LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία

kyriakos_mitsotakis_esamea_tria

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και επισήμανε ότι οι δράσεις της κυβέρνησης για την λύση των προβλημάτων θα συντονίζεται από τον ίδιο προσωπικά

Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία κατά την υποδοχή του προέδρου και εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο συντονισμός αυτής της στρατηγικής θα γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου με εποπτεύοντα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη «έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η στρατηγική θα έχει τα οριζόντια χαρακτηριστικά που απαιτείται».

kyriakos_mitsotakis_esamea_dyo
kyriakos_mitsotakis_esamea_pente
video placeholder


Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σε συνέχεια των συστηματικών επαφών κατά το παρελθόν, έχω τη μεγάλη χαρά να σας υποδέχομαι και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επαναλαμβάνω και από τη θέση του Πρωθυπουργού ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μου μια εμπεριστατωμένη και συνεκτική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Δεδομένου ότι στο μείζον αυτό θέμα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά και αφορά αρμοδιότητα πολλών υπουργείων, η στρατηγική αυτή θα συντονίζεται από το πρωθυπουργικό γραφείο και από εμένα προσωπικά διά του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι εξαιρετική η τιμή που σας συναντούμε σήμερα. Εμείς, όπως λέγεται, προσπαθούμε να δουλεύουμε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο μεταφέροντας και τη γνώση και την εμπειρία που αποκτούμε από την ευρωπαϊκή και διεθνή μας δράση και εμπειρία. Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στη Συνομοσπονδία στις 10 Σεπτέμβρη και της εξαιρετικής τοποθέτησης που κάνατε τότε, σας καταθέσαμε στις 15 Ιουλίου την πρότασή μας για ένα 4ετές πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για άτομα με αναπηρία, όπως ακριβώς τα είχαμε συζητήσει. Εξηγούσα μόλις προ ολίγου στον κ Υπουργό ότι έχουμε μπει στη δεύτερη φάση επεξεργασίας αυτού του προγράμματος, αυτής της πρότασης αναζητώντας τι θα θεωρούσαμε εμείς εμβληματική πολιτική και πρωτοβουλία ανά Υπουργείο. Γιατί το σημαντικό είναι να πηγαίνεις σε αυτό που είναι ο πυρήνας για να χτίζεις πάνω σε αυτόν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Και νομίζουμε ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια εξαιρετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σε 15 μέρες η χώρα θα εξεταστεί από την Επιτροπή του ΟΗΕ. Ξέρω ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική Ελληνική αντιπροσωπεία εκεί, θα ηγηθώ εγώ της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας στη συνάντηση εκεί. Στόχος νομίζω όλων μας είναι, έχοντας κατά νου ότι βεβαίως η χώρα μας πέρασε 10 χρόνια δύσκολα, ότι τώρα μπορεί σε αυτό το νέο ξεκίνημα που κάνει να θέσει και τα θέματα των ατόμων με αναπηρία στο επίκεντρο της πολιτικής».
kyriakos_mitsotakis_esamea_ena
kyriakos_mitsotakis_esamea_tessera
kyriakos_mitsotakis_esamea_tria


Πρωθυπουργός: «Χαίρομαι που θίξατε το χρονικό πλαίσιο της 4ετίας διότι αυτό συμπίπτει και με τον κυβερνητικό ορίζοντα και καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αυτές είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Εγώ θέλω να σας επαναλάβω την απόλυτη αφοσίωσή μου στην υλοποίηση μιας τολμηρής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και όπως σας είχα πει και όταν είχαμε βρεθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, γνωρίζετε και τα προσωπικά μου βιώματα. Και θεωρώ ότι με κάποιο τρόπο αποτελεί και ένα φόρο τιμής προς ένα πρόσωπο τη Μαρίκα Μητσοτάκη η οποία πρώτη με θάρρος τότε και με κόστος έβαλε στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα της αναπηρίας, μιλώντας η ίδια για το πρόβλημά της ίσως σε μια εποχή που η κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη και ώριμη να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Όμως τώρα είμαστε και έτοιμοι και ώριμοι και βγαίνοντας πια η χώρα από την κρίση δεν υπάρχει η δικαιολογία γιατί να μην μπορεί να υλοποιήσει μια τέτοια πολιτική. Οπότε εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί, εγώ ως συνομιλητής σε επίπεδο Πρωθυπουργικού Γραφείου διά του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ο οποίος θα συντονίζει και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορούμε να συμφωνήσουμε πια σε ένα κοινό σχέδιο δράσης με ξεκάθαρα μέσα, χρονικά ορόσημα και, κυρίως, μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας».

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και τόνισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και σε προτάσεις για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν ενώ ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε τις θέσεις προτάσεις της Συνομοσπονδίας σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τα ΑμεΑ.
Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητήθηκαν και θα προωθηθούν προς υλοποίηση είναι:
- Η συγκρότηση διαρκούς τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και της συνομοσπονδίας για θέση και επεξεργασία προτάσεων.
- Η δημιουργία Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε επίπεδο Πρωθυπουργού η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑμεΑ και θα εισηγείται ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
- Η άμεση ενσωμάτωση του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κωδικοποιεί τις διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις και θα εισάγει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Ο Υπουργός Επικρατείας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Μας δουλευεις;

Αντε απο κει χαμενε...οτι και να σε ρωτησουν λες οτι το εχεις σε απολυτη προτεραιοτητα.

@

Η ΝΔ έβγαλε πρώτο τον Κυμπουρόπουλο στην Ευρωβουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ τον έβριζε. Αυτή είναι η διαφορά των δύο κομμάτων σχετικά με τους ΑΜΕΑ

κατοικος κεντρου

Οποιος δει απο κοντα τα σπασμενα γεματα τρυπες κατειλημενα και κατουρημενα γεματα σκουπιδια πεζοδρομια της Αθηνας θα καταλαβει οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα για τη κινηση των συνανθρωπων μας με αναπηρια..ωραια τα λογια κυριε Μητσοτακη! οποιος βουλευτης ας δοκιμασει να κινηθει με αναπηρικο καροτσακι στο κολωνακι ενα μεσημερι και θα δουμε τι θα γινει..

louloukos

διαλυμένα όλα, και όσα φτιάχτηκαν μισοδιαλύθηκαν, τα πεζοδρόμια σπασμένα γεμάτα λακούβες με πακιστανούς ποδηλάτες να σε πετσοκόβουν στη μέση του πεζοδρομίου, κατουρημένα όλα , Πρέζα ελεύθερη στην πατησίων στην εμπορική σχολή, υπαίθρια βιοτεχνία γυάλινων πιπών κρακ κλπ κλπ κλπ για ποιο σεβασμό σε ΑΜΕΑ μιλάμε βρε?

πεζος

Οποιοσδηποτε κανει το κοπο να περπατησει με τα ποδια εκτος λιμουζινας στο κεντρο της Αθηνας θα καταλαβει οτι η κινηση ατομων με αναπηρια και αναπηρικο καροτσακι ειναι πολυ δυσκολη εως αδυνατη..Αυτο λογω των διαλυμενων πεζοδρομιων, της καταληψης πεζοδρομιων απο αυτοκινητα μηχανες και αλλα αντικειμενα και την πληρη αδιαφορια μεγαλου μερους των οδηγων για τους ανθρωπους με κινητικα προβληματα.

Καλ

Το ιδιο ισχυει για την Θεσσαλονικη και για ολη την Ελλαδα πιστευω. Εχει τυχει πολλες φορες να δυσκολευομαι εγω να μετακινηθω-ειδικα στο κεντρο- και αυτοματως σκεφτομαι, ενας ηλικιωμενος...ενας αναπηρος...πως θα κυκλοφορησει; ειναι πραγματικα θλιβερο, να βλεπεις τοσο μεγαλη εκρηξη αλληλεγγυης παντου η οποια ομως καθε αλλο παρα υποκριτικη ειναι.

Καλ

Επιτελους το κερατο μου! Θελω να βλεπω τους ανθρωπους με αναπηριες να περπατουν παντου!!!!!!!!!!!!!!! Να κυκλοφορουνε!!!! Να δουλευουνε!!!!!!! Δεν με νοιαζει ποιος το κανει, σημασια εχει οτι επιτελους σταματησαμε να μιλαμε για τα γκει πραιντ και ασχολουμαστε με συνανθρωπους που μας εχουν πραγματικα αναγκη!!! Ευχομαι τα καλυτερα!!

Μπράβο

Μπράβο πρωθυπουργε. Παρτα πάνω σου έλεγχο κ εποπτεία γιατί με ομοσπονδιες κλπ τα λεφτά του εσπα κάνουν φτερά και τα άτομα με αναπηρία δεν βλέπουν προκοπή. Προσβασιμοτητα το κυριότερο. Και να αλλάξει και ο πρόεδρος..

νταξ

κούλη μας συγκίνησες... άφησες τις βουτιές για ν ασχοληθείς με τους ανάπηρους!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης