Γεννηματά για προσφυγικό: Αν δεν συνεννοηθούμε, θα εξαφανιστούμε

Γεννηματά για προσφυγικό: Αν δεν συνεννοηθούμε, θα εξαφανιστούμε

«Χρειάζεται σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Frontex είναι εδώ, υπάρχουν χρήματα για να γίνει πραγματική συνοριοφυλακή», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

geeninatras
Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό έκρουσε η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, το κόμμα της και την οικονομία. Η αναφορά της στο «Τζόκερ».

«Εξυπηρετεί την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση η συζήτηση να μένει στο Τζόκερ. Ο γιος μου κλείνει σήμερα τα 15 και έχει ήδη δει το ‘Τζόκερ’», σημείωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, διευκρινίζοντας πως αγόρασε μόνος του τα εισιτήρια. «Μεγάλα παιδιά είναι», τόνισε.

«Να σοβαρευτούμε, υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κλίμα που επιτρέπει στους υπαλλήλους να λειτουργούν έτσι», εκτίμησε και σχολίασε πως «αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με σενάρια φαντασίας, ας αναθεωρήσει το υπουργείο, ας επανεξετάσουν τα όρια ηλικίας».

«Εξυπηρετεί την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να μένει η συζήτηση στο Τζόκερ», είπε και υπογράμμισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το προσφυγικό».

«Δεν κάνουμε συναλλαγές»

«Αντέξαμε!» σχολίασε το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής στις τελευταίες εκλογές και επανάλαβε πως «δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».

«Είμαστε οι μόνοι που παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο πρόβλημα. Αντέξαμε στις εκλογές και για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει κόμμα μεσαίων δυνατοτήτων μεταξύ των δύο», σημείωσε, εκτιμώντας ότι γρήγορα θα αλλάξει το «μεσαίων».

Κλείσιμο
Σχετικά με το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι η παράταξή της «δεν κάνει συναλλαγές», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» και τόνισε ότι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας «θα πρέπει να εξασφαλίζει συναινέσεις».

«Ο Τσίπρας που κατηγορεί για εμάς, το μοναδικό άρθρο που ζήτησε να αλλάξει είναι αυτό του ΠτΔ», συμπλήρωσε και είπε πως ήταν εκείνη που έστειλε επιστολή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ζητώντας απεμπλοκή των εθνικών εκλογών από την εκλογή Προέδρου.

Η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία για το όνομα του Προέδρου, όμως τόνισε ότι, «Δεν μπορούμε να κομματικοποιήσουμε τον ΠτΔ. Το πρόσωπο και η διαδικασία εκλογής του θα πρέπει να ενώνει».

Κληθείσα να εκτιμήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ως Πρόεδρο, είπε πως «θα μπορούσε να ενώσει περισσότερο», όμως, «αναγνωρίζω ότι δούλεψε σε δύσκολες συνθήκες. Δε θα ξεχάσω το 2015».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, την πραγματοποίηση του οποίου απέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως άφησε αιχμές για το άλλο «θέμα των ημερών» αυτό της τύπωσης δραχμής.

«Τότε μας είχε πει ο Λαφαζάνης ότι ο Τσίπρας βγήκε για να μιλήσει με τον Πούτιν. Δεν ξέρω τι είπαν. Μετά μας είπε ότι έπρεπε να μιλήσει για τον Ολάντ. Ο Ολάντ μας κράτησε στην Ευρώπη», είπε, χωρίς να επεκταθεί στο θέμα.

Επανέλαβε, ωστόσο ότι, το Κίνημα Αλλαγής θα επαναφέρει τις επόμενες μέρες την πρόταση εξεταστική επιτροπή από το 2000.


«Ο ελληνικός λαός οφείλει να μάθει γιατί μπήκε στην κρίση. Ήρθε η στιγμή να ανοίξουν στόματα».

«Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές»

Την παραπάνω ατάκα χρησιμοποίησε για να σχολιάσει την πολιτική κίνηση του Παύλου Γερουλάνου και απαντώντας σε αιχμές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής από τα ίδια τα στελέχη του, είπε πως «το 2021 έχουμε εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, όποιος έχει θεμιτές φιλοδοξίες είναι δεκτές».

Είπε όμως ότι, «κανένας δεν ήρθε να θέσει διαφορετική γραμμή για τη γραμμή που ακολουθούμε. Κανείς δεν αμφισβητεί την αυτόνομη πορεία. Όποιος θέλει το ΚΙΝΑΛ να γίνει παρακλάδι της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, ας έρθει να το πει».

«Ο Τσίπρας εξαφάνισε τη μεσαία τάξη»

«Υπάρχουν ζητήματα που ο Μητσοτάκης ακολουθεί την ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε και σχολίασε πως «είναι εύκολο οποιαδήποτε κυβέρνηση να περάσει τον πήχη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο Τσίπρας τσάκισε, εξαφάνισε τη μεσαία τάξη», σημείωσε και τόνισε πως πρέπει «να δοθούν κίνητρα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και να μειωθούν οι φόροι», για να επανακάμψει η μεσαία τάξη.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως «ο στόχος για 3,5% είναι πολύ ψηλός, αν δεν το αποτινάξουμε, η κάθε κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να το εφαρμόσει».

«Αν δεν αλλάξει η δέσμευση, θα σερνόμαστε», τόνισε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να αλλάξει και ο ρόλος του υπερταμείου. Δεν μπορεί να είναι ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».

«Το προσφυγικό είναι βόμβα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό –μεταναστευτικό έκρουσε η Φώφη Γεννηματά, που είπε πως η Ευρώπη με τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκία, «έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν, ο οποίος παρά τα χρήματα που παίρνει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βουλιάξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη».

Ως προτεραιτότητα στο σχέδιο αντιμετώπισης η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έθεσε την προστασία των ελληνικών, άρα και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Χρειάζεται σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Frontex είναι εδώ, υπάρχουν χρήματα για να γίνει πραγματική συνοριοφυλακή. Για να φυλάξουμε τα σύνορά μας είναι να το αποφασίσει η Ευρώπη, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της», είπε σχετικά.

Όπως είπε, δεύτερο θέμα είναι να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία, η οποία ήταν «έκτακτα μέτρα και έχουν περάσει τόσα χρόνια και φαίνεται ότι δεν αποδίδει».

«Ήδη μεταφέρονται στην ενδοχώρα άνθρωποι που δε θα μπορούν να φύγουν», παρατήρησε και προειδοποίησε πως «αν δεν αλλάξει η συμφωνία δε θα αποσυμφορηθούν τα νησιά».

Η Φ.Γεννηματά τόνισε επίσης την ανάγκη να ξεκινήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, «συνεχίζει την πολιτική Τσίπρα: Το ‘ναι σε όλα’ στη Μέρκελ».

«Αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα», τόνισε και «ζωγραφίζοντας» την εικόνα, είπε πως «η Ευρώπη ανήμπορη χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα άτονη χαϊδεύει την Ευρώπη».

«Δεν είναι από τα θέματα που μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Πρέπει να συνεννοηθούμε πριν εξαφανιστούμε», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης