Η «αποκαθήλωση» του Όσκαρ Πιστόριους

Η «αποκαθήλωση» του Όσκαρ Πιστόριους

Προσήχθη πριν από λίγο στο δικαστήριο ο 26χρονος παραολυμπιονίκης, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία - Τον εγκαταλείπουν οι χορηγοί - Η απίστευτη ιστορία της ζωής του και η σχέση του με τη Ρέεβα Στένκαμπ

Η «αποκαθήλωση» του Όσκαρ Πιστόριους
Ο Όσκαρ Πιστόριους θα ζήσει σήμερα την απόλυτη «αποκαθήλωση», καθώς θα ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του για το φόνο της 29χρονης συντρόφου του, Ρέεβα Στένκαμπ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, που ρωτήθηκε από νοτιοαφρικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Εισαγγελία ετοιμάζεται να αρνηθεί την πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης πέρασε από εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ή κατανάλωσε αλκοόλ, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης τον επισκέφθηκε ο δικηγόρος του, στο αστυνομικό τμήμα του Γιοχάνεσμπουργκ, στο οποίο κρατείται.

Η αστυνομία της Πρετόρια ανέφερε πως γείτονες άκουσαν φωνές και ουρλιαχτά περίπου την ώρα την πυροβολισμών, ενώ αποκάλυψε ότι έχει κληθεί και άλλες φορές κατά το παρελθόν στην κατοικία του Πιστόριους για επεισόδια «ενδο-οικογενειακής βίας».

Κλείσιμο
Μερικές ώρες αργότερα και ενώ είχε ανακριθεί, ο Πιστόριους εγκατέλειψε φρουρούμενος το αστυνομικό τμήμα, ενώ το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με μία κουκούλα. Ήταν προγραμματισμένο να οδηγηθεί από χθες στον εισαγγελέα, ωστόσο η μεταφορά του αναβλήθηκε για σήμερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους ιατροδικαστές να εξετάσουν τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους. 

Στο μεταξύ, ο πατέρας του κατηγορούμενου για φόνο Όσκαρ Πιστόριους, Χένκε, απέφυγε να σχολιάσει το περιστατικό, τόνισε ωστόσο ότι «προσευχόμαστε όλοι για κουράγιο στον Όσκαρ αλλά και στην οικογένεια της γυναίκας». 

Η εκπρόσωπος της Στένκαμπ, αφού επιβεβαίωσε τον θάνατο της 29χρονης, στη συνέχεια ανέφερε: «Όλοι όσοι την γνώριζαν είναι συντετριμμένοι. Ήταν ένας άγγελος, ο πιο γλυκός άνθρωπος, ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος». 

Στα τελευταία μηνύματά της στο Twitter, η Στένκαμπ είχε μιλήσει για το πόσο ενθουσιασμένη ήταν για την ημέρα των ερωτευμένων. «Τι ετοιμάζετε για τον αγαπημένο σας αύριο;» έγραψε. «Θα έπρεπε να είναι μια μέρα αγάπης για όλους». 

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αθλητικών ειδών Νike, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του αθλητή, αποφάσισε να αποσύρει τη διαφήμιση με τον Πιστόριους, μετά τις εις βάρος του κατηγορίες. Τραγική ειρωνεία; Το σλόγκαν της διαφήμισης ήταν «είμαι η σφαίρα στη θαλάμη»! Μεταξύ των εταιρειών-χορηγών του Πιστόριους, συμπεριλαμβάνονται ακόμη η εταιρεία γυαλιών ηλίου Oakley Inc, η εταιρεία πολυτελών ειδών Thierry Mugler και η τηλεπικοινωνιακή BT Group Plc.

Την ίδια ώρα, και ενώ και οι υπόλοιποι χορηγοί ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη, συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες από το παρελθόν του 26χρονου αθλητή, να βγαίνουν στην επιφάνεια. «Υπήρχαν στο παρελθόν πληροφορίες που γνωστοποιούσαν έντονες ενδοοικογενειακές διενέξεις στο σπίτι του κατηγορουμένου» σημείωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, δίνοντας ουσιαστικά το… σύνθημα στα ΜΜΕ όλου του κόσμου, να ξεκινήσουν να «σκάβουν» για πληροφορίες γύρω από τις συνήθειες του Πιστόριους. Συνήθειες, μία εκ των οποίων ήταν και η ενασχόληση με τα όπλα, η οποία κόστισε τη ζωή στην 29χρονη καλλονή Ρέεβα Στένκαμπ.

Άλλωστε, το 2009 ο Πιστόριους είχε κρατηθεί και πάλι στο αστυνομικό τμήμα, όταν μια γυναίκα κατήγγειλε στις Αρχές ότι της επιτέθηκε κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο σπίτι του. Ο διάσημος αθλητής κατηγορήθηκε τότε για επίθεση εναντίον της, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, με μια προειδοποίηση. Τότε, η εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε πει ότι ο Πιστόριους επιτέθηκε με βία στο θύμα, όταν εκείνη χτύπησε και κλώτσησε την πόρτα του, αφού προηγουμένως εκείνος της είχε ζητήσει να φύγει. «Της είπε ‘’αυτό είναι το σπίτι μου και αυτοί δικοί μου φίλοι κι εσύ πρέπει να φύγεις’’. Η γυναίκα κλώτσησε την πόρτα και εκείνος με μια ξύλινη δοκό την τραυμάτισε στο πόδι» ανέφερε η αξιωματικός, σύμφωνα με την οποία, το θύμα κατήγγειλε το γεγονός λίγες ώρες μετά. Ο Πιστόριους είχε παραδεχτεί ότι είχε πιει αρκετά εκείνο το βράδυ.

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Πιστόριους έδωσε μια συνέντευξη στην εφημερίδα The New York Times. Ο αθλητής είχε αναφέρει τότε στο δημοσιογράφο πως «το προηγούμενο βράδυ είχε χτυπήσει ο συναγερμός του σπιτιού και χρειάστηκε να κατέβει με το όπλο του για να ελέγξει την κατάσταση, ωστόσο αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα». «Τον ρώτησα τι είδους όπλου είχε, το οποίο φάνηκε σαν ένδειξη ότι με ενδιαφέρουν τα όπλα» ανέφερε στη συνέντευξη ο δημοσιογράφος. «Του είπα ότι δεν είχα όπλο, αλλά ο Πιστόριους με ρώτησε αν έχω πυροβολήσει ποτέ. Δεν είχα!» συνέχισε. Τότε, ο Πιστόριους του πρότεινε να πάνε σε πεδίο βολής. «Έφερε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών και δυο κουτιά σφαίρες. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και πήγαμε σε ένα κοντινό πεδίο βολής, όπου μου έδειξε πώς να πυροβολώ σωστά. Ήταν πολύ καλός εκπαιδευτής. Έπειτα από μερικές βολές πλησίαζα το κέντρο του στόχου, κάτι που τον ενθουσίασε: ‘’Ίσως θα πρέπει να το κάνεις πιο συχνά” μου είπε. “Αν εξασκηθείς, θα μπορούσες να γίνεις… θανατηφόρος”. Τον ρώτησα πόσο συχνά έρχεται εδώ. “Μόνο κάποιες φορές που δεν μπορώ να κοιμηθώ, έρχομαι και πυροβολώ” απάντησε».

Ο 26χρονος Πιστόριους θεωρείται εθνικός ήρωας στην Νότιο Αφρική, όχι μόνο για τα μετάλλια που έχει κερδίσει στους παραολυμπιακούς αλλά και για την προσωπική δύναμη και επιμονή που επέδειξε στην προσπάθειά του να αγωνιστεί, και τελικά να διακριθεί, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου συναγωνιζόμενος αρτιμελείς αθλητές.

Η υπερασπιστική γραμμή αναφέρει πως πρόκειται γι’ ατυχές συμβάν καθώς ο Πιστόριους πίστεψε ότι είχαν εισβάλει κλέφτες στην κατοικία του.

Άλλες αναφορές μιλούν για μια τραγική κατάληξη σε έκπληξη ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, που ήθελε να κάνει το θύμα στον σύντροφό της.

Στην Νότια Αφρική, χώρα με τον δεύτερο παγκοσμίως δείκτη εγκληματικότητας πίσω μόνο από την Κολομβία, πολλοί είναι εκείνοι που κατέχουν όπλα ως μέσο προστασίας.

Η σχέση του Πιστόριους με την Στένκαμπ

Ο «Blade Runner», όπως ήταν το προσωνύμιο του Νοτιοαφρικανού αθλητή, χάρη στις δύο λάμες από ανθρακονήματα, που αντικαθιστούν τα μέλη του από το γόνατο και κάτω, διατηρούσε δεσμό με το 29χρονο μοντέλο από τη Νότιο Αφρική εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο φημολογείται ότι, λόγω των αυξημένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, είχαν να βρεθούν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Στένκαμπ, που γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν και ήταν ένα από τα κορυφαία μοντέλα της Νοτίου Αφρικής, φημολογείται πως ήρθε στο σπίτι του αθλητή κρυφά, για να του κάνει έκπληξη, λόγω της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Είχε σπουδές στη Νομική και ο δεσμός της με τον Όσκαρ Πιστόριους την έκανε ευρύτερα γνωστή τον τελευταίο χρόνο.

«Ήταν ένας άγγελος. Το πιο γλυκό ανθρώπινο πλάσμα που έχω γνωρίσει» δήλωσε ο ατζέντης της, όταν έγινε γνωστό το γεγονός. «Υπήρξε ταλαντούχα και ήσυχη κοπέλα και απ’ ότι γνωρίζω οι σχέσεις της με τον αθλητή ήταν ομαλές και υγιείς» συμπλήρωσε.  

Το «who is who» του Όσκαρ Πιστόριους

Ο Οσκαρ Πιστόριους είναι 26 ετών. Πήρε το προσωνύμιο «Blade Runner» από τα τεχνητά μέλη, δύο λάμες από ανθρακονήματα, που αντικαθιστούν τα μέλη του από το γόνατο και κάτω. Τρέχοντας με τα μέλη αυτά έγραψε μια «χρυσή» σελίδα το περασμένο καλοκαίρι στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως ο πρώτος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων που συμμετέχει σε διεθνή διοργάνωση αθλητών χωρίς αναπηρία.

Αν και δεν πλησίασε το βάθρο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, απέσπασε λίγες ημέρες αργότερα χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα στους Παραολυμπιακούς. Τέσσερα χρόνια πριν, είχε κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια (στις κούρσες των 100, 200 και 400 μέτρων) στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου.

Ο Όσκαρ Πιστόριους γεννήθηκε χωρίς περόνες και οι γονείς του αναγκάστηκαν να αποφασίσουν τον ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών του από το γόνατο και κάτω σε ηλικία μόλις 11 μηνών. Έμαθε να περπατά με τεχνητά μέλη και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από τα παιδικά του χρόνια, αντιμετωπίζοντας αθλητές χωρίς αναπηρία. Η Τζέινι Μπρουκς, προπονήτριά του σε ηλικία 16 ετών, διηγείται ότι της πήρε έξι μήνες για να αντιληφθεί ότι ο Πιστόριους ήταν ακρωτηριασμένος και στα δύο του πόδια. «Όταν άρχισε μαζί μου, ήταν αρχή του χειμώνα. Τα παιδιά φορούσαν πάντοτε μακριές φόρμες… Έκανε πάντα ό,τι και οι άλλοι στον ίδιο ρυθμό, δεν χρησιμοποιούσε δικαιολογίες για να αποφύγει μια άσκηση, έκανε τα πάντα με ευσυνειδησία... Μία φορά κάναμε μία άσκηση και είδα ότι δεν κατέβαινε όσο χαμηλά και οι άλλοι... Μου απάντησε ‘’κοιτάξτε, είναι το μάξιμουμ που μπορώ να κάνω’’ και όταν τον ρώτησα το λόγο, μου είπε: ‘’Οκ, θα σας διηγηθώ την ιστορία μου…’’».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης