Μουντιάλ 2022: Τα φαβορί, τα αξιοπερίεργα και τα στοιχήματα της διοργάνωσης

Μουντιάλ 2022: Τα φαβορί, τα αξιοπερίεργα και τα στοιχήματα της διοργάνωσης

Πάνω από 5 δισεκατομμύρια φίλαθλοι ανά τον πλανήτη έχουν πάρει θέση για να... μεθύσουν από την πανδαισία του πιο περίεργου και πολυτελούς από καταβολής διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου και πάντως του πρώτου που γίνεται χειμώνα και απαγορεύει το αλκοόλ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
qatar_mundial_thema_xr
Με πρώτο φαβορί, όπως λένε τα προγνωστικά, μια αναγεννημένη Βραζιλία, τον Λιονέλ Μέσι να παραχωρεί το τελευταίο ταγκό με την άκρως φιλόδοξη Αργεντινή, την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία του εκτυφλωτικού αστέρα Κιλιάν Εμπαπέ να θέλει διατήρηση των κεκτημένων και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις, πρωτίστως Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, να έχουν δικαίωμα στο όνειρο ξεκίνησε την Κυριακή στο Κατάρ η ποδοσφαιρική πανδαισία του πιο «περίεργου» και «πολυτελούς» Μουντιάλ από καταβολής της διοργάνωσης. Περίεργο γιατί θα είναι το πρώτο που γίνεται χειμώνα (για το βόρειο ημισφαίριο) και σε μια χώρα με ανύπαρκτη ποδοσφαιρική παράδοση, αλλά και πολυτελές, διότι οι 64 αγώνες θα διεξαχθούν σε 8 υπερσύγχρονα γήπεδα, από τα πιο εντυπωσιακά του ποδοσφαιρικού πλανήτη και μάλιστα όλα σε μία «μετα-πόλη», όπως είναι η Ντόχα, με τις υποδομές που προκαλούν δέος.

Η σέντρα για το 22ο Μουντιάλ της Ιστορίας έγινε το απόγευμα της Κυριακής με το Εκουαδόρ να επικρατεί εύκολα του Κατάρ ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται η εθνική ανεξαρτησία από τη βρετανική κατοχή!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, εκ των μεγάλων σταρ της διοργάνωσης, έστω και στη δύση της καριέρας του, προβλέπει ότι το συγκεκριμένο Μουντιάλ «θα είναι το καλύτερο όλων των εποχών», στέλνοντας μήνυμα σε όσους έχουν ενστάσεις για την επιλογή μιας χώρας που είναι πολύ μακριά από τα Δυτικά πολιτιστικά και κοινωνικοπολιτικά στάνταρ. Εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι από τις 32 χώρες που μετέχουν στη διοργάνωση έχουν ήδη κατακλύσει το Εμιράτο, δημιουργώντας με τις μουσικές και τα χρώματα μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα, έστω και χωρίς ποτά, καθώς η βασιλική οικογένεια που κυβερνά το Κατάρ απαγόρευσε την τελευταία στιγμή το αλκοόλ.
mundial_qatar_thema_in__2_

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) εκτιμά ότι το τουρνουά θα δουν από τις κερκίδες πάνω από 3 εκατομμύρια φίλαθλοι, ενώ θα το παρακολουθήσουν μέσω τηλεόρασης και Διαδικτύου περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Θεαματική αύξηση εάν υπολογίσει κανείς ότι το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 είχε 3,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Υπολογίζεται ότι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα γίνονται αυτές τις πρώτες εβδομάδες της διοργάνωσης καθημερινά περίπου 1.300 πτήσεις στο αεροδρόμιο της Ντόχα απ’ όλο τον κόσμο!

Κλείσιμο
Η μικρή χώρα της αραβικής χερσονήσου ζει στους ρυθμούς της μπάλας και με κυβερνητική απόφαση μειώθηκαν οι ώρες εργασίας όλων των υπαλλήλων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Με το Μουντιάλ στο Κατάρ κλείνει ο κύκλος των διοργανώσεων με τη συμμετοχή 32 ομάδων - από το 2026, στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, η τελική φάση θα έχει 48 ομάδες.

Οι όμιλοι, φαβορί και αουτσάιντερ

Οι 32 ομάδες που πέρασαν στην τελική φάση μετά από σκληρές προκριματικές μάχες, οι οποίες είχαν απροσδόκητα θύματα, όπως η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, είναι χωρισμένες σε 8 ομίλους.
F6
Συναυλίες και κονσέρτα έξω από τα στάδια: Οι διοργανωτές στο Κατάρ αλλά και η FIFA δηλώνουν ιδιαίτερα περήφανοι για το Fan Festival, το μεγάλο, ατελείωτο πάρτυ για τους φιλάθλους, το οποίο θα εξελίσσεται με πολλαπλές εκδηλώσεις έξω από τα στάδια και παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα. Σε μια παραλιακή ζώνης μήκους 7 χιλιομέτρων, καθώς και στο κέντρο του Fan Festival, το πάρκο Αλ Μπίντα, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Ντόχα, οι ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν στη διάθεσή τους επιλογές όπως: ζωντανές συναυλίες και dj set, φαγητό σε τεράστια ποικιλία από διαφορετικές εθνικές κουζίνες και ψυχαγωγία με παιχνίδια τύπου λούνα παρκ βασισμένα στο ποδόσφαιρο. Στο πάρκο Αλ Μπίντα, σε μια έκταση ικανή να φιλοξενήσει έως και 40.000 θεατές, υπάρχει μια σκηνή για τις live εμφανίσεις των μουσικών. Το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και τα μεγάλα αστέρια θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, επιβεβαιωμένη στο Fan Festival είναι η συμμετοχή του βραβευμένου με Γκράμι, Σον Πολ, της βρετανικής μπάντας ηλεκτροπόπ Clean Bandit, του Τζούλιαν Μάρλεϊ (γιου του Μπομπ Μάρλεϊ) κ.ά.

Στον 1ο όμιλο η Ολλανδία του Λουίς Φαν Χάαλ έχει το προβάδισμα, διαθέτοντας τρομερό ταλέντο, συνοχή και δίψα για ιστορική δικαίωση του total football. Η Σενεγάλη είναι παραδοσιακά «μπελάς» για τους ισχυρούς, αλλά η απουσία του Σαντιό Μανέ περιορίζει τις φιλοδοξίες. Το Κατάρ υπόσχεται εκπλήξεις, αλλά δεν πείθει κανέναν, ενώ ο Ισημερινός είναι μια νεανική ομάδα, που δείχνει έτοιμη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της.

Στο 2ο όμιλο κυριαρχεί η Αγγλία. Η πορεία της μέχρι τον τελικό του Euro 2020 τροφοδοτεί με ελπίδες το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, χωρίς όμως να θεωρείται από τα πρώτα φαβορί - η ταμπέλα των αιώνιων λούζερ κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των παικτών πιο φωτεινή και από παμπ του Λονδίνου. Η παρουσία των Ουαλών στον όμιλο προϊδεάζει για ομηρικές μάχες με τους Αγγλους. Οι φιλοδοξίες τους όμως είναι σαν τους λόφους της χώρας: χαμηλές, αν και... πονηρές, λόγω παρουσίας του Γκάρεθ Μπέιλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την ώρα που έμαθαν να ξεχωρίζουν το soccer από το football, έχουν μονίμως φιλοδοξίες - διαθέτουν 17 ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ευρώπη βέβαια.

Οι Ιρανοί είναι ερώτημα πώς θα παρουσιαστούν μετά την εξέγερση της μαντίλας. Παίκτες όπως ο Σαρντάρ Αζμούν της Μπάγερ Λεβερκούζεν κατηγόρησε το καθεστώς της Τεχεράνης, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κάρλος Κεϊρόζ να απορρίπτει τις πολιτικές πιέσεις να τον αποκλείσει.

Στον 3ο όμιλο η Αργεντινή είναι το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά και σε φοβερή κατάσταση αφού έχει αήττητο σερί 35 αγώνων και κατέκτησε πέρσι το Copa America. Πολωνία, Μεξικό (στην κόντρα των δυο παικτών της ΑΕΚ, Νταμιάν Σιμάνσκι και Ορμπελίν Πινέδα) θα παλέψουν για τη 2η θέση, με τη Σαουδική Αραβία να είναι τύπου «παραβρίσκεται και χαιρετίζει».
mundial_qatar_thema_in__3_
Το 22ο Μουντιάλ ξεκίνησε στους ρυθμούς που υπαγορεύει από τη μία η αραβική κουλτούρα και από την άλλη η μεταμοντέρνα αισθητική των 8 υπερσύγχρονων γηπέδων, όπου 3 εκατομμύρια θεατές έχουν ήδη κλείσει θέση για να παρακολουθήσουν τα 64 παιχνίδια της διοργάνωσης

Στον 4ο όμιλο η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία παρά τις σημαντικές απώλειες της (Καντέ, Πογκμπά, Ενκουκού) είναι το απόλυτο φαβορί, με τη Δανία (του Κρίστιαν Ερικσεν που επιστρέφει σε μεγάλο τουρνουά μετά την περιπέτεια στο Euro 2020) να ακολουθεί και τις Αυστραλία, Τυνησία δύσκολα να δημιουργούν προβλήματα.

Ο 5ος όμιλος είναι ο μοναδικός με δύο μεγάλα ονόματα (Ισπανία, Γερμανία), τα οποία είναι τα ακλόνητα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις. Κόστα Ρίκα και Ιαπωνία, όσο μαχητικές και αν είναι, δεν μπορούν να ελπίζουν
.
Στον 6ο όμιλο, το Βέλγιο και η Κροατία είναι από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες που θέλουν να δώσουν συνέχεια στα όσα έκαναν το 2018, όταν οι πρώτοι έφτασαν στα ημιτελικά κι οι δεύτεροι στον τελικό. Ο Καναδάς επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά το 1986, με μια νεανική και άπειρη ομάδα, ενώ το Μαρόκο είναι επίσης περιορισμένης προοπτικής στον συγκεκριμένο όμιλο.

Ο 7ος όμιλος έχει τη Βραζιλία, η οποία ονειρεύεται ότι και το 2ο ασιατικό Μουντιάλ θα έχει ίδια κατάληξη με το πρώτο - είχε πανηγυρίσει το 2002 τον 5ο της τίτλο στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η ομάδα του Τίτε θεωρείται άλλωστε το πρώτο φαβορί στηριζόμενη στο επιθετικό δίδυμο Νεϊμάρ - Βινίσιους, που προκαλεί τρόμο.

Οι Σέρβοι με δυνατή μεσοεπιθετική γραμμή και οι Ελβετοί με την εμπειρία τους θα διεκδικήσουν τη 2η θέση, ενώ το άγνωστο Καμερούν είναι πάντα επικίνδυνο στα Μουντιάλ.

Στον 8ο όμιλο η Πορτογαλία έχει ποιότητα και το βαρόμετρο είναι ο Ρονάλντο, η Ουρουγουάη διαθέτει Εντινσον Καβάνι και Λουίς Σουάρες στα τελευταία της καριέρας τους, η Γκάνα έχει ως όπλο τον Ινιάκι Γουίλιαμς, ενώ η Νότια Κορέα, των δύο Ερυθρόλευκων Χουάνγκ παραμένει ερωτηματικό από τη στιγμή που ο Σον της Τότεναμ έχει θέματα τραυματισμού.
mundial_qatar_thema_in__1_

Τρελοί τζίροι και ευκαιρίες στο Στοίχημα

Το Mουντιάλ του Κατάρ αναμένεται να καταρρίψει το ρεκόρ της προηγούμενης διοργάνωσης του 2018, όταν παίχθηκαν 136 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο (2,1 δισ. δολάρια ανά αγώνα)! Στη στοιχηματική εξίσωση έχει προστεθεί ένας νέος παράγοντας: η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου πλέον επιτρέπεται ο online στοιχηματισμός σε αθλητικά γεγονότα και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 20 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να ποντάρουν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε προβλέψεις για τους αγώνες του Mουντιάλ. Στη μάχη των προσφορών έχουν μπει οι εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, οι οποίες παρουσιάζουν πληθώρα στοιχηματικών επιλογών.

Σε κάθε αγώνα προσφέρονται περισσότερα από 250-300 ειδικά στοιχήματα για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάθε ελληνική στοιχηματική εταιρεία έχει και την ενότητα με τα γενικά ειδικά στοιχήματα, ενώ κάποιες, στα πρότυπα των εταιρειών που λειτουργούν στο εξωτερικό, αποδέχονται και στοιχήματα τα οποία προτείνουν οι ίδιοι οι παίκτες.

Στην κατηγορία ειδικά στοιχήματα μπορεί να βρει κανείς επιλογές όπως:

■ Να σκοράρει και να βγάλει τη φανέλα του ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
■ Να αποβληθεί τουλάχιστον ένας προπονητής.
■ Να σκοράρει τερματοφύλακας.
■ Να μπει τουλάχιστον ένα γκολ με ψαλιδάκι.
■ Να μπει τουλάχιστον ένα γκολ με κόρνερ.
■ Να μην ολοκληρωθεί κανένας αγώνας στην κανονική του διάρκεια χωρίς γκολ με απόδοση 65.

Υπάρχουν επίσης κάποιες συνδυαστικές προτάσεις με πολύ μεγάλες αποδόσεις όπως για παράδειγμα:

■ Ακριβής σειρά κατάταξης: 1η Αργεντινή - 2η Αγγλία - 3η Βραζιλία - 4η Πορτογαλία με απόδοση 136.
■ Αργεντινή και Βραζιλία να συνθέτουν το ζευγάρι του τελικού και το σκορ να είναι 1-0 υπέρ της Αργεντινής με απόδοση 225.
■ Να καταρριφθεί το ρεκόρ περισσότερων γκολ σε έναν αγώνα (που είναι 12) με απόδοση 250.
■ Να κατακτήσει τον τίτλο η Βραζιλία, να αναδειχθεί καλύτερος παίκτης ο Λιονέλ Μέσι και να βγει πρώτος σκόρερ ο Χάρι Κέιν με απόδοση 651.

Στον στοιχηματικό γαλαξία τα πράγματα έχουν τη δική τους λογική... Κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι 250 περίπου Νορβηγοί παίκτες του στοιχήματος, οι οποίοι στο Μουντιάλ του 2014 πήραν 75 φορές τα λεφτά που επένδυσαν στο στοίχημα «Ο Λουίς Σουάρες θα δαγκώσει έναν τουλάχιστον αντίπαλό του», καθώς ο Σουάρες δάγκωσε τον Τζόρτζιο Κιελίνι στον αγώνα Ιταλία - Ουρουγουάη!
katar

Τα ρεκόρ, τα περίεργα, ο Μέσι και ο Ρονάλντο

Το Μουντιάλ του Κατάρ διεκδικεί την ιδιαιτερότητα να φιλοξενήσει το κύκνειο άσμα με τις εθνικές ομάδες των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών της τελευταίας 15ετίας και δύο από τους καλύτερους στην ιστορία του αθλήματος. Ο 35χρονος πλέον Λιονέλ Μέσι έχει δήλωσε ότι είναι το τελευταίο του Μουντιάλ, αλλά μάλλον αυτό ισχύει και για τον -κατά δύο χρόνια μεγαλύτερό του- Κριστιάνο Ρονάλντο. Αμφότεροι δεν έχουν κατακτήσει ποτέ τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ωστόσο στο Κατάρ αναμένεται να γράψουν και πάλι ιστορία έτσι κι αλλιώς.

Ο Κριστιάνο είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε 4 Μουντιάλ και θέλει να διευρύνει το ρεκόρ του, ενώ ο Μέσι (δεν σκόραρε το 2010) είναι ο μοναδικός που έχει δώσει ασίστ σε 4 διοργανώσεις.

Μπορεί στο Μουντιάλ να εκπροσωπούνται και οι 5 ήπειροι, ωστόσο οι τίτλοι είναι υπόθεση Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής. Συνολικά 8 χώρες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με τις 5 να προέρχονται από τη Γηραιά Ηπειρο (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία) και τις άλλες τρεις από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη).

Η Βραζιλία είναι η μοναδική χώρα που έχει συμμετάσχει και στις 22 διοργανώσεις, ενώ το Μεξικό είναι η χώρα με τις περισσότερες προκρίσεις (16), χωρίς όμως να το έχει κατακτήσει!

Η Ισλανδία το 2018 έγινε η χώρα με τον μικρότερο πληθυσμό (μόλις 334.000) που αγωνίστηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συνολικά έξι φορές η διοργανώτρια χώρα έχει κατακτήσει τον τίτλο, με την τελευταία που τα κατάφερε να είναι η Γαλλία το 1998.

Ο Γάλλος Ζιστ Φοντέν είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μία τελική φάση, έχοντας σκοράρει 13 γκολ το 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας.
Ο Ροζέ Μιλά είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής ο οποίος σκόραρε σε Μουντιάλ: Το 1994 κόντρα στη Ρωσία (ήττα με 6-1) σκόραρε σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών.

Ο Μιλά δεν είναι, πάντως, ο πιο μεγάλος σε ηλικία παίκτης που έχει αγωνιστεί σε Μουντιάλ, αλλά είναι ο μοναδικός επιθετικός που βρίσκεται στο Top 5, μπροστά από τους Πίτερ Σίλτον (Αγγλία, 40 χρόνων και 292 ημερών), Πατ Τζένιγκς (Ιρλανδία, 41 χρόνων) και πίσω από τους Φαρίντ Μοντραγκόν (Κολομβία, 43 χρόνων και 3 ημερών), Εσάμ Ελ-Χανταρί (Αίγυπτος, 45 ετών και 161 ημερών)!

Το ρεκόρ για τον νεαρότερο ποδοσφαιριστή κατέχει από το 1982 ο Ιρλανδός Νόρμαν Γουαϊτσάιντ, ο οποίος έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και 40 ημερών!
Foto_1_-_Cristiano_Ronaldo

Ο γηραιότερος παίκτης που έχει πετύχει χατ τρικ σε Μουντιάλ είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το έκανε το 2018 κόντρα στην Ισπανία (3-3 το σκορ) σε ηλικία 33 ετών και 130 ημερών.

Η Αργεντινή είναι η χώρα που έχει δεχθεί τις περισσότερες κίτρινες κάρτες (123) και η Βραζιλία τις περισσότερες κόκκινες (11), ενώ Βραζιλία και Γερμανία έχουν παίξει τους περισσότερους αγώνες από κάθε άλλη ομάδα σε τελική φάση (109).
Την πιο γρήγορη κόκκινη κάρτα αντίκρισε ο Ουρουγουανός Χοσέ Μπατίστα το 1986, όταν στον αγώνα κόντρα στη Δανία αποβλήθηκε στο 56ο δευτερόλεπτο από την έναρξη του αγώνα.

Οκτώ από τους προπονητές των 32 ομάδων δεν είναι γεννημένοι στη χώρα που προπονούν, αλλά μέχρι στιγμής κανένας αλλοδαπός δεν έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός Μουντιάλ. Ο Σέρβος Μπόρα Μιλουτίνοβιτς και ο Βραζιλιάνος Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα έχουν βρεθεί σε Μουντιάλ με πέντε διαφορετικές χώρες!

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για Χριστούγεννα με λιγότερα φώτα και περικοπές

«Πάτα το κουμπί των εκλογών» εισηγούνται στον πρωθυπουργό συνεργάτες του

Πρόσωπα κύρους στο «τιμόνι» της Κιβωτού για να μην κλείσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ