Ιστορίες απ' το Μουντιάλ: Ο Ιάπωνας Ρεχάγκελ και ο Χακίμι με την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου

Ιστορίες απ' το Μουντιάλ: Ο Ιάπωνας Ρεχάγκελ και ο Χακίμι με την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου

Ο πληγωμένος Ρονάλντο που προβάρει κελεμπία - Η αυστηρή Γαλλίδα που διέλυσε τα στερεότυπα - Ο Λουκάκου και τα καυτά του δάκρυα για το Βέλγιο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mundiaL_thema_2xr
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που μπήκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην πιο θεαματική του φάση, αυτή των νοκ άουτ, αναμετρήσεων ανάμεσα στις 16 ομάδες οι οποίες προκρίθηκαν από τους ομίλους, διεκδικεί τον τίτλο του πιο απρόβλεπτου και πάντως ενός από τα πιο συναρπαστικά Μουντιάλ της Ιστορίας.

Τα παιχνίδια-θρίλερ διαδέχονται το ένα το άλλο, φαβορί και αουτσάιντερ γίνονται ένα κουβάρι, οι αναμετρήσεις είναι διαρκώς αμφίρροπες, τα γκολ όλο και πιο θεαματικά, ενώ ουδεμία ομάδα έχει ξεχωρίσει ως μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, παρότι παίζεται από αρκετές εθνικές ωραίο ποδόσφαιρο.

Διοργάνωση στην οποία να έχουν βρεθεί πρόωρα εκτός ισχυρές ομάδες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά και η Δανία, καθώς και παραδοσιακές δυνάμεις όπως το Μεξικό, δεν είναι εύκολο να συναντήσει κανείς στην ιστορία των τουρνουά - παραλίγο να βρεθεί και η Αργεντινή, ενώ για λίγα λεπτά στη διάρκεια των τελευταίων αγώνων των ομίλων έμενε εκτός και η Ισπανία. Βλέπουμε και εκπλήξεις, όπως αυτές που πέτυχαν η Ιαπωνία (νικώντας Γερμανία και Ισπανία), το Μαρόκο (αποκλείοντας το Βέλγιο και κατακτώντας την πρώτη θέση του ομίλου πάνω από την Κροατία), και η Νότια Κορέα που κέρδισε την Πορτογαλία δύσκολα προκύπτουν τόσες μαζεμένες σε ένα τουρνουά.

Δείτε το βίντεο: Η ήττα της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coiu9wx7e3qx)


Ακόμα και η ήττα της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία, που πάντως δεν στέρησε από τον Λιονελ Μέσι την πρόκριση (ούτε τον Μέσι από τη συνέχεια του Μουντιάλ) έχει καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της διοργάνωσης. Ο μαέστρος της Μπιανκοσελέστε πήρε την ομάδα στις πλάτες του και την οδήγησε στην επόμενη φάση, στην οποία είναι παρών και ο άλλος μεγάλος αστέρας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος συνεχίζει ακάθεκτη, όπως και η Βραζιλία, η οποία όμως βρέθηκε ξαφνικά χωρίς τον ηγέτη της, τον Νεϊμάρ, λόγω τραυματισμού.

Δείτο βίντεο: Τα καλύτερα γκολ της φάσης των ομίλων
Κλείσιμο
Best of Best Goals 😱  Fifa World Cup Qatar 2022


Ενδεικτικό των εκπλήξεων είναι το γεγονός ότι καμία ομάδα δεν κατάφερε να πετύχει το απόλυτο στη φάση των ομίλων με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Ισχυρά συγκροτήματα όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, αλλά και η Γαλλία και η Ισπανία γεύτηκαν την πίκρα της ήττας στους ομίλους, ενδεικτικό του πόσο τρωτές είναι ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις του τουρνουά και πόσο ευάλωτες στην έκπληξη ανά πάσα στιγμή. Αήττητες παραμένουν μόνο οι Ολλανδία, Αγγλία, Κροατία και το Μαρόκο. 

Δείτε βίντεο: Το γκολ του Ρονάλντο :
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coo7cx6p9kyp)

Ο πληγωμένος Ρονάλντο προβάρει κελεμπία

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος ήταν από τις ομάδες που πέρασαν εύκολα στη δεύτερη φάση του Μουντιάλ, αλλά ουδείς γνωρίζει μέχρι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Αλλά ακόμα κι έτσι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016, κινείται στον αστερισμό του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος δίνει την πέμπτη, τελευταία και ίσως πιο «περιπετειώδη» παράστασή του σε Μουντιάλ. Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες της διοργάνωσης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για τους πιο παράδοξους και απροσδόκητους λόγους. Αλλά ο Ρονάλντο πάντα έτσι ήταν.

Αρχικά έμεινε χωρίς ομάδα! Ο μοναδικός από τους 832 παίκτες που βρίσκονταν με τις εθνικές τους ομάδες στο Κατάρ! Η δυσφορία που εξέφρασε για όσα (του) συμβαίνουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε τον ιστορικό σύλλογο της Αγγλίας να τον… απολύσει χωρίς καν αποζημίωση! Στη συνέχεια ήρθε το ζεστό: πέτυχε γκολ στον αγώνα της Πορτογαλίας με την Γκάνα κι αυτό του έδωσε ένα ξεχωριστό ρεκόρ, καθώς έγινε ο μοναδικός παίκτης που σκοράρει σε πέντε Μουντιάλ (συνεχόμενα και μη). Στη συνέχεια ήρθε ξανά το κρύο: έκανε την ποδοσφαιρική οικουμένη να τον κοιτάζει με απορία όταν απαιτούσε εγωιστικά και αδικαιολόγητα να του πιστωθεί ένα γκολ στον αγώνα με την Ουρουγουάη, που όμως δεν πέτυχε ποτέ! Η εικόνα να χτυπιέται σαν μικρό παιδί μεταδόθηκε από τα μάτριξ του γηπέδου σε όλο τον κόσμο.

mundiaL_thema_in__2_


Και μετά ήρθε το… καυτό: Μία μυθική πρόταση από τη σαουδαραβική Αλ Νασρ. Ο σεΐχης Μπιν Σαλμάν του δίνει 200 εκατ. ευρώ ετησίως για συμβόλαιο 2,5 ετών, ήτοι μισό δισ. στο κατώφλι των 40 ετών - ο Ρονάλντο θα κλείσει τα 38 του χρόνια τον ερχόμενο Φεβρουάριο, γεννημένος την ίδια μέρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά 66 χρόνια μετά!

Επίσημη συμφωνία ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από την πλευρά του παίκτη, αλλά όλοι το θεωρούν δεδομένο - το ποσό ξεπερνάει ακόμα και το επίδομα θέρμανσης που δίνει η ελληνική κυβέρνηση σε δύο χρόνια, πώς είναι δυνατόν να μη ζεστάνει την πληγωμένη από τις αμφισβητήσεις καρδιά του Κριστιάνο.

Λέγεται ότι ο Μπιν Σαλμάν, που είναι ιδιοκτήτης και της Νιούκαστλ, επιδιώκει με την απόκτηση του Ρονάλντο να εξασφαλίσει και τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, που θέλει η Σαουδική Αραβία (συνδιοργάνωση με Ελλάδα και Αίγυπτο), αλλά αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τον Πορτογάλο σταρ. Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, ο Ρονάλντο θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην παγκόσμια ιστορία κι αυτό είναι μία ακόμα πρωτιά, που σίγουρα δεν τον αφήνει αδιάφορο.

O Μαροκινός Χακίμι με την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου

Μαζί με τα εκατομμύρια των Μαροκινών που πανηγύρισαν την πρόκριση της εθνικής ομάδας στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, είναι και μία… Ισπανίδα. Η οποία μάλλον δεν θα χρειαστεί να διαλέξει πλευρά το απόγευμα της δευτέρας όταν το Μαρόκο θα αναμετρηθεί με την Ισπανία. Η γεννημένη στη Μαδρίτη 33χρονη ηθοποιός Χίμπα Αμπούκ είναι τόσο ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αστέρα της μαροκινής αρμάδας Ασράφ Χακίμι, που θα τον στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της.

mundiaL_thema_in__3_

Εστω κι αν η συνέχιση της παραμονής του στα γήπεδα του Κατάρ επιτείνει τη δυσφορία για την απουσία του: «Βρεθήκαμε ερωτικά μόνο πέντε-έξι φορές τον τελευταίο μήνα», είχε δηλώσει πέυρσι, εκφράζοντας δημοσίως και μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή τα παράπονά της. Ωστόσο, ο ίδιος ο Χακίμι δεν παραπονιέται. Εχει μια ευτυχισμένη ζωή, με πανάκριβες μεταγραφές (από την Ντόρτμουντ στην Ιντερ κι από κει στην Παρί), είναι στα 24 χρόνια του ένας από τους ανερχόμενους αστέρες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, παντρεμένος με την κατά 12 χρόνια μεγαλύτερή Χίμπα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «η ομορφότερη ηθοποιός του κόσμου» και έχουν μαζί μια κορούλα. Με όλα αυτά είναι λογικό να διαπρέπει και με την εθνική ομάδα του Μαρόκου, για την οποία επέλεξε να παίζει, αν και θα μπορούσε να είναι στην αντίστοιχη της Ισπανίας, καθότι γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μαδρίτη.

Αυτή η απόφαση του Χακίμι, όπως και μία άλλη που έλαβε η Ομοσπονδία του Μαρόκου μόλις τον περασμένο Αύγουστο, άλλαξαν τη μοίρα της ομάδας σε αυτό το Μουντιάλ. Τότε απέλυσε τον Βόσνιο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς και προσέλαβε στη θέση του τον Ουαλίντ Ρεγκραγκί. Ο Χαλίλχοτζιτς ήταν έτοιμος να κόψει από την αποστολή της ομάδας στο Κατάρ τον χαρισματικό μέσο της Τσέλσι και νωρίτερα του Αγιαξ Χακίμ Ζίγετς. Ο Ρεγκραγκί, όμως, τον επανέφερε στην ομάδα ομολογώντας ότι «είναι παίκτης-κλειδί και διαφορετικός παίκτης με την εθνική ομάδα». Ο Ζίγετς τον αποζημίωσε με τις εμφανίσεις, πλαισιώνοντας μια ομάδα με μεγάλο ταλέντο, καθώς πρωταγωνιστούν σε αυτήν παίκτες από μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης: ο Νουσαΐρ Μαζραουί της Μπάγερν, ο Γιουσέφ Εν-Νεσιρί και ο Μπόνο της Σεβίλλης, ο Σοφιάν Αμραμπατ της Φιορεντίνα και πολλοί άλλοι.

mundiaL_thema_in__4_

Το Μαρόκο ξεκίνησε «ήρεμα» το Μουντιάλ, αποσπώντας στην πρεμιέρα μια «σεμνή» λευκή ισοπαλία από την Κροατία, που δεν έδινε όμως δικαίωμα στους μη μυημένους να καταλάβουν πόσο καλή ομάδα είναι στην πραγματικότητα. Αυτό φάνηκε στη συνέχεια, όταν επικράτησε καθαρά του Βελγίου και επιβεβαιώθηκε με τη νίκη επί του Καναδά, αποτελέσματα που του χάρισαν την πρώτη θέση στον όμιλο.

Τώρα τον περιμένει η Ισπανία, που προβληματίζει με την παρουσία της και αν περάσει από τους «16», πιθανότατα θα βρεθεί απέναντι στην Πορτογαλία.

Ο Γιαπωνέζος Ρεχάγκελ

Κανείς δεν γνωρίζει τι είχε στο μυαλό του και τι περίμενε ακριβώς από αυτό το Μουντιάλ ο προπονητής της Ιαπωνίας Χατζίμε Μοριγιάσου, που εμφανίζεται πάντα στον πάγκο με γραβάτα και συχνά με εξεζητημένα κοστούμια. Αλλά αποκλείεται να είχε προβλέψει το σενάριο που οι ποδοσφαιρόφιλοι είδαν αυτό το δεκαήμερο. Η εθνική ομάδα της Ιαπωνίας εξέπληξε όλο τον πλανήτη με τις δύο απροσδόκητες νίκες που πέτυχε εναντίον της Γερμανίας αρχικά και της Ισπανίας στο κρίσιμο τελευταίο ματς των ομίλων και χάνοντας ενδιάμεσα τον θεωρητικά εύκολο αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Ηταν σαν να ήθελε να πει ότι θέλει (και ξέρει) να κάνει τα πράγματα με τον δύσκολο τρόπο.

Αλλά η συγκεκριμένη ομάδα με την καθοδήγηση του συγκεκριμένου προπονητή είναι μάλλον ό,τι πιο κοντινό στην Ελλάδα του Οτο Ρεχάγκελ που έλαμψε στο Euro 2004. Υπό την έννοια ότι αρέσκεται και γίνεται αποτελεσματική όταν παίζει απέναντι σε ομάδες που πιέζουν και επιδίδεται σε φαρμακερές αντεπιθέσεις. Η Ιαπωνία, βασιζόμενη σε ταχύτατους μεσοεπιθετικούς, η Ελλάδα σε ψηλά κορμιά που καθάριζαν τα ματς κυρίως με κεφαλιές. Αλλά δεν είναι το φόρτε τους να δημιουργήσουν παιχνίδι, να κυριαρχήσουν στον αγωνιστικό χώρο, παίρνοντας την κατοχή, όπως έγινε με την Κόστα Ρίκα.

mundiaL_thema_in__6_


Ο Μοριγιάσου έχει το δικό του στυλ έτσι κι αλλιώς. Χωρίς να διαθέτει παίκτες υψηλής κλάσης, έφτιαξε ένα σύνολο, όπως ο Τομ Κρουζ στον «Τελευταίο Σαμουράι»: με παίκτες ικανούς για όλα. Αδιαφορεί για τα μεγάλα ονόματα και αξιοποιεί παίκτες ανεξάρτητα από το βιογραφικό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις σκόρερ της ομάδας μέχρι τώρα (Ντόαν, Ασάνο και Τανάκα), αλλά και ο καλύτερος αμυντικός του, ο Μάγια Γιοσίντα, προέρχονται από μικρές και μεσαίες ομάδες του γερμανικού πρωταθλήματος. Προτιμά μάλιστα να αφήνει συνήθως εκτός ενδεκάδας παίκτες, όπως ο Τακούμι Μιναμίνο της Μονακό, που θεωρείται υψηλοτέρου επιπέδου, ενώ άφησε τον Κιόγκο Φουρουχάσι της Σέλτικ εκτός αποστολής.

Ο 54χρονος Μοριγιάσου έχει ένα στυλ καθοδήγησης της ομάδας περισσότερο μπασκετικό: παρεμβαίνει στη ροή του αγώνα δραστικά, αλλάζοντας και πρόσωπα και τακτικές. Κάπως έτσι έφερε τούμπα το 0-1 με το οποίο έχανε αρχικά και από Γερμανία και από Ισπανία, φτάνοντας στο νικηφόρο 2-1 και στα δύο ματς. Εχει εμφυσήσει στους παίκτες ένα ανυποχώρητο πνεύμα που θα ζήλευε ακόμα και ο Κλιντ Ιστγουντ όταν επέλεγε πώς θα εμφανίσει τους Ιάπωνες μαχητές στην ταινία του για «Γράμματα για το Ιβο Τζίμα».

Οι Γερμανοί έχουν έναν ακόμη λόγο να κρυώνουν

Οι Γερμανοί είχαν ήδη έναν λόγο να παγώσουν αυτό τον χειμώνα, την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε, ιδίως για την Κεντρική Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από το βράδυ της Πέμπτης έχουν κι έναν δεύτερο: τον εκκωφαντικό, μα απολύτως δίκαιο αποκλεισμό της εθνικής τους ομάδας από την επόμενη φάση του Μουντιάλ.

Κι αν για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα δεν μπορούν να ρίξουν κάπου τις ευθύνες, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ που ξεδίπλωσαν τη στρατηγική σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ήδη αποχωρήσει από την πολιτική, στο ποδόσφαιρο ο μοιραίος άνθρωπος είναι εκεί, κατέχει τον τίτλο του προπονητή της ομάδας και λέγεται Χανς Φλικ. Συνήθως με τους Γερμανούς τα πράγματα είναι απλά, όσο και σκληρά, αλλά ο ίδιος ο ομοσπονδιακός τεχνικός αρνείται να αποχωρήσει, μάλλον προς έκπληξη πολλών. Κι αυτό παρότι η Γερμανία παρουσίασε ένα αποκαρδιωτικό θέαμα, εξαιτίας κρίσιμων δικών του επιλογών.

Ο 58χρονος προπονητής ανέλαβε ένα δύσκολο έργο τον Μάιο του 2021, μετά το πατατράκ στο τελευταίο Euro. Η Γερμανία είχε αποκλειστεί στη φάση των «16» από την Αγγλία, διαμορφώνοντας μια παράδοση αρνητικών αποτελεσμάτων τα τελευταία χρόνια, λες και έπεσε κατάρα στο συγκρότημα μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2014 στη Βραζιλία - σαν να λειτουργεί ως ύβρις εκείνο το 7-1 εναντίον της Σελεσάο.

mundiaL_thema_in__5_

Στο Euro 2016 έφτασε ως τα ημιτελικά, αλλά έχασε από τη μετέπειτα φιναλίστ Γαλλία, αρχίζοντας έτσι να υποχωρεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Και στο Μουντιάλ του 2018 υπέστη αποκλεισμό-σοκ από τη φάση των ομίλων -ακριβώς όπως και τώρα- για πρώτη φορά στην ιστορία της! Μάλιστα τότε την είχαν νικήσει το Μεξικό και η Νότια Κορέα!

Ο Φλικ ήταν βοηθός του Γιοακίμ Λεβ για χρόνια στην εθνική ομάδα, αλλά εκτιμήθηκε το γεγονός πως έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν το 2020, γι’ αυτό πήρε την ευκαιρία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αλλά οι ιδέες του για την ομάδα αποδείχθηκαν καταστροφικές. Αφησε εκτός ομάδας τον Τόνι Κρόος της Ρεάλ Μαδρίτης, παρότι είναι ίσως η πιο ισχυρή προσωπικότητα των Γερμανών που παίζει σε τοπ επίπεδο. Θεώρησε ότι ο 33χρονος μέσος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και εμπιστεύτηκε τους Ιλκάι Γκιντογάν και Λέον Γκορέτσκα, να του κάνουν τη δουλειά, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αλλά δεν δικαιώθηκε ούτε στην επιλογή των στόπερ, αφήνοντας έξω τον πολύπειρο Ματς Χούμελς, με αποτέλεσμα η άμυνα της Γερμανίας να είναι σαν τον σταθμό του Μονάχου - όποιος ήθελε περνούσε. Εκεί που απέτυχε ολοκληρωτικά ήταν στις εμπνεύσεις του για την επίθεση, όπου είχε τη φαεινή ιδέα να παίζει με τον «ξεθυμασμένο» Τόμας Μίλερ, ουσιαστικά δηλαδή χωρίς σέντερ φορ, όπως έκανε συχνά στις ομάδες του κι ο Πεπ Γκουαρδιόλα, μέχρι να ανακαλύψει τον Ερλιγνκ Χάαλαντ. Αφηνε μάλιστα εκτός ενδεκάδας τον Κάι Χάβερτς, ο οποίος έχει εξαιρετική παρουσία στην Πρέμιερ Λιγκ με την Τσέλσι.

Οκτώ χρόνια φαγούρα είναι ίσως αρκετά για να ξανασκεφτεί ο Γκάρι Λίνεκερ την πνευματώδη φράση του ότι στο ποδόσφαιρο παίζουν 22 παίκτες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί…

Η αυστηρή Γαλλίδα που διέλυσε τα στερεότυπα

Στις 25 Νοεμβρίου το πρόγραμμα του Μουντιάλ περιλάμβανε τέσσερις αγώνες. Οι λάτρεις των συμβολικών κινήσεων περίμεναν από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να ορίσει σε κάποιον από αυτούς μία γυναίκα διαιτητή, ώστε να στείλει το δικό της μήνυμα την ημέρα που ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Πιστοί σε ένα αρτηριοσκληρωτικό πρωτόκολλο, αναμεμειγμένο με συντηρητισμό, που το εμφανίζουν ως ουδέτερο από τον πολιτικό ορθολογισμό, οι άνθρωποι της FIFA έκαναν την κίνηση έξι μέρες αργότερα. Η 38χρονη Στεφανί Φραπάρ από την πόλη Ερμπλέ της Γαλλίας, έγινε η πρώτη διαιτητής που διηύθυνε αγώνα Μουντιάλ, αυτόν ανάμεσα στη Γερμανία με την Κόστα Ρίκα, έχοντας εξαιρετική απόδοση και καμία διαμαρτυρία.

mundiaL_thema_in__7_


Ετσι κι αλλιώς η έμπειρη πλέον από διεθνείς αναμετρήσεις Γαλλίδα θεωρείται αυστηρή και δύσκολα θα έχανε τον έλεγχο, ακόμα και σε συνθήκες που παιζόταν η πρόκριση σε επόμενη φάση Μουντιάλ. Το διαιτητικό τρίο στον αγώνα αυτό ήταν αμιγώς θηλυκή υπόθεση, καθώς η Φραπάρ είχε βοηθούς τη Βραζιλιάνα Νέουζα Μπακ και την Κάρεν Ντίαζ από το Μεξικό.

Στο Κατάρ έχουν κληθεί επίσης η Σαλίμα Μουκανσάνγκα από τη Ρουάντα, η Γιοσίμι Γιαμασίτα από την Ιαπωνία και η Αμερικανίδα Κάθριν Νέσμπιτ, σε μια προφανή κίνηση της FIFA να στείλει μήνυμα ότι είναι ο καιρός των αλλαγών σε ένα τόσο «σεξιστικό άθλημα», όπως χαρακτήρισε το ποδόσφαιρο ο προπονητής της Κόστα Ρίκα Λουίς Φερνάντο, με αφορμή την παρουσία της Φραπάρ στον αγώνα της ομάδας του.

Μην κλαις (γι’ αυτό το Βέλγιο), Λουκάκου

Ο Ρομέλου Λουκάκου έχει κλάψει πολλές φορές στη ζωή του. Κι ας λαμβάνει τώρα τεράστια ποσά για την άκρως πετυχημένη ποδοσφαιρική του καριέρα, ενώ είναι μόλις 30 ετών. Τα παιδικά του χρόνια ήταν βασανιστικά, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει. Στα έξι του χρόνια, η οικογένειά του χρεοκόπησε, στερούμενη τα βασικά για την επιβίωση, ενώ θυμάται ακόμα ότι ακόμα και στα εννιά του κυκλοφορούσε με τρύπια παπούτσια.

mundiaL_thema_in__8_

Αλλά το κλάμα που έριξε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τον αποκλεισμό από την επόμενη φάση του Μουντιάλ, ήταν μίας ολόκληρης χώρας που ήλπιζε ότι στα γήπεδα του Κατάρ θα δικαιωνόταν μία από τις πιο χαρισματικές φουρνιές παικτών που ανέδειξε ποτέ το Βέλγιο. Ο Λουκάκου έσπασε από τα νεύρα και τη στεναχώρια το πλέξιγκλας του πάγκου και έπεσε με λυγμούς στον ώμο του Τιερί Ανρί, που είναι βοηθός του προπονητή της ομάδας Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο χαρισματικός σκόρερ του Βελγίου κλήθηκε, παρότι ανέτοιμος λόγω τραυματισμού, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στον αγώνα με την Κροατία, έχασε τα… άχαστα και η ομάδα του, που ήθελε οπωσδήποτε νίκη, έμεινε στο άγονο 0-0, αναγκαζόμενη να επιστρέψει σπίτι της. Ομως η πρόκριση δεν χάθηκε από την αστοχία του Λουκάκου.

Η ομάδα ήταν άρρωστη πολύ πριν εμφανιστεί στα γήπεδα του Κατάρ. Νίκησε με το ζόρι τον Καναδά στην πρεμιέρα, έχασε καθαρά από το Μαρόκο στη συνέχεια και δεν βρήκε τα αποθέματα να καταβάλει την Κροατία στον τρίτο αγώνα. Στο μεταξύ είχαν βγει όλα τα προβλήματα στην επιφάνεια. Κακές σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών, αδυναμία του Μαρτίνεθ να κουμαντάρει ένα σύνολο με βαριά ονόματα, αλλά και μία εικόνα «κουρασμένων παλικαριών», όπως είχε πει μετά την ήττα από το Μαρόκο ο Κέβιν ντε Μπρόινε.

mundiaL_thema_in__1_

«Πιστεύω πως δεν κάνουμε καλές επιθέσεις, διότι είμαστε αρκετά γερασμένοι και στην κορυφή», είχε δηλώσει ο αστέρας της Μάντσεστερ Σίτι, απαντώντας αρνητικά στο ερώτημα εάν η ομάδα του μπορεί να κατακτήσει το Μουντιάλ, όπως ίσως περίμεναν κάποιοι, μετά την παρουσία του Βελγίου στα ημιτελικά της διοργάνωσης του 2018. Οι δηλώσεις του έγιναν αφορμή για άγριο καβγά στα αποδυτήρια ανάμεσα στον ίδιο και τους «παλιούς» Εντέν Αζάρ και Γιαν Φερτόνχεν, με τον Λουκάκου να σπεύδει ως κυανόκρανος την τελευταία στιγμή. Ο τερματοφύλακας Τιμπό Κουρτουά δήλωνε αργότερα ότι «αν βρεθεί ο άνθρωπος που το έβγαλε προς τα έξω θα είναι και η τελευταία του μέρα στην εθνική ομάδα», εξοργισμένος με τη διαρροή του περιστατικού.

Η ζημιά όμως είχε γίνει. Ακόμα κι αν ο Λουκάκου είχε καταφέρει να πετύχει ένα γκολ επί της Κροατίας και το Βέλγιο περνούσε στους «16», ο κύκλος αυτής της ομάδας φαίνεται να έχει κλείσει. Και η καταστροφή στο Κατάρ δεν θα μπορούσε να αποτραπεί ούτε από το… «Manneken Pis», που έσωσε μεν ένα κάστρο από τη φωτιά, αλλά σε τούτη την περίπτωση χρειάζονται άλλα μάλλον μέτρα.



Δείτε βίντεο: Ιστορίες απ' το Μουντιάλ: Ο Χακίμι με την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου
Ιστορίες απ' το Μουντιάλ: Ο Χακίμι με την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου



Ειδήσεις σήμερα

Kαταδίωξη στη Θεσσαλονίκη με έναν σοβαρά τραυματία - Δεν πλήρωσε βενζίνη

Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης