη του στρατού είναι η κυβερνητική. Η αντικειμενικότητα προσδιορίζεται από τα ψυχρά γεγονότα τα οποία πάντοτε δυστυχώς γι'αυτούς δεν εκπροσωπούν καμιά πλευρά. Επί του προκειμένου το αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε ήταν δίπλα στο σπίτι της γιαγιάς μου και της μητέρας μου (14χρονης κοπέλας τότε, το 1946) που κινδύνευσαν από την πυρπόληση επειδή στην αυλή του σπιτιού υπήρχαν αχυρένιες μπάλες (δεμάτια). Ευτυχώς ο άνεμος φυσούσε αντίθετα και έτσι γλύτωσαν. Ο λοχίας Κώστας Τζούκας, γιός μιας γειτόνισσας, βρισκόταν σε ολιγοήμερη άδεια από τη μονάδα του και ακούγοντας τους πυροβολισμούς έσπευσε προς βοήθεια των καθηλωμένων, από τα πυρά των ανταρτών, χωροφυλάκων και δυστυχώς έπεσε νεκρός και αυτός. Από εκεί και μετά ο καθένας βλέπει τα γεγονότα από την πλευρά του και σήμερα κρίνει εκ του αποτελέσματος

Γανυμήδης

Ρε πληρωμένοι αφισσοκολητές της Κουμουνδούρου, με το ρεμπελιό δεν γίνεται η προκοπή!

ΑΠΟΡΙΑ

Εσυ τι επαγγελεσαι ρε λεβεντη?

Γανυμήδης

Συριζαία εμφάνισε τα σχόλια μου!

Γανυμήδης

Εσείς που νοσταλγείτε την κομμουνιστική δικτατορία του προλεταριάτου, τράβατε στο βόρειο Βιετνάμ, εκεί θα ζείτε στον κόσμο που ονειρεύεσθαι, έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύετε σε πατρίδες, ούτε στην ατομική δημιουργικότητα, όπου ο καθένας με την αξία του θερίζει ότι σπέρνει! Αυτά που πιστεύεται είναι ληγμένα, μόνο η παλιομοδίτικη Μαρξιστική θεωρία σας απόμεινε!

Ανήκωμεν εις την Δύσιν

Αυτό έγινε με τη βία και αυτό μας κατέστρεψε.Απορώ με τους "νοικοκυραίους" σχολιαστές που παρά το ότι βλέπουν το άθλιο κατάντημα μας συνεχίζουν αμετανόητοι να γράφουν για "συμμορίτες" και να υποστηρίζουν τους καταστροφείς της Ελλάδας εγγλέζους και τους γερμανοτσολιάδες. Όσο για την έκβαση του εμφυλίου, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν ο Άρης ο Βελουχιώτης είχε παρακούσει τις εντολές της ηγεσίας του ΚΚΕ και είχε μπεί με τον ΕΛΑΣ στην Αθήνα. Γιατί τότε στην Αθήνα δεν θα έμενε ούτε κολυμπηθρόξυλο. Ούτε σκόμπυδες, ούτε "ηρωικοι" φασιστοχωροφύλακες, ούτε τίποτα από την σαβούρα που ταλάνισε και στο τέλος κατέστρεψε την χώρα μας.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ο Κομουνισμός θέλει φτώχεια και κακομοιριά για να εφαρμόζεται, αλλοιώς, είτε αυτοκαταργείται, όπως στην ΕΣΣΔ και το Ανατολικό Μπλοκ, είτε μετασχηματίζεται ομαλά και εσωτερικά πάλι σε καπιταλισμό, όταν τύχει να έχει ξύπνιους ηγέτες όπως στην Κίνα, είτε τέλος, οι ηγέτες του ξαναφέρνουν τη φτωχεια και την κακομοιριά με παντοίους τρόπους στο Λαό, μονο και μόνο για να μπορούν να κάθονται στις κομουνιστικές καρέκλες τους, όταν αυτοί οι ηγέτες είναι αγράμματοι και αμόρφωτοι όπως στη Νικαράγουα στην Κούβα και...προσπαθούν και στην Ελλάδα με τον Τσίπρα και τα υπολείμματα του Συμμοριτοπολέμου! Αυτά συμβαίνουν νομοτελειακά γιατί το κομουνιστικό σύστημα θεωρητικά ήταν μια απάντηση των Γερμανών σε επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση από τον τότε παρατεταμένο αποκλεισμό τους στην ενδοχώρα της Ευρώπης,από τις ανταγωνίστριες βιομηχανικές Δυνάμεις,Αγγλία κ.α. προκειμένου να μην πάρουν οι Γερμανοί αποικίες φιλέτα και βρεθούν σε πλεονεκτική θέση.Γι αυτό αφ εαυτού κατέρρευσε ο Κομουνισμός, αλλά και για ένα επιπρόσθετο λόγο θα καταντήσει μουσειακό είδος!: Οι κομουνιστές δε διαβάζουν πια, είναι μονολιθικοί, χρησιμοποιούν τον κομματικό ανελκυστήρα και όχι την πνευματική σκάλα για να ανέβουν, και μένουν συνεχώς πίσω και καθυστερημένοι έναντι των ανταγωνιστών τους,βλέπε Τσίπρα και λοιπά νέα αριστερά φυντάνια κατάλοιπα που αλλοτριώθηκαν εξαιτίας παντελούς έλλειψης ελληνικής Παιδείας!!

τρτ

ολα ειχανε τελιωσει τον φεβρουαριο του 1945!! την ελλαδα την αρπαξε τελευταια στιγμη ο τσορτσιλ απο τον σταλιν στην συνθηκη της γιαλτας!! παντα η ελλαδα ηταν με τους αγγλους !! δεν ξερω καλως η κακως!! παντως ο ιωαννης μεταξας ενας "φιλογερμανος" ειπαι το μεγαλο ΟΧΙ!! γιατι? γιατι τα δανεια της ελλαδας προερχοταν απο τους αγγλους !! και αναγκαστηκα ακουσε τον τσορτσιλ ο ιωαννης μεταξας!! επαιξε μεγαλο ρολο και αυτο για το μεγαλο ΟΧΙ!!

Χαθηκε η ευκαιρια τοτε...

Μεγα σφαλμα που δεν χωριστικε η χωρα σε βορεια και νοτια εκεινη την στιγμη. Οι κομμουνιστες την μιση Ελλαδα και οι αλλοι την αλλη μιση. Θα ειχαν βρει και αυτοι και εμεις την ησυχια μας απο τοτε. Συν το οτι θα ειχαν γλυτωσει το θανατο τοσοι νεοι. Τωρα μας εφαγαν ξανα εκ των εσω με τα δανεικα και τους διορισμους στο δημοσιο και μας πινουν το αιμα με τους φορους.Ας οψονται οι ( αυτοεξορισμενοι ) Καραμανληδες , Παπαντρεου κλ και η ευγενεια της αστικης δεξιας. Το πολυ πολυ να ειχαν καταρευσει οπως το αλλο ανατολικο μπλοκ και να τους ειχαμε υπηρετριες.Τωρα μας μπηκαν για τα καλα καβαλα σε συνεργασια με τους ηττημενους του δευτερου παγκοσμιου πολεμου.

Απλά

Είσαι πολύ [...] ρε φίλε. Δηλαδή προτιμάς η χώρα να είναι η μισή μόνο και μόνο επειδή ο Ζαχαριάδης και οι άλλοι παλαβοί κομμουνιστές ήθελαν να κάνουν τσιφλίκι δικό τους. Αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει είναι διαπαντώς να απαγορευτεί το κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα ως προδοτικό (και υποχείριο των Σοβιετικών), όπως και η ΚΝΕ ως μέσο προσηλυτισμού. Και θα έπρεπε στην Ελλάδα να πάψουμε να χαϊδολογάμε τους χαμένους του εμφυλίου που γέμισαν τη χώρα με αίμα χωρίς λόγο.

Τιποτε δεν αλλαξε

Μονο τα πρωτοσελιδα.

ΑντιΚΚΕ

Μια θλιβερή μειοψηφία προδοτίσκων, παγαπόντηδων και πορωμένων φονιάδων που πάλευαν για την πραγματική τους πατρίδα : τη Σοβιετία. Η Ελλάδα, νικήτρια του Πολέμου, έχασε την κρίσιμη δεκαετία του '40, θυσιάζοντας τα παιδιά της, αλλά τους έχωσε τελικά στην άμμο. Η επίσης θλιβερή Μεταπολίστευση όμως, τους κατέστησε παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου, χωρίς προηγουμένως να τους ζητήσει εγγυήσεις. Τα λάθη αυτά πληρώνουμε σήμερα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rentzaioi_art

Ανακρίσεις, συλλήψεις και δίκη για τη ληστεία της Πέτρας- Η φυγή των Ρεντζαίων στο εξωτερικό - Η περιπετειώδης σύλληψή τους στη Βουλγαρία- Η δίκη και η εκτέλεσή τους- Ήταν οι Ρεντζαίοι οι δολοφόνοι του στρατηγού Τελίνι;

st-0

Πώς «βγήκαν» στην παρανομία – Οι εγκληματικές τους ενέργειες – Η αμνήστευσή τους – Η ληστεία της Πέτρας – Η φυγή τους στο εξωτερικό  – Η σύλληψή τους και η δίκη τους – Η καταδίκη τους σε θάνατο και η εκτέλεσή τους – Ποιος ήταν ο ρόλος των Ρεντζαίων στη δολοφονία Τελίνι (1923)

6
gym_40xronia_art

«Φαντάζομαι ότι όταν ο συγχωρεμένος ο Διογένης εζητούσε με το φανάρι τον άνθρωπον εις τας Αθήνας, θα ήτο καλοκαίρι, και μάλιστα καλοκαίρι σαν το εφετεινό.

nomikiii

Ο Κοσμήτορας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας μιλά για το σεβασμό που χαίρει η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον ελληνικό νομικό κόσμο

lesbos_chandrinos

Η μεταφορά των νέων Ελδυκάριων με το «Λέσβος» και η επιβίβαση σ' αυτό των παλιών - Η τουρκική εισβολή και η επιστροφή του «Λέσβος» στην Κύπρο - Ο βομβαρδισμός των τουρκικών θέσεων στην Πάφο - Η επάνοδος του «Λέσβος» στην Ελλάδα - Η σύγχυση των Τούρκων, η βύθιση πλοίων και η  κατάρριψη αεροπλάνων τους από τους ίδιους - Ο Λ. Χανδρινός στην Άγκυρα - Το περίεργο τροχαίο που τον άφησε παράλυτο

45
napoleon3

Ο Δικαίος Βαγιακάκος - Πώς έγινε η μετανάστευση των Μανιατών στην Κορσική - Ποια ήταν η σχέση του Ναπολέοντα με την Ελλάδα; - Τι γράφουν ο Δικαίος Βαγιακάκος και ο Νικόλαος Φαρδύς

63
slavoi_crete_art

Η απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες (961)- Ο Νικηφόρος Φωκάς- Αμυντικά και οχυρωματικά έργα στη μεγαλόνησο- Διοικητική οργάνωση- Τα 12 αρχοντόπουλα- Η Εκκλησία της Κρήτης κατά τη Β’ Βυζαντινή περίοδο- Έφτασαν οι Σλάβοι στην Κρήτη ως τα χρόνια της ενετοκρατίας;

32