Πολιτική κόντρα και κυβέρνηση - «κουρελού» με «νέους» τους Θεοχαρόπουλο - Σαρίδη

Πολιτική κόντρα και κυβέρνηση - «κουρελού» με «νέους» τους Θεοχαρόπουλο - Σαρίδη

Εκογές εδώ και τώρα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, απάντησε ο Τσίπρας - Με «153» παρατείνει την επιβίωσή της η κυβέρνηση - «κουρελού»

tsipras-mitsotakis-maios
Με τον σχηματισμό νέας πλειοψηφιας «κουρελού» και τις καταλυτικές εντυπώσεις της σφοδρής αντιπαράθεσης των Αλέξη Τσιπρα και Κυριακου Μητσοτάκη έληξε η τριήμερη διαδικασία της πρότασης εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση που προκλήθηκε απο την χυδαία επίθεση του Παύλου Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Νέες προσθήκες στο πολιτικό μόρφωμα που τιτλοφορείται ως «προοδευτική συμμαχία» ειναι ο Θανασης Θεοχαρόπουλος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης που ανεβάζουν την πλειοψηφία στους 153.

Αποτέλεσμα ψηφοφορίας


Πάντως ο δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης Τσίπρα - Μητσοτάκη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους απο την πρώτη τους θυελλώδη σύγκρουση, όμως ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις προκλήσεις και τις ειρωνείες την ώρα που διαβεβαίωνε ότι μιλά μόνον με πολιτικούς όρους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε στην ομιλία του πως η συζήτηση για διακοπές σε σκάφη δεν είναι κουτσομπολιό αλλά βαθιά πολιτική, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ έκανε διακοπές στα κρυφά σε πανάκριβα κότερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποστροφή του πρωθυπουργού που αποκάλεσε «περιφερόμενη γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, τονίζοντας πως αυτό μόνον θλίψη προκαλεί , ενώ υπογράμμισε την ταύτιση Τσίπρα-Πολάκη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές, «δείχνοντας» μάλιστα ακόμα και πρόωρες κάλπες. Δεν παρέλειψε να αποκαλέσει «κύριο» τον Κουφοντίνα, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε πως οι Ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και είναι αυτή του η αποστροφή που ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε πρόωρες εκλογές, αφού αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις ευρωκάλπες, αυτόματα και σύμφωνα με τη δική του ρήση, θα έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη οπότε και θα πρέπει να προσφύγει αμέσα σε εθνικές εκλογές.


Η ομιλία Μητσοτάκη

Αρχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον κ. Τσακαλώτο που μόλις είχε προηγηθεί λέγοντάς του: Ηγετική εμφάνιση κάνατε κ. Τσακαλώτε εν τη απουσία του πρωθυπουργού. Ισως η ανάγκη να αναφερθείτε στο 3% των συριζαίων που αποτελούν την βάση του κόμματός σας είναι προβολή στο μέλλον καθώς εκεί θα επιστρέψετε. Χαίρομαι κ. Τσακαλώτε να σας ακούω. Μαζί νομίζω μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική αντιπαράθεση. Σας λέω όμως ένα πράγμα: την μάχη κατά των ανισοτήτων δεν την χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κάποια στιγμή η Οικονομία πρέπει να παράγει πλούτο. Εσείς παράγετε μόνο μιζέρια.

Ομιλία Κ. Μητσοτάκης ολομέλεια Βουλή


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τριήμερη συζήτηση που όπως είπε ήταν και ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική. Είδαμε ακούσαμε και μάθαμε πολλά. Μάθαμε πως μια κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζετε σε βουλευτές που αντάλλαξαν αρχές με καρέκλες έχει ανοχή σε κάθε χυδαία συμπεριφορά. Εμείς γι αυτό καταθέσαμε πρόταση μομφής κατά Πολάκη. Ο Τσίπρας έσπευσε να μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης. Ταυτισε όλους εσάς με την αλαζονική και φασιστική συμπεριφορά του υπουργού σας. καταλήξαμε σε μια εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση. Είναι αλήθεια ότι την περασμένη Τετάρτη εκτραχύνθηκε. Ολοι ξέρουν ότι αυτό δεν έιναι το ήθος μου. Κανει λάθος όμως ο Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία πολιτεύομαι είναι ένδειξη αδυναμίας. Το ξαναλεω ότι δεν θα δεχθώ καμία χυδαία αναφορά εναντίον της οικογένειάς μου.

Καλώ θα ήταν ο κ.Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός και να έχει πολιτική συνείδηση όταν έχει έμπνευση να απαντά με στίχους. Ο Ανέστης Αναγνωστάκης δήλωσε ότι ο στίχος που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας γράφηκε από τον πατέρα του για κάποιους σαν τον κ. Τσίπρα. Συνπεπώς σας τον επιστρέφω και με την σειρά μου σας αφιερώνω ένα δίστιχο από το ποίημα «Φοβαμαι»: Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη την φωλιά πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη δική σου

Και θα σας πω τώρα ποιες είναι οι άλλες αλήθειες που προέκυψαν από τη συζήτηση:

Κλείσιμο
Αλήθεια πρώτη. Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης. Όλα τα άλλα περι συλλογικοτήτων που είπε ο κ. Τσακαλώτος ίσως αφορούν τις ευθύνες

Όλα αυτά είναι απόφαση του Πρωθυπουργού.

Γιατί θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής.

Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει.

Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί.

Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας.

Όπως εγώ έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές.

Όμως, ο κ. Τσίπρας διάλεξε άλλον δρόμο: Πήρε την ευθύνη να καλύψει τον κ. Πολάκη -και μάλιστα να τον κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα.

Αυτή η πρωθυπουργική επιλογή, βέβαια, δυσκολεύει τη θέση των βουλευτών του. Είναι αυτοί που καλούνται, τώρα, να καταπιούν τα όσα οι ίδιοι είπαν -ακόμη και από αυτό το βήμα- για τις αθλιότητες Πολάκη.

Που θα αναμετρηθούν με την αξιοπρέπειά τους και με το δίλημμα που τους θέτει ο κ. Τσίπρας: «Ή με τον Πολάκη ως το τέλος ή εξουσία τέλος».

Είναι αυτοί που το βράδυ θα ψηφίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων ή στην Ελλάδα των πολλών. Η ελληνική κοινωνία βλέπει και κρίνει.

Αλήθεια δεύτερη. Ο κ. Τσίπρας πήγε να γενικεύσει τη συζήτηση για να διασπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την υπόθεση Πολάκη. Αυτό όμως έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

Στην πίεση φαίνεται ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών. Φαίνεται αν υπάρχει κουράγιο στην ψυχή τους.

Μπρος στις αποκαλύψεις για τις σκαφάτες διακοπές, ο κ.Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του.

Μίλησε με ύφος ανοίκειο και απαράδεκτο για αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν -ακόμη και σε ταραγμένες εποχές- κανέναν πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο ύφος στον οποιοδήποτε πολιτικό του αντίπαλο.

Είναι και αυτό ένα από τα ήθη του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε μαζί του και ευτυχώς θα φύγουν μαζί του.

Κ. Τσίπρα όταν μου μιλάτε στον ενικό δεν θίγετε εμένα αλλά το αξίωμά σας. Όταν εγώ σας μιλώ στον πληθυντικό σέβομαι τα αξιώματά μας και το κοινοβουλιο.

Ακόμα χειρότερο όμως από τους χαρακτηρισμούς καφενείου, ήταν η εντελώς αχαρακτήριστη – προκαλεί θλίψη και ντροπή - επιλογή σας να αποκαλέσετε «περιφερόμενη γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ο Στέλιος απάντησε απλά και νηφάλια: «Είναι άδικο αυτό που είπατε για μένα», είπε. Γιατί το ύφος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Και όλη αυτή η ασχήμια των αντιδράσεων Τσίπρα και Πολάκη προήλθε γιατί ο Στέλιος ζήτησε ίσες ευκαιρίες. Αλλά και γιατί σας ενοχλεί βαθιά που είναι δικός μας υποψήφιος.

Τόσα mea culpa έχουν ακουστεί σε αυτήν αίθουσα. Πείτε κι εσείς ένα – για τον Στέλιο.

Αλήθεια τρίτη.

Η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό. Είναι βαθιά πολιτική. Για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι ο πολιτικός, και δη ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει ιδιωτική ζωή. Και οι διακοπές του πρωθυπουργού σε μια δημοκρατία οφείλουν να είναι δημόσια γνωστές.

Αφού, όπως μας είπατε, το ζήτημα ήταν ασήμαντο, γιατί δεν το δημοσιοποιήσατε. Στο κάτω-κάτω το πρώτο αίτημα για την προοδευτική άσκηση της εξουσίας σε μια Δημοκρατία είναι η διαφάνεια.

Δεύτερον, όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες.

Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες συναλλαγής.

Σας είπα στη δευτερολογία μου προχθές ότι διεκδικώ να κρινόμαστε με τα ίδια μέτρα και με τα ίδια σταθμά. Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη.

Και η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Και είναι μια μεγάλη νίκη, όχι μόνο της παράταξης που έχω την τιμή να ηγούμαι αλλά και όσων υπέστησαν αυτό το ιδιότυπο ιδεολογικό bullying εδώ και δεκαετίες.

Απέναντι σε όλα αυτά δεν άκουσα παρά τη «συνταγή» των 29 νέων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαρκή αφαίμαξη, ώστε -κάποια στιγμή- να δίνεται ένα επίδομα σε κάποιους ψηφοφόρους. Γιατί αυτό που δίνετε δεν είναι 13η σύνταξη. Πάλι ψέματα λέτε.

Ένα προεκλογικό επίδομα είναι, που δίνετε χωρίς να ντρέπεστε λίγο πριν τις εκλογές, μήπως και καταφέρετε να ανακόψετε τον πορεία προς τη συντριβή. Οι Έλληνες, όμως, και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι είναι υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Προσβάλλονται όταν τους αντιμετωπίζουν έτσι.

Είναι μαθημένοι να απαιτούν και όχι να επαιτούν, όπως τους θέλει ο κ. Τσίπρας. Και θα το αποδείξουν σε 16 μέρες. Έπαθαν από εσάς και έμαθαν. Έχουν δικαίωμα σε καλύτερες συντάξεις, σε δουλειές για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και αυτά μόνον οι δικές μας πολιτικές απελευθέρωσης της οικονομίας μπορούν να εγγυηθούν.

Φτάνουμε, έτσι, και στο 4ο συμπέρασμα της διαδικασίας. Που για μένα είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Γιατί -εκτός και αν του ξέφυγε- άκουσα τον πρωθυπουργό να ζητά στις 26 Μαΐου «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον λαό. Παραδέχτηκε έτσι αυτό που εμείς λέμε: ότι οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές έχουν τέτοιο πολιτικό βάρος. Και ουσιαστικά αποτελούν εθνική κάλπη.

Είναι η πρώτη ευκαιρία να κρίνουν και να απαντήσουν οι πολίτες σε όσα έζησαν: στα ψέματα, στους φόρους, στο διχασμό και στην εθνική πληγή που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα πραγματικά διλήμματα είναι αλήθεια ή ψέματα; Ευκαιρίες για τους πολλούς ή φτωχοποίηση; Ασφάλεια ή χάος; Ενότητα ή διχασμός;

Γι’ αυτά θα ψηφίσουμε σε δύο Κυριακές από μεθαύριο. Και το μήνυμα του λαού θα είναι καθαρό και βροντερό.

Σηκώνω, λοιπόν, το γάντι κ. Τσίπρα. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία. Την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική αναγέννηση. Αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή.

Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από τώρα μέχρι και την 26η Μαΐου, όπως έχω κάνει συστηματικά τους τελευταίους μήνες, προσπερνώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Τα όσα κάνει είναι κακή απομίμηση ενός κακού παρελθόντος. Και τα όσα λέει ακούγονται, ήδη, σαν αντίλαλος του χθες.

Αυτός επιμένει να φωνάζει «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και εγώ επιμένω να λέω πως δεν τελειώνω κανέναν, αρχίζω με όλους.

Με ενδιαφέρουν οι νέοι άνθρωποι που πρέπει να έλθουν στην κάλπη για να ορίσουν τη δική τους πορεία.

Για μια Παιδεία που θα τους δίνει τα εφόδια να οικοδομήσουν το μέλλον τους. Συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας.

Για καλοπληρωμένες δουλειές. Και ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα τους προσφέρει αύριο σίγουρη σύνταξη.

Με ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες που -με λιγότερους φόρους και εισφορές- είναι αυτοί που θα αναστήσουν ξανά την μεσαία τάξη.

Οι αγρότες και οι νέοι δρόμοι για την παραγωγή τους. Οι επιχειρηματίες που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε ένα ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον, δημιουργώντας πολλές καλές θέσεις εργασίας

Οι συνταξιούχοι που πρέπει κάποτε να νιώσουν ασφάλεια για τα υπό0λοιπα χρόνια της ζωής τους και να δουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν μπροστά..

Αλλά κι οι άνεργοι και οι πιο αδύναμοι που θα έχουν Εγγυημένο Εισόδημα και περίθαλψη, αλλά κι ευκαιρίες να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία.

Με ενδιαφέρει η οικογένεια που δικαιούται δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς. Πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά και ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

Και με ενδιαφέρει, τέλος, ο κάθε Έλληνας που έχει, επιτέλους, δικαίωμα να ζει με ασφάλεια στο σπίτι και στη γειτονιά του. Κι η Αθήνα να πάψει να διαλύεται, όπως χθες, για να βολτάρει ελεύθερος ο δολοφόνος Κουφοντίνας…

Η Ν.Δ είναι η μεγάλη προοδευτική παράταξη των πολλών, που σήμερα εκπροσωπεί το ευρύ ρεύμα για την αναγέννηση της χώρας.

Όλους όσοι ζητούν αλήθεια, σχέδιο και πρόοδο. Ευρωπαϊκή πορεία, μεταρρυθμίσεις, κράτος Δικαίου και εκσυγχρονισμό.

Και είμαστε πολλοί. Οι παλιές διαφορές με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων έχουν υποχωρήσει μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος, η δημαγωγία και ο διχασμός.

Ο αυταρχικός λαϊκισμός και ο νέος παλαιοκομματισμός θέλουν κοινή και δυναμική απάντηση.

Και σε αυτό το μέτωπο της αναγέννησης δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Έχουν θέση όσοι ίσως πίστεψαν και μετά προδόθηκαν από τον κ.Τσίπρα. Υπεύθυνοι πατριώτες που δεν εγκλωβίζονται σε ακραία συνθήματα χωρίς αντίκρισμα.

Όπως και άνθρωποι που δεν βρέθηκαν ποτέ στις γραμμές μας, αλλά τους καλώ να δουν με τόλμη τις θέσεις και την ανανεωμένη παράταξή μας.

Το έχω ξαναπεί: Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας σε κάθε Έλληνα και ανοιχτό το μυαλό μας σε κάθε γόνιμη ιδέα.

Και δική μου φιλοδοξία είναι μία αυριανή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με τους πιο άξιους των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Σε 16 μέρες θα μιλήσει ο λαός. Και τότε τα ψέματα θα τελειώσουν πραγματικά.
Θα τα σκεπάσει η ίδια η φωνή των πολιτών. Που με την ψήφο τους θα φωνάξουν «Ως εδώ» στην κυβέρνηση της ανικανότητας, των φόρων και των εθνικών πληγών.
Και θα στείλουν το μήνυμα της φωτεινής Ελλάδας. Αυτής που μας αξίζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα.

Είναι στο χέρι των πολιτών με την ψήφο τους να κάνουν πράξη το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Και όταν αυτή ολοκληρωθεί μας περιμένει πολλή δουλειά. Αλλά με την εμπιστοσύνη μιας κοινωνίας που διψά για ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον θα τα καταφέρουμε.
Μπορούμε. Μαζί μπορούμε!


Η ομιλία Τσίπρα

Στο θέμα του πατέρα του επανήλθε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία σε ζητήματα που θεωρούν ότι είναι σημαντικά. Στόχος τους, να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης, την οικονομία, για το σχέδιό μας εξόδου από την κρίση, να μην συζητήσουμε για το πώς θα επιστρέψουμε οριστικά στην κανονικότητα, αλλά να συζητάμε για θέματα που επιλεγει το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε αρχικά.

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές


«Φοβάμαι ότι είναι πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του να πάμε σε εκλογές σε πεδίο αρένας. Αυτή είναι η επιλογή του. Εγώ προσπάθησα στην πρώτη μου ομιλία να μιλήσω προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν δυνατότητα να απαντήσουν, ούτε ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η κοινωνία την δική τους περπατησιά».

«Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός της χώρας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Καταλάβετέ το, πρέπει να το κατανοήσετε. Η κατανόηση του σφάλματος είναι μισό βήμα. Η επανόρθωση το άλλο. Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυποργός ο πατέρας σας, η μισή Ελλάδα και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε αποστάτη και εφιάλτη. Εγώ δεν έχω αποκαλέσει ποτέ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αυτά τα λογια, ούτε έκανα τέτοια πρακτική. Εσείς μάλλον δεν τιμάτε την μνήμη του πατέρα σας. Εσείς. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας. Τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω σύμπεγμα και είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου».

«Εσείς δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε» συνέχισε. «Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση θέσεις και απόψεις μας. Ζήτησα να αντιπαραβάλλουμε σχέδια και πολιτική για την επόμενη ημέρα της χώρας. Οσο και να υβρίζετε και να συκοφαντείτε -σήμερα σας άκουσα να ζητάτε μικρή συγγνώμη με Κεφαλογιάννη. Δεν είπατε τίποτα, όμως, για την αθλιότητα που κάνατε εσείς. Λέω εως εδώ αυτή η συζήτηση. Διερωτώμαι, όμως, γιατί επιλέγετε αυτή την στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Να κυλιστείτε εσείς στο βούρκο και τη λάσπη, από την στιγμή που λέτε ότι είστε σίγουρος νικητής στις εκλογές. Μας λέτε τρία χρόνια ότι έχετε θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Μας λέτε ότι θα γελάτε στις 26 Μαΐου με 14-16 μονάδες διαφορά. Αφού έχετε τόσο μεγάλη διαφορά γιατί πέφτετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο;».

«Μήπως ζορίζεστε και αντί να συζητάμε για την οικονομία, να συζητάμε για τους πατεράδες μας και που κάναμε διακοπές; Μήπως ο προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα αποδειχθεί μόνο δημοσκοπικός; Μήπως η διαφορά θα είναι όπως στο δημοψήφισμα; Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους. Θα ήθελα να σας πω κάτι: ζείτε εδώ και πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση. Ίσως φταίνε οι σύμβουλοί σας, ίσως πάλι και εσείς να θέλετε να πιστέψετε. Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, ότι δεν έχει ρίζες στον λαό. Κάποιοι σας τα λένε. Βεβαίως υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί είναι κύριως εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι η παράταξη που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο» τόνισε.

«Κάνετε λάθος να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο προσωπικό και ηθικό. Λάθος και θα φάτε γκολ σε άδειο τέρμα» επέμεινε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Δεν έχετε αφήγημα στην οικονομία. Με αυτό τον τρόπο πιστεύετε ότι θα ρεφάρετε στο λεγόμενο ηθικό έλλειμμα. Στο δικό μας πλεονέκτημα και το δικό σας έλλειμμα. Όπως έλεγε ο Πάγκαλος, μαζί τα φάγαμε. Εσείς λέτε όλοι ίδιοι είμαστε. Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό σας έλλειμμα που έχετε, αλλά το πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοεί την ελίτ και επιβαρύνει τους πολλούς. Δεν έχει νόημα να προσποιείστε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, ούτε να μπαίνετε στην αστεία προσπάθεια να πιστεύετε ότι εγώ είμαι μέρος της ελίτ».

«Την μια μιλάτε για "αδαή πλειοψηφία", την άλλη ότι δεν σας σας αρέσει ο όρος λαός, αλλά πολίτης, μετά σας ξέφυγε να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων. Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας» σημείωσε.

Και συνέχισε, ειρωνευόμενος: «Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Εχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια που γίνεται από ακραίους της Λατινικής Αμερικής. Εχετε την καμπάνια -εκεί πέτυχε, εδώ όχι- την καμπάνια του Μπολσονάρου με fake news και μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά είπε και ο Μεϊμαράκης στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είπε ότι διαπράττετε μείζον λάθος που οξύνετε το κλίμα».

«Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσετε» επισήμανε. «Στοχεύετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε λαίκά στρώματα με παραδοξολογία και κουτσομπολιό. Αναδεικνύοντας την αγαπημένη ατζέντα για τάξη και ασφάλεια. Σας άκουσα να μιλάτε για τον κ. Κουφοντίνα. Όταν επί ημερών σας έπαιρνε άδειες ο Χρ. Ξηρός και κάποια στιγμή δεν γύρισε πίσω, ποιος ήταν κυβέρνηση; Εσείς ως υπουργός δεν είπατε τίποτα. Ούτε μιλούσατε ούτε αντιδρούσατε όταν έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν. Ουτε όταν βαρυποινίτες δραπέτευαν με ελικόπτερα από φυλακές. Επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν αυτά. Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει».

«Αυτά τα χρόνια, παρά τις ανάποδες προβλέψεις και προσδοκίες σας, πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε να σταθεί ξανά η πατρίδα στα πόδια της. Να βγει από το χάος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Να πετύχει λύση για το ζήτημα του χρέους. Να αντιμετωπίσει τις μεγάλες -όχι όλες ακόμα- συνέπειες στους πλέον αδύναμους. Πετύχαμε, μετά από πολύ κόπο και τεράστιες θυσίες του λαού μας, να βγάλουμε τελικά τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων. Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια νέα οικονομική πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές, αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους, που φέρατε εσείς. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο που έρχεται, το επίδομα στέγασης που βοηθά τα νέα ζευγάρια και τους νέους που μέχρι τα 30 έτη ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο και που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα. Και την Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά όλων. Με μέτρα που θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν άμεσα, όπως:

- Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%

- Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.

- Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.

- Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Και από την επόμενη χρονιά:

- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση από 5% σε 2% για εισοδήματα έως 30.000

- Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%

- Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%

- Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων

- Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%

- Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες».

«Μας λέτε ότι αυτά είναι κόλπα, είναι δώρα. Είναι προεκλογικές παροχές. Τα ίδια λέγατε τον Σεπτέμβρη για όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Τα ίδια και τώρα. Αλλά να το θυμίσω και να το ακούσει ξανά όχι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούνε. Τα μέτρα στήριξης, που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή, είναι μόνιμα. Είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς. Είναι η ανταμοιβή των θυσιών. Είναι η αυγή της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας. Προέκυψαν από συγκεκριμένο σχεδιασμό και ιεραρχήσεις. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Δεν παράγουν ελλείμματα, αλλά είναι το αποτέλεσμα των πλεονασμάτων. Το αποτέλεσμα των θυσιών και των κόπων μας που τώρα καρπωνόμαστε. Το αποτέλεσμα της σοβαρής μεθοδικής δουλειάς, αλλά και των αρχών μας» συμπλήρωσε.

«Εμείς πετύχαμε να μειώνουμε βάρη και τα πλεονάσματα στην πράξη, χωρίς αντάλλαγμα μέτρα φρίκης. Χωρίς να λέμε μειώστε τα πλεονάσματα, για να σας δώσω σε αντάλλαγμα απολύσεις και περικοπές. Και είναι προτεραιότητά μας ο τομέας των συντάξεων. Γιατί εκεί βασίστηκε ο πυρήνας της τιμωρητικής λιτότητας τα χρόνια των μνημονίων. Να λοιπόν που διαφέρουμε και διαφωνούμε. Εσείς κ. Μητσοτάκη διαφωνείτε με τα δικά μας μέτρα και κατά βάθος συμφωνείτε με αυτές τις περικοπές. Γι' αυτό και είπατε δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη, δεν σας ξέφυγε, την αλήθεια σας είπατε. Αυτό πιστεύετε ότι είναι προεκλογική παροχή και λαϊκισμός. Τώρα τι θα κάνετε; Θα το ψηφίσετε ή όχι; Ποιο είναι το πρόβλημά σας; Ότι είναι μισή σύνταξη και μισός λαϊκισμός; Για μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα είναι μια ολόκληρη σύνταξη, για άλλους το 70%, 50% και 30%. Το πρόβλημά σας είναι ότι με τις ιδέες και τις πολιτικές σας στηρίζετε ξεδιάντροπα τις πολιτικές ελίτ. Αν θεωρείτε ότι είναι λαϊκισμός, πηγαίνετε στα ΑΤΜ όταν θα το εισπράξουν και ρωτήστε τους ίδιους» συνέχιε, υπεραμυνόμενος των μέτρων που εξήγγειλε από το Ζάππειο.

Και σημείωσε: «Το πρόβλημά σας είναι το πρόγραμμα και οι πολιτικές σας θέσεις, που δεν έχουν χώρο για τέτοιες σπατάλες υπέρ των πολλών. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ασφαλιστικό. Μου είπατε κύριε Μητσοτάκη προχθές το εξής: Η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων…. Και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εσείς που μιλάτε για ασφαλιστικό Πινοσέτ, δείξτε μου μια σοβαρή ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία δεν εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Επειδή κύριε Μητσοτάκη μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας και στο ασφαλιστικό της, μάθετε λοιπόν ότι στη χώρα υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων ήδη από το 2002, όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τους δύο πυλώνες λόγω μειωμένου εισοδήματος. Η διάφορα μας βρίσκεται στο ότι εσείς θέλετε να μετατρέψετε τμήμα του πρώτου πυλώνα -που είναι υποχρεωτικός- σε εθελοντικής συμμετοχής, προκειμένου να κατευθύνετε πόρους στον ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό είναι που δημιουργεί το δυσβάσταχτο κόστος των 55 δισ. που σας έχουμε καταγγείλει ότι δημιουργεί η πρότασή σας και το οποίο αργά ή γρήγορα ή θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με ραγδαίες μειώσεις στις συντάξεις τους ή το Ελληνικό Δημόσιο με άγνωστη κατάληξη -ή μάλλον ίσως με όχι και τόσο άγνωστη, κατευθείαν στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ με ένα νέο μνημόνιο δανεισμού, προκειμένου να ωφεληθούν ποιοι τελικά; Μόνο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

«Αυτή είναι η αλήθεια του σχεδίου σας που πρέπει να την εκθέτετε ολόκληρη στον λαό όταν μιλάτε. Α! Και τον χαρακτηρισμό ασφαλιστικό Πινοσέτ δεν τον κάναμε εμείς, αλλά δικός σας βουλευτής, ο κ. Καραγκούνης. Και είχε δίκιο για το σχέδιό σας. Ο βουλευτής σας είναι ειλικρινής και εσείς ψεύτης και υποκριτής» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Πάμε να σας δείξω γιατί εσείς είστε με την ελίτ και εμείς με τους πολλούς. Η δική μας πολιτική πρόταση, το όραμά μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών. Το έχουμε αποδείξει. Και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων αυτής της χώρας. Εμείς στηρίξαμε τους πλέον αδύναμους, αυτούς που έμειναν απροστάτευτοι στο έλεος της κρίσης. Αυξήσαμε από 780 εκατομμύρια, στα 3 δισ. για την Πρόνοια. Με τις πολιτικές για το παιδί, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για πάνω από 700.000 συμπολίτες μας, τα προγράμματα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το επίδομα ενοικίου. Στηρίξαμε τη δημόσια υγεία. Γιατί είχαμε όχι μόνο πολιτική, αλλά και ηθική υποχρέωση. Με συστηματική δουλειά και έργο. Την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, τις 19.000 προσλήψεις, την ίδρυση των ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Αντιμετωπίσαμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το εθνικό ζήτημα της ανεργίας, που έπνιξε κυρίως τη νέα γενιά. Με τη δραστική μείωση της ανεργίας κατά 9%, με πάνω από 380.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Στηρίξαμε τη νέα γενιά, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους κατά 27%, προχωρήσαμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για νέες προσλήψεις εργαζομένων μέχρι 25 ετών φέτος και 100% από του χρόνου, επενδύσαμε στις δυνατότητες του νέου επιστημονικού μας δυναμικού, αυξήσαμε τους πόρους για την έρευνα πάνω από 1% του ΑΕΠ, πάνω από δύο δισ. Επενδύσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια σε νέα ερευνητικά κέντρα και προγράμματα στήριξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στηρίξαμε τον αγροτικό κόσμο. Ελαφρύναμε το φορολογικό βάρος για πάνω από το 90% των αγροτών που έχει εισόδημα ως 20.000 ευρώ το χρόνο, υλοποιήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%, καταργήσαμε το φόρο επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και από του χρόνου μειώνουμε το φόρο των συνεταιρισμούς κατά 10%. Ελαφρύναμε τα βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες που σήκωσαν μεγάλο φορτίο. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, προβλέψαμε την υπαγωγή και επιχειρήσεων στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία. Μας λέτε ότι δεν έχουμε επιχειρηματικό σχέδιο, όταν επί ημερών σας έγινε η μεγαλύτερη αποεπένδυση. Εμείς στηρίξαμε την υγιή επιχειρηματικότητα όχι για την ελίτ, αλλά της ανάπτυξης και άρα της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους πολλούς. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ, με 3,6 δισ. το 2018 και ακόμα πιο ψηλά θα φτάσουν το 2019. Ενώ οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων μειώνονται από φέτος μέχρι το 2022 κατά τέσσερις μονάδες αθροιστικά. Στηρίξαμε επίσης τους νησιώτες μας με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώσαμε για φοροαπαλλαγές και μείωση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά με τη μεγάλη καινοτομία του μεταφορικού ισοδυνάμου. Πάνω σε αυτά τα πεπραγμένα, λοιπόν, χτίσαμε την εμπιστοσύνη μας με τους πολλούς. Πάνω σε αυτά χτίζουμε την Ελλάδα της νέας εποχής, την Ελλάδα των πολλών» είπε.

Και προσέθεσε: «Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι. Δεν συμβιβάζονται. Γι' αυτό σας λέω ότι, όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Κρίνω τις θέσεις και το πρόγραμμά σας. Τις θέσεις που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Την ολιγαρχία του πλούτου. Γιατί όταν βάζετε 5ευρω για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων, ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, Ενώ την ίδια την ίδια ώρα, χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών για το rebate. Και τα κρατούσατε κλειδωμένα στα συρτάρια, τι κάνατε: ελαφρύνετε τους λίγους και επιβαρύνατε τους πολλούς. Ενώ εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Επαναφέραμε τους ανασφάλιστους, καταργήσαμε το 5ευρω, και καλούμε στο ταμείο όσους δεν πλήρωναν. Όταν λέτε οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, δηλαδή και για τις μεγάλες περιουσίες, ενώ εμείς ψηφίσαμε μείωση 30% ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικα, αλλά 50% για τις λαϊκές κατοικίες και τις μικρές ιδιοκτησίες και μόλις 10% για τις μεγάλες περιουσίες, ευνοείτε τις ελίτ και βαρύνετε για χάρη τους, τους πολλούς».

»Όταν μιλάτε για ξεπερασμένο θεσμό του 8ώρου και λέτε ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις, στη γραμμή των βιομηχάνων, το λέτε για να ελαφρύνετε τις ελίτ και να βαρύνετε τους πολλούς. Ενώ όταν εμείς με το ΣΕΠΕ τιμωρούμε τους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας και επαναφέρουμε συλλογικές συμβάσεις που συνεπάγονται αύξηση μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, Και αυξάνουμε τον κατώτατο και καταργούμε τον υποκατώτατο που θεσπίσατε. Το κάνουμε για να στηρίξουμε τους πολλούς παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα των ελίτ. Είναι αστείο κ. Μητσοτάκη ότι ξεκινήσατε την ομιλία σας ότι δεν χαρίζετε την μάχη των ανισοτήτων στην αριστερά. Εσεις είπατε ότι οι ανισότητες είναι φυσική νομοτέλεια που δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ».

»Προσπάθησα με απλά παραδείγματα να δείξω ποια η διαφορά της δικής μας πολιτικής και της ΝΔ. Γιατί το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να το αποφύγει όσο και αν καταφύγει σε κιτρινισμό. Η επιλογή σας είναι να μην απαντήσετε σε όλα αυτά. Η επιλογή σας είναι να συνεχίσετε να δηλητηριάζετε την ζωή του τόπου. Θα κάνετε τον εαυτό σας τοξικό. Και έκανα την επιλογή να ζητήσω από την Βουλή για άλλη μια φορά σε λιγότερους από τέσσερις μήνες να απαντήσει σε αυτά τα διλήμματα. Να απαντήσει αν θέλει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή αν θέλει να επιστρέψουμε στο πιο σκοτεινό μνημονιακό παρελθόν. Να απαντήσει αν στηρίζει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης ή αν θέλει την ακύρωσή τους. Αν θέλει την στήριξη του κοινωνικού κράτους ή την κατεδάφισή του. Αν θέλει προσλήψεις ή απολύσεις. Αν θέλει εργασία με αξιοπρέπεια ή την εργασιακή ζούγκλα. Αν θέλει αλληλεγγύη ή κοινωνικό κανιβαλισμό. Αν θέλει δικαιοσύνη ή συγκάλυψη. Αν θέλει την διαφάνεια ή την διαφθορά του παλιού καθεστώτος. Αν θέλει ένα μέλλον ευημερίας ή την κοινωνική δυστοπία. Αν εμπιστεύεται τα μέτρα και το σχέδιο στήριξης για τους πολλούς που αγωνίζονται ή ένα σχέδιο υποστήριξης των λίγων που παρασιτούν. Είμαι βέβαιος ότι για άλλη μια φορά η εθνική αντιπροσωπεία θα απαντήσει ότι είναι με τους πολλούς».

«Όμως το πιο κρίσιμο είναι τι θα απαντήσει ο λαός. Και ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα και στις ελίτ, αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα: κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία και κάθε προσβολή. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, ταπεινότητα και προσήλωση. Με αξιοπρέπεια, με ταπεινότητα, με προσήλωση, με επιχειρήματα και σκληρή προσπάθεια, για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στην κοινωνία και μόνο στην κοινωνία. Για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στους πολλούς και μόνο στους πολλούς, στον ελληνικό λαό» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης