Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

Κάθε μήνα πληρώνουμε 100 εκατ. ευρώ για τις τραπεζικές συναλλαγές -Τι πρέπει να προσέξετε στις μεταφορές χρημάτων, πληρωμές φόρων κ.λπ

trapeza_promitheia_xr
Τον μισό ΕΝΦΙΑ που εισπράττει -ετησίως- η κυβέρνηση, δηλαδή ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισ ευρώ βάζουν -κάθε χρόνο- στα ταμεία τους οι τράπεζες, μέσω των προμηθειών που επιβάλλονται σε τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές φόρων και άλλων υπόχρεων. Ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο, οι τραπεζικές προμήθειες, να μπουν τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για το ποιες επιβαρύνσεις πρέπει να μειωθούν.

χρεώσεις για τις τραπεζικές προμήθειες υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ ευρώ το μήνα (ενισχύθηκαν μετά την στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές λόγω πανδημίας). Ξεκινούν από 30 λεπτά για πληρωμές λογαριασμών και φτάνουν μέχρι 5 ευρώ για μεταφορά σε διαφορετική τράπεζα. Πέραν από τις μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζών (εδώ είναι το... “ψωμί”) ισχύουν και για συναλλαγές όπως η ανάληψη μετρητών σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας που επιβαρύνεται κοντά στα 2,5 ευρώ, η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας που επιβαρύνεται με 30-40 λεπτά, η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει και η οποία επιβαρύνεται με 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας έχει επανέλθει ως κόστος και ξεκινάει από 25 ευρώ φθάνοντας έως και τα 100 ευρώ εάν πρόκειται για κάρτα με αυξημένα προνόμια.

Είναι ενδεικτικό οτι σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή φθοράς κάρτας, η εκδοσή νέας κοστίζει 5 ή 6 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα. Αν θέλετε να αποφύγετε τη χρέωση, μπορείτε να εντάξετε τη χρεωστική σας κάρτα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να κάνετε τις συναλλαγές από το κινητό σας, online και σε POS. Βέβαια δεν μπορείτε – ακόμα- να κάνετε αναλήψεις από ΑΤΜ. Αν πάλι είστε κοντά στην 5ετή ανανέωση, απλά περιμένετε μέχρι την έκδοση της ανανεωμένης κάρτα σας, ώστε να μην πληρώσετε δύο φορές προμήθεια.

Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγεται τα εμβάσματα μεταξύ τραπεζών και τις μεταφορές με ανάληψη – κατάθεση. Στην περίπτωση της μεταφοράς πίστωσης μέσω άμεσης πληρωμής, δηλαδή σε μερικά δευτερόλεπτα, το κόστος είναι μεταξύ 2-2,5 ευρώ, αλλά δεν εξαντλείται εκεί, αφού σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η χρέωση της τράπεζας αποδέκτη των χρημάτων. Η προμήθεια των 2,5 ευρώ επιβάλλεται από το 1ο ευρώ έως τα 12.500 ευρώ και είναι φιξ, ανεξάρτητα εάν δηλαδή κάποιος στείλει 50 ή 100 ευρώ ή στείλει το ανώτερο ποσό των 12.500 ευρώ.

Με το πρόσχημα της αποθάρρυνσης του συνωστισμού στα ταμεία και της ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι τράπεζες χρεώνουν προμήθειες ακόμη και για πολύ μικρά ποσά που πληρώνονται στα γκισέ. Όμως και εδώ υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την προμήθεια, τουλάχιστον για την πληρωμή φόρων:

• Η πληρωμή μέσω e-banking για όσους έχουν κωδικούς για ηλεκτρονική τραπεζική σε μια ή περισσότερες εμπορικές τράπεζες.

Κλείσιμο
• Η πληρωμή μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω ΑΤΜ. Η διαδικασία απαιτεί αρκετά μεγάλη εξοικείωση με το αυτόματο μηχάνημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται καθώς θα πρέπει να περάσει σωστά τον κωδικό πληρωμής της κάθε δόσης.

• Με κατάθεση μετρητών μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών (ΚΑΠ-APS) των τραπεζών. Εδώ η πληρωμή είναι πιο άνετη, καθώς πληρώνει κάποιος είτε με χρεωστική κάρτα και μετρητά και μπορεί να προσφύγει στην βοήθεια κάποιου υπαλλήλου του υποκαταστήματος.

Η πληρωμή φόρων στο ταμείο της τράπεζας χωρίς προμήθεια είναι εφικτή μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες φυσικών προσώπων:
• Όσοι είναι άνω των 70 ετών.
• Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
• Τα άτομα με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.
• Οι κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ εισπράττονται τα δημόσια έσοδα που αφορούν:
α. Βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση της “Ταυτότητας Οφειλής” (Τ.Ο.) ή της “Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής” (ΤΡΟ), οι οποίες εκδίδονται για κάθε χρέος και το ακολουθούν μέχρι την εξόφλησή του.
β. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
γ. e-Παράβολο, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
δ. Δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, καθώς και ρυθμισμένες ή μη οφειλές που βεβαιώνονται στα τελωνεία.

Σημειώνεται τέλος ότι το σύστημα πληρωμών μέσω Taxisnet δέχεται κάρτες πληρωμών έκδοσης των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τράπεζας Eurobank Ergasias, Τράπεζας Πειραιώς, Attica Bank, HSBC, καθώς και των Συνεταιριστικών Tραπεζών. Η αποδοχή της πληρωμής μέσω των καρτών πληρωμών των ανωτέρω πιστωτικών ιδρυμάτων εξαρτάται από την πιστοδοτική πολιτική κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες με προεκλογικό άρωμα και αναπτυξιακό πρόσημο

Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Νίκη για την «επανάσταση της μαντίλας» στο Ιράν - Τέλος η αστυνομία ηθών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης