Εκλογές: «Λειψές» εφορευτικές επιτροπές - Φόβοι για καθυστερήσεις στην καταμέτρηση

kosmos_a2

Μη προσέλευση μελών εφορευτικών επιτροπών το πρόβλημα των εκλογών - Ελειπαν μέλη και από τα τμήματα που ψήφισαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Κώστας Καραμανλής - Φόβοι για καθυστερήσεις αφού κλείσουν οι κάλπες, στην καταμέτρηση 

Με  προβλήματα που κυρίως εντοπίζονται στην έλλειψη των μελών των εφορευτικών επιτροπών  άνοιξαν σήμερα στις 7 π.μ. οι κάλπες σε 39.063 εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν οι πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.Όμως, φόβοι εκφράζονται ότι θα υπάρξουν έντονα προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις μετά τη δύση του ηλίου στις 7μ.μ. που θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει η καταμέτρηση.

Και αυτό λόγω των πολλαπλών εκλογών που διεξάγονται και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, αλλά και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην εκλογική διαδικασία.


Σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην Αττική δεν σημειώθηκαν ουσιαστικά προβλήματα και τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν επιλύθηκαν έγκαιρα.Δικαίωμα ψήφου έχουν 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 4.810.075 είναι άνδρες και οι 5.112.219 γυναίκες, ενώ συνολικά οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 78.864. Εκ του συνολικού αριθμού αυτού οι 1.195 είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και οι 7.668 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάτι το σημαντικό, παρά μόνο καθυστερήσεις προσέλευσης των δικαστικών αντιπροσώπων και μη προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, όπως και μη επάρκεια καλπών, έλλειψη ψηφοδελτίων, κ.λπ.Μέλη εφορευτικών επιτροπών

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται, στην προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να δημιουργείται κάποιο σημαντικό ή σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας.

Υπάρχουν μάλιστα, περιπτώσεις όπου είχε εμφανισθεί μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι γραμματείς του και κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Ακόμη και στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν προσέλθει 8 μέλη από τις εφορευτικές επιτροπές, ενώ έλειπαν μέλη και από την εφορευτική επιτροπή στο τμήμα που ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. 

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη προσέλευσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών που έχουν διοριστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να διορίσει οποιονδήποτε ψηφοφόρο προσέλθει στο εκλογικό τμήμα να ασκήσει το εκλογικό το δικαίωμα. Ήδη, σε πολλά εκλογικά Τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν «συλλάβει» ψηφοφόρους και κάλυψαν τα κενά.

Επίσης προβλήματα στο χρόνο έναρξης της εκλογικής διαδικασίας σημειώθηκαν σε ορισμένα εκλογικά κέντρα στα οποία δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν διοριστεί πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Χαρακτηριστικά, στην Αμφιλοχία δημόσιος υπάλληλος δικαστικός αντιπρόσωπος ξεκίνησε τη διαδικασία των εκλογών με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παρότρυνση των εκλογέων.

Πάνω από το 50% των μελών των εφορευτικών επιτροπών δεν βρέθηκαν σήμερα στις θέσεις τους, στην Αχαΐα, σύμφωνα με το dete.gr. Στην Αχαΐα σε πολλά εκλογικά τμήματα υπήρχε μόνο ένα μέλος εφορευτικής και σε άλλα κανένα.

Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη μια δικαστική αντιπρόσωπος χρειάστηκε να αντικατασταθεί λόγω ασθένειας σε εκλογικό τμήμα, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία.

Στην περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας δεν είχαν προσέλθει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε για «ένα γνωστό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οφείλεται στο γεγονός ότι «τα μέλη δεν λαμβάνουν καμία εκλογική αποζημίωση».

Παράλληλα, στην περιφέρεια της Κοζάνης σε ορισμένες περιπτώσεις που οι αίθουσες (εκλογικά τμήματα) όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν μικρές, χρειάστηκε να γίνουν κατατμήσεις και οι δυο κάλπες να μεταφερθούν σε διπλανούς χώρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας.

Όπως ανέφερε η εφέτης, Έφη Μπράμη, υπεύθυνη για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τη διαδικασία της ΠΕ Κοζάνης μετά τις αναφορές των δικαστικών αντιπροσώπων, «χρειάστηκε σε περίπου 6 περιπτώσεις να μεταφερθούν οι δύο κάλπες σε διπλανές αίθουσες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις τόσο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών όσο και της ασφαλούς εκλογικής διαδικασίας».

Απώλεια σφραγίδων

Όμως, την απώλεια σφραγίδων δικαστικών αντιπροσώπων κατήγγειλαν το προηγούμενο 24ωρο επικεφαλής συνδυασμών στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση κατατέθηκαν σχετικές μηνύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (112)

Ακριβώς

Το τσάμπα πέθανε!

Μπαρμπαγιάννης

Από ένα 200άρι έκαστος και θα δείτε πληρότητα! Αλλιώς ηλεκτρονικά και τελειώνουν οι κουβέντες! Αλλά τι να λέμε σε ένα κράτος που ακόμα χρησιμοποιεί τόνους Α4 εν έτει 2019...

Kostas

Αν από τα 1800 ευρώ που έδιναν σε κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο έδιναν και από 50 ευρώ σε κάθε μέλος εφορευτικης θα πήγαιναν. Τώρα δωρεάν δεν πάει κανείς και είναι Λογικο.

Νίκος

46.000 εκλογικά τμήματα επί 1600 ευρώ για τον δικαστικό και τους γραμματείς του μας κάνουν 64.000.000 ευρώ. Υπολογίστε τα μισά για τις Βουλευτικές εκλογές που έρχονται...σύνολο 100.000.000 ευρώ (περίπου) μόνο για την "μισθοδοσία" των δικαστικών και των γραμματέων τους μέσα σε μία χρονιά.

Στέλιος

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με την ιδέα να γίνονται ηλεκτρονικά. Στο δικό μου εκλογικό τμήμα, ήταν 4 άτομα στην εφορευτική και ζοριζονταν. Κάθε τόσο σταματούσαν τη ροή του κόσμου για να ετοιμάζουν τα πακετάκια με τα ψηφοδέλτια. Προσφέρθηκα και έκατσα 1 ώρα να βοηθησω με τα πακετάκια, χωρίς να μου έχει έρθει χαρτί εφορευτικής, ούτε τίποτα. Κατ' εσάς, μάλλον είμαι ηλίθιος. Χέστηκα. Η συνείδησή μου είναι πάνω από τη γνώμη σας, και δεν μου επέτρεπε να μην βοηθήσω τους συμπολίτες μου. ΕΜΕΙΣ είμαστε το κράτος guys, ωριμάστε.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ και εγώ

Τρίτη φορά που με καλούν. Δεν τους αρκούσαν τα (σχεδόν) 24ωρα των προηγούμενων. Δεν τους ενδιαφέρει ότι είμαι 60 χρονών εργαζόμενος. Ότι τις Κυριακές προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου για να ριχτώ ξανά στη δουλειά και να προσπαθήσω να αντέξω την εξοντωτική εβδομάδα που με περιμένει... Πρέπει να πηγαίνω εγώ, ώστε να συνεχίζουν τις ξάπλες τους οι 35άρες και οι 50ρηδες συνταξιούχοι. Δεν τους αρκεί που ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΩ, πρέπει και να τους εξυπηρετώ! Και αυτούς και την πλειοψηφία των Δ.Υ. που και ξεκούραστοι είναι και δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να πάρουν άδεια την επομένη. Από αυτούς (και παρόμοιες κατηγορίες που ανέφεραν οι προηγούμενοι σχολιαστές) θα έπρεπε να γίνεται η επιλογή. Όλα στραβά σε αυτό το (πελατειακό) κράτος.

george

ΦΟΒΟΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ! ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ? ΠΗΓΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΧΑ!! ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΛΑΔΙΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΝΙΑ ΨΑΓΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΨΑΓΜΕΝΟΙ? ΕΙΠΑΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ...ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΣΕ!! ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΛΛΑΞΑΝ!! ΠΟΣΟΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΑ? ΕΙΔΙΚΑ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΓΡΙΕΣ? ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΧΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ!!

Ζορρο

Αντε βρε αυγο πισω στην τρυπα σου

ΧΡΥΣΗ ΠΑΝΩΛΗ

Η μουτζούρα ήταν χρώματος μαύρου σαν την ψυχή σας...

Νικ

Εσείς όλοι που κράζετε τους δασκάλους -καθηγητές ( χωρίς να είμαι από αυτούς , ιδιωτικός είμαι ) να σας ενημερώσω ότι τουλάχιστον αυτοί διορίστηκαν με νόμιμες διαδικασίες , υπάρχουν φορείς δημοσίου που μπήκαν στο δημόσιο με απίθανα ρουσφέτια και διπλάσιους μισθούς ( δεκο, τοπικές αυτοδιοικήσεις κλπ ) . Τουλάχιστον βγάλανε ένα πανεπιστήμιο , υπάρχουν απόφοιτοι δημοτικού που στους δήμους και στη ΔΕΗ με 1400€

ZEBIA

Δεν προκειτε ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ να ξαναπαω ωσ μελοσ εφορευτικησ επιτροπησ .Πηγα μια φορα στισ προηγουμενεσ εκλογεσ και νιωθω μεγαλο κοροιδο Σε αυτεσ τισ εκλογεσ ωσ δια μαγειασ με ξανακαλεσαν αλλα φυσικα δεν τουσ εκανα τη χαρη .Ασ αλλαξουν το νομο τουσ κι ασ βαλουν ανεργουσ απο οαεδ με πληρωμη να δεισ πωσ θα πανε ολοι τοτε.Αν δεν θελουν παλι να πληρωσουν ασ βαλουν φανταρουσ να κανουν τη δουλεια .Αν και κανονικα δεν πρεπει να υποχρεωνουν κανενα και ποσο μαλλον τζαμπα

Ηλεκτρονικα

Μόνο. Ούτε να χρειάζεται να μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι για να έχουμε γραμματείς και δικαστικούς. Ούτε να ταλαιπωρειτε ο κόσμος σε εφορευτικές επιτροπές, ούτε να σπαταλαμε χαρτί για ψηφοδέλτια και τα αποτελέσματα στο αψε σβήσε θα βγαινουν. Να τοποθετούνται μηχανήματα σε διάφορα συγκεκριμένα κέντρα και επιπλέον ψήφο μέσω ίντερνετ. Δικλείδες ασφάλειας υπαρχουν. Πώς ψηφίζουν σε άλλα προηγμένα κράτη? Δείτε Αμερική. Είμαστε στον 21 αιώνα.

Κώστας

Συμφωνώ απόλυτα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης