Μουντιάλ: Αντιδράσεις από τους Σκανδιναβούς για τα ξενοδοχεία στο Κατάρ που δεν δέχονται ομοφυλόφιλους

Μουντιάλ: Αντιδράσεις από τους Σκανδιναβούς για τα ξενοδοχεία στο Κατάρ που δεν δέχονται ομοφυλόφιλους

Έρευνα από ΜΜΕ της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας εντόπισε ξενοδοχεία στο Κατάρ, που δεν δέχονται ομοφυλόφιλους - Έντονες αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας

qater
Σάλο έχει προκαλέσει το κοινό ρεπορτάζ τριών Μέσων χωρών της Σκανδιναβίας σύμφωνα με το οποίο τα ξενοδοχεία διαμονής του Κατάρ τα οποία πρότεινε η FIFA για την φιλοξενία των φιλάθλων εν όψει του Μουντιάλ του 2022 δεν δέχονται ομοφυλόφιλους.

Το σουηδικό SVT Sport, το νορβηγικό NRK και το δανέζικο DR έκαναν έρευνα σε 69 ξενοδοχεία για να μάθουν τις προθέσεις τους σχετικά με την διαμονή των ομοφυλόφιλων και έβγαλαν ... λαβράκι.

Τα τρία από αυτά δεν δέχονται καθόλου ομοφυλόφιλους και άλλα είκοσι δέχονται αλλά δεν επιτρέπουν την εκδήλωση της σεξουαλικής ταυτότητά τους.

Το ρεπορτάζ πήρε τεράστιες διαστάσεις και ζητήθηκε και η άποψη των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.



«Προφανώς και είναι απαράδεκτο. Δείχνει ξανά πως είναι λάθος να αναθέσεις ένα τουρνουά σε μία χώρα που δεν έχει σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το να σου επιτρέπεται να αγαπάς και να σου αρέσει όποιος θέλεις. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα πολλά χρόνια και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε. Υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει και οι απαιτήσεις είναι λογικές.



Κλείσιμο
Δυστυχώς, υπάρχουν νόμοι στη χώρα που λένε ότι δεν μπορείς να είσαι ομοφυλόφιλος και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Όμως βγήκαν και είπαν πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε καταστάσεις. Πρέπει να δούμε πράξεις. Είναι ένα πράγμα να λες κάτι κι άλλο να το πράττεις», είπε ο γενικός γραμματέας της σουηδικής ομοσπονδίας, Χακάν Σιέστραντ.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας της Δανίας,Γιάκομπ Γένσεν, είπε: «Είναι μια απογοήτευση. Είναι λάθος για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν αισθάνονται ασφαλείς στο να κλείσουν ένα ξενοδοχείο και αυτό εξαρτάται από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Είναι παντελώς ανεξάρτητο και πρόκειται για ξεκάθαρη προσδοκία ότι θα ξεπεραστεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο».




«Αυτό φυσικά δεν είναι αποδεκτό, ούτε συμβαδίζει με αυτό που έχει υποσχεθεί η επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ότι θα πρέπει να υπάρχει εγγύηση για νομική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Και για να αισθάνεστε ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα είστε ασφαλείς», είπε στο NRK η πρόεδρος της Νορβηγικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Λιζ Κλάβενες.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε τονίσει: «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ». Είχε μάλιστα προτρέψει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μιλήσουν με τους κατοίκους και αξιωματούχους της χώρας και να προσπαθήσουν ν' αλλάξουν τα πιστεύω τους. 

Στην εκδήλωση είχαν παραβρεθεί ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Σαμουέλ Ετό. 

Η κατάσχεση σημαιών της ΛΟΑΤΚΙ

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Απριλίου το Κατάρ απαγορεύει τις σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για λόγους ασφαλείας στα γήπεδα και όπως είναι φυσικό έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ, Αμπντουλασίζ Αμπντουλάχ Αλ Ανσάρι είπε για το θεμα στο Associated Press: «Αν ένας φίλαθλος υψώσει τη σημαία του ουράνιου τόξου, θα του την πάρω, δεν είναι επειδή θέλω πραγματικά να την πάρω, να τον προσβάλω πραγματικά, αλλά να τον προστατέψω.

Επειδή, αν δεν είμαι εγώ, κάποιος άλλος γύρω του μπορεί να του επιτεθεί. Δεν μπορώ να εγγυηθώ τη συμπεριφορά ολόκληρου του λαού. Και θα του πω: «Σε παρακαλώ, δεν χρειάζεται να σηκώσεις πραγματικά αυτή τη σημαία σε αυτό το σημείο».

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε αντιδράσει με ανακοίνωση:

«Εάν η αναγνώριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα LGBTQ+ στο Κατάρ και οι διαβεβαιώσεις ασφάλειας δεν μπορούν να προσφερθούν, θα αναγκαστούμε να αναρωτηθούμε εάν ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα άτομα LGBTQ+ που θέλουν να παρακολουθήσουν ή να εργαστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι πολύ υψηλός. Προγραμματίζονται περαιτέρω συναντήσεις τόσο με τη FIFA όσο και με την Ανώτατη Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες, όπου ελπίζεται ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος».


Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανός εγκλωβισμένος στο Αζοφστάλ ζητά από τον Έλον Μασκ να βοηθήσει

«Ο μονάκριβός μου, ο Μάριός μου»: Θρήνος και ερωτήματα για τον ξαφνικό θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ο εισαγγελέας ερευνά την καταγγελία για βιασμό κατά του σκηνοθέτη Κώστα Κωστόπουλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης