Δείτε φωτογραφίες: Ο Εθνικός Κήπος σε «ασπρόμαυρο» φόντο

Δείτε φωτογραφίες: Ο Εθνικός Κήπος σε «ασπρόμαυρο» φόντο

Τα 15,5 εκτάρια του Εθνικού Κήπου της Αθήνας έχουν τη δική τους ζωή στο κέντρο της πόλης. Μια ζωή στεφανωμένη με την πράσινη ηρεμία και τη γαλήνη μιας ιδιαίτερης φύσης που από το 1839 -όταν με εντολή της βασίλισσας Αμαλίας άρχισε η δενδροφύτευσή του- έως σήμερα ακολουθεί σιωπηλά, αλλά επίμονα την ιστορία της πρωτεύουσας.

Δείτε φωτογραφίες: Ο Εθνικός Κήπος σε «ασπρόμαυρο» φόντο
Παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, πάρα πολλοί ακόμα δεν έχουν διαβεί την είσοδο με τις πανύψηλες Ουασινγκτόνιες, τις οποίες μάλιστα φύτεψε η ίδια η βασίλισσα. Μου έχει τύχει επανειλημμένως να δω την έκπληξη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα γνωστών ή φίλων στην διάρκεια της πρώτης τους επίσκεψης, για τις ομορφιές που κρύβονται εκεί, σε σημείο μάλιστα που να μοιάζει με φάρσα!

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι «θέλουμε περισσότερα πάρκα», ή ότι η πρωτεύουσα τα έχει ανάγκη -πού όντως έτσι είναι. Όμως, εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: ο Εθνικός Κήπος ποτέ, μα ποτέ, δεν έχει πολύ κόσμο. Ούτε καν τις μέρες του καλοκαιριού που η Αθήνα βράζει στο λιοπύρι του καύσωνα. Ελάχιστοι περιδιαβαίνουν τα χωμάτινα μονοπάτια του ή κάθονται στα παγκάκια κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων. Την ημέρα της δικής μου επίσκεψης -με πολλή ζέστη- οι περισσότεροι επισκέπτες που συνάντησα ήταν ξένοι τουρίστες.

Κλείσιμο


Οι Έλληνες, ήταν κυρίως ηλκιωμένοι που έπαιρναν έναν υπνάκο σε κάποια γωνιά με εξαίρεση μερικούς αθλητές που έκαναν την προπόνησή τους στο τρέξιμο. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πει, με σχετική άνεση, ότι οι Αθηναίοι «σνομπάρουν» κατά κάποιον τρόπο τον Εθνικό Κήπο.

Και είναι κρίμα αφού πρόκειται, πραγματικά για ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, προσεγμένο παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς τον έχουν ταλανίσει και που κυρίως προκάλεσε το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, όσο και αν αυτό ακούγεται... περίεργο.



Ο Εθνικός Κήπος ζει, είναι εδώ, δίπλα μας, πανέμορφος και μας περιμένει κάθε μέρα από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου για να μας θυμίσει τι είναι αυτό για το οποίο παρακαλάμε, αλλά που ενώ το έχουμε... κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε!










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης