Προανακριτική για Novartis: Στους αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου η κατάθεση του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη

Προανακριτική για Novartis: Στους αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου η κατάθεση του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη

Προβληματισμός στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής από το γεγονός ότι ο κ. Δεστεμπασίδης αρνείται να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις, όπως αν γνωρίζει για δωροδοκίες προς πολιτικούς

proanakritik-novartis
Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τη σκευωρία Novartis διαβιβάζει την κατάθεση του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη η προανακριτική της Βουλής προκειμένου να αξιολογήσουν τη δικονομική του θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια της προανακριτικής αποσκοπεί στην εξέταση της παροχής καθεστώτος προστασίας στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο κ. Δεστεμπασίδης είναι ένας από τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες. Ειδικότερα, μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας παραδέχθηκε ότι έχει ποινική εμπλοκή με την υπόθεση στοιχείο απαγορευτικό για την υπαγωγή τους -ή την παραμονή του- σε καθεστώς προστασίας. Εκτός αυτού, η επιτροπή διαβιβάζει τα πρακτικά και στην εισαγγελία πλημμελειοδικών προκειμένου να εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της άρνησης κατάθεσης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δεστεμπασίδης αρνήθηκε κάθε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες «Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», υποστήριξε πως δεν είναι ένας από τους γνωστούς «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και πως δεν έχει καταθέσει για την υπόθεση σε ελληνικές ή αλλοδαπές αρχές.

Να σημειωθεί ότι η προανακριτική θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τρίτη με την εξέταση του κ. Νίκου Μανιαδάκη.

Αναφορικά με τις σημερινές εργασίες ο μάρτυρας παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις απέφυγε να απαντήσει για άλλα κρίσιμα θέματα όπως αν γνωρίζει για δωροδοκίες προς πολιτικούς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δεστεμπασίδης υποστήριξε πως δεν προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν αφορούν το αυστηρό αντικείμενο της προανακριτικής, δηλαδή πιθανές ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σε άλλο σημείο φέρεται να δήλωσε πως ότι έχει να πει θα το πει στην τακτική δικαιοσύνη, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν αναγνωρίζει τις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Κλείσιμο
Μέλη της προανακριτικής αναφέρουν πως ο κ. Δεστεμπασίδης επιχείρησε να δικαιολογήσει την άρνησή του να παρέχει επαρκείς απαντήσεις λέγοντας «δεν ξέρω με ποιο καθεστώς θα κληθώ να καταθέσω ενδεχομένως και ως ύποπτος γι' αυτό και δεν απαντώ». Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Δεστεμπασίδη δημιουργεί επιπρόσθετο προβληματισμό στα μέλη της προανακριτικής καθώς, όπως αναφέρουν, «δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας και ταυτόχρονα εμπλεκόμενος όπως πλέον αποδέχεται ο ίδιος».

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι έχει καταθέσει στην εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς. Επίσης, ανέφερε ότι ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis, ενώ υποστήριξε ότι τα καθήκοντά του περιορίζονταν στην εισήγηση του ετήσιου ποσού διαφημιστικής δαπάνης. Φέρεται δε να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε σε ποια ΜΜΕ κατευθύνονταν τα χρήματα καθώς και ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για σχέσεις της εταιρείας με αξιωματούχους.

Β.Κεγκέρογλου: Σας κάλεσε ποτέ η κ.Τουλουπάκη να καταθέσετε γι αυτή την υπόθεση;
Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν με κάλεσε.
Β. Κεγκέρογλου: Στην έκθεση του FBI αναφέρεται το όνομά σας και λέει οτι εσείς μαζί με τον Φρουζή συμμετείχατε στα πρωταρχικά σχέδια δράσης και τον προϋπολογισμό της Novartis.
Φ.Δεστεμπασίδης: Από μένα ζητούνταν να δώσω ένα νούμερο για το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού της εταιρείας για τα ΜΜΕ. Τίποτε άλλο δεν ήξερα. Ούτε για ποια ΜΜΕ ούτε για ποια πρόσωπα. Ούτε για ΜΜΕ γνώριζα ούτε για ρόλο αξιωματούχων. Ό,τι είχε να κάνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το επίσημο κράτος ανήκε στις αρμοδιότητες του Φρουζή. Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε.
Β.Κεγκέρογλου: Γνωρίζετε τον κ.Μανιαδάκη; Έχει πει ότι σας συνάντησε σε προθάλαμο δικαστηρίου.
Φ.Δεστεμπασίδης: Ο κ.Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και κατέθεσε εναντίον πολιτικών προσώπων. Σήμερα είναι κατηγορούμενος και στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με εκείνους που κατηγόρησε. Ουδέποτε τον συνάντησα τον συνάντησα ούτε στη ΓΑΔΑ ούτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Β.Κεγκέρογλου: Ξαναρωτώ, το γεγονός οτι η κ.Τουλουπάκη δεν σας κάλεσε ποτέ δεν σας κάνει καμία εντύπωση;
Φ.Δεστεμπασίδης: Όχι καμία. Δεν έχει καλέσει τόσους και τόσους. Εμένα θα καλούσε;

Επιπροσθέτως, ο μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει εάν γνωρίζει τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη. Σε μια σειρά κρίσιμων ερωτήσεων επαναλαμβάνει πως δεν απαντά, υποστηρίζοντας ότι οι ερωτήσεις δεν έχουν σχέση με την υποθεση

Β.Κεγκέρογλου: Τον δικηγόρο κ.Σαράκη τον γνωρίζετε;
Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ. Είναι άσχετο με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Β.Κεγκέρογλου: Εσείς πώς το γνωρίζετε οτι είναι άσχετο με την υπόθεση; Ξέρετε λεπτομέρειες της υπόθεσης;
Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ.
Β.Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Βουλκίδη να γίνεται και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες;
Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ.
Β.Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Εμμανουήλ Βουλκίδη να συστήσετε από κοινού εταιρεία και του προτείνατε μάλιστα και συγκεκριμένο όνομα για Γενικό Διευθυντή;
Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Να σημειωθεί ότι η τακτική του μάρτυρα να μην απαντά ανάγκασε τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Μπούγα να παρέμβει εξηγώντας του πως η επιτροπή έχει ανακριτικό χαρακτήρα. «Εχω άποψη για ορισμένα θέματα αλλά δεν θέλω να μιλήσω» φέρεται να είπε ο κ. Δεστεμπασίδης με τα μέλη της πλειοψηφίας να του υπογραμμίζουν σε έντονο ύφος πως δεν μπορεί να συνεχίσει την αρνητική στάση. Ο μάρτυρας βρήκε συμπαραστάτες από την αξιωματική αντιπολίτευση γεγονός που πυροδότησε εντάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης