Άλαν Πουλίδο: Η «επανάσταση», οι βαρόνοι και η απαγωγή

Άλαν Πουλίδο: Η «επανάσταση», οι βαρόνοι και η απαγωγή

Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έπεσε θύμα απαγωγής από μασκοφόρους - Ήταν ο πρώτος που είχε αντισταθεί στα μεξιναικά καρτέλ του ποδοσφαίρου

Άλαν Πουλίδο. Ο επαναστάτης ποδοσφαιριστής, ο σύγχρονος «Εμιλιάνο Ζαπάτα» που θέλησε να ζήσει το όνειρό του στην Ευρώπη αψηφώντας τους άγραφους νόμους των ισχυρών Μεξικανών ολιγαρχών που κρατούν στα χέρια τους ολόκληρη την οικονομία της χώρας και κατ' επέκταση το πεπρωμένο των κατοίκων της. Οι ίδιοι αυτοί βαρόνοι του πλούτου, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, ελέγχουν και το ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα η μεξικανική λίγκα αλλά και η μεξικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να είναι, ας το πούμε, τσιφλίκι τους. Αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο έχει ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι ομάδες με τους ποδοσφαιριστές να είναι πολυετή και να ανανεώνονται μονομερώς. Κάποιες φορές, χωρίς να γνωρίζει ο παίκτης. Κανείς μέχρι το 2014 δεν είχε αμφισβητήσει το καθεστώς αυτό και δεν είχε τολμήσει να πάει κόντρα στους ισχυρούς του Μεξικού και να παίξει με τη μοίρα του. Οι ιδιοκτήτες των 18 ομάδων, συναντώνται στο ξενοδοχείο Cancun και ανταλλάσσουν πληροφορίες επί παντός ποδοσφαιρικού επιστητού. Οι ποδοσφαιριστές πολλές φορές δεν έχουν ιδέα πού θα παίξουν. Σε αυτή τη… μάζωξη πωλούνται ομάδες, αλλάζουν κανονισμοί και λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις  για την εθνική ομάδα.

Μέχρι που εμφανίστηκε ο Άλαν Πουλίδο, ο οποίος αποφάσισε να αψηφήσει «θεούς και δαίμονες» για να κυνηγήσει το όνειρό του και να σπάσει τις αλυσίδες που τον είχαν όμηρο στο μεξικανικό ποδόσφαιρο. Ετσι το έβλεπε έτσι έκανε και η ζωή του γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ!  Στο τέλος δικαιώθηκε, πήρε την άδεια να αγωνιστεί στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα  και δημιούργησε δεδικασμένο αλλάζοντας την ιστορία του μεξικανικού ποδοσφαίρου και περιφρονώντας-εκθέτοντας ένα από τα ισχυρότερα παγκοσμίως οικονομικά-επιχειρηματικά λόμπι. Το μεξικάνικο. 

Όλα ξεκίνησαν στις 31 Ιουλίου του 2014. Ο Πουλίδο για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποιούσε ότι δεν ανήκει πλέον στη Τίγκρες αφού το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε και ήταν ελεύθερος- free agent. Όμως στο Μεξικό δεν υπάρχουν όπως προαναφέραμε ελεύθεροι παίκτες! Όταν πήγε στην Τίγκρες  είχε υπογράψει συμβόλαιο στο οποίο προβλεπόταν ότι θα ανανεωνόταν αυτόματα κάθε δύο χρόνια.

Στις 6 Αυγούστου ο πρόεδρος του συλλόγου, Αλεξάνδρο Ροντρίγκες ανακοίνωσε ότι  ο Πουλίδο είναι δεσμευμένος με την ομάδα έως τις 30 Ιουνίου του 2016. Όμως ο παίκτης δεν ήταν ενημερωμένος.

Ο Πουλίδο πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση κάνοντας του βαρόνους του μεξικανικού ποδοσφαίρου να τσιμπιούνται να δουν αν είναι ξύπνιοι. Τον Νοέμβριο του 2014 κατήγγειλε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του ότι  ο πρώην μάνατζερ που τον εκπροσωπούσε  είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή του στο συμβόλαιο.  Ενημέρωσε μάλιστα ότι τον είχε απολύσει και ότι είχε προσλάβει άλλον. 

Η απάντηση της Ομοσπονδίας ήταν απορριπτική στην καταγγελία του. Ο Πουλίδο προχώρησε στο επόμενο βήμα. Έκανε καταγγελία στη μεξικανική λίγκα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο. Αναμενόμενο αφού οι  ιδιοκτήτες των ομάδων ελέγχουν τόσο τη λίγκα όσο και την ομοσπονδία. Δεν πτοήθηκε. Αποτάθηκε στο CAS, το διαιτητικό δικαστήριο των σπορ. Ο δικηγόρος του που είναι  Μεξικανός δραστηριοποιείται πλέον… στην Ευρώπη. Το αποχαιρέτησε το Μεξικό. Ο παίκτης  στο μεταξύ, είχε  μετακομίσει στην Ιταλία, με την οικογένεια του όπου και έκανε προπονήσεις μόνος του.

Και προπονείτο μόνος του γιατί σύμφωνα με νομικούς κύκλους αν η μεξικανική ποδοσφαιρική ομάδα έβρισκε στοιχεία που αποδείκνυαν  ότι ο παίκτης έχει συμφωνήσει με άλλο σύλλογο όσο δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση, θα κέρδιζε τη δίκη. -συν του ότι... ο συνεργάτης θα τιμωρούνταν με βαρύ πρόστιμο. Εκείνη την εποχή ταξίδευε στο Μεξικό, στην Ιταλία, στην Ελλάδα αφού ο Ολυμπιακός είχε δείξει ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Η ιστορία πήρε νέα  τροπή, στις 29 Ιανουαρίου του 2015.

Ο παίκτης ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως υπέγραψε στον Λεβαδειακό, για 18 μήνες.  Λίγες ώρες αργότερα, το Court of Arbitration for Sport (CAS) δικαίωσε την ομάδα του Πουλίδο την Τίγκρες  και απέρριψε τη συμφωνία με την ελληνική ομάδα. Η μεξικανική ομάδα είχε καταθέσει εγγράφως ένσταση υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος  να υποστεί ανήκεστο ζημιά ο παίκτης, λόγω τραυματισμού και αν γίνει αυτό η ευθύνη θα είναι εξ ολοκλήρου δική του». Οι Μεξικάνοι ζητούσαν αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να αφήσουν ελεύθερο τον παίκτη όταν κυκλοφόρησε εντόνως ότι ενδιαφερόταν για αυτόν ο Ολυμπιακός.

Ο Πουλίδο συνέχισε να υποστηρίζει ότι  είναι free agent, γιατί η μονομερής ανανέωση έγινε με παράνομο τρόπο. Αρνείτο με απόλυτο τρόπο να επιστρέψει στο Μεξικό και στην Τίγκρες, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι «αν θέλει να παίξει στην Ευρώπη, είναι μονόδρομος η επιστροφή του σε εμάς». Λάθος!

H FIFA, του εξέδωσε  προσωρινό δελτίο όπως υποχρεούται, βάσει κανονισμών,  για κάθε παίκτη που είναι σε δικαστική διαμάχη με ομάδα και υποστηρίζει πως δεν έχει συμβόλαιο. Στις 2 Φεβρουαρίου  του 2015, έκανε την πρώτη προπόνηση στη Λιβαδειά, και πήρε την έγκριση  της FIFA να μετάσχει σε αγώνες. Στις 9 Μαίου  πέτυχε  το πρώτο του γκολ στη SuperLeague, στο 3-1 επί του Πλατανιά και αναδείχθηκε MVP του αγώνα.

Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ο Πουλίδο με τον αδελφό του Αρμάντο  πήγαν στο Μιλάνο και έκαναν προπονήσεις σε αθλητικό κέντρο της πόλης. Στις 11 Ιουνίου η Τίγκρες αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα. Βγάζει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι  πούλησε  το 50% του παίκτη της  στην Σίβας και απαιτεί από τον Πουλίδο να ολοκληρώσει τη συμφωνία βάζοντας την υπογραφή του. Εκείνος τους διαμηνύει ότι δεν πάει πουθενά.

Το πείσμα του Μεξικάνου αναγκάζει την Τίγκρες να κάνει πίσω αφού εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη δεν ήταν κρυστάλλινη. Το μόνο που ζητά πια η ομάδα από το Μοντερέι, είναι να επιδικαστεί ένα ποσό υπέρ της, κάτι σαν τροφεία αφού εκεί εξελίχθηκε ποδοσφαιρικά. Την Παρασκευή  4 Ιουλίου  λίγο μετά τις 20.00 μ.μ. το απόγευμα, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του παίκτη.
Tα βίντεο
Φαίνεται ότι οι Μεξικάνοι έκαναν ότι μπορούσαν για να αμαυρώσουν την εικόνα του παίκτη. Στις 30 Ιουνίου του 2015 κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο, με τον Πουλίδο να  τσακώνεται με την κοπέλα του  σε ξενοδοχείο της Ιρλανδίας. Ο ίδιος το διέψευσε άμεσα έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Instagram (alan_pulido17). Εγραψε:  «θέλω να στείλω, με την ευκαιρία, ένα μήνυμα σε όλους του οπαδούς μου, σε όλους όσους πίστεψαν στο υποτιθέμενο βίντεο που έλαβε χώρα στην Ιρλανδία, ότι το διαψεύδω και ότι δεν είμαι εγώ αυτός που πρωταγωνιστεί σε κατάσταση μέθης. Απλά για να είστε ενημερωμένοι, δεν είμαι εγώ αυτός ο άνθρωπος, ούτε είναι η φωνή μου. Εεκείνο το βράδυ κοιμόμουν».

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 15 Απριλίου είχε αποκαλυφθεί από μεξικάνικη  ιστοσελίδα βίντεο με πονηρό-ροζ περιεχόμενο που φερόταν να είχε γυρίσει ο Πουλίδο εν όσο ήταν στην Ελλάδα. Όλα  όμως έπεσαν στο κενό.


Η απαγωγή

Ο 25χρονος έπεσε θύμα απαγωγής στη γενέτειρά του, στην πόλη Σιουδάδ Βικτόρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η οικογένεια του παίκτη που ενημέρωσε την αστυνομία για την εξαφάνιση του Άλαν, υποτίθεται μετά από ένα τηλεφώνημα του ίδιου. Ο Πουλίδο φέρεται να επικοινώνησε με τους οικείους του και, εναγωνίως, τους ενημέρωσε ότι έχει απαχθεί από αγνώστους. 

Την τελευταία φορά που εθεάθη από τους συγγενείς του, ο Άλαν Πουλίδο οδηγούσε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ταξίδευε, προφανώς για αναψυχή, στην ευρύτερη περιοχή της Σιουδάδ Βικτόρια και την επαρχία της Ταμαουλίπας, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Μεξικού, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αδερφό του «ερυθρόλευκου» ποδοσφαιριστή, Αρμάντο, ο Πουλίδο βρισκόταν σε πάρτι που είχε σχέση με την εταιρεία της συντρόφου του, το οποίο ξεκίνησε γύρω στις 19:00 τοπική ώρα του Σαββάτου. Περίπου στις 23:30, η οικογένειά του ειδοποιήθηκε ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής και ότι κινδυνεύει. Την απαγωγή επιβεβαίωσε και επισήμως ο αδερφός του.

Σύμφωνα με σύνδεσμο του Άλαν Πουλίδο στην Ελλάδα. με τον οποίο μίλησε το protothema.gr, οι συγγενείς του πιστεύουν ότι κρατείται από συμμορίες που απαγάγουν οικονομικά επιφανείς ανθρώπους στο Μεξικό, ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Οι ίδιες πηγές, θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρχει εμπλοκή της πρώην ομάδας του, Τίγκρες, με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία εξαιτίας της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό.

Όπως αναφέρεται στο Μεξικό, στο ζευγάρι είχαν στήσει ενέδρα έξι κουκουλοφόροι, οι οποίοι φόρεσαν κουκούλες στον Πουλίδο και τη σύντροφό του. Λίγα μέτρα μετά, μπροστά σε μία πλατεία, οι δράστες άφησαν ελεύθερη την κοπέλα και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Πηγές κοντά στην αστυνομία, αλλά και πληροφοριοδότες ανέφεραν πως τις τελευταίες ημέρες ο Πουλίδο είχε απειληθεί έντονα... 

Το ξεκίνημα

Ο Alan Pulido Izaguirre, όπως είναι το όνομά του στα  ισπανικά  γεννήθηκε στη Βιτόρια. Πρώτα άρχισε να κλωτσάει το τόπι και μετά περπάτησε, που λέει ο λόγος. Στην αρχή, στις αλάνες της  γειτονιάς του  και μετά στην ομάδα της πόλης. Περνούσε ώρες ατελείωτες παίζοντας ποδόσφαιρο ή παρακολουθώντας αγώνες. Η πρώτη διάκριση ήλθε στα 6, οπότε κέρδισε στο τουρνουά "Little Stars". Τότε ήταν που τον εντόπισαν οι κυνηγοί ταλέντων της Τίγκρες. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Αρμάντο λειτούργησε ως πρότυπο για τον Άλαν να ασχοληθεί με τη στρογγυλή θεά. Μαζί έπαιξαν στις μικρές ομάδες της Βιτόρια, μαζί πήγαν και στους εφήβους της Τίγκρες. 

«Ήταν πάντα δυνατό παιδί, ψηλό, γρήγορο και από μικρός φαινόταν πως θα κάνει καριέρα. Ήξερε πώς να κρατά την μπάλα, πώς να έχει τον έλεγχο, να δημιουργεί χώρους και να τη δίνει εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Το κυριότερο όμως, είναι πως ό,τι και αν συνέβαινε στη ζωή του, εκείνος παρέμεινε το ίδιος καλός τύπος» είχε δηλώσει παιδικός του φίλος σε διεθνές διαδικτυακό μέσο.
 
Άνθρωποι που μεγάλωσαν μαζί του, που περνούσαν ατελείωτες ώρες στα γήπεδα παρέα, στο σχολείο τον θυμούνται να είναι ο ίδιος τύπος από παιδί, έως τώρα.

Το 2012 αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20-κάτω των 20 ετών-, ενώ έως τότε είχε μόνο μια πλήρη ποδοσφαιρική χρονιά  σεζόν στα πόδια του και  ήταν ο ηγέτης της ομάδας του στην κατάκτηση του τίτλου το 2011.Σε εκείνο το τουρνουά  προσέλκυσε  το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόλις είχαν πέσει οι πρώτοι σπόροι της προσωπικής του επανάστασης που  άλλαξε την ιστορία του μεξικανικού ποδοσφαίρου δημιουργώντας δεδικασμένο.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Νίκος

Άχρωμος παίχτης που δεν έχει δείξει και τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείται μαζί του ο Ολυμπιακός. Χρόνια τώρα κρατάει το παραμύθι.

Γιωργής Νικολάρας

Θα πληρώσουν τα λύτρα, δηλαδή η Τίγκρες θα εισπράξει την αποζημίωση. Η απαγωγή είναι σκηνοθετημένη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kokkino_main

Ενα βιβλίο με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων έγινε η βάση για μία από τις ακριβότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης - Η αθωότητα, η βαρβαρότητα και η Ιστορία περιπλέκονται με εξαιρετικά αποτελέσματα

36
black_sea

Τι προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας- Τα Διεθνή Δικαστήρια και η οριοθέτηση της ΑΟΖ από αυτά- Οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τα Διεθνή Δικαστήρια και η συσχέτισή τους με τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

14
smoke3

Οι πρόγονοί μας ήταν άκρως φυσιογνωμιστές και ¨ειδικοί ¨στη αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος. Έχω βρει άπειρα άρθρα γύρω από τα θέματα αυτά. Διάλεξα σήμερα κάτι σχετικό με το τσιγάρο διότι συν τοις άλλοις ήταν και επικίνδυνα θεριακλήδες.