Ρότζερ Φέντερερ: Απόψε το «Last Dance» του Ελβετού στο Λονδίνο

Ρότζερ Φέντερερ: Απόψε το «Last Dance» του Ελβετού στο Λονδίνο

Ο Ρότζερ Φέντερερ κλείνει σήμερα το βράδυ στο Λονδίνο μια τεράστια καριέρα, δίνοντας την τελευταία παράσταση της τενιστικής ζωής του στην O2 Arena μαζί με τον Ράφα Ναδάλ

roger-federer
Μια σπουδαία περίοδος για το παγκόσμιο τένις ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο με την απόσυρση του Ρότζερ Φέντερερ από την ενεργό δράση.

Ο 41χρονος Ελβετός τενίστας θα παίξει στις 23:00 (Eurosport 1) στην O2 Arena με παρτενέρ τον Ράφα Ναδάλ στο τελευταίο παιχνίδι μιας τεράστιας καριέρας. Θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο διπλό στο Laver Cup (23-25/9).



Απέναντι τους θα είναι ο Φράνσις Τιαφό και ο Τζακ Σοκ και θα είναι ο αγώνας της χρονιάς για το τένις. Το Laver Cup που πήρε το όνομα του από τον θρύλο του τένις, Ροντ Λέιβερ, διεξάγεται τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και ΗΠΑ και είναι μια μάχη ανάμεσα στη μικτή Ευρώπης και στη μικτή κόσμου.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laver Cup (@lavercup)


Το τέλος του BIG-3

Το τένις χάρισε στους θαυμαστές του πολλές και σπουδαίες περιόδους και σημαντικά rivalry. Όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν νέα σάρωνε στο Wimbledon και όχι μόνο ο Ροντ Λέιβερ, ο Αυστραλός αριστερόχειρας που κέρδισε και μάλιστα δύο φορές και τα τέσσερα Grand Slam σε μια χρονιά!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laver Cup (@lavercup)

Κλείσιμο

Αργότερα εμφανίστηκε ο Τζίμι Κόνορς που είναι ο κορυφαίος τενίστας σε νίκες και τίτλους στην open era. Μετά ο κόσμος λάτρεψε τις μάχες του Μποργκ με τον ΜακΕνρο.

Ο Σουηδός και ο Αμερικανός μας χάρισαν τον απίστευτο τελικό του Wimbledon του 1980 και μετά έγιναν κουμπάροι και σήμερα είναι οι προπονητές στις ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου στο Laver Cup.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laver Cup (@lavercup)


Μετά εμφανίστηκαν ο Πιτ Σάμπρας και ο Αντρέ Άγκασι. Ήταν η τελευταία κόντρα Αμερικανών σε κορυφαίο επίπεδο. Το 2003 ξεκίνησε η εποχή που έμελλε να είναι η κατά γενική ομολογία η καλύτερη στην ιστορία του τένις.

H εποχή του Big-3. Το αποτελούν έως και σήμερα ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Σήμερα το βράδυ ο Ελβετός θα δώσει την τελευταία του παράσταση και από αύριο τυπικά το Big-3 δεν θα υπάρχει...
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laver Cup (@lavercup)


Ο Φέντερερ κέρδισε το πρώτο του Grand Slam το 2003 στο Wimbledon και ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε το τελευταίο χρονικά Grand Slam του Big-3 το 2022 στο Wimbledon!

Από το 2003 έως το 2022 το Big-3 κέρδισε 63 Grand Slam!

Το αγαπημένο Λονδίνο

Ο Ρότζερ Φέντερερ πάντα λάτρευε το Λονδίνο και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να δώσει εκεί την τελευταία παράσταση της καριέρας του. Αρχικά είχε ως στόχο να παίξει έως το Wimbledon 2023, μετά ανακοίνωσε πως θα τελειώσει στη Βασιλεία το 2022, αλλά οι τραυματισμοί δεν του άφησαν περιθώρια.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wimbledon (@wimbledon)


Το Λονδίνο είναι η γη της επαγγελίας για τον Ρότζερ Φέντερερ. Εκεί έχει έδρα το τουρνουά που τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου και του οποίου έγινε βασιλιάς.

Το θρυλικό Wimbledon. Το κατέκτησε το 2003 και ξεκίνησε μια φοβερή ιστορία στον κόσμο των Grand Slam. Το 2017 το κέρδισε για 8η φορά (ρεκόρ) ενώ το 2019 έπαιξε εκεί τον τελευταίο τελικό του σε Grand Slam. Τον έχασε αν και είχε 2 ματς πόιντ απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wimbledon (@wimbledon)

Στο Wimbledon κέρδισε και το είδωλο του. Τον Πιτ Σάμπρας, το 2001. Πριν εμφανιστεί ο Φέντερερ ο Σάμπρας ήταν ο κορυφαίος σε κατακτήσεις Grand Slam αφού έχει 14.

Ο Ελβετός τον ξεπέρασε και έγινε ο πρώτος στην ιστορία του τένις που έφτασε στα 20! Στο Λονδίνο ο Φέντερερ είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει και χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wimbledon (@wimbledon)


Στο διπλό το κέρδισε το 2008 μαζί με τον Σταν Βαβρίνκα. Το 2012 στους τελευταίους του Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασε στον τελικό αλλά έχασε τελικά το χρυσό από τον Σερ Άντι Μάρεϊ!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wimbledon (@wimbledon)

Στο Λονδίνο το 2010 και το 2011 κατέκτησε τα δύο τελευταία του ATP Finals και είναι ακόμη και σήμερα ο μοναδικός με 6.

Υπόκλιση από Ράφα και Νόλε

Ο Ρότζερ Φέντερερ που είναι και διοργανωτής του Laver Cup έφτασε στο Λονδίνο την περασμένη Δευτέρα έχοντας στο μυαλό του ότι αυτό θα είναι και το τέλος της καριέρας του.

«Παρά την ηλικία μου και όλη την καριέρα μου, έχω μια νευρικότητα που θα αγωνιστώ ξανά. Ένιωσα καλά στο court κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, με εξέπληξε το πόσο καλά έπαιζα, θα υπάρξει ένταση, τουλάχιστον στην αρχή. Είναι ξεκάθαρο πως το πιο όμορφο θα είναι να παίξω διπλά με τον Ράφα, γιατί ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος που είχα στην καριέρα μου.

When Federer, Nadal, Djokovic & Murray Play Doubles!


Ειδικά με τη σχέση που έχουμε, τα πάμε πολύ καλά ο ένας για τον άλλον και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον» θα πει ο Ρότζερ στο Λονδίνο που θα μιλήσει και για το άγχος που έχει για τον τελευταίο του αγώνα: «Ήμουν πολύ ανήσυχος και φοβισμένος για να αντιμετωπίσω την κατάσταση, τα media, τους φαν, τα πάντα. Δεν μπορούσα να μιλήσω γι' αυτό χωρίς να συγκινηθώ. Δεν θέλω να είναι μια κηδεία. Θέλω να είναι κάτι χαρούμενο και δυναμικό, να είναι μια γιορτή, όχι το αντίθετο».

Federer and Djokovic Funny Moment "What about Wimbledon 2019?" - Laver Cup 2022


Εκεί δίπλα του σήμερα στο κορτ θα είναι ο Ράφα Ναδάλ. Έπαιξαν για πρώτη φορά αντίπαλοι το 2004 στο Miami Masters και έφτασαν να μετρούν 40 αγώνες.

Όταν ο Ισπανός έμαθε για την απόσυρση του Ελβετού έγραψε ότι αυτή είναι η πιο θλιβερή ημέρα για εκείνον και για το τένις ενώ στο Λονδίνο μίλησε για την τιμή που του κάνει ο Ρότζερ να τον έχει δίπλα του στο "αντίο":

«Μετά απ' όλα τα υπέροχα πράγματα που περάσαμε μαζί εντός και εκτός γηπέδου, το να είμαι μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής θα είναι κάτι απίθανο και αξέχαστο για μένα. Ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να παίξω σε καλό επίπεδο και ελπίζω ότι μαζί θα καταφέρουμε να δώσουμε μια καλή παράσταση, γιατί όχι και να κερδίσουμε το ματς. Ελπίζω το κοινό να μας στηρίξει και να περάσουμε καλά. Το να είμαι ξανά στο τερέν, με τον Ρότζερ στο πλευρό μου, θα είναι κάτι ξεχωριστό και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό».

Tennis Big 4 HISTORIC Pratice Together at Laver Cup 2022


Ο Νόβακ Τζόκοβιτς που έδωσε 50 μάχες στην καριέρα του με τον Ρότζερ είπε: «Το να παίζω με τον Ρότζερ στο γήπεδο και να υποστηρίζω όλους τους άλλους συμπαίκτες μου της Team Europe, είναι κάτι που θα θυμάμαι για πολύ καιρό. Ο αντίκτυπός του στο παιχνίδι ήταν τεράστιος, ο τρόπος που έπαιζε, το αβίαστο στυλ του, απλά τέλειο για το μάτι ενός προπονητή τένις, ενός παίκτη ή απλώς ενός θαυμαστή του τένις. Εχει αφήσει μια τεράστια κληρονομιά που θα ζήσει για πολύ καιρό».

Tennis stars pay tribute to Roger Federer as he prepares for Laver Cup farewell


Εκεί μαζί με τους Big-3 θα είναι ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Κάσπερ Ρουντ, ο Άντι Μαρεϊ, ο Ματέο Μπερετίνι και ο Μπιορν Μποργκ. Εκεί θα είναι και για την ομάδα του κόσμου ο Τζον ΜακΕνρο, ο Φράνσις Τιαφό, ο Τζακ Σοκ, ο Ντιέγκο Σβάρτσμαν, ο Φελίξ Αλιασίμ, ο Τέιλορ Φριτζ και ο Άλεξ Ντε Μινόρ.

Μια σπουδαία καριέρα

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο πρώτος τενίστας που έφτασε τα 20 Grand Slam και ο πρώτος που ξεπέρασε τις 300 εβδομάδες στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Κλείνει μια τεράστια καριέρα με 103 τίτλους, με 20 Grand Slam, με 6 ATP Finals και με 28 Masters. Παράλληλα κέρδισε και Davis Cup με την Ελβετία.

40 Unique Roger Federer Tennis Plays!


Με καταγωγή από τη Βασιλεία γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1981.

Ο Ελβετός τενίστας έχει τα περισσότερα (8) Wimbledon στην ιστορία του τουρνουά ενώ έχει 5 US Open, 6 Australian Open και 1 US Open. Μάλιστα κατέκτησε 5 συνεχόμενα Wimbledon από το 2003 έως το 2007 και έκανε ότι ο Μπιορν Μποργκ στη δεκαετία του '70. Το τελευταίο του Grand Slam ήταν το 2018 το Australian Open και έγινε ο γηραιότερος τενίστας που κερδίζει Major.

Είναι κορυφαίος σε κατακτήσεις US Open και μάλιστα στη Νέα Υόρκη ήταν 5 φορές στη σειρά νικητής.

10 Times Roger Federer Went GOD MODE! 🔥


Το 2010 έπαιξε με τον Ράφα Ναδάλ τον για πολλούς σπουδαιότερο αγώνα στην ιστορία του τένις. Ήταν ο τελικός του Wimbledon, κράτησε 4 ώρες καιο 48 λεπτά και νικητής ήταν ο Ισπανός τενίστας.

Ο Φέντερερ ήταν σπεσιαλίστας στο γρασίδι και στις σκληρές επιφάνειες. Κατέκτησε βέβαια το Roland Garros το 2009 και έτσι εισήλθε στη μικρή λίστα των αθλητών που έχουν κερδίσει όλα τα Grand Slam.

Συνολικά στην καριέρα του παρέμεινε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης για 310 εβδομάδες και τον ξεπέρασε μόνο ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Οι 6 τίτλοι του σε ATP Finals είναι ακόμη ρεκόρ για το παγκόσμιο τένις.

Top 10 'Only Roger Federer' Shots at Wimbledon


Από τα prize money στην καριέρα του κέρδισε 130,594,339 δολάρια ενώ σύμφωνα με το Forbes στην καριέρα του έχει κερδίσει περισσότετα από 500 εκατ. δολάρια! Έχει την δική του εταιρεία ένδυσης ενώ τα περισσότερα έσοδα είναι από χορηγίες.

Το 2022 αν και δεν είχε παίξει καθόλου σύμφωνα με το Forbes ήταν και πάλι πρώτος σε έσοδα. Ο πατέρας του είναι από την Ελβετία και η μητέρα του από τη Νότιο Αφρική. Το 2020 (8/2) έδωσε αγώνα επίδειξης μαζί με τον Ναδάλ και τον Μπιλ Γκέιτς και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης θεατών στο τένις.

Top 100 Roger Federer Career ATP Points!


Το παιχνίδι διεξήχθη στο Κέιπ Τάουν και στις εξέδρες βρέθηκαν 51.954 θεατές. Ο Φέντερερ είναι παντρεμένος με την Μίρκα (πρώην τενίστρια) την οποία γνώρισε στους πρώτους του Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2020 στο Σίδνεϊ. Μαζί έχουν τέσσερα παιδιά.


Ειδήσεις σήμερα:

25χρονος ομολόγησε τη δολοφονία του 52χρονου στη Καβάλα

Πόρτα-πόρτα και με απειλές ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης