Στην κρίση της Ολομέλειας το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος - Ψηφίζεται την Τρίτη

Στην κρίση της Ολομέλειας το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος - Ψηφίζεται την Τρίτη

Ως το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί το «νομοθετικό κοκτέιλ» που περιγράφει και τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης - Οι βασικές προβλέψεις των νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν μέχρι την Παρασκευή

bouli-nea
Το πρώτο «νομοθετικό κοκτέιλ» που περιγράφει και την φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Το Μέγαρο Μαξίμου υλοποιώντας το εμπροσθοβαρές σχέδιο νομοθέτησε ήδη την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση των 120 δόσεων και ετοιμάζεται να ψηφίσει το επιτελικό κράτος, την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση αναζητά το δικό της κοινοβουλευτικό βηματισμό επιχειρώντας να ισορροπήσει σε πολιτικές μικροστοχεύσεις, εσωκομματικές ισορροπίες και ανυπέρβλητες ιδεοληψίες.

Σε κάθε περίπτωση, στην ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος προκειμένου να ψηφιστεί την Τρίτη.

Ο αρμόδιος υπουργός επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησε ήδη σε σημαντικές αλλαγές προκειμένου να πετύχει ευρύτερες συναινέσεις ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως η νέα αρχή Διαφάνειας θα συνεχίσει όλες τις έρευνες.

Επίσης αναφέρθηκε σε αλλαγές όπως είναι:

Η μοριοδότηση της συνέντευξης από 50% που ήταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιορίζεται στο 40% στην επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων. Θα υπάρχει μοριοδότηση 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία.

Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη 5ετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο.

Κλείσιμο
Στις πέντε θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνει τη θέση τού επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Άρα, δεν θα είναι ιδιώτης, αλλά θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία.

Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δηλαδή κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και μέχρι την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου διαγωνισμού, σε ανώτατο χρόνο μέχρι δύο έτη. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίζει για τον διοικητή, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
Ρητά παραμένει ο πολυετής προγραμματισμός των προσλήψεων.
Διατηρούνται οι έλεγχοι του ΣΟΕ.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που έχει η σημερινή αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Υπό αυτήν την έννοια συνεχίζει όλους τους ελέγχους.

Στο ΣΕΠΕ ο γενικός διευθυντής θα είναι επιθεωρητής και αναβαθμίζεται σε Γενικό Επιθεωρητή Εργασίας.

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων να οπισθοχωρήσει σε μία σειρά ζητημάτων κρίσιμων για τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στην Βουλή προωθείται το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις για το άσυλο, τους ΟΤΑ κ.α.

Το νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Οι βασικές προβλέψεις του διυπουργικού νομοσχεδίου

– Κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια

– Δημιουργία πλαισίου για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία

– Το άνοιγμα του δρόμου για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων

-Ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους

-Μείωση στο επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

Το άσυλο

Με το διυπουργικό νομοσχέδιο μπαίνει σε τελική ευθεία η προεκλογική δέσμευση στην οποία είχε επανειλημμένα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σύμφωνα με τις διατάξεις για το άσυλο αναφέρεται ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει»

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, αναφορικά με τη λειτουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του κράτους και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι αλλαγές έρχονται μέσω σειρά διατάξεων που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου.

Τα φάρμακα

Το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις που στοχεύουν στο υπουργείο Υγείας και ειδικά στην εξυπηρέτηση των ασθενών του ΕΟΠΥΥ. Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, όπως προβλέπεται από το το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμός και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών.

Οι Δήμοι

Το διυπουργικό νομοσχέδιο έχει ως κεντρικό στόχο να άρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους Δήμους. Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Θεσπίζεται επίσης η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης