Πού τρώνε οι σεφ;

Πού τρώνε οι σεφ;

Απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα για τα πιο νόστιμα μυστικά των ελληνικών νησιών. Ο Βασίλης Καλλίδης, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος και η Ντίνα Νικολάου ξέρουν πού θα φας το πιο φρέσκο ψάρι, τις πιο νόστιμες τοπικές λιχουδιές αλλά και τις συνταγές που θα κλέψεις από τους ντόπιους για να πειραματίζεσαι στην πόλη

Πού τρώνε οι σεφ;
Η Γαύδος του Δημήτρη Σκαρμούτσου
«Γιατί να πάει κανείς στη Γαύδο; Γιατί είναι ένας μαγευτικός προορισμός. Δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο έχεις δει στην Κρήτη ή αλλού. Οι παραλίες και το φαγητό θα ήταν μια πιο ξεκάθαρη απάντηση. Θα φας στην καντίνα στο λιμάνι ψητή σκορπίνα και θα καταλάβεις. Η ‘‘Νυχτερίδα’’ στο Σαρακήνικο σερβίρει κατσικάκι που πίνει θαλασσινό νερό. Τα μαγειρευτά είναι πραγματικά πεντανόστιμα. Μπουρέκι, φασολάκια, μελιτζάνες με ξινόχοντρο. Τι να πάρεις; Το νησί φημίζεται για το μέλι. Αυτό να πάρεις. Δεν έχει και πολλούς κατοίκους, σίγουρα θα βρεις τον έναν που το πουλάει. Γιατί επιλέγω τη Γαύδο για διακοπές; Πήγα πρώτη φορά το 2001 - με πήγαν είναι πιο σωστό. Εμενα στα Χανιά και πήγαμε Οκτώβρη μήνα, ήταν τόσο ζεστά.

Κλείσιμο
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έχει βρει τον δικό του -γαστρονομικό και όχι μόνο- επίγειο παράδεισο στην απόκοσμη μα φιλόξενη Γαύδο

Θυμάμαι ότι οι κάτοικοι έβλεπαν ξένο και χειροκροτούσαν. Εκτοτε πήγα άπειρες φορές.
Οικογενειακώς, για να ηρεμήσω, για διάφορους λόγους. Πάντα εκεί καταλήγω. Για τους λίγους και εκλεκτούς επισκέπτες της η Γαύδος είναι ένας επίγειος παράδεισος. Kρύβει στην εξωτική φύση της πολυάριθμες σπηλιές και φυσικά καταφύγια από αιωνόβιους κέδρους. Με βασικούς οικισμούς το Καστρί (πρωτεύουσα), την Αμπελο, τον Καραβέ (λιμάνι), τη Φώκια και τα Βατσιανά, το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της Ευρώπης, προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση και κατάσταση ζεν. Αν δεν είσαι ο τύπος του σακιδίου και της κατασκήνωσης, φρόντισε έγκαιρα για την ενοικίαση δωματίου, καθώς αυτά είναι λίγα και περιζήτητα (γύρω στις 150 κλίνες). Οι ωραιότερες παραλίες της Γαύδου είναι ο Κόρφος, ο Λαυρακάς, ο Πύργος, το Ποτάμι και η Τρυπητή, με την περιβόητη ξύλινη καρέκλα πάνω από τις σπηλιές της, που σε ενημερώνει ότι είσαι στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης και σε προτρέπει να χαμογελάσεις και να χαλαρώσεις (‘‘smile, relax’’). Στο Σαρακήνικο με την ξανθή ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά και στην κατάφυτη με κέδρους και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα παραλία του Αη Γιάννη -έχει ψηφιστεί ως η δεύτερη ομορφότερη παραλία στον κόσμο!- λειτουργούν μικρές ταβέρνες και δωμάτια για ενοικίαση».

Info
O Δημήτρης Σκαρμούτσος παρουσίαζε την εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» στο MEGA



Η προ του Αθω περιοχή της Ντίνας Νικολάου

«Η προαθωνική χερσόνησος αποτελεί την πιο εναλλακτική και ενδιαφέρουσα γωνιά της Χαλκιδικής. Αρκεί να πω ότι διαθέτει 300 χιλιόμετρα μεσογειακής ακτογραμμής, περισσότερες από 100 αμμώδεις λευκές παραλίες, 7 παραδοσιακά ψαρολίμανα και 3 θαλάσσιους κόλπους. Ολο αυτό το θαλασσινό τοπίο είναι περιτριγυρισμένο από 3 βουνά προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, ενώ στα γεωγραφικά της όρια περιλαμβάνονται 4 σημεία μοναδικά στον κόσμο: το Αγιον Ορος, τα Αρχαία Στάγειρα, η διώρυγα του Ξέρξη και τα περίφημα Μαδεμοχώρια των οθωμανικών χρόνων. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσοι αρχαιολογικοί χώροι, πόσα θρησκευτικά μνημεία και πόσες εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές έρχονται να “κουμπώσουν” το εναλλακτικό τουριστικό προϊόν με το θαλάσσιο τοπίο και την πρωτογενή παραγωγή τοπικών προϊόντων. Αγαπημένες παραλίες; Το Μαρμάρι ανάμεσα στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι -στο βουνό του Αριστοτέλη, εκεί που οι μυδοκαλλιέργειες του Βασίλη μεταφέρουν τον επισκέπτη στον επί γης παράδεισο-, η Κομίτσα στα Νέα Ρόδα, λίγα μόλις μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Ορους με το εκπληκτικό "Athos Villas" να μαγεύει τους ταξιδευτές, το Τηγάνι στα νησιά Δρένια της Αμμουλιανής, ακριβώς απέναντι από τον ιερό Αθωνα, όπου η λευκή άμμος και η τιρκουάζ θάλασσα ταξιδεύουν στο Αιγαίο τον κολυμβητή παρέα με τις τράτες, τα ψαροκάικα και τις ψαρόβαρκες. Τι να αγοράσει κανείς; Μέλι Αρναίας, κρασί από το Αγιον Ορος και την Αρναία, μανιτάρια από τον Χολομώντα, φέτα Αρναίας, τσίπουρο Μεγάλης Παναγίας, λουβίδια Νεοχωρίου, γλυκά του κουταλιού από τη Βαρβάρα, γιαούρτι Αρναίας, ροδέλαια και ροδόνερο από το Παλαιοχώρι, μουντοβίνα (απόσταγμα από μέλι) Αρναίας (προϊόν ΠΟΠ), λάδι από το Γομάτι, μύδια Ολυμπιάδας, τραχανά και σπιτικές χυλοπίτες από τη Βαρβάρα, ρίγανη από το βουνό του Αριστοτέλη, αλίπαστα Ιερισσού, καρπούζια από τα Νέα Ρόδα, ψάρια από τον Ακάνθιο και τον Αθωνικό κόλπο, αμυγδαλωτά Αμμουλιανής».

Info
 Η Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει την εκμπομπή «Ενα Τραπέζι Ελλάδα» στον ΣΚΑΪ



Η Τήνος και η Νάξος του Βασίλη Καλλίδη


«Στη Νάξο θα πας για μπάνιο στη Σαχάρα, μια παραλία 10 χιλιομέτρων με άσπρη άμμο σαν ζάχαρη. Προτείνω ανεπιφύλακτα τα μαγειρευτά, τον αστακό στα κάρβουνα και την αστακομακαρονάδα στην ταβέρνα ‘‘Παράδεισος’’. Ο Βαγγέλης Καραμάνης, που έχει την ταβέρνα κάτω από το διασημότερο αρμυρίκι των Κυκλάδων, έχει και δωμάτια και επίσης σφάζονται άνθρωποι να δοκιμάσουν τα γλυκά της συζύγου του. Συγκλονιστικό εκμέκ και σοκολατόπιτα. Στο Χαλκί, στην ταβέρνα του Γιάννη, θα φας το καλύτερο μπιφτέκι και ωραίες τηγανητές πατάτες.

Από το Χαλκί να αγοράσεις κίτρο άγλυκο ξηρό από το ποτοποιείο Βαλληνδρά για να κάνεις ωραία κοκτέιλ. Στις Μέλανες, στην ταβέρνα του Γιώργη, θα βρεις τον καλύτερο κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια. Στον ‘‘Αμοργινό’’, στην Απείρανθο, να δοκιμάσεις κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι και το απεραθίτικο ρόστο της Βουλάρας. Στην ταβέρνα ‘‘Λιοφάγος’’, στη Μικρή Βίγλα, θα φας μυθικούς κεφτέδες. Στην ταβέρνα "Ιππόκαμπος" θα φας καλό ψάρι. Στο τυροκομείο του Κουφόπουλου να πάρεις ώριμα τυριά πέντε ετών.

 Μην παραλείψεις να κάνεις βόλτα στο Κτήμα Organic Islands και να αγοράσεις φρέσκα μυρωδικά και βότανα. Δεν θα φύγεις από τη Νάξο αν δεν σταματήσεις στο μπακάλικο του Αντώνη Τσιμπλάκη. Η Τήνος πάλι έχει πανέμορφες και ήρεμες παραλίες. Είναι ένα σικ και ήρεμο νησί. Να πάρεις κάππαρη από τον Ιωσήφ και καλάθια από τον κ. Λουδοβίκο. Για μπάνιο θα πας στον Απηγανιά. Θα προέτρεπα να επισκεφτείτε το Μουσείο Τσόκλη.

Η κουζίνα της Αντωνίας στο "Θαλασσάκι" είναι το καλύτερο φαγητό που έχω φάει στη ζωή μου. Λες απλά στον άντρα της, τον Αρη, ‘‘φέρε φαγητό, πεινάμε’’. Σε κόβει σαν ψυχολόγος, το ψάρι του είναι το κάτι άλλο. Και αστακό να πάρεις. Αποκάλυψη! Τα γλυκά είναι μυθικά, μαρέγκα με γλυκό κουταλιού και σοκολατόπιτα με κόκκους εσπρέσο».

Info
Η Τήνος και η Νάξος του Βασίλη Καλλίδη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης