Κώστας Σλούκας, η μεγάλη επιστροφή: Η πορεία από τον Μαντουλίδη ως την κορυφή και το «λιμάνι» του στον Ολυμπιακό

Κώστας Σλούκας, η μεγάλη επιστροφή: Η πορεία από τον Μαντουλίδη ως την κορυφή και το «λιμάνι» του στον Ολυμπιακό

Στα 30 του χρόνια, ο Θεσσαλονικιός γκαρντ έχει καταφέρει να χτίσει μια αξιοζήλευτη καριέρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, μετρώντας τρόπαια και προσωπικές διακρίσεις, μα πάνω απ' όλα να κερδίσει την αγάπη και αποδοχή του συνόλου των φιλάθλων - Τον λάτρεψαν στην Τουρκία, θα τον αποθεώσουν ξανά στο ΣΕΦ

sloukas-osfp
Από τον Μαντουλίδη στην κορυφή

Γεννημένος στις 19 Ιανουαρίου του 1990 στη Θεσσαλονίκη έκανε τα πρώτα βήματα στον Μαντουλίδη. Υπήρξε μέλος Εθνικών ομάδων από μικρή ηλικία, ενώ ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του 2007 και το χρυσό το 2008 στην Αμαλιάδα. Με την Εθνική Νέων κατέκτησε επίσης το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2009 έχοντας ως συμπαίκτες του παιδιά όπως ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Νίκος Παππάς, ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο Λεωνίδας Κασελάκης ο Ζήσης Σαρικόπουλος κ.ά.

Kostas Sloukas ● Welcome Back to Olympiacos BC! ● 2020 #sloucomeback


Από το 2008 ανήκε στην οικογένεια του Ολυμπιακού, όπου ενίσχυσε την εφηβική ομάδα των ερυθρολεύκων, περιμένοντας την ευκαιρία να πάρει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα.
Τη σεζόν 2011-2012, κέρδισε με την ομάδα του Ολυμπιακού την Ευρωλίγκα σε έναν αξέχαστο τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το πρωτάθλημα Ελλάδος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό με σκορ σειράς τελικών 3-2.

Την επόμενη σεζόν, θα γίνει back to back πρωταθλητής Ευρώπης με τη φανέλα των Πειραιωτών. Επίσης, ήταν εκείνος που βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει το Διηπειρωτικό Κύπελλο πετυχαίνοντας δύο νίκες (81–70, 86–69) επί της Πρωταθλήτριας Αμερικής Πινιέιρος Σκάι στο διπλό τελικό του Σάο Πάολο στις 4 με 6 Οκτωβρίου 2013.

Το 2015 ήταν η χρονιά ορόσημο για τον Έλληνα γκαρντ, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του. Πήγε στη Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και έγινε ηγέτης, το πρώτο βιολί. Μόλις σε δέκα χρόνια καριέρας, ο Κώστας Σλούκας έχει ζήσει πράγματα και καταστάσεις που άλλοι παίκτες δεν έχουν τολμήσει να ονειρευτούν. Και ο χρόνος, η επιμονή και το πείσμα του τον δικαίωσαν.

Οι τίτλοι και η καριέρα του Σλούκα

Με τον Ολυμπιακό έχει κατακτήσει 2 Ευρωπαϊκά, 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 1 Διηπειρωτικό και ένα Κύπελλο Ελλάδος, ενώ με την Φενέρ μετρά 1 Ευρωπαϊκό, 3 Πρωταθλήματα Τουρκίας, 2 Κύπελλα Τουρκίας και ένα Σούπερ Καπ στην χώρα. Όσον αφορά τις ατομικές διακρίσεις; Και αυτές αμέτρητες τα τελευταία χρόνια! Συγκεκριμένα, έχει καταφέρει να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague, στο Final 4, 7 φορές!

Κλείσιμο
Αυτό που περιμένει εναγωνίως και επιδιώκει είναι και μία μεγάλη διάκριση με την Εθνική ομάδα μπάσκετ, με τη «γαλανόλευκη» φανέλα της οποία πλησιάζει πια τις 100 συμμετοχές!

Kostas Sloukas BEST Highlights from 2019-20 Season - FENERBAHCE!


Η ένταση για το πανό με τον Κεμάλ

Ένας πανικός είχε δημιουργηθεί στην Τουρκία τον περασμένο χρόνο εξαιτίας μιας κίνησης του Κώστα Σλούκα, την οποία οι «γείτονες» θεώρησαν προσβλητική. Συγκεκριμένα, κατά την αφιερωμένη στον Κεμάλ Ατατούρκ ημέρα για τα 81 χρόνια που πέρασαν από το θάνατό του, η διοίκηση της Φενέρμπαχτσε, ζήτησε από τους παίκτες της να βγουν στο παρκέ στο πλαίσιο του αγώνα με τη Μπεσίκτας, κρατώντας ένα πανό που αναφερόταν στον Κεμάλ και έγραφε χαρακτηριστικά «θυμόμαστε με νοσταλγία και σεβασμό».

Ο Έλληνας διεθνής ήταν ο μοναδικός από τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που δεν συμμετείχε σε όλο αυτό, με τους οπαδούς της Φενέρ να αντιδρούν, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όσο περνούσε η ώρα και το θέμα έπαιρνε διάσταση στην Τουρκία.
sloukas__1_

Η απάντηση του «Σλούκι Λουκ»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σλούκας προσπάθησε να αντιδράσει και έδωσε τη δική του απάντηση μέσω του επίσημου σάιτ της Φενέρ. «Έχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα και την ομάδα. Είμαι εδώ πέντε χρόνια. Σέβομαι τη χώρα και την ιστορία της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τίποτα δεν συνέβη ενσυνείδητα. Ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένος στον αγώνα και δεν το συνειδητοποίησα εκείνη την στιγμή. Όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και πόσο έχω παλέψει γι’ αυτή την ομάδα. Βρίσκομαι στην ομάδα και τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και παλεύω γι’ αυτές. Δεν ανέχομαι να πιστεύουν πως δεν έδειξα σεβασμό. Υπάρχει μία σημαντική ιστορία πίσω απ’ αυτή τη χώρα και τη γνωρίζω. Πάντα το σέβομαι αυτό. Ναι, είμαι Έλληνας, αλλά βρίσκομαι είμαι εδώ κάθε μέρα και παλεύω για τη Φενέρ, που εκπροσωπεί την Τουρκία».
sloukas__4_

Ο άνθρωπος πίσω από τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα

Ηγέτης και εκτός παρκέ, ο 30χρονος καλαθοσφαιριστής δεν παραλείπει να διοργανώνει στη τουρνουά για την ενίσχυση ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Όπως για παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι, οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη το «Slou-camp», τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου: «Ήθελα πάντα να κάνω κάτι γύρω από το μπάσκετ και ένα camp που να δείχνει τις βασικές αρχές του αθλήματος με όλα τα σύγχρονα μέσα στους νέους αθλητές και αθλήτριες. Έχω συμμετάσχει κι εγώ σε διάφορα camp μικρότερος και θέλω να μεταφέρω τις εμπειρίες μου».

Ειδήσεις σήμερα

Ερντογάν: Η Αγία Σοφία έγινε και πάλι τζαμί

Αγία Σοφία: Ο ανώτατος ιμάμης Αλί Ερμπάς ανέβηκε στον άμβωνα με οθωμανικό ξίφος - Τι συμβολίζει

Μπλακ άουτ σε Αίγινα και Αγκίστρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης