Μουντιάλ 2022: Νεϊμάρ και Μόντριτς κόντρα στην «ασιατική» απειλή – Επίδειξη δύναμης από Γαλλία, Αγγλία

Μουντιάλ 2022: Νεϊμάρ και Μόντριτς κόντρα στην «ασιατική» απειλή – Επίδειξη δύναμης από Γαλλία, Αγγλία

Βραζιλία και Κροατία θα επιχειρήσουν να μην πέσουν θύμα έκπληξης από Νότια Κορέα και Ιαπωνία

neymar_modric_xr
Εάν οι σημερινοί δύο αγώνες για τους «16», στο Mουντιάλ 2022 του Κατάρ, πάνε στο μοτίβο των τεσσάρων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την ίδια φάση της διοργάνωσης, τότε η Βραζιλία και η Κροατία, που είναι τα μεγάλα φαβορί απέναντι σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία αντίστοιχα, δεν θα έχουν πρόβλημα να πάρουν το εισιτήριο για τους προημιτελικούς. Και εφόσον συμβεί αυτό, τότε θα αναμετρηθούν μεταξύ τους την ερχόμενη Παρασκευή.

Το μοτίβο των αναμετρήσεων το προηγούμενο διήμερο ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση των ισχυρών ομάδων στα ζευγαρώματα: Το βράδυ της Κυριακής (4/12) η Αγγλία νίκησε άνετα τη Σενεγάλη με 3-0, νωρίτερα η Γαλλία έκανε επίδειξη δύναμης επί της Πολωνίας με 3-1, ενώ το Σάββατο  (3/12) πήραν, ως γνωστό, τα εισιτήρια για τους «8» η Ολλανδία (3-1 τις ΗΠΑ) και η Αργεντινή (2-0 την Αυστραλία).

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cotbpf8od1bd)


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cot7csfy2o3l)


Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coscayyxm6pl)


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coshuvltbdhd)


Οι εκπλήξεις που σημειώθηκαν στους αγώνες των ομίλων μάλλον δεν είναι εύκολες σε αυτή τη φάση, όπου οι υπερδυνάμεις εμφανίζονται στο χορτάρι με σοβαρότητα, εξαιρετική αποτελεσματικότητα και άριστη κατάσταση τώρα στα νοκ άουτ ματς. Ίσως μετρά και το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές αυτών των ομάδων, που αγωνίζονται κατά τεκμήριο στα μεγάλα κλαμπ των κορυφαίων πρωταθλημάτων, είναι σε τοπ φόρμα αυτό τον καιρό και δεν έχουν εξαντληθεί από τις μαραθώνιες συλλογικές διοργανώσεις, όπως πιθανόν να συνέβαινε με πολλούς εάν το μουντιάλ γινόταν τον Ιούνιο.

Βραζιλία-Νότια Κορέα και Ιαπωνία-Κροατία

Η προσοχή τώρα στρέφεται, στο εάν σήμερα θα επανεμφανιστεί στη σύνθεση της Βραζιλίας ο Νεϊμάρ, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα με τη Σερβία, τον πρώτο της Σελεσάο σε αυτό το τουρνουά. Ο άσος της Παρί θα είναι στην αποστολή, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν θα χρειαστεί να μπει στον αγώνα απέναντι στη Νότια Κορέα (21:00, 974 Stadium – ΑΝΤ1), που θεωρητικά είναι εύκολος για την ομάδα του Τίτε. Η οποία έχει χάσει για το υπόλοιπο του μουντιάλ τον Γκαμπριέλ Ζεσούς και τον Άλε Τέλες, ενώ τραυματισμό είχε και ο Άλεξ Σάντρο, αλλά συνεχίζει.

Η αντοχή και η προσαρμογή σε τέτοιους είδους «αναποδιές», καθώς και το βάθος του πάγκου θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το πόσο μακριά θα πάει η Βραζιλία, που ξεκίνησε τη διοργάνωση με τα προγνωστικά να τη δίνουν ως πρώτο φαβορί. Στον τελευταίο αγώνα των ομίλων με το Καμερούν, στον οποίο έχασε (με 0-1), προβλημάτισε τους απανταχού φίλους της πάντως, που αναμένουν σήμερα την καλή Σελεσάο της πρεμιέρας με τους Σέρβους.

Το άλλο ενδιαφέρον της ημέρας είναι εάν η Ιαπωνία που νίκησε στους ομίλους τη Γερμανία (την πέταξε εκτός συνέχειας) και την Ισπανία (2-1), παίρνοντας την πρώτη θέση, θα συνεχίσει να εκπλήσσει. Σήμερα (17:00, Στάδιο Al-Janoub – ΑΝΤ1) η αποστολή της είναι πιο δύσκολη καθώς δεν έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού (η Ντόχα απέχει από το Περλ Χάρμπορ χιλιάδες χιλιόμετρα, πολλές δεκαετίες και, ευτυχώς, εδώ δεν πρόκειται για πόλεμο), καθώς η Κροατία του Λούκα Μόντριτς, είναι πονηρεμένη και δεν θα αφήσει εύκολα χώρους στους δαιμόνιους Ιάπωνες μεσοεπιθετικούς. Πάντως, παρότι η παρέα του χαρισματικού Μόντριτς, παρότι έφτασε μέχρι τον τελικό του προηγούμενου Μουντιάλ, το 2018, δεν έκανε πειστικές εμφανίσεις στη φάση των ομίλων, καθώς νίκησε μόνο τον αφελή Καναδά και εξασφάλισε τελικά την πρόκριση και χάρη στο γεγονός ότι ο Λουκάκου και το Βέλγιο έχασαν αδιανόητα κλασικές ευκαιρίες για να πετύχουν γκολ και πάρουν εκείνοι την πρόκριση στο μεταξύ τους παιχνίδι, στην αυλαία της πρώτης φάσης. Απομένει να φανεί εάν ήταν η δυσκολία του ομίλου (στον οποίο πρώτο αναδείχθηκε το εκπληκτικό Μαρόκο), ή ότι η ομάδα αρχίζει και γερνάει πλέον, που έκανε την Κροατία να μην εντυπωσιάσει.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coqn8il6eazt)


Οι νικητές των δύο σημερινών αγώνων έχουν ραντεβού την Παρασκευή για το εισιτήριο που οδηγεί στα ημιτελικά και εφόσον προκριθούν τα φαβορί, πάμε για μία επίδειξη ποδοσφαιρικής τέχνης, καθώς πέραν των «μάγων» Νεϊμάρ και Μόντριτς, η Βραζιλία και η Κροατία είναι πράγματι από τις ομάδες που έχουν πλούσιο ταλέντο και (μπορούν να) παίζουν θεαματική μπάλα.

Εμπαπέ, Κέιν λάμπουν – Οι πολωνικές διαρροές και η σενεγαλέζικη αφέλεια

Γαλλία και Αγγλία έκαναν το καθήκον τους χθες Κυριακή και όχι μόνο νίκησαν εύκολα Πολωνία και Σενεγάλη, αλλά εντυπωσίασαν με τη δυναμική που παρουσίασαν ως σύνολα, με πληθώρα αστεριών, από τα οποία πιο λαμπερά είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Χάρι Κέιν.

Η Πολωνία επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους Τρικολόρ στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου. Βγήκε μπροστά, έχασε όμως δύο τρεις καλές ευκαιρίες, όμως οι χώροι άνοιξα και βρήκε διαδρόμους ο Εμπαπέ και πεδίο δράσης ο Ζιρού. Μέχρι να λήξει το ημίχρονο το σκορ είχε πάει 2-0, καθώς οι διαρροές στην άμυνα ήταν καταστροφικές και δεν θα μπορούσε να τις διορθώσει ούτε ο περίφημος «Πολωνός υδραυλικός»! Το κλειδί της πρόκρισης ήταν γαλλικό, με το δεύτερο ημίχρονο μάλλον διαδικαστικό, έτσι όπως κύλησε!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cot7ltm34gnl)


Αλλά και στο άλλο ματς κάπως έτσι πήγε η δουλειά: Η Αγγλία δεν έβρισκε τρόπο να πλησιάσει την περιοχή της Σενεγάλης, με τη μπάλα να δεινοπαθεί από τις ανούσιες πάσες που άλλαζαν κυρίως ο Μαγκουάιρ και ο Στόουν – είναι πιο συναρπαστικό και θεαματικό να βλέπεις ψαράδες με πετονιά, να περιμένουν σχεδόν κοιμισμένοι μήπως τσιμπήσει καμιά αλανιάρα τσιπούρα, παρά τα δύο σέντερ μπακ των Τριών Λιονταριών να προσπαθούν να οργανώσουν επίθεση της ομάδας τους.

Όταν όμως η πρωταθλήτρια Αφρικής άρχισε να ξεμυτάει και να πλησιάζει την περιοχή των Άγγλων για να δημιουργήσει ευκαιρίες, πιέζοντας όντως ψηλά, το ματς κρίθηκε γρήγορα και ίσως άδοξα. Η Σενεγάλη είναι γνωστή ως η «Γη της Teraanga», που στα δικά μας σημαίνει πάνω κάτω ως η χώρα της καλοσύνης, της ανοχής και της φιλοξενίας. Από τη μια η πιο μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη που είχε (και ανέχτηκε) ποτέ ο κόσμος και από την άλλη, άνθρωποι με κουλτούρα αγαθότητας και καλής προαίρεσης. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό, ούτε και η πιο βαθιά γνώση της ανθρώπινης ιστορίας για να καταλάβουμε τι συνέβη. Μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου οι Άγγλοι ήταν στο 2-0 με δύο αντεπιθέσεις – κατά τις οποίες η μπάλα δεν πέρασε φυσικά από τα πόδια ούτε του Μαγκουάιρ, ούτε του Στόουν – και η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος, χωρίς καν να χρειαστεί να τραγουδήσει καμιά χοντρή.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cotehnkheu29)


Όμως από το ερχόμενο Σάββατο μόνο η μία ομάδα θα συνεχίσει, αφού θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στα προημιτελικά για μία θέση στον ημιτελικό – εκείνον στον οποίο θα εμφανιστεί και η επικρατέστερη ομάδα από τις σημερινές τέσσερις που αγωνίζονται.

Έτσι όπως έχει πάει το τουρνουά, καμία από τις δύο δεν έχει ούτε δικαιολογία, ούτε μειωμένες φιλοδοξίες. Ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των ομίλων, καταλαμβάνοντας την πρωτιά η καθεμιά στο δικό της, συνέτριψαν τις αντιπάλους τους στη φάση των «16», κάνοντας μάλιστα και οικονομία δυνάμεων, ενώ οι κορυφαίοι άσοι αμφοτέρων βρίσκονται σε φουλ φόρμα. Ο μεν Εμπαπέ με τα δύο γκολ (είναι πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 5 πλέον) και τη γενική εμφάνιση απέναντι στην Πολωνία έδειξε ότι είναι ο ηγέτης της ομάδας και ώρες ώρες ασταμάτητος στο χορτάρι και έχοντας συμπαραστάτες παίκτες όπως ο Ζιρού, που βρίσκει δίχτυα (έφτασε τα 3 γκολ) και τον Ντεμπελέ, έχει κάνει τους πάντες να ξεχάσουν ότι η Γαλλία πήγε στο Κατάρ με έξι σημαντικές απουσίες λόγω τραυματισμών.

Ο δε Κέιν, σκόραρε μεν μόλις το πρώτο του γκολ χθες κόντρα στη Σενεγάλη, αλλά διαρκώς ανεβαίνει, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στο παιχνίδι μίας Αγγλίας, που έχει αστείρευτο ταλέντο από τη μέση και μπροστά.

Πώς εξελίσσεται η Φάση των «16»

Σάββατο 3/12:
17.00: Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1 (Ντεπάι, Μπλιντ, Ντάμφρις – Ράιτ)
21.00: Αργεντινή – Αυστραλία 2-1 (Μέσσι, Αλβάρες – Φερνάντεζ αυτογκόλ)
-Ολλανδία και Αργεντινή θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου (21:00, ΑΝΤ1/ΑΝΤ1+)

Κυριακή 4/12:
17.00: Γαλλία – Πολωνία 3-1 (Μπαπέ 2, Ζιρού – Λεβαντόφσκι)
21.00: Αγγλία – Σενεγάλη 3-0 (Χέντερσον, Κέιν, Σάκα)
-Γαλλία και Αγγλία θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου (21:00, ΑΝΤ1/ΑΝΤ1+)

Δευτέρα 5/12
17.00: Ιαπωνία – Κροατία
21.00: Βραζιλία – Νότια Κορέα
-Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου (17:00, ΑΝΤ1/ΑΝΤ1+)

Τρίτη 6/12
17.00: Μαρόκο – Ισπανία
21.00: Πορτογαλία - Ελβετία
-Οι νικήτριες των δύο αγώνων θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των «8» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου (17:00, ΑΝΤ1/ΑΝΤ1+)

Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Τοπικές βροχές σήμερα κυρίως στα δυτικά

Voice: Οι 12 που πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση - Δείτε βίντεο


Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ