Blog Ολυμπιακός: Αυτογνωσία και πράξεις εδώ και τώρα

Blog Ολυμπιακός: Αυτογνωσία και πράξεις εδώ και τώρα

Ο Ολυμπιακός έχασε ακόμα ένα ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό. Αυτό καλύπτεται. Θα χάσει πολλά περισσότερα αν δεν συνειδητοποιήσει τις ελλείψεις του και δεν κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά.

blog_olympiacos_eurohoops
Τελείωσε κι αυτό το ντέρμπι. Στο ίδιο γήπεδο, με ίδιο νικητή. Θα ξεχαστεί γρήγορα. Γιατί, τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός “καίγονται” για να μη χάσουν κι άλλο έδαφος στην Ευρωλίγκα και ακολουθεί εβδομάδα με διπλή αγωνιστική!

Οι κόκκινοι μετά τη νέα ήττα και με κακή ψυχολογία ταξιδεύουν στο Μόναχο για να παίξουν σε δύο μόλις μέρες με την Μπάγερν και μια τέταρτη διαδοχική αποτυχία θα είναι ό,τι χειρότερο αν αναλογιστούμε πως την Πέμπτη έρχεται στο ΣΕΦ η ομάδαρα που λέγεται Ρεάλ.

Ο Παναθηναϊκός περιμένει την ανεβασμένη Μπαρτσελόνα και μετά πάει στη Βιτόρια για να παίξει με την Μπασκόνια που με ρεκορ 2-5 “καίγεται” για τη νίκη με τον Περάσοβιτς ξανά στον πάγκο της.

Αυτό το ντέρμπι θα ξεχαστεί επίσης, επειδή δεν μας προσέφερε τίποτα ιδιαίτερο μπασκετικά. Ένα πρώτο ημίχρονο κάκιστης ποιότητας και ρυθμού. Κι ένα δεύτερο κάπως πιο υποφερτό μπασκετικά με το σκορ να ανεβαίνει λίγο.

Καμία ομάδα δεν έπαιξε καλό μπάσκετ, αμφότερες ήταν απαράδεκτες στις βολές (10/22 οι γηπεδούχοι και 16-27 οι φιλοξενούμενοι) και η αναμέτρηση κρίθηκε σε δύο βασικούς άξονες.

Στη μεγάλη επιθετική βραδιά του Νίκου Παππά (24 πόντοι σε 20 λεπτά) και στα 8 περισσότερα λάθη που είχε ο Ολυμπιακός (12) από τον Παναθηναϊκό (4).

Κλείσιμο
Το γεγονός ότι η ομάδα του Πασκουάλ υπέπεσε μόλις σε 4 σφάλματα καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ πίεση του Ολυμπιακού πάνω στη μπάλα. Που έχει μεγάλη σχέση με την έλλειψη αθλητικότητας στα γκαρντ, μια έλλειψη που έγινε ακόμα πιο έντονη με την απουσία του Τουπάν.

Ένα ακόμα στοιχείο που μου κάνει εντύπωση αρνητική είναι οι πόντοι στη ρακέτα. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο θέμα στο να εκδηλώνει επιθέσεις στο ποστ και στα πιο πολλά ευρωπαϊκά ματς ως τώρα έχει χάσει κατά κράτος τις μάχες στη ρακέτα.

Απέναντι στον Ολυμπιακό βρήκε τρόπο να πετύχει 42 πόντους από το ζωγραφιστό και να δεχτεί 28… Άλλη μια μεγάλη αποτυχία για τους κόκκινους που στη παρούσα φάση της σεζόν έχουν περισσότερα αρνητικά στοιχεία στο παιχνίδι τους, παρά θετικά. Κάτι που μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι χωρίς αποφασιστικότητα, σημαντικές κινήσεις και χρήματα.

Μην φανταστείτε πως οι 42 πόντοι ήρθαν επειδή οι ψηλοί του ΠΑΟ έκαναν πάρτι. Τα πιο πολλά καλάθια ήταν από ντράιβ. Με την περιφερειακή άμυνα της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ να είναι απούσα και να μην υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ γκαρντ και ψηλών.

Έλλειψη επικοινωνίας είδαμε και σε αρκετές κατοχές που ο Ολυμπιακός πήγε να χτίσει δημιουργία από το ποστ και κατέληξε στο να πετάει μπάλες από εδώ και από εκεί. Το μοναδικό θετικό που μπορεί να κρατήσει η ομάδα από αυτό το ντέρμπι, είναι η εμφάνιση του Ζακ Λεντέι στην επίθεση, κυρίως από το “4”. Τίποτε άλλο.

Ο Παναθηναϊκός φυσικά μπορεί να κρατήσει τη νίκη που πάντα μετράει πολύ, το ξέσπασμα του Παππά και το γεγονός ότι νίκησε εύκολα στο τέλος σε μια αναμέτρηση που ήταν σχετικά άστοχος, είχε κάτω από 50% στις βολές κι ένα Καλάθη μέτριο για τα δεδομένα του.

Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί, όμως, γιατί η υπεροχή του απέναντι στον Ολυμπιακό στα δύο πρώτα εντός έδρας ντέρμπι, δεν θα τον βοηθήσει στην Ευρωλίγκα, αν δεν σκύψει με αυτογνωσία στις δικές του αγωνιστικές ελλείψεις και δεν βρει τρόπους να βελτιωθεί.

Ολυμπιακός κριτική: “Λάζαροι” οι ΛεΝτέι και Τίμα, πολλές οι αδυναμίες

Πάμε σε κάποιες σκόρπιες σκέψεις, όπως μου ήρθαν στο μυαλό βλέποντας αυτό το παιχνίδι.

* Το έγραφα από τα παιχνίδια προετοιμασίας, το σημειώνω συνέχεια, θα επιμείνω και τώρα που αν δεν ήταν ο Λεντέι, ο Ολυμπιακός μπορεί να φλέρταρε με συντριβή. Το παιδί ουσιαστικά είναι τεσσάρι και όχι πεντάρι. Στην επίθεση μπορεί να σταθεί και ως σέντερ, ανάλογα τον αντίπαλο, τα σχήματα, τις περιστάσεις. Στην άμυνα ΔΕΝ μπορεί να σταθεί στο τοπ επίπεδο ως πεντάρι για κανένα λόγο. Δεν έχει ούτε το ύψος, ούτε τη δύναμη, ούτε την αντίληψη. Σε αυτό συνηγορεί και η διαχείριση του Μπλατ στα δύο τελευταία ματς με Φενέρ και Παναθηναϊκό. Που έχει φτάσει στο σημείο να βάζει τον Πρίντεζη στο “5” και τον Αμερικανό στο “4”.

* Θέλει να τον κρατήσει ο Μπλατ. Δικαίωμά του απόλυτο! Οφείλει, όμως, να βρει λύση στο πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε με τις επιλογές του στη θέση του σέντερ. Η αμυντική εμβέλεια της ομάδας σε μια τόσο κρίσιμη θέση ΔΕΝ παραπέμπει σε σύνολο τοπ επιπέδου και επίσης για πρώτη φορά μετά από ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια, ο Ολυμπιακός – και ο Σπανούλης – δεν έχει ένα πικ εν ρολο ψηλό για την επίθεση. Η ομάδα που ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕ τους undersized σέντερ στην Ευρωλίγκα, έχει γυρίσει τη… πλάτη της σε αυτή την πραγματικότητα που απαιτείται να υφίσταται ως στοιχείο σε σύγχρονες ομάδες μπάσκετ. Πραγματικά απορώ γιατί και ο Μπλατ το 2014 έγινε μάγκας και πήρε την Ευρωλίγκα με τον Τάιους.

Διαβάστε περισσότερα: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης