Μητσοτάκης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και επιχειρησιακή ετοιμότητα και υψηλό ηθικό

kyriakptisi

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Άμυνας και ενημέρωση εφ΄ολης της ύλης - Συνομίλησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων με μονάδες επιφυλακής - Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον προσκάλεσε να πετάξουν με F16 πάνω από το Καστελόριζο

Οι τρόποι αντίδρασης και ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Μητσοτάκης, «εγγλέζος» στο ραντεβού του, έφτασε ακριβώς στις 4 το απόγευμα στο Πεντάγωνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα. Επρόκειτο για μία μαραθώνια επίσκεψη, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός παρέμεινε στο ΥΠΕΘΑ για περισσότερο από τρεις ώρες, προεδρεύοντας σε μία κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καποδίστριας» του ΓΕΕΘΑ, παρουσία των στενών συνεργατών του και των κ.κ ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, Γενικού Γραμματέα Αντώνη Οικονόμου, Α/ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, Α\ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά, Α/ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεώργιου Μπλιούμη, Α\ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, καθώς επίσης και 20 ανώτατων αξιωματικών των Ε.Δ, 5 από κάθε Γενικό Επιτελείο.

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Άμυνας


Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Μητσοτάκη έγινε εκτενής παρουσίαση τόσο επί των βασικών αναγκών και προτεραιοτήτων των Ε.Δ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς προκειμένου να μην διαταραχθεί περαιτέρω η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, όσο και για τα επιμέρους προβλήματα των τριών Κλάδων των Ε.Δ. Τη σχετική παρουσίαση έκανε ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Χρήστος Χριστοδούλου, με τους υπόλοιπους τρεις Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να λαμβάνουν κατά περίπτωση τον λόγο.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της τουρκικής αεροπορικής απειλής στο Αιγαίο, θέτοντας μια πλειάδα ερωτήσεων προς τον κ. Χριστοδούλου αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας, τις διαθεσιμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και την επιχειρησιακή κατάσταση των υπολοίπων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική ενημέρωση ήταν σε βάθος, δεδομένου ότι ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα ήταν να ολοκληρωθεί εντός 40 λεπτών, κράτησε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Πεντάγωνο είχε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, ενώ ευχαρίστησε τους επιτελείς για την ενδελεχή ενημέρωση που του έκαναν. «Διαπίστωσα για άλλη μια φορά την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα το αξιόμαχο και το εξαιρετικό υψηλό ηθικό των Ε.Δ. Παρά τα μεγάλα πρόβλημα και τις συνέπειες μια 10ετούς κρίσης,  η οποία είχε επιπτώσεις και στους προϋπολογισμούς των Ε.Δ, αυτό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει θιγεί είναι το ηθικό του στρατεύματος. Μεταφέρω ευχαριστίες και υπερηφάνεια που αποτελούν την ψυχή και την ισχύ της αποτρεπτικής ικανότητα των Ε.Δ.» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πληρέστατη»,  ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

mitsotakisypam3

«Η ενημέρωση έγινε με όρους ρεαλισμού με βάση τις ελλείψεις, τα προβλήματα αλλά και τον τρόπο κάλυψης των αναγκών των Ε.Δ, σε  βάθος βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, έτσι όπως έπρεπε να γίνει», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεντάγωνο ο ΥΕΘΑ επεσήμανε πως έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, σημειώνοντας πως η ενημέρωση έγινε «για να καταλάβουμε που είμαστε, που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και να συνταχθούμε ακόμη πιο έντονα στο στόχο που έχουμε θέσει εξαρχής. Να ενισχύσουμε δηλαδή την ετοιμότητα, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πτήση στο Καστελόριζο

Αμέσως μετά το τέλος της ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης, εμφανώς συγκινημένος, δέχτηκε την πρόταση που του απεύθυνε ο Α\ΓΕΕΘΑ να πραγματοποιήσει πτήση με μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορία στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα πάνω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, επρόκειτο για μία πρόσκληση με ξεκάθαρο συμβολικό χαρακτήρα, η αποδοχή της οποίας δείχνει και τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε μία περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε ως δώρο μία στολή πιλότου, με όλα τα σήματα των Πολεμικών Μοιρών επάνω της, έχοντας όμως κενό το σημείο στο αριστερό μανίκι, όπου απεικονίζεται το μαχητικό με το οποίο πετά ο πιλότος. «Το συγκεκριμένο σήμα θα το τοποθετήσουμε όταν θα πετάξετε με το μαχητικό πάνω από το Καστελόριζο» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, προσφέροντας τη στολή στον κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα συγκινημένος όμως ήταν ο πρωθυπουργός όταν δέχτηκε και το δεύτερο αναμνηστικό της πρώτης του επίσκεψης στο Πεντάγωνο με αυτή την του την ιδιότητα, αυτή τη φορά από τον ΥΕΘΑ κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το συγκεκριμένο αναμνηστικό αφορούσε στο χαρτί κατάταξής του στην Πολεμική Αεροπορία το 1990 και την εν συνεχεία τοποθέτησή του στην 346 Μοίρα στην 110 Πτέρυγα Μάχης Αγχίαλο.


mitsotakisypam2Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης για τα θέματα των Ε.Δ, ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου και παρέμεινε για περισσότερο από 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές επικοινωνίες, μέσω του ειδικού συστήματος του ΕΘΚΕΠΙΧ, με το πλήρωμα της φρεγάτας «Σπέτσαι», σκοπούν πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού, με τους φρουρούς του Φυλακίου Μεγίστης καθώς επίσης και με τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου και οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει στην βάση τους έπειτα από αναχαίτιση ενός ζεύγους τουρκικών F- 16 που λίγο νωρίτερα είχαν παραβιάσει τον εθνικό μας εναέριο χώρο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
 
Να σημειώσουμε πως ο κ. Μητσοτάκης πριν αποχωρήσει από το Πεντάγωνο λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, είχε μία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον ΥΕΘΑ κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, εν όψει και του ταξιδιού που πρόκειται να έχει ο τελευταίος, μεθαύριο Παρασκευή, στην Κύπρο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, ενώ εν συνεχεία θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο σπίτι του στην Λεμεσό. Το Σάββατο, ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.
.

mitsotakisypam1
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Όλα καλά όμως...

Είμαστε πλέον μια μικρή δύναμη σε σχέση με τους γείτονες... Το Ισραήλ έχει τόν ίδιο πλυθησμό με μας όμως έχει στις ΗΠΑ απίστευτη πολιτική δύναμη. Χωρίς lobbying είμαστε μια μικρή δύναμη που δεν μπορεί να αντισταθεί...

Τάκης

Αυτά τα λέτε στα κανάλια η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική Καμία διοικητή μέριμνα για ανθρώπους που υπηρετούν στα απομακρυσμενα νησιά τους πετάξατε σε μέρη που δεν υπάρχουν σπίτια και νοικιάζουν τρωγλες 40 τμ και δίνουν 400 ευρώ ενοίκιο και μένουν οικογένειες μέσα με 2 ανήλικα γιατί τα σπίτια με 2 υπνοδωμάτια έχουν 600 ευρώ και δεν φτάνει ο μισθός Και περιμένεις αυτοί να έχουν ηθικό υψηλό και να πολεμήσουν.... διαλυμένοι είναι με ψυχολογία κάτω του ορίου, διοικητική μέριμνα μηδέν ειδικά για το προσωπικό σπίτια σοα μόνο για τους ανώτερους αξιωματικούς η δε υπαξιωματικοι τους καταλαβαίνεις από χιλιόμετρα τα μούτρα τους πεσμένα

ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΓΊΑ ΜΑΤΡΩΝΑ

πατρὶς γάρ ἐστι πᾶσ᾽ ἵν᾽ ἂν πράττῃ τις εὖ

Str7

Πάρε κανένα όπλο γιατί μόνο το ηθικό έμεινε

G21

Η Ελλάδα από το 2010 αποφάσισε να αυτοφιλανδοποιηθει. Έθεσε την άμυνα και ασφάλεια της σε δεύτερη μοίρα.Πηρε της συντάξεις των αποστράτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις έβαλε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.Αυτο σημαίνει ότι ένα δις ευρώ ετησίως που πήγαινε για εξοπλισμους τώρα πηγαίνει για συντάξεις. Τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα 30 f16 το2005. 80 μαχητικά Μιράζ και f4 σε πλήρη απαξίωση. Ναυτικό χωρίς σύγχρονες φρεγάτες, στρατός χωρίς σύγχρονα τομα, με τυφέκιο κρανος και εξάρτηση εποχής Βιετνάμ. Εκεί στο υπουργείο ζουν στον κόσμο τους αλλά εύχομαι να μην βρεθούν στη θέση που βρέθηκε ο Σημίτης με τον Αρσένη το1996 στα Ίμια γιατί αυτή τη φορά θα είναι αργά λόγο του υπερεξοπλισμου της Τουρκίας. Για εξωτερική πολιτική ούτε λόγος μέχρι και οι Σκοπιανοί που ήταν υπό διάλυση μας πήραν και τα σωβρακα.

Αρης

Κούλη πήρες να δεις τις υπηρεσίες και τις μέρες που δουλεύουν οι καραβαναδες;;;Έχω πέντε γείτονες κι έχω βαρεθεί να τους βλέπω να κάθονται και να τα ξύνουν όλη μέρα.Απ ότι μου λένε έχουν 25 μέρες άδεια το μήνα κι όταν πάνε μέσα παίζουν με το τάμπλετ.Για ποια ετοιμότητα μιλάς;Γιατί δεν τους αραδειαζεις στον Έβρο στο ποτάμι που γίνεται κανονική εισβολή λαθρομεταναστων να κάνουν αποτροπή;Δεν είναι η δουλειά τους αυτή;Είναι δυνατόν να έχουν μείνει στα σύνορα μόνο μερικοί ηρωικοί αστυνομικοί χωρίς εξοπλισμό και μέσα να προσπαθούν να σταματήσουν εκατοντάδες διακινητες;Υπάρχει περίπτωση να δεχοτανε κάποιο νορμάλ κράτος τέτοια εισβολή και να είχε το στρατό αμέτοχο και σε άδεια και να μην τον τοποθετούσε μέρα νύχτα να κάνει περιπολία στο ποτάμι;Για αυτό δεν πληρώνονται οι τεμπελαροι όπως τους καταντησαμε στρατιωτικοί;Κι έτσι όπως έχουν μάθει όταν έρθει η στιγμή θα πάνε να πολεμήσουν οι μπουληδες;;;Φτάνει τους χαϊδεύετε!

Νικος

Φιλε αυριο το πρωι πηγαινε δηλωσε ευελπιδων να σε δω

Πακιστανομικος

Μίλα καλά Λωλη

Γιώργης

Μητσοτάκη! ___Εκτός από "επιχειρησιακή ετοιμότητα" ΚΑΙ ..."Υψηλό Φρόνημα" πρέπει νάχεις ΚΑΙ Λεφτά!___Χωρίς λεφτά δεν μπαίνεις ΟΥΤΕ στην Εκκλησία, πούλεγε κάποιος!..

Κώστας

Ναι από ετοιμότητα οι καραβαναδες τι να σου πω.Στο φρέντο και στον φραπέ μπορει

Μπραβο!

Φωστηρας ο Αρχηγος ΓΕΕΘΑ. Καλει τον ΠΘ της χωρας να πεταξουν μαζι με F16.... Και γιατι να μην μπουν σε ελικοπτερο οι Αρχηγοι ολων των σωματων, μαζι με ΠΘ, ΠτΔ, ΠτΒ, ΥΠΕΘΑ και Αντιπροεδρους της Κυβερνησης. Ας βαλουν κι ολους τους Στρατηγους αν χωρουν.

Ψεύτης-απατεώνας-κλεφτοκοτάς

Πρέπει να είσαι τουλάχιστον άλφα μπλοκ.

Έλληνας

Ελληνικά ροχαλα ‘μέσα σε 2 ώρας μας πατάνε ι τουρκι

λαθος

λαθος δωρο του εκανες κουλη,,ματακι επρεπε να του δωσεις

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης