Χρυσοχοΐδης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες: Βρήκα κι εγώ καταγγελίες για τον διαγωνισμό σας

Χρυσοχοΐδης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες: Βρήκα κι εγώ καταγγελίες για τον διαγωνισμό σας

«Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες δεν αυξάνει το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τις τσέπες των πολιτών» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική αυθαιρεσία, αντέτεινε ότι «πάνω από 30 παιδιά της αστυνομίας πήγαν σε νοσοκομεία»

mike0
Για μεροληπτική ευαισθησία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργούν fake stories περι αστυνομικής βίας ενώ την ίδια ώρα αποσιωπούν την βία των μπαχαλάκηδων.

«Επικαλείστε την αστυνομική βία και την ίδια ώρα αγνοείτε συστηματικά την βία κατά της αστυνομίας. Περισσότερα απο 30 παιδιά της αστυνομίας πήγαν σε νοσοκομεία απο πλημμεληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ» .

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας είπε πως οι περισσότερες περιπτώσεις που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΣΟΕΕ, καταλήψεις κ.α. - αποτελούν fake stories.

Μ Χρυσοχοϊδης


«Στην ΑΣΟΕΕ επιχείρησαν να εισβάλλουν με λοστάρια και σίδερα σε μια σχολή που είχε κλείσει με απόφαση της συγκλήτου γιατί βρέθηκε γιάφκα» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσε:

«Εκκενώθηκαν 22 καταλήψεις και δεν έγινε τίποτα. Ελάχιστες καταλήψεις είχαν πρόσφυγες και όπου υπήρχαν μεταφέρθηκαν με σεβασμό και ασφάλεια σε νόμιμες δομές. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με ψέματα και φωτογραφίες να κατασκευάσει ότι δήθεν κυνηγούσαμε μωρομάνες. Ομως μια φωτογραφία δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν δύο περιστατικά αυθαιρεσίας τα οποία παραπέμφθηκαν άμεσα για ανάκριση και στην συνέχεια στον Συνήγορο του Πολίτη. «Πού είναι το δόγμα τρόμος και πάταξη; Πού είναι το κράτος της Δεξιάς; Τι μένει αν φύγει η σκόνη των λεγομένων σας; Μένει ένα πουκάμισο αδειανό» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «ορισμένοι απο εσάς μόλις τελευταία αρχίζουν και παραδέχονται κάπως ανόρεχτα ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα. Για εμάς είναι πυλώνας».

Ο υπουργός τόνισε σε άλλο σημείο πως για την ενίσχυση της ασφάλειας έχουν διατεθεί 2.700 αστυνομικοί για περιπολίες.

«Επειδή δεν μπορούν ορισμένοι να καταπιούν από ιδεοληψία την ασφάλεια, επειδή η ασφάλεια είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, κατασκευάστηκαν 2 γεγονότα και πέντε συνθήματα περι αστυνομικής βίας. Περάσαμε απο τα fake news σε fake stories» πρόσθεσε.

Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες δεν αυξάνει το κόστος

Απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων είπε: «Βρήκα και εγώ στο υπουργείο καταγγελίες και κατά της προηγούμενης ηγεσίας για τον δικό σας διαγωνισμό. Τις πέταξα, γιατί γνωρίζω πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Να είστε πιο προσεκτικοί» και πρόσθεσε ότι ο νέος διαγωνισμός δεν αυξάνει το κόστος ούτε για τα δημόσια ταμεία ούτε για την τσέπη των πολιτών.

Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εξηγώντας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την "ηλεκτρονική διακυβέρνηση". Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κά) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% - 0,7% στο ΑΕΠ.

Κλείσιμο
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κάρτα θα είναι ακριβότερη. Είναι ψέμα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης: Δέκα ευρώ ήταν το κόστος για τον πολίτη, δέκα θα είναι και τώρα.

Ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο. Όμως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και 30 εκατ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρα το τελικό ποσό είναι το ίδιο, επισήμανε.

Ότι η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος. Όμως και στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη για έγχρωμη φωτογραφία μετά από πέντε χρόνια. Τώρα την προβλέπει από την αρχή.

Ότι οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι λόγω της έγχρωμης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν 25 εταιρίες στον πρώτο διαγωνισμό και 25, οι ίδιες, είναι και στο δεύτερο διαγωνισμό.

Ότι γνωμοδότησε το ΣτΕ αρνητικά για την "ψηφιακή διακυβέρνηση". Όμως η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και ψήφισε σχετικό νόμο.

Ότι είναι πιο αδύναμη από άποψη ασφαλείας η έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό δεν ισχύει.

Όσο για το εάν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα λόγω επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, να εκδώσει τις ταυτότητες έγκαιρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο κανονισμός της ενίσχυσης ασφάλειας ταυτοτήτων ορίζει ότι η εφαρμογή ξεκινά 2/8/2021, και ότι θα τελειώσει 3/8/2026.

Απαντώντας απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για «ακροδεξιά ρητορική».

Νωρίτερα, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησε να κάνει τον απολογισμό των πρώτων επτά μηνών της κυβέρνησης ΝΔ λέγοντας ότι έχουν προκύψει «17 αποκαλυπτικές αλήθειες για την ασφάλεια» ενώ υποστήριξε ότι το δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι «αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες» καταγγέλλοντας ως «στημένο» τον διαγωνισμό για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες.

Μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ασφάλειας κατήγγειλε κομματικές κρίσεις στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ αλλά και αλλαγές στην νομοθεσία για να διοριστεί ο διοικητής της ΕΥΠ.

Ο ίδιος είπε ότι παρά τις δεσμεύσεις της ΝΔ για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα φαινόμενα ανομίας έχουν αυξηθεί σε Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά την δευτερολογία του κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτεύεται με επιχειρήματα και όχι συνθήματα και εξήγησε ότι το υπουργείο έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση των Εξαρχείων.

«Στα Εξάρχεια έχουμε πεζές περιπολίες, με μηχανάκια, με ΜΑΤ. Όλη η αστυνομία είναι εκεί. Τα Εξάρχεια σε λίγες εβδομάδες θα είναι μια κανονική γειτονία» είπε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες ανέφερε: «εγώ δεν έχω λάβει καμία καταγγελία για τον παρόντα διαγωνισμό. Το θέμα είναι τι υιοθετείτε εσείς.

Ακούγονται πράγματα τα οποία είναι ακραία. Ο διαγωνισμός θα κριθεί στην ώρα του. Θα δούμε σύντομα πόσες εταιρείες θα μετέχουν. Οταν κατατεθούν οι προσφορές θα δούμε πως θα δουλέψει ο διαγωνισμός».

Ραγκούσης: Στημένος ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες 

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δημιουργούσε εν γνώση του ψεύτικες προσδοκίες-πως αρκούσε να εκλεγεί αυτός Πρωθυπουργός για να τελειώνει το άβατο όπως το έλεγε των Εξαρχείων ή για να τελειώνει ο Ρουβίκωνας και τα γκρουπούσκουλα από τις 8 Ιουλίου, την ίδια ώρα, η πραγματικότητα στα Εξάρχεια καθώς και ο Ρουβίκωνας, διασύρουν εσάς και την αξιοπιστία σας καθημερινά και ασταμάτητα» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες υποστηρίζοντας ότι είναι «στημένος».

«Σας κατηγορούμε ότι μετά από 7 μήνες διακυβέρνησης, το δόγμα σας δεν είναι τελικά το δόγμα «νόμος και τάξη». Το πραγματικό σας δόγμα στον τομέα της ασφάλειας είναι τελικά το δόγμα «αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες. Μεγάλες κι αδιαφανείς μπίζνες με το δημόσιο χρήμα» είπε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ασφάλειας ενώ η ΝΔ ακολουθεί το δόγμα «τρόμος και πάταξη».

Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών υπερασπίστηκε και η κυρία Ολγα Γεροβασίλη υποστηρίζοντας ότι η κριτική που υπήρχε εκείνη την περίοδο προερχόταν απο μερίδα συνδικαλιστών που έχασαν τα προνόμιά τους.

«Εμείς αφήσαμε την αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Σε αντίθεση με όσα έλεγαν ορισμένοι συνδικαλιστές, που έπαιρναν άδεια 30 μέρες το μήνα και είχαν χρόνια να πατήσουν στην Υπηρεσία - άδειες που εμείς κόψαμε και εσείς επαναφέρατε» είπε μεταξύ άλλων.

Γεροβασίλη: Φωτογραφικός ο νέος διαγωνισμός, αυξάνει το κόστος

Ο κ. Χρυσοχοΐδης «άφησε αιχμές για δήθεν καταγγελίες κατά του διαγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ ...7 μήνες μετά την ακύρωσή του ενώ ταυτόχρονα τις χαρακτήρισε 'μη σοβαρές'. Αν και κλήθηκε επανειλημμένα και κατηγορηματικά να καταθέσει όποια τυχόν στοιχεία διαθέτει κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ουδέν κατέθεσε».

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ απλά πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα».

Κατηγορεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι άφησε τις προαναφερθείσες αιχμές, «μη μπορώντας να εξηγήσει γιατί το πρώτο του μέλημα, τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε το υπουργείο, ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού και γιατί στο νέο διαγωνισμό που επαναπροκήρυξε, φέρεται να εισήγαγε 'φωτογραφικές' προδιαγραφές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν το κόστος».

Στο ίδιο πλαίσιο, τον κατηγορεί ότι προέβη σε «πρωτοφανή, αήθη και συκοφαντική επίθεση» κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, «σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας για την αδικαιολόγητη επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες».

«Πάντως αν κάποιοι οφείλουν να φοβούνται τον εισαγγελέα, αυτοί ανήκουν στην κυβέρνηση της ΝΔ...», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη μεταξύ άλλων.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης