Δημήτρης Ντόκορος: Ο άνθρωπος πίσω από τα αντίσκηνα-σουίτες

Δημήτρης Ντόκορος: Ο άνθρωπος πίσω από τα αντίσκηνα-σουίτες

Ενα ταξίδι στην Αμερική ήταν για τον επιχειρηματία Δημήτρη Ντόκορο η έμπνευση ώστε να φέρει τις τεράστιες σκηνές των Μογγόλων, τα γνωστά γιουρτ, στην Αγία Αννα της Εύβοιας δημιουργώντας το πρώτο camping resort στην Ελλάδα. Πλέον η κατασκήνωση μέσα στη φύση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πολυτέλεια και τις ανέσεις μιας πεντάστερης σουίτας στημένης μέσα σε αντίσκηνα που διαθέτουν ακόμα και υδρομασάζ

Δημήτρης Ντόκορος: Ο άνθρωπος πίσω από τα αντίσκηνα-σουίτες
Τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο από εδώ και πέρα στον χώρο του ελληνικού κάμπινγκ, καθώς ένας νέος και ανήσυχος επιχειρηματίας, ο Δημήτρης Ντόκορος, έφερε την πολυτέλεια στο αντίσκηνο. Στην Αγία Αννα, στην Εύβοια, ένα από τα πλέον οργανωμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα, την παράσταση κλέβουν τα γιουρτ, οι μεγάλες σκηνές των νομάδων Μογγόλων.

Πρόκειται για αντίσκηνα που φαντάζουν γιγαντιαία σε σχέση με τα συνηθισμένα, ακόμη και σε σχέση με αυτά που προορίζονται να φιλοξενήσουν πολυμελείς οικογένειες. Τα γιουρτ είναι μεγέθους σουίτας ξενοδοχείου, φτιαγμένα με σύγχρονα υλικά και εξοπλισμό όπως μπάνιο με μίνι τζακούζι, ξύλινο δάπεδο, αλλά και έναν φεγγίτη στην κορυφή τους σαν αίθριο, έτσι ώστε οι διαμένοντες να απολαμβάνουν τη θέα στον βραδινό έναστρο ουρανό και το φεγγάρι.

Κλείσιμο


Τα γιουρτ είναι μεγέθους σουίτας ξενοδοχείου, φτιαγμένα με σύγχρονα υλικά και εξοπλισμό όπως μπάνιο με μίνι τζακούζι, ξύλινο δάπεδο, αλλά και έναν φεγγίτη στην κορυφή τους σαν αίθριο, έτσι ώστε οι διαμένοντες να απολαμβάνουν τη θέα στον βραδινό έναστρο ουρανό και το φεγγάρι

Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία στον χώρο του κάμπινγκ, την οποία ο ίδιος ο εμπνευστής της αποκαλεί τομή για τα δεδομένα της κατασκήνωσης, όπως τουλάχιστον την ξέραμε μέχρι σήμερα - και προφανώς έχει δίκιο. Η ιδέα για τα γιουρτ γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια σε κάποιο ταξίδι του στην Αμερική. Οπως λέει ο ίδιος, «όταν επέστρεψα στην Ελλάδα μετά από τις σπουδές μου θέλησα να ασχοληθώ με το κάμπινγκ, που είχαν ήδη από πολλά χρόνια οι γονείς μου στην Αγία Αννα της Εύβοιας. Ημουν η νέα γενιά, γι’ αυτό επιθυμούσα να προσθέσω έναν τόνο διαφορετικότητας, καθώς πίστευα ότι προκειμένου να μιλούν όλοι για εμάς έπρεπε να κάνουμε τη διαφορά. Σε κάποιο ταξίδι στην Καλιφόρνια ανακάλυψα τα γιουρτ, τις σκηνές των Μογγόλων, τις οποίες θέλησα να εισαγάγω στην Ελλάδα. Mε αυτόν τον τρόπο βάλαμε τα θεμέλια για το πρώτο camping resort».



Οι σκηνές πέντε αστέρων, διακοσμημένες με τη λογική της μινιμαλιστικής αισθητικής, διαθέτουν μπάνιο, υδρομασάζ, κλιματισμό, κανονική εξώπορτα και τρία παράθυρα, φωτιστικά, τηλεόραση κ.ά. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα γιουρτ δεν έγιναν απλώς περιζήτητα, αλλά αναδεικνύονται σε success story της καλοκαιρινής σεζόν, καθώς στο «Club Aγία Αννα» ο λιτός, σπαρτιάτικος βίος του κάμπινγκ, παντρεύεται για πρώτη φορά με την πολυτέλεια. «Ναι, τα γιουρτ θα μπορούσαν να συγκριθούν με την άνεση που προσφέρει μια σουίτα σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο», λέει χαμογελώντας ο Δημήτρης Ντόκορος. Ο ίδιος, παρ’ όλα αυτά, δεν ξεχνά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε έως ότου το επιχειρηματικό του εγχείρημα βρει ανταπόκριση. «Η πρώτη δυσκολία είχε να κάνει με την αντίδραση των γονιών μου που δεν ήθελαν να ρισκάρουν. Ουσιαστικά ήρθα αντιμέτωπος με τη διαφορετική λογική και τη νοοτροπία που υπάρχει στις περισσότερες επιχειρήσεις μεταξύ πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Ωστόσο, με την επιμονή μου τελικά τους έπεισα. Οταν φέραμε τις σκηνές στην Ελλάδα, οι τελωνειακοί δεν ήξεραν τι ήταν αυτό που είχαν στα χέρια τους: μια σκηνή ή μια φορητή σουίτα;», περιγράφει.



Ο Δημήτρης Ντόκορος δεν είναι μόνο θαρραλέος και οπαδός της ανανέωσης, αλλά και ένας πολύ σοβαρός επιχειρηματίας με ολοκληρωμένη γνώση του τι σημαίνει προσφορά τουριστικών υπηρεσιών. «Προέρχομαι από μια οικογένεια επιχειρηματιών που είχε ως αντικείμενό της τον τουρισμό και τα κάμπινγκ. Είμαι γαλουχημένος από παιδί μέσα σε αυτούς τους χώρους, καθώς έχω κάνει διάφορες δουλειές στο πλαίσιο της οικογενειακής επιχείρησης. Το πρώτο καλοκαίρι που εργάστηκα στο κάμπινγκ μας το πέρασα μαζεύοντας σκουπίδια, ενώ τα υπόλοιπα έκανα οτιδήποτε βάζει ο ανθρώπινος νους: από το να καθαρίζω τα τραπέζια μέχρι να σερβίρω φαγητά και ποτά ή να κάνω διάφορες επισκευές. Για ένα καλοκαίρι ήμουν μάγειρας, μπάρμπαν, dj, τα πάντα, μέχρι που έφυγα για σπουδές», εξηγεί ο ίδιος. Παρά τη σκληρή δουλειά, ο Δημήτρης Ντόκορος μόνο θετικές αναμνήσεις διατηρεί από εκείνα τα χρόνια: « Η λέξη “κάμπινγκ” κρύβει μια αίσθηση ελευθερίας και ανεμελιάς. Παρά την κούραση και τις υψηλές απαιτήσεις εκείνης της εποχής, το κάμπινγκ είναι συνυφασμένο στο μυαλό μου με πάρτυ, μουσικές, φωτιές στην παραλία, παρέα και γέλιο».

Αφήνοντας την Αγία Αννα και την Ελλάδα για μερικά χρόνια, βρέθηκε στο Λονδίνο όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ το μεταπτυχιακό του ήταν στο μάνατζμεντ με εξειδίκευση στη λογοτεχνία και τα εικαστικά.



Το success story και το έξυπνο σλόγκαν
Οι χαρακτηριστικές σκηνές των Μογγόλων έχουν ήδη γίνει η απόλυτη τάση για τις εναλλακτικές διακοπές καλλιτεχνών, νεαρών επιχειρηματιών, αντισυμβατικών γόνων επιφανών οικογενειών καθώς και απλών ανθρώπων που καταφτάνουν από κάθε γωνιά της Γης αναζητώντας κάτι έξω από τα συνηθισμένα για τις διακοπές τους. Χάρη στα γιουρτ -αλλά και όχι μόνο- το «Club Αγία Αννα» μετατρέπεται σε διεθνή προορισμό για χάρη του οποίου γίνονται εκτενείς αναφορές σε σημαντικά περιοδικά και έγκυρους ταξιδιωτικούς οδηγούς από όλο τον κόσμο.

Τα γιουρτ σε περίοδο αιχμής στοιχίζουν όσο και ένα δωμάτιο σε πεντάστερο κατάλυμα, όμως εκείνοι που επιθυμούν να δοκιμάσουν τη διαμονή σε αυτά προτιμούν να περιμένουν, αποδεχόμενοι να γραφτεί το όνομά τους ακόμη και σε λίστα αναμονής. «Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση ώστε οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν γίνονται από τον χειμώνα», αποκαλύπτει ο Δημήτρης Ντόκορος και τονίζει: «Επικρατεί μια φρενίτιδα μεταξύ όλων όσοι επιθυμούν να μυηθούν ή να ζήσουν ξανά την εμπειρία της διαμονής σε γιουρτ».




Η τεράστια πισίνα στις εγκαταστάσεις του camping

Στην Aγία Αννα, σε ένα κλασικό κάμπινγκ που, εκτός από τα γιουρτς, διαθέτει χώρο για τροχόσπιτα και μικρές σκηνές, η ζωή δεν θυμίζει τον χίπικο τρόπο ζωής άλλων οργανωμένων κάμπινγκ. Υπάρχει διάχυτος ένας κοσμοπολίτικος αέρας που μοιάζει μάλλον ασύμβατος με καταλύματα αυτού του είδους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Εναν επιπλέον τόνο διαφορετικότητας δίνει επίσης το club «Peachy Peachy», το οποίο λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ και όπου κάθε βράδυ γίνεται το αδιαχώρητο. Κόσμος καταφθάνει από την Αθήνα για ποτό, χορό και απόλαυση ζωντανής μουσικής από γνωστά συγκροτήματα που κάνουν συναυλίες. Επιπλέον, οι υπάλληλοι μετακινούνται εντός του κάμπινγκ ντυμένοι ανάλογα με τους ήρωες του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά, ενώ υπάρχει και ο «Αϊ Φερ» (εμπνευσμένος από τη μανία με τα iPhone), ο οποίος φέρνει στους θαμώνες οτιδήποτε επιθυμήσουν, όσο περίεργο κι αν είναι αυτό, από κάρτες για το κινητό τηλέφωνο μέχρι γκουρμέ φαγητό.

«Μικρές νότες κεφιού και φαντασίας ήρθαν να τονίσουν τη διαφορετικότητά μας», λέει ο Δημήτρης Ντόκορος, ο οποίος, εκτός από το κάμπινγκ, είναι επίσης ιδιοκτήτης του νεανικού πεντάστερου ξενοδοχείου «Thalatta» στην ίδια περιοχή. «Αυτό που έχει αξία στο επιχειρείν είναι να τολμάς και μέσα από την πρωτοπορία να κάνεις τη διαφορά. Εμείς, για παράδειγμα, εντός του κάμπινγκ φορούμε σαγιονάρες τις οποίες βαπτίζουμε “Κλαμπ-Αγκ-Αννας” αντί του κλασικού “χαβαϊάνας”, ενώ το σλόγκαν μας είναι “Sorry Mykonos”, μια και διασκεδάζουμε συνέχεια, έχουμε όλη την απαραίτητη πολυτέλεια και ξεσαλώνουμε χωρίς να είμαστε στη Μύκονο. Γιατί στην Αγία Αννα δημιουργήσαμε τη δική μας μόδα», καταλήγει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης