Ψήφος αποδήμων: Στην τελική ευθεία για το νομοσχέδιο μετά τα τέσσερα σημεία συναίνεσης

apodimo-ft

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε ότι έχουν βρεθεί οι 200 βουλευτές που απαιτούνται για την ψήφιση και εξέφρασε την αισιοδοξία και ελπίδα, να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν και οι 300 της Βουλής

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, έχει μπει πλέον το θέμα της ψήφου των αποδήμων, μετά και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, γνωστοποίησε ότι έχουν βρεθεί οι 200 βουλευτές που απαιτούνται για την έγκριση του νομοσχεδίου. Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του, ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ίσως να είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής.

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού μετά το τέλος της συνεδρίας: 

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού - "Λευκός καπνός" στη διακομματική

Όπως είπε «on camera» ο υπουργός Εσωτερικών,  βάση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, αποτελούν τέσσερα σημεία:

- Η ψήφος των αποδήμων θα είναι ισότιμη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, που ψηφίζουν εντός της χώρας.

- Οι απόδημοι θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, θα αυξηθούν στους 15 οι βουλευτές του Επικρατείας των κομμάτων και σε αυτό θα μπορούν να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας.

- Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα που θα οριστούν (πρεσβείες, προξενεία κ.ά.). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κυβέρνηση «υποχώρησε» στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, ικανοποιώντας έναν από τους όρους που είχε θέσει το ΚΚΕ, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «βήμα πίσω» αυτό είχε άλλωστε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του σθυνέντευξη στον ΑΝΤ1.

- Προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου, είναι από τα τελευταία 35 χρόνια, να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Θεοδωρικάκου

Τ. Θεοδωρικάκος: Καλησπέρα σας. Ύστερα από πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα Κόμματα που μετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών, θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι καλώ το σύνολο όλων των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν για να δουν οι Έλληνες –επιτέλους- ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η βάση είναι η εξής: Πρώτον, ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτή ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν κι εκείνοι για την Κυβέρνηση και για τους πολιτικούς συσχετισμούς ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος του οποίου επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στον αριθμό 15, ώστε τα Κόμματα -εφόσον επιθυμούν- να περιλαμβάνουν στους βουλευτές Επικρατείας προσωπικότητες, οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό.

Τρίτον, συμφωνήσαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στηθούν οι κάλπες. Τα σημεία αυτά είναι οι Πρεσβείες, τα Προξενεία μας και άλλοι τόποι συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνουν οι εκλογές. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο ακανθώδες θέμα ποιοι είναι όλοι αυτοί οι Έλληνες που θα διευκολυνθούν, η βάση της συμφωνίας λέει όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

- Ερώτηση: Συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τ. Θεοδωρικάκος: Για το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σας μιλήσει ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επαναλαμβάνω ότι η αίσθηση που έχω είναι ότι είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μας έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ανοιχτό πνεύμα, μας κάλεσε και μας ενίσχυσε με την πρωτοβουλία του να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα Κόμματα. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας τουλάχιστον σε αυτό το θέμα.

- Ερώτηση: Θα είναι διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη εκλογέων;

Τ. Θεοδωρικάκος: Μιλάμε για διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού και όσων νομίμως θα είναι στο μέλλον. Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν, κατ’ αρχήν Ελληνόπουλα τα οποία σπουδάζουν εκτός Ελλάδος και άνθρωποι οι οποίοι διαρκώς μετακινούνται εκτός Ελλάδος και αποκτούν το νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος θα είναι ίδιος για όλους. Να απευθύνω ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια: Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει στη χώρα μας.

- Ερώτηση: Θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση κ. Υπουργέ;

T. Θεοδωρικάκος: Θα υπάρξει παρέμβαση, συνταγματική αναθεώρηση, γύρω από αυτό το θέμα έχει ήδη επιληφθεί και θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΕΧ

Θα ψηφίσει υπέρ και το αληταριο του ΣΥΡΙΖΑ? Χλωμο το βλέπω

Αποδημος

Θα πέσει βροχή η μήνυση για τον εμπαιγμό. 10 εκ εντος Ελλάδας 300 βουλευτές, γιά 5 εκ Ελληνες εκτός των συνόρων ισως αύξηση στο επικρατείας κατά 3 θεσεις (απο 12 ίσως στούς 15). Χειρότερη η κοροϊδία από την ΝΔ

IK

Τι αλλο προτεινεις; Να εχουμε 100 βουλευτες για το εξωτερικο; Να κανουν τι ακριβως; Ετσι κι αλλιως η ψηφος θα ειναι ισοτιμη και θα προσμετραται στην κατανομη εδρων...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης