Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη ανησυχεί για ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές και κατάρρευση των hot spot

Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη ανησυχεί για ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές και κατάρρευση των hot spot

«Όλοι όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επιστρέφονται. Κανονικά στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης», λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - Θα αλλάξει η νομική βάση χορήγησης ασύλου, λέει ο Κουμουτσάκος

metanastes_ar
Τον σπονδυλωτό κίνδυνο που προκαλεί η επιδείνωση του μεταναστευτικού – προσφυγικού φαινομένου επισήμανε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τα hot spot θα καταρρεύσουν, ριζοστικοποιημένοι ισλαμιστές θα περάσουν και πάλι στην Ευρώπη και η Συνθήκη Σένγκεν θα απειληθεί με κατάρρευση.

«Φοβάμαι ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά. Μόνο στήριγμα της Ελλάδας είναι η ΕΕ», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για να εξηγήσει «Η πίεση που ασκείται στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύριους και άλλους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας. Τι γίνεται; Στο Ιντλίμπ διαμένουν 3,5 εκατ. άνθρωποι. Οι μισοί να φύγουν προς την Ευρώπη  θα ασκούσαν μεγάλη πίεση προς την Τουρκία και πρώτο θύμα θα ήταν η Ελλάδα γιατί τα πρώτα hot spot που έχουν στηθεί μπορούν να αντέξουν μια πίεση αλλά όχι τόσους πληθυσμούς.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να γίνουν επιστροφές μεταναστών προς την γειτονική χώρα επικρίνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επέδειξε σημαντική ολιγωρία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Όλοι όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επιστρέφονται. Αυτό είναι το μήνυμα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το δίλημμα πρόσφυγας και μετανάστης» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς στα νησιά. Η ευρωτουρικική συνεννόηση προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα: όσοι περνούν στα ελληνικά νησιά να υποβάλουν αιτήσεις, να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις γρήγορα και όσοι δικαιούνται προστασίας να προστατεύονται . Οι υπόλοιποι να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία από την πλευρά της εκφράζει παράπονο ότι δεν επιστρέφονται. Σήμερα θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί 35 χιλ. Αν είχαν επιστραφεί σήμερα δεν θα υπήρχε κανείς στα νησιά. Που οφείλεται; Στις ανεπάρκειες του κράτους. Οι εγκλωβισμένοι φυσικό είναι να εκνευρίζονται χωρίς να σέβονται τους νόμους. Υπάρχει ζήτημα και αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Έχω επισκεφτεί τα hot spot σε άλλες χώρες που στήθηκαν σε 15 ημέρες. Στη Ελλάδα η διαχειριστική επιτροπή για τα κονδύλια χρειάστηκε ένα χρόνο και στην Γερμανία 15 ημέρες».

«Η ζώνη Σένγκεν τελεί υπο καθεστώς κινδύνου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

Πέραν αυτών ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στην ανησυχητική έξαρση του εθνικισμού σε χώρες των Βαλκανίων αλλά και στην διεκδίκηση αλλαγής συνόρων.

Κλείσιμο
«Θα ακουστεί αστείο αλλά δείχνει την ένταση που επικρατεί στην περιοχή. Ανάμεσα σε Σλοβενία – Κροατία υπάρχει σοβαρή διένεξη για ένα κόλπο που είναι το ¼ του Σαρωνικού. Αυτά ξεσηκώνουν τον κόσμο και επανέρχεται ο εθνικισμός και η συζήτηση για αλλαγή συνόρων» υπογράμμισε για να προσθέσει «Είμαστε η γενιά που δεν έχει ζήσει πόλεμο. Ξέρετε όμως πόσο εύκολο είναι να διολισθήσουμε σε αυτό».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανοίγοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι «Αν νομίζει κανείς ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό τελειώνει, πλανάται. Θα μείνει για πολύ καιρό» για να προσθέσει ότι χάρη και στις δικές του πρωτοβουλίες «Η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν περισσότερο από ότι αναλογούσε στο πρόβλημα».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2016 το κλίμα ήταν βαρύ για την χώρα μας καθώς αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.

«Αργότερα μονομερώς με πρώτη τη Γερμανία επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους. Το σταματήσαμε. Η Ελλάδα για να είναι στην ζώνη Σένγκεν πρέπει να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Γιο αυτό και ενισχύθηκε η συνοριακή φύλαξη με την παρουσία της Frontex» είπε.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις χώρες του Βίζεγκραντ σημειώνοντας πως «Το βαθύ κράτος καλά κρατεί στην Ευρώπη και βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έπρεπε να έρθουν οι τρομοκράτες και να χτυπήσουν στην καρδία της Ευρώπης για να διαπιστωθεί η ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνολικού σχεδίου ασφάλειας».

«Το πρόβλημα παραμένει ανοικτό. Άκουσα για την επιστροφή των μεγάλων μαχητών. Ολοι αυτοί δεν είναι τζιχαντιστές αλλά πολίτες ευρωπαϊκών κρατών. Βέλγοι, Γερμανοί και αυτοί επιστρέφοντας στις χώρες τους δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν από την στιγμή που έχουν ριζοστικοποιηθεί» ανέφερε για να τονίσει ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αντιμετωπιστεί το on line τρομοκρατικό υλικό.

Για την Ελλάδα είπε ότι ήδη έχουν δοθεί 2,2 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού και πρόσθεσε για το φαινόμενο που αναβιώνει το τελευταίο διάστημα: «Ξαφνικά έχουμε εξέλιξη τον τελευταίο Αύγουστο. Χτυπήσαμε καμπανάκι. Κάτι δεν πάει καλά. Η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι πιέζεται η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι πιέζεται η Ευρώπη και πρέπει να κληθεί να απαντήσει αν θα συνεχίσει την βοήθεια».

«Η Ελλάδα είναι υπο πίεση αλλά δεν είναι μόνη της. Μόνη της δεν θα αντέξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Θα πρέπει να κρατήσει ανοικτή τη γραμμή συνεννόησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό. Να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας και να κάνει καλά την δουλειά της η Ελλάδα και θα επανέλθει σε κανονικότητα».

Στους κινδύνους που δημιουργεί η εμπόλεμη κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας Συρίας αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας την απειλή εισόδου στην Ευρώπη φανατικών ισλαμιστών.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Όμως η διεύρυνση και εξάπλωση της σύγκρουσης με την συμμετοχή του στρατού καθεστώτος Ασαντ αν αυτή η εμπλοκή αγγίξει την περιοχή Ιντλίμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την χώρα μας. Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές», είπε.

Αναφορικά με την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών ανέφερε:
«Από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα.. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%», υποστηρίζοντας ότι η επιδείνωση οφείλεται στην επιχείρηση σκούπα στην Κωνσταντινούπολη με εκτοπισμό περίπου 500 χιλ μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, η εμπόλεμη κατάσταση στην Συρία και οι κυρώσεις στην γειτονική χώρα από την ΕΕ.

«Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση, και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 100 % στην Μόρια 500% στην Σάμο. Αντίστοιχα νούμερα σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ. Παραλάβαμε καθεστώς μηδενικών σχεδόν επιστροφών. Μόλις 1800 σε 3 χρόνια», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής για να προσθέσει ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της παροχής ασύλου και την επιτάχυνση εξέτασης των σχετικών αιτήσεων. «Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Η στήριξη ΕΕ όμως είναι αναγκαία για την χώρα.

Εάν φτάσουμε στο ακραίο σημείο η Ελλάδα δεν θα απέκλειε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης».

Σύντομα η αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ»

Ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών τόνισε ότι το Δουβλίνο ΙΙ έχει ουσιαστικά «τελειώσει» και πως υπάρχει νέο αναθεωρημένο κείμενο που πρέπει να επικυρωθεί. «Έχουμε δώσει μεγάλη μάχη για τροποποίηση του Δουβλίνο ΙΙ. Έχει τελειώσει το Δουβλίνο όμως κάποιες χώρες το θυμίζουν και έμμεσα ασκείται πίεση στις χώρες εισόδου. Όμως έχει ακυρωθεί από την πραγματικότητα και έχουμε καταθέσει πρόταση και πιστεύω σύντομα θα έχουμε ένα αναθεωρημένο Δουβλίνο».

Παράλληλα σημείωσε πως αν καταρρεύσει η δήλωση ΕΕ- Τουρκίας «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα και την Ευρπώπη».

«Εχω προσπαθήσει να μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα και σε πλοία αλλά οι Τούρκοι αρνούνται τέτοια ερμηνεία της δήλωσης» ειπε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει «Η λύση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών. Αυτό είναι όλο κι όλο. Σας μίλησα για παθογένειες του ελληνικού κράτους. Η Γερμανία όταν αντιμετώπισε το πρόβλημα σε 15 ημέρες έστησε τα hot spot και πήραν τελειόφοιτους της νομικής τους έδωσαν επίδομα και νομική εντολή και με ταχύτητα άρχισαν να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις. Για 800 χιλ άτομα οι αιτήσεις διαπεραιώθηκαν σε 15 – 20 ημέρες».

Παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών και προσφύγων τα οποία όπως είπε «είναι καλύτερα οργανωμένα από τα κράτη. «Πιάσαμε έναν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης και βρήκαμε πάνω του ένα κινητό τηλέφωνο. Το τηλέφωνο είχε μια εφαρμογή που έδειχνε σε αυτόν τον άνθρωπο από πού θα ξεκινούσε, πως θα περνούσε τα σύνορα. Την διαδρομή από την Αλβανία και άλλα κράτη με τα λεγόμενα πράσινα σύνορα, το δάσος και το σημείο που θα έβρισκε τροφή, τους ανθρώπους που θα τον οδηγούσαν στην Σουηδία» ανέφερε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης