Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 12,1% η διαφορά ΝΔ- Το 69% λέει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 12,1% η διαφορά ΝΔ- Το 69% λέει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολύ κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ - Εκτός μένουν  ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ - Ανεργία και οικονομία τα βασικά προβλήματα των πολιτών

diddd
Πιο κοντά στην αυτοδυναμία είναι η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα και με νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, κι ενώ όπως όλα δείχνουν, η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις, αφού μεταβάλλει τις ισορροπίες και «βάζει» στη Βουλή πέντε κόμματα. 

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει  στην εκτίμηση ψήφου ποσοστό 37,2% , έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με την «ψαλίδα» να έχει ανοίξει στο 12,1% και να παραμένει σε σταθερά διψήφιο αριθμό.

Ανησυχητική είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,1%.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,0% και το ΚΚΕ με 6,1 %.

Τα μικρότερα κόμματα δείχνουν να «στραγγαλίζονται» από τον νέο δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με την Ελληνική Λύση να βρίσκεται στο 2,8% και την Ένωση Κεντρώων στο 2,7%, κοντά στο όριο του 3%, που απαιτείται για να εισέλθουν στη Βουλή.

Ωστόσο, οι μεγάλοι «χαμένοι» δείχνουν να είναι το Ποτάμι, με 1,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με μόλις 1,3%. Άλλωστε, τα δύο κόμματα, που επισήμως είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχαν και τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές αναταράξεις, με το μεν Ποτάμι να διαλύεται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους ΑΝΕΛ να αποχωρούν από την κυβέρνηση και να βρίσκονται πολύ κοντά στη δική τους διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.



dimoskopisi_metron


«Όχι» από τη συντριπτική πλειοψηφία στη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (69%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κλείσιμο
Στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά πώς θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική χώρα; Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;» το 71% απαντά «Σκόπια».

Πρώτος σε δημοφιλία ο Μητσοτάκης, πέμπτος ο Τσίπρας

Με βάση τα στοιχεία, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός με 45% θετικές γνώμες (ο κ. Τσίπρας είναι πέμπτος με 30%) και προηγείται σταθερά ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με 30% έναντι 19% του κ. Τσίπρα.

Ανεργία και οικονομία τα βασικά προβλήματα της χώρας

Παρά τον διχασμό και την ένταση που έχει προκαλέσει η Συμφωνία των Πρεσπών, τα βασικά προβλήματα των πολιτών συνδέονται με τα οικονομικά τους.

Με βάση τη δημοσκόπηση, τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η οικονομία (40%) και η ανεργία (18%), και το βασικό ερώτημα που θέτουν οι πολίτες είναι «Ποιος μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και να βγάλει τη χώρα από την κρίση;».


dimoskopisi_metron1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης