Champions League, Τότεναμ-Λίβερπουλ: Βρετανική μονομαχία για το στέμμα στη Μαδρίτη

Champions League, Τότεναμ-Λίβερπουλ: Βρετανική μονομαχία για το στέμμα στη Μαδρίτη

Η ώρα στης στέψης της νέας ποδοσφαιρικής Βασίλισσας της Ευρώπης έφτασε καθώς σήμερα το βράδυ (22:00, Cosmote Sport 1) Τότεναμ και Λίβερπουλ διεκδικούν το Champions League - Πρωτάρα σε τελικό η Τότεναμ, το 6ο της τρόπαιο διεκδικεί η Λίβερπουλ

liverpool-totehnam_main01
Μπορεί σε επίπεδο εθνικής ομάδας το περίφημο «it's coming home» να μην έχει υλοποιηθεί (ούτε σε επίπεδο Euro, ούτε σε Μουντιάλ), αλλά φέτος χωρίς καμία αμφισβήτηση οι ομάδες της Premier League είναι οι απόλυτες κυρίαρχες στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το βράδυ της Τετάρτης στο... εξωτικό Μπακού, η Τσέλσι διέλυσε την Άρσεναλ με 4-1 κατακτώντας το Europa League και σήμερα στη Μαδρίτη θα μάθουμε αν το Λονδίνο υποδεχθεί και δεύτερη κούπα ή αν το κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά ταξιδέψει βορειοδυτικά στο λιμάνι του Λίβερπουλ.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η φετινή βερσιόν της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής του πλανήτη (σε συλλογικό επίπεδο) ήταν αν όχι η κορυφαία, από τη στιγμή που το Champions League πήρε τη θέση του πάλαι ποτέ θρυλικού Κυπέλλου πρωταθλητριών, μία από τις κορυφαίες και σίγουρα η καλύτερη των τελευταίων ετών.

Με απίθανες ανατροπές, με τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων, πανέμορφα γκολ κι ένα ζευγάρι φιναλίστ που το καλοκαίρι σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα έφτανε τόσο μακριά, το φετινό Champions League είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιέρωσαν στην συνείδηση του κόσμου.

Κλείσιμο


Φιναλίστ μέσα από επικές ανατροπές
Μπορεί Λίβερπουλ και Τότεναμ να μη... γέμιζαν το μάτι στην αρχή της σεζόν, το σίγουρο όμως είναι ότι και οι δύο άξιζαν να βρίσκονται σήμερα το βράδυ στο Wanda Metropolitano της Ισπανικής πρωτεύουσας, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

Και πριν φτάσουμε στο σήμερα, ας κάνουμε ένα μικρό φλας μπακ στην πορεία των δύο φιναλίστ μέχρι τον τελικό, η οποία αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέρουσα και ειδικά για την Τότεναμ πρωτόγνωρη καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της θα διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ η Λίβερπουλ φτάνει στους 9 έχοντας πέντε κατακτήσεις.

Αμφότερες κατάφεραν να προκριθούν από τη φάση των ομίλων την τελευταία αγωνιστική με την Λίβερπουλ να κερδίζει 1-0 τη Νάπολι και την Τότεναμ να αποσπά ισοπαλία 1-1 στο Καμπ Νου από την Μπαρτσελόνα, αλλά την ίδια ώρα η Ίντερ να αυτοκτονεί μένοντας επίσης στο εντός έδρας 1-1 με την αδιάφορη Αϊντχόφεν.

Στους «16» απέκλεισαν κι οι δύο γερμανικό εμπόδιο με την Λίβερπουλ να αφήνει εκτός την Μπάγερν (ισοπαλία εντός και εκτός έδρας νίκη) και την Τότεναμ την Ντόρτμουντ δύο νίκες.

Στους «8» η Λίβερπουλ απέκλεισε εύκολα την Πόρτο (δύο νίκες), αλλά η Τότεναμ έκανε την τεράστια υπέρβαση αφήνοντας εκτός την Σίτι (νίκη 1-0 στο Λονδίνο και ήττα 4-3 στο Μάντσεστερ) σ' ένα τρομερό ματς όπου στο 90'+3' ακυρώθηκε μέσω VAR γκολ του Στέρλινγκ.

Με τη λήξη των πρώτων ημιτελικών «κόκκινοι» και «πετεινοί» ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός τελικού καθώς οι πρώτοι έχασαν με 3-0 στην Βαρκελώνη από την Μπάρτσα κι οι δεύτεροι με 1-0 στο Λονδίνο από τον Άγιαξ...



Κι όμως στο Άνφιλντ η Λίβερπουλ διέλυσε με 4-0 την ομάδα του Βαλβέρδε, ενώ η Τότεναμ αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο ημίχρονο με χατ τρικ του Λούκας Μόουρα και το τρίτο γκολ στο 90'+5' νίκησε 3-2 τον Άγιαξ για να κλείσουν το τρίτο φετινό τους ραντεβού στη Μαδρίτη.

Κι η ειρωνεία είναι ότι η αποκαθήλωση της Ρεάλ (η απόλυτη κυρίαρχος της προηγούμενης τριετίας) θα γίνει στην πόλη της και στο σπίτι της μισητής της αντιπάλου (Ατλέτικο).

Κομπλέ οι δύο ομάδες
Πριν τους ημιτελικούς τόσο ο Γιούργκεν Κλοπ όσο και ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο είχαν να διαχειριστούν τρομερά προβλήματα... Χωρίς Σαλάχ, Φιρμίνιο, Κεϊτά ο Γερμανός, χωρίς Κέιν ο Αργεντινός κι όμως οι ομάδες τους τα κατάφεραν περίφημα για μία ακόμη φορά.

Τώρα 20 ημέρες αργότερα ο μοναδικός που υπάρχει στα δύο απουσιολόγια είναι ο Κεϊτά με την Τότεναμ να είναι κομπλέ, αλλά τον Ποτσετίνο να μην είναι σίγουρο ότι θα τον έχει στην ενδεκάδα καθώς έχει να αγωνιστεί από τις 9 Απριλίου.

Οι πιθανές ενδεκάδες:
Τότεναμ: Γιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Γουίνκς, Σισοκό, Έρικσεν, Άλι, Σον, Κέιν (Λούκας Μόουρα)
Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Φιρμίνιο, Σαλάχ, Μανέ.

Διαιτητής του τελικού είναι ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα.


Facts & Figures για τον τελικό
Όσοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες σε Ευρωπαϊκό ματς κάνουν λάθος.

Τη σεζόν 1972-1973 στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA κοντραρίστηκαν για πρώτη φορά με τη Λίβερπουλ (η οποία κατέκτησε και το τρόπαιο) να νικά 1-0 εντός και παρά την ήττα της με 2-1 στο Λονδίνο να παίρνει την πρόκριση.

Η Λίβερπουλ είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι και στη συνολική προϊστορία των δύο ομάδων καθώς σε 170 ματς έχει 79 νίκες, οι Σπερς 48, ενώ 43 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Αυτός είναι ο δεύτερος αγγλικός εμφύλιος σε τελικό Champions League με τις Γιουνάιτεντ-Τσέλσι να συνθέτουν το ζευγάρι των φιναλίστ στον τελικό της Μόσχας το 2008 (νίκη της Γιουνάιτεντ στα πέναλτι)

Για 5η φορά η ανάδειξη της κορυφαίας ομάδας της Γηραιάς ηπείρου θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, ωστόσο για πρώτη φορά το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό δεν θα είναι το Sandiago Bernabeu, αλλά το νέο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης Wanda Metropolitano.

Η Λίβερπουλ μετρά πέντε κατακτήσεις και είναι μια από τις 22 ομάδες που το όνομα τους έχει αναγραφεί στο βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ η Τότεναμ θέλει να γίνει η 23η.

H Τότεναμ ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα, επικρατώντας με 5-1 της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1963 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η Τότεναμ έχει τεθεί αντιμέτωπη οκτώ φορές με αγγλική ομάδα σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, μετρώντας τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες, ενώ η Λίβερπουλ είναι αήττητη στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις της με αγγλική ομάδα στην Ευρώπη, έχοντας τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Πάντως οι Κόκκινοι έχουν επικρατήσει μόλις επτά φορές στα 20 συνολικά ματς που έχουν δώσει απέναντι σε αγγλικές ομάδες, έχοντας οκτώ ισοπαλίες και πέντε ήττες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης