Champions League: Το θαύμα της Πόλης, το καρέ της Μίλαν στην Αθήνα και η τραγωδία του Χέιζελ
Τελικοί με εκπλήξεις, με τεράστιες ανατροπές, με πολλά γκολ και ήρωες της μιας βραδιάς όπως ο Ντουκαντάμ - Το protothema.gr σας θυμάται 10 συγκλονιστικούς τελικούς της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη σε επίπεδο συλλόγων
ΤοChampions League είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στον πλανήτη.
Δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Στο Champions Leagueσυμμετέχουν οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, παίζουν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές και είναι η διοργάνωση που χαρίζει τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους όλου του κόσμου.
Είτε με 8 ομάδες, είτε με 16, είτε με 24, με 32, με 36, είτε με ομίλους, είτε χωρίς, το Champions League είναι συνώνυμο της μαγείας του ποδοσφαίρου και της ποιότητας.
Όσο περνάει ο χρόνος, όταν ξεκινούν τα διπλά παιχνίδια η ένταση αυξάνει και η αγωνία κορυφώνεται. Κάθε χρόνο η ποδοσφαιρική χρονιά κλείνει με τον τελικό του Champions League.
Είδαμε την Τότεναμ να κατακτά το Europa League, την Τσέλσι το Conference League και το Σάββατο στο Μόναχο θα μάθουμε εάν η Παρί Σεν Ζερμέν ή η Ίντερ θα είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Η Allianz Arena θα βγάλει απόψε πρωταθλητή. Ολοκληρώνεται η 70η έκδοση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης ή όπως το μάθαμε από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά του Champions League (33η έκδοση).
Από το 1955 έως το 2024 συνολικά 23 ομάδες έχουν κατακτήσει την κούπα με πρώτη και καλύτερη τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία μετράει 15! Εάν το κερδίσει η Παρί το 2025 θα γίνει η 24η.
Από το μακρινό 1955 έως το 2024 έχουμε δει τελικούς και τελικούς αλλά υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια βαρύτητα παραπάνω από τους άλλους και θα μνημονεύονται στους αιώνες των αιώνων.
Είτε γιατί... περιείχαν μεγάλες ανατροπές, είτε μεγάλες εκπλήξεις.
Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πέναλτι)
Όσα χρόνια και εάν περάσουν αυτό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και στο Ατατούρκ εκείνο το βράδυ της 25ης Μαϊου 2005 δεν μπορεί να συμβεί ξανά.
Είναι η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών του Champions League. Μίλαν εναντίον Λίβερπουλ. Η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι και η Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ το όνομα του οποίου τις τελευταίες ημέρες έχει συνδεθεί με την ΑΕΚ.
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 25, 2016
Η Μίλαν που κατέκτησε την κούπα το 2003 θα προηγηθεί 3-0 στο 44'. Ο Μαλντίνι σκόραρε στο 1' και ο Κρέσπο στο 39' και στο 44'.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Η Λίβερπουλ ισοφάρισε σε 6' σε 3-3. Ο Τζέραντ το 3-1 στο 54', ο Σμίτσερ το 3-2 στο 54' και στο 56' το 3-3 ο Αλόνσο.
Κλείσιμο
Η Λίβερπουλ που εκείνη τη χρονιά χρειάστηκε να κερδίσει με 3-1 τον Ολυμπιακό στο Άνφιλντ για να περάσει από τους ομίλους (και με 2-1 έμενε εκτός) είχε φτάσει στου δρόμου τα μισά.
Την ανατροπή την ολοκλήρωσε στα πέναλτι. Η Μίλαν έχασε τα δύο πρώτα της πέναλτι (Σερτζίνιο, Πίρλο), η Λίβερπουλ ήταν εύστοχη στα δύο πρώτα, αλλά το τρίτο χάθηκε από τον Ρίσε. Έτσι μετά από τέσσερα χτυπήματα η Λίβερπουλ ήταν στο 3-2.
Liverpool's 3-3 comeback in the 2005 Champions League final against Milan is still unbelievable ⏪
Ο Αντρέι Σεφτσένκο, ο οποίος είχε σκοράρει το νικητήριο πέναλτι στον τελικό του 2003, ανέλαβε το τελευταίο πέναλτι της Μίλαν, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να το μετατρέψει σε γκολ για να αποτρέψει τη νίκη της Λίβερπουλ. Το έστειλε ακριβώς στη μέση του τέρματος και ο Ντούντεκ δεν είχε πρόβλημα να το πιάσει!
Ένας από τους παίκτες που ευστόχησαν σε πέναλτι για τη Λίβερπουλ ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ ο οποίος λίγα χρόνια μετά θα φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και θα έγραφε ιστορία και στην Ελλάδα.
Ο Κάρλο Αντσελότι έπαθε το μεγαλύτερο κάζο της καριέρας του και από την άλλη ο Στίβεν Τζέραρντ σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό της Πόλης.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν Μονάχου 2-1
Ένας αγώνας ποτέ δεν τελειώνει πριν το τελευταίο σφύριγμα. Κανόνας. Το 1999 ο τελικός του Champions League ήταν μια επιβεβαίωση αυτού του κανόνα.
Στις 26/5/1999 στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης περισσότεροι από 90.000 θεατές παρακολούθησαν τον τελικό ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ και στη Μπάγερν Μονάχου του Ότμαρ Χίτφελντ.
Η ομάδα του Μάντσεστερ είχε κερδίσει για πρώτη και τελευταία φορά την κούπα το 1968 και εκείνη του Μονάχου είχε ήδη τρεις αλλά με τελευταία εκείνη του 1976.
Second-half injury time of the 1999 Champions League Final when Manchester United came back from 0-1 down with 3 minutes left to win it 2-1 and win the treble.pic.twitter.com/omzu2zfOox
Μόλις στο 6' ο Μάριο Μπάσλερ άνοιξε το σκορ για τους Βαυαρούς. Αυτό ήταν το σκορ έως το 90'. Στο 90+1' ο Τέντι Σέριγχαμ ισοφάρισε σε 1-1 και στο 90+3' ο Σόλσκιερ έγραψε το 1-2.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ολοκληρώσει μια απίστευτη ανατροπή στις καθυστερήσεις και πανηγύριζε το πρώτο της μετά το 1968. Ήταν το πρώτο του Σερ Άλεξ και των πιτσιρικάδων Γκις, Μπέκαμ.
Από την άλλη η ομάδα του μεγάλου Λόταρ Ματέους έπρεπε να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. O Ματέους όμως δεν ήταν εκεί και έμελλε να χάσει και τους δύο τελικούς του με τη αγαπημένη του Μπάγερν Μονάχου.
1986. Ακόμα η διοργάνωση ονομάζονταν Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και στη Σεβίλλη και στον τελικό της σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.
Μια έκπληξη που είχε ονοματεπώνυμο. Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Ένας πανύψηλος Ρουμάνος τερματοφύλακας με μουστάκι που υπερασπίζονταν την εστία της Στεάουα Βουκουρεστίου η οποία και είχε φτάσει στον τελικό του ΚΠΕ στο Σάντσεθ Πιθχουάν εκείνο το βράδυ της 7ης Μαϊου 1986.
Απέναντι στη Στεάουα ήταν η Μπαρτσελόνα. Το αστέρι της ήταν ο Μπερντ Σούστερ. Αλλά εκείνο το βράδυ ο Ντουκαντάμ τους έσβησε όλους.
Μετά από τα 90' δεν είχαμε σκορ στο παιχνίδι. Ακολούθησε παράταση και πέναλτι. Εκεί ο Ντουκαντάμ, που έφυγε από τη ζωή στα 65 του, έπιασε και τα τέσσερα πέναλτι της Μπάρτσα. Του Αλεξάνκο, του Πεντράθα, του Πίτσι Αλόνσο και του Μάρκος.
Η Στεάουα ευστόχησε σε δύο, κέρδισε 2-0 στα πέναλτι αλλά κανείς δεν θυμάται ποιος ευστόχησε.
Mίλαν - Μπαρτσελόνα 4-0
Αθήνα, ΟΑΚΑ, 1994. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας άνοιξε τις πύλες του μεγαλύτερου σταδίου της για να φιλοξενήσει για πρώτη φορά (2η εάν βάλει κανείς και το ΚΠΕ) του Champions League.
May 1994: Pep Guardiola looks on in disbelief as Barcelona crash to a 4-0 defeat against AC Milan in the Champions League Final. pic.twitter.com/qOy7sz3o1V
Στην μια πλευρά του γηπέδου ήταν η Μίλαν του Καπέλο με παίκτες όπως οι Μαλντίνι, Μπόμπαν, Ντεσαγί, Σαβίσεβιτς, Ντοναντόνι και από την άλλη η Μπαρτσελόνα του Κρόιφ που είχε στο ρόστερ του ποδοσφαιριστές όπως ο Κούμαν, Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Θουμπιθαρέτα και Γκουαρδιόλα.
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 18, 2020
Ομαδάρες και οι δύο. Η μεγάλη έκπληξη ήταν το σκορ. Δύο γκολ ο Μασάρο, μια γκολάρα ο Σαβίσεβιτς και το κερασάκι στην τούρτα ο Ντεσαγί.
Η Μίλαν ήταν ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης και η αλήθεια είναι πως το ΟΑΚΑ της φέρνει γούρι αφού και το 2007 το πήρε ξανά.
Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1
Η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα στα καλύτερα της. Το θρυλικό Γουέμπλεϊ έχει ανοίξει τις πύλες του για να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League του 2011.
Μπαρτσελόνα εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πεπ Γκουαρδιόλα εναντίον Σερ Άλεξ με τον Σκοτσέζο μετά τον τελικό να δηλώνει ότι ήταν η καλύτερη ομάδα που είχε αντιμετωπίσει.
Η Γιουνάιτεντ ήταν πρωταθλήτρια Αγγλίας και είχε κατακτήσει τα 4 από τα 5 τελευταία. Φαν Ντε Σαρ, Εβρά, Γκιγκς, Ρούνεϊ, Φέρνιναντ και Όουεν ήταν στο ρόστερ της.
Pep Guardiola won the #UCL for the second time in his managerial career, defeating Alex Ferguson's Manchester United 3-1 in the Final, #OnThisDay in 2011. 👑 pic.twitter.com/13JoMJLkSz
Στην αντίπερα όχθη έβλεπε κανείς τους Μέσι, Τσάβι, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Βίγια, Αμπιντάλ, Πικέ, Άλβες. Το σκορ άνοιξε ο Πέδρο στο 27΄ και ισοφάρισε στο 34' ο Ρούνεϊ. Μέσι (54') και Βίγια (69') σκόραραν και χάρισαν στην Μπάρτσα το 4ο Champions League της.
H Μπαρτσελόνα κερδίζει για 2η φορά σε 3 χρόνια τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε τελικό. Το έκανε και το 2009 στη Ρώμη (2-0) με τον Μέσι να δηλώνει πρόσφατα ότι το γκολ με κεφαλιά που πέτυχε σε εκείνο τον τελικό ήταν το καλύτερο της καριέρας του.
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) April 10, 2021
Για να φτάσει πάντως στον τελικό η Μπαρτσελόνα αποκλείει την Ρεάλ Μαδρίτης του Ρονάλντο. Την κέρδισε 2-0 μέσα στη Μαδρίτη με 2 τέρματα του Μέσι και με τον Αργεντινό να κάνει... όργια και να πετυχαίνει ένα από τα καλύτερα γκολ του.
Μπάγερν Μονάχου - Πόρτο 1-2
Βιέννη, Μάιος 1987. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών φτάνει η Πόρτο και η Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί είναι το φαβορί για να επιστρέψουν στην κορυφή αλλά πέφτουν θύμα έκπληξης.
Η Μπάγερν Μονάχου είχε αποκλείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά και είχε στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Ρουμενίγκε, ο Ματέους, ο Χένες, ο Μπρέμε και είχαν στον πάγκο τους τον Ούντο Λάτεκ.
La gran jugada de mi vida cumple hoy 34 años 🎂
🏆 Final Champions League 1987 🏆
🇵🇹 FC Porto 2 - 1 Bayern Munich 🇩🇪
Από την άλλη οι «Δράκοι» του Οπόρτο. Του Πάουλο Φούτρε που ο Γιώργος Κοσκωτάς ήθελε να φέρει αργότερα στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού.
Στο 25΄ ο Κεγκλ με κεφαλιά - ψαράκι άνοιξε το σκορ για τη Μπάγερν. Τα καλύτερα όμως έρχονταν. Οι Βαυαροί νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν το πλεονέκτημα και την... πάτησαν.
Ο Ραμπάχ Ματζέρ με τακουνάκι ισοφάρισε στο 78' και ο Ζαουρί στο 80' έστειλε την Πόρτο στην κορυφή. Οι «Δράκοι» έφαγαν την Μπάγερν αλλά θα έπρεπε να περιμένουν κάποιες δεκαετίες και τον Μουρίνιο για να επιστρέψουν δυναμικά στο προσκήνιο.
Σαμπντόρια - Μπαρτσελόνα 0-0 (0-1 παράταση)
Είναι ο πρώτος τίτλος της Μπαρτσελόνα! Η Ρεάλ είχε 6 κούπες έως το 1966 και η μεγάλη της αντίπαλος έψαχνε ακόμα την πρώτη της.
Την πήρε στο Γουέμπλεϊ στις 20/5/1992 και χρειάστηκε και παράταση απέναντι στη Σαμπντόρια. Η διοργάνωση της σεζόν 1990-91 ονομάστηκε «πειραματικό» Champions League και ήταν η πρώτη που δεν είχε διπλά παιχνίδια σε όλες τις φάσεις αλλά ομίλους.
🔵🔴 #OTD in 1992, Barcelona won the European Cup for the first time...
Ο τελικός κρίθηκε από ένα γκολ του Ρόναλντ Κούμαν στο 112' της παράτασης. Στη Σαμπντόρια έπαιζαν οι Μαντσίνι, Βιάλι, Παλιούκα, Λομπάρντο αλλά και ο Κάτανετς που πέρασε ένα φεγγάρι ως προπονητής από τον Ολυμπιακό. Στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ εκτός από τον Κούμαν έπαιζαν οι Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ, Σαλίνας, Γκουαρδιόλα.
Ρεάλ Μαδρίτης - Άιντραχτ Φρανκφούρτης 7-3
Όσα χρόνια και εάν περάσουν τα ρεκόρ του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1960 δύσκολα θα καταρριφθούν.
Ποια ρεκόρ; Τα 10 γκολ σε έναν τελικό, τα τέσσερα γκολ του Φέρεντς Πούσκας και φυσικά οι 126.261 θεατές που κατέκλυσαν τις εξέδρες του Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης.
Real Madrid WON 1960 European cup after being awarded this PENALTY
— Real Madrid C.F. 🇬🇧🇺🇸 (@realmadriden) May 18, 2021
Η μεγάλη Ρεάλ κέρδισε το 5ο σερί της τρόπαιο. Έκανε το 5χ5 έχοντας ως ηγέτη της τον Ντι Στέφανο, ο οποίος πέτυχε 3 γκολ ενώ ο δικός μας (οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του ΚΠΕ το 1971 και έκατσε και στον πάγκο της ΑΕΚ), Φέρεντς Πούσκας σταμάτησε στα 4!
📸| Alfredo di Stéfano and Ferenc Puskás. Glasgow 1960. 7-3 win vs Eintracht Frankfurt and Real Madrid's 5th consecutive European Cup win. 🙌 🏆 pic.twitter.com/mWZmHxvm2E
H Ρεάλ κέρδισε 7-3 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και έγραψε ιστορία. Στα ημιτελικά οι Μαδριλένοι απέκλεισαν με δύο νίκες με 3-1 την Μπαρτσελόνα.
Ντόρτμουντ - Γιουβέντους 3-1
Η Μπάγερν Μονάχου μπορεί να έχει την δόξα στη Γερμανία αλλά η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει την χάρη. Το ξέρατε ότι η ομάδα από την Βεστφαλία ήταν η πρώτη γερμανική που σήκωσε το Champions League (όχι το Πρωταθλητριών).
Και το έκανε και μέσα στο Μόναχο. Στις 28 Μαϊου 1997 κερδίζει 3-1 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουβέντους και γίνεται εκείνη «βασίλισσα».
Κανείς δεν περίμενε ότι η Γιουβέντους των Ντεσάμπ, Ζιντάν, Ντελ Πιέρο, Βιέρο, Μπόκσιτς και με τον Μαρσέλο Λίπι στον πάγκο της θα έχανε και μάλιστα ... εύκολα.
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 28, 2015
Η Ντόρτμουντ που είχε στην άκρη του πάγκου της τον Ότμαρ Χίτσφελντ έκανε πάρτι εκείνο το βράδυ στο Μόναχο. Οι Ζούλιο Σέζαρ, Γιούργκεν Κόλερ, Πάουλο Σόουζα και Αντρέας Μέλερ είχαν περάσει από τη Γιουβέντους και χρωστούσαν κάτι στη «Μεγάλη Κυρία».
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) May 28, 2020
Ο Καρλ Χάιντς Ρίντλε πέτυχε 2 γκολ στο 1ο ημίχρονο πριν ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο μειώσει στο 65' σε 2-1. Ο Λαρς Ρίκεν λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα σκόραρε και σφράγισε τη νίκη!
Γκολ από τα 30 μέτρα, γκολ με απίθανο τακουνάκι. Ένας από τους πιο ωραίους τελικούς.
Γιουβέντους - Λίβερπουλ 1-0
Δεν ήταν ο πιο θεαματικός τελικός. Δεν είχε πολλά γκολ. Κρίθηκε με πέναλτι που δεν υπήρχε αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία.
Είναι ένας τελικός που δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί. Έγινε όμως στο Χέιζελ των Βρυξελλών με νικήτρια την Γιουβέντους. Κέρδισε 1-0 την Λίβερπουλ με πέναλτι του Μισέλ Πλατινί στο 58'.
Στους μήνες που απουσίασε από τη δουλειά της λόγω άδειας μητρότητας, η Κατερίνα Πετράκη παρακολούθησε από απόσταση μια αλλαγή που εξελισσόταν με ταχύτητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη άρχιζε να περνά από τη θεωρία στην πράξη, αποκτώντας θέση στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων επαγγελμάτων. Αυτό που μέχρι πρότινος έμοιαζε με μια τεχνολογία του μέλλοντος, γινόταν σταδιακά μέρος του παρόντος.
Σε μια βραδιά υψηλού συμβολισμού στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις του για τη σεζόν 2026/27, εγκαινιάζοντας επισήμως παράλληλα και τη νέα στρατηγική συνεργασία του με τη Superbet, η οποία αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό της ομάδας
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.