Διαζύγιο από την Αντριάνα και δεύτερος γάμος στην Ελλάδα

Διαζύγιο από την Αντριάνα και δεύτερος γάμος στην Ελλάδα

Επιστρέφει στο Λιμάνι, καθώς ο Θρύλος σχεδιάζει μέσω του παλιού του άσου να βελτιώσει το ευρωπαϊκό του προφίλ... Ομως για τον ίδιο τον Γάλλο, ο Ολυμπιακός και η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επαγγελματική υποχρέωση

Διαζύγιο από την Αντριάνα και δεύτερος γάμος στην Ελλάδα
Ο τίτλος «Strategic Advisor» είναι πολύ βαρύγδουπος και αφηρημένος, κυρίως όμως είναι υπερβολικά ψυχρός για να αποτυπώσει τη νέα φάση στη σχέση του Ολυμπιακού με τον Κριστιάν Καρεμπέ. Διότι ένας Γαλλο-πολυνήσιος που δηλώνει σήμερα ότι «εάν είχα την ευκαιρία να ξαναγεννηθώ, θα επέστρεφα ως Ελληνας - ή, έστω, να έχω μια κάποια ελληνική καταγωγή» δεν μπορεί να είναι απλώς ένας «σύμβουλος στρατηγικής της διοίκησης των “ερυθρολεύκων” σε θέματα σκάουτινγκ, διεθνών σχέσεων και οργάνωσης», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των πρωταθλητών.

Το «Cheval fou», («Τρελό άλογο») δεν είναι ένα παρατσούκλι που κατά σύμπτωση συνοδεύει τον Καρεμπέ από την αρχή της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Μια ιδιότυπη τρέλα προσδιορίζει γενικώς τον χαρακτήρα του - αν και μόνο ως προς το πάθος. Διότι, κατά έναν παράδοξο τρόπο, ο ψυχωμένος, δυναμικός και επίμονος τρόπος που έπαιζε μπάλα βρισκόταν πάντα σε ευθεία αντίθεση με τη φυσική ευγένεια και τη μετριοφροσύνη του. Κι από μια άλλη άποψη θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος του φαινομένου Μπέκαμ, είχε, άλλωστε, όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη συνταγή του σούπερ σταρ: κατέκτησε τρόπαια από τα πιο επίζηλα που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μαζί την αρχέτυπη γυναίκα-τρόπαιο. Σε μια χρονιά, το 1998, ο Καρεμπέ σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γαλλία και παντρεύτηκε τη γυναίκα με τα ωραιότερα πόδια, το πιο καλοσχηματισμένο στήθος κ.ο.κ. στον πλανήτη, την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα. Αναμφίβολα, ένας από τους λόγους που οι ποδοσφαιρόφιλοι δυσκολεύονται να ξεχάσουν το επώνυμό του είναι το ότι εξακολουθεί να περιφέρεται με αυτό η, πρώην πλέον, σύζυγός του.

Το 2001, όταν ήρθε στην Ελλάδα ακολουθώντας τον Κριστιάν, η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα ήταν τόσο σέξι ώστε η σχεδόν απόκοσμη ομορφιά της προκαλούσε το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα: δάμαζε την αδρεναλίνη που κόχλαζε ολόγυρα. Στην ιδέα ότι αυτό το πλάσμα ξαπλώνει στο ίδιο κρεβάτι με τον Κριστιάν Καρεμπέ, όχι μόνο δεν εξεγείρονταν αλλά μάλλον παρέλυαν τα σαρκοβόρα ένστικτα της, «ερυθρόλευκης» τουλάχιστον, εξέδρας. Εκείνος ήταν παιχταράς, εκείνη μια ενσαρκωμένη ανδρική φαντασίωση, οι δυο τους προσέγγιζαν το απόλυτο, ήταν άπιαστοι και επομένως επέβαλαν έναν αυθόρμητο σεβασμό. Μόνο που κανείς από τους δύο δεν έπαιρνε υπερβολικά σοβαρά την ιδιότητά του ως σταρ - κάτι που τους έκανε ακόμη πιο αξιολάτρευτους.


Κλείσιμο

Ούτε η Αντριάνα τον συγκράτησε
Η επιστροφή του Κριστιάν Καρεμπέ στον Ολυμπιακό δεν είναι ακριβώς επιστροφή, καθώς ο δεσμός του με την ομάδα δεν κόπηκε ποτέ. Εφυγε από τον Πειραιά για την ελβετική Σερβέτ το 2004 και έβαλε τέλος στη σταδιοδρομία του δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Ολυμπιακό, προαλειφόμενος μάλιστα για μια θέση μάνατζερ, σκάουτερ ή συμβούλου. Η φετινή «μεταγραφή» του στον Θρύλο, με τη φανέλα του οποίου κέρδισε δύο Πρωταθλήματα το 2002 και το 2003, δεν μοιάζει πολύ με την προηγούμενη, καθώς σήμερα ο Κριστιάν Καρεμπέ, εκτός από ανιχνευτής ταλέντων για λογαριασμό της Αρσεναλ, είναι μια αθλητική προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας. Χρησιμοποιώντας τη φήμη που απέκτησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αφότου εγκατέλειψε την ενεργό δράση, ο Καρεμπέ εμπλέκεται ως πρεσβευτής σε διάφορες δραστηριότητες της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, ενώ προβάλλει συστηματικά τον τουρισμό προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νέα Καληδονία, το γαλλικό αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Παράλληλα, κατά καιρούς παρέχει τη γνώση του στη γαλλική τηλεόραση ως σχολιαστής σε μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων ή ακόμη και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την παρουσίαση ντοκιμαντέρ.

Εξάλλου, ήταν αυτή η μανιακή εργασιομανία και τα αδιάκοπα ταξίδια του ανά την υφήλιο που τον αποξένωσαν οριστικά και ανεπανόρθωτα από την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα. Μολονότι η Σλοβάκα τοπ μόντελ τον χαρακτηρίζει  «άντρα της ζωής μου», αποφάσισε ότι δεν άντεχε να περιμένει αιωνίως τον Κριστιάν να επιστρέψει κοντά της, ζώντας ως ζευγάρι μόνο κατά διαστήματα, όταν δηλαδή συνέπιπταν τα διαλείμματά τους: εκείνου από την «ιεραποστολική» δράση ανά τον πλανήτη και εκείνης από το μόντελινγκ ή τις απόπειρες να πείσει ότι θα μπορούσε να θεωρείται ηθοποιός. Σε κάθε περίπτωση, η επάνοδος του Καρεμπέ στον Ολυμπιακό και την Ελλάδα αυτή τη φορά πιθανότατα δεν περιλαμβάνει τη μόνιμη εγκατάστασή του στη χώρα. Οι ημέρες που ο Κριστιάν και η Αντριάνα ατένιζαν το γαλάζιο της θάλασσας από την πολυτελή τους κατοικία στα νότια προάστια δεν πρόκειται να αναβιώσουν. Ισως, όμως, τα κλαμπ της παραλιακής να υποδεχτούν ξανά τον 42χρονο στρατηγικό σύμβουλο του Θρύλου, όπως παλιά, όταν νυχτοπερπατούσε στην Αθήνα με τους κολλητούς του, χωρίς την Αντριάνα και, κυρίως, χωρίς δυσάρεστες
συναντήσεις με τους παπαράτσι.



Το ξύλο με Οκκά και Καφέ
Το γιατί ο Αντριάν Καρεμπέ αγάπησε τόσο την Ελλάδα συνιστά ένα αίνιγμα, καθώς η Μελανησία, από την οποία κατάγεται, ανήκει σε μια κουλτούρα αντιδιαμετρικά αντίθετη από την ελληνική. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον του είναι ειλικρινές και βαθύ και παρόλο που πριν από περίπου τρία χρόνια κυκλοφόρησε η είδηση ότι ενδέχεται δίωξή του για φοροδιαφυγή, τα αισθήματα με τους Ελληνες είναι μάλλον αμοιβαία. Αμέσως μόλις δέχτηκε την πρόταση του Ολυμπιακού, το 2001, ο Κριστιάν θέλησε να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τον πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδας. Ξαφνικά ενδιαφερόταν όχι μόνο για το βάρος της ερυθρόλευκης φανέλας, αλλά και για το τι ήταν ο Ομηρος και πώς λειτουργούσε η αρχαία αθη­ναϊκή δημοκρατία.

Ακόμη και ενόσω ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, ο Καρεμπέ έδειχνε ότι τον απασχολούν ζητήματα εξωαγωνιστικά, πολύ πέρα από τα πριμ ή την επόμενη μεταγραφή του. Δείγμα της πολιτικής και οικολογικής του ευαισθησίας είναι η δημόσια και έντονη επίθεσή του στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ σχετικά με τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό, στο μέσο της δεκαετίας του ’90. Ο Κριστιάν Καρεμπέ ήταν επίσης ένας από τους παίκτες της Εθνικής Γαλλίας που δεν τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο της χώρας, διαμαρτυρόμενος για τα ρατσιστικά σχόλια του Ζαν-Μαρί Λε Πεν ο οποίος περιφρονούσε τους έγχρωμους ποδοσφαιριστές ως «πλαστογραφία των Γάλλων». Ο Καρεμπέ αντέδρασε δηλώνοντας ότι ανέκαθεν σεβάστηκε τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας, αλλά ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η πατρίδα του, η Νέα Καληδονία, δεν δικαιούται να έχει τη δική της εθνική ομάδα. «Ποτέ δεν ένιωσα Γάλλος», βρυχήθηκε στα μούτρα του ακροδεξιού Λε Πεν. «Επαιξα στην Εθνική Γαλλίας για να προβάλω τον λαό μου και τα προβλήματά του». Παρ’ όλα αυτά ο Καρεμπέ ανήκε στη σύνθεση των Τρικολόρ που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Ο ίδιος ο Φρανσουά Μιτεράν απένειμε σε κάθε παίκτη εκείνης της εκπληκτικής ομάδας (με Ζιντάν, Ανρί, Ντεσαγί, Ντεσάν, Τρεζεγκέ κ.ά.) τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής - κι αυτό για τον Καρεμπέ ήταν η απάντηση σε κάθε Λε Πεν, αλλά και σε όποιον θα έμπαινε στον πειρασμό να σχολιάσει περιφρονητικά το χρώμα του δέρματος ή τα dreadlocks στα μαλλιά του. 



Κι αν υπάρχει ένα μελανό σημείο στην ελληνική του καριέρα, αυτό θα ήταν όταν ο συνήθως ψύχραιμος Κριστιάν Καρεμπέ αφηνίασε σε έναν αγώνα του Ολυμπιακού, τον Φεβρουάριο του 2003. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποτέ τι άκουσε από τον Γιάννη Οκκά και τον Παντελή Καφέ, εάν οι προκλήσεις από τους τότε παίκτες του ΠΑΟΚ αφορούσαν σε κάποια χυδαιολογία για την Αντριάνα ή, όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, επρόκειτο για ρατσιστικό φαρμάκι του τύπου «ρε μαύρε, έτσι κάνετε στην Αφρική;» - ασχέτως εάν ο Καρεμπέ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί Λιφού, χιλιάδες μίλια μακριά από τη Μαύρη Ηπειρο. Οποια και εάν ήταν η προσβολή που του απηύθυναν, οι δύο ποδοσφαιριστές γνώρισαν τη βίαιη όψη του Κριστιάν που, εκτός εαυτού, έκανε κεφαλοκλείδωμα στον έναν και φιλοδώρησε με γροθιές τον άλλον.

Ο «εγγονός του ανθρωποφάγου»
Οταν γεννήθηκε, τον Δεκέμβριο του 1970, ο Κριστιάν Λαλί Κακέ ήταν μόλις το πέμπτο από τα δεκαοκτώ συνολικά παιδιά που θα έφερνε στον κόσμο το ζεύγος Πολ και Ουντριέν Καρεμπέ. Εως τα 18 του χρόνια θα ζούσε στο περιβάλλον της Νέας Καληδονίας, με τις προλήψεις και τη δεισιδαιμονία ενός λαού που νιώθει πολύ πιο κοντά στα λεγόμενα πρωτόγονα ήθη παρά στον δυτικό πολιτισμό. Το 1988, όταν ο Κριστιάν έφτασε στο αεροδρόμιο της Ναντ, πίστευε ότι είχε προσγειωθεί σε έναν άλλο πλανήτη, καθώς τα πάντα γύρω του φάνταζαν αλλόκοτα σε σχήμα και μέγεθος - κοινώς υπέστη βαρύ πολιτισμικό σοκ.

Τα επόμενα χρόνια ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν και οι ομοϊδεάτες του δεν θα έχαναν την ευκαιρία να υπενθυμίζουν στον Κριστιάν Καρεμπέ ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στον παππού του. Το 1931, ο Γουίλι Καρεμπέ φορτώθηκε σε ένα πλοίο μαζί με άλλους «ιθαγενείς» από τη Νέα Καληδονία και ύστερα από ένα μακρύ και εξαντλητικό ταξίδι έφτασαν στη Μασσαλία. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο Παρίσι, στο δάσος της Βουλώνης, όπου τους περίμενε το περίπτερο της «Αποικιακής Εκθεσης». Εκεί θα εξέθεταν τον εαυτό τους ως «αυθεντικοί κανίβαλοι». Ο «απόγονος του ανθρωποφάγου» ήταν ένα ασήκωτο στίγμα για τον Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος, κατά κάποιον τρόπο, δεν έκανε τίποτε άλλο στη ζωή του από το να το σβήσει από πάνω του. Κι αυτό προσπάθησε να πετύχει είτε με μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είτε με τη φιλανθρωπική του δράση, είτε ακόμη και με τη διακριτικότητα που δεν παραβίασε ποτέ - ακόμη και στην περίπτωση του χωρισμού του από τη Σκλεναρίκοβα. Εκείνη ήδη φωτογραφίζεται χωρίς καμία προσπάθεια ψευδο-σεμνοτυφίας σε τρυφερές στιγμές με τον νέο της σύντροφο, ενώ ο Κριστιάν έχει καταφέρει να κρατήσει την προσωπική του ζωή έξω από το ραντάρ του παγκόσμιου κουτσομπολιού. Ισως θεωρεί ότι αυτό οφείλει όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά και στην κόρη του, τη 18χρονη σήμερα Ινές, καρπό ενός ελάχιστα γνωστού δεσμού του με μια Γαλλίδα την, αγνώστων λοιπών στοιχείων, Εστέλ. Η οποία, σύμφωνα με τον αληθινό μύθο της ζωής του Κριστιάν Καρεμπέ, πήρε τη θέση της στο παρασκήνιο της ζωής του όταν εκείνος διασταυρώθηκε με την πυρινική καλλονή Αντριάνα Σκλεναρίκοβα.



Κάποτε, προσπαθώντας να προστατεύσει τον ιδιωτικό τους βίο, έφτασε να δείρει έναν αδιάκριτο και θρασύ φωτογράφο - κάτι που συνέβη, όλως τυχαίως, στην Ελλάδα. Προφανώς, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η φλόγα της Νέας Καληδονίας καίει πίσω από την ευπρέπεια, όπως και ότι το όνομα, πολύ συχνά, είναι ένα κομμάτι της μοίρας: σε μία από τις 28 διαλέκτους της φυλής του, των Κανάκ, Καρεμπέ σημαίνει «θυμωμένος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης