Μίκης Θεοδωράκης για Συμφωνία των Πρεσπών: Μην προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας

theodorakis_ar

Επιστολή στους 300 βουλευτές: «Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατα το δοκούν»

Επιστολή στους 300 βουλευτές στέλνει ο Μίκης Θεοδωράκης μέσω της εφημερίδας τα ΝΕΑ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καλώντας τους να μην προχωρήσουν στο «έγκλημα αυτό σε βάρος της Ελλάδας», ένα χρόνο μετά τη συγκλονιστική ομιλία του στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ενόψει της συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα.

«Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατα το δοκούν» γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και ζητά για άλλη μια φορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κάνοντας λόγο για μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, ενώθηκαν στο Σύνταγμα απαιτώντας να μην προχωρήσουν οι εθνικές παραχωρήσεις εις βάρος της Ελλάδας στο Μακεδονικό.

Τότε μίλησα σε εκείνους όπως και σε όλους τους Έλληνες για τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει για την πατρίδα μας αυτή η αναίτια υπαναχώρηση. Η κυβέρνηση αγνόησε τους κινδύνους και τον ελληνικό λαό και χωρίς καμία λογική, αποφάσισε να προχωρήσει με κάθε κόστος. Για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να κάνουμε πίσω , ένα θέμα που δεν χρειάζεται να "λυθεί" γιατί για την Ελλάδα είναι λυμένο. Για να μας επιβληθεί μια συμφωνία που μόνο δεινά επιφυλάσσει για τη χώρα μας αλλά και για τα Βαλκάνια στο σύνολό τους. Και μάλιστα την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια δεν έχουν από τε μέχρι σήμερα σταματήσει επισήμως να μιλούνς για "μακεδονικό" έθνος, "μακεδονική" γλώσσα και "μακεδονική" ταυτότητα, παραβιάζοντας καθημερινά ακόμα και τη Συμφωνία των Πρεσπών. ΌΛΟΙ, Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους και την αντιπολίτευση μέχρι και των "καλών προθέσεων" υπουργό Εξωτερικών τους που τον ακούσαμε και προχθές ακόμα στην επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σήμερα απευθύνομαι όχι μόνο σε εκείνους που θα διαδηλώσουν αύριο ξανά στο Σύνταγμα, αλλά κυρίως σε όσους θα βρίσκονται μέσα στο κτήριο της Βουλής και θα πάρουν μια αποφαση που αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη.

Σας θυμίζω την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη του Συμβουλίου των τότε πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασαν στις 13.4.1992 παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Η πολιτική ηγεσία της χώρας (σ.σ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη (Συνασπισμός), Αλέκα Παπαρήγα) με εξαίρεση το ΚΚΕ συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο ένα τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

ΚΑΘΟΛΟΥ. Με κανένα γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό.

Η τυχόν απομάκρυνση από εκείνη την απόφαση πολιτικών ιστορικού διαμετρήματος που εκπροσωπούσαν σχεδόν ολόκληρο τον πολιτικό χώρο είναι πράξη ιστορικά απαράδεκτη, στα όρια της εθνικής μειοδοσίας και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας.

Τα Σκόπια με όχημα το όνομα "Μακεδονία" και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης "Μακεδονίας του Αιγαίου".

Είναι ανάγκη να αντιταχθούμε σ΄αυτή την παραχάραξη της ιστορίας και να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας που κινδυνεύει από τις διεθνείς δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά στη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας.

Αν τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με την ψήφο τη δική μας, ώστε να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.

Επειδή είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική, δεν πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα αυτό, αφού γνωρίζουτμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να του δώσουμε την ιστορική νομιμοποίηση. Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" παραβλέποντας ότι έτσι γελειοποιούνται μπροστά στην Ιστορία. Θυμηθείτε το παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας που δεν αναγνώρισε ως το τέλος την Ανατολική Γερμανία παρά το ότι δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις, θεωρώντας πως δεν μπορεί η αποδοαχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα τη δική τους νομιμοποίηση.

Βεβαίως πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ειρηνική συνύπαρξη με το κράτος των Σκοπίων. Όμως όσο εκφράζουν με κάθε τρόπο αλυτρωτικές τάσεις και διεκδικούν την ιστορική μας ταυτότητα προχωρώντας σε "παραχωρήσεις" που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων και παραβιάζοντας προκλητικότατα (άρα ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ) και την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν την ψηφο μας για την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι ένα θέμα που αύριο μπορεί πανεύκολα να ρυθμιστεί διαφορετικά. Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατα το δοκούν. Καμία κυβέρνηση (ακόμα κι αν ήταν κυβέρνηση πλειοψηφίας) δεν μππορεί να πάρει τόσο σοβαρές για τη χώρα αποφάσεις. Γι' αυτό η μόνη συνετή απόφαση από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης είναι να καταφύγει στην κρίση του Κυρίαρχου Ελληνικού Λαού με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (198)

Προδότες

Ειναι αποφασισμένοι να ξεπουλήσουν την Μακεδονία για να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους. Τέτοιο πάθος να ξεπουληθεί η χώρα είναι πρωτοφανές κατά την μεταπολίτευση.

XXX

Ξεπλενουμε τωρα και τα απλυτα κομμουνια, στα 95 δεν παιρνεις αφεση αμαρτιων, εισαι ενοχος για το παρελθον σου, για την γενια του πολυτεχνειου, για τις φιλιες με τον τιτο και αμετρητες ακομα αμαρτιες.

δημοκρατης

Δεν μπορω να καταλαβω το μενος των οπαδων του ΣΥΡΙΖΑ, εναντιον του Μικη Θεοδωρακη? Ο τσιπρας δεν ηταν αυτος που πηγε σπιτι του και επλεκε το εγκωμιο του? Ο τσιπρας δεν ηταν αυτος που τον θεωρουσε μεγαλη μορφη και ινδαλμα του? Τωρα γιατι τον αποδοκιμαζουν? Αλλα ετσι ειναι...οταν τον ειχαν αναγκη τον εγλυφαν, ενω τωρα που δεν παει με τα βρωμικα νερα τους, τον βριζουν. Τον αποδοκιμαζουν, επειδη δεν ειναι εθνοπροδοτης! Επειδη δε χρηματιστηκε ποτε! Επειδη ντρεπονται για τον τσιπρα, αντι να χτυπησουν το γαιδαρο, κτυπουν το σαμαρι! Οπως και να'χει, ο Μικης Θεοδωρακης, ειναι μεγαλος πατριωτης και το εχει αποδειξει πολλες φορες! Αγωνιστηκε κατα της χουντας του παπαδοπουλου και τωρα, κατα της καθεστωτικης κυβερνησης του τσιπρα! Ειναι αξιος πατριωτης και καλα θα κανουν, οι τωρινοι νανοι, να σεβονται ατομα, διεθνους κυρους, οπως ο Μικης Θεοδωρακης.

@

Νόμιζαν πως θα πάει μαζί τους αλλά ο Μίκης τους την έκανε... Και πως θα μπορούσε άραγε; Οι μεν εθνομηδενιστές, ο δε πατριώτης, πράγματα ασυμβίβαστα.

Οι Βορειοηπειρώτες στο πλευρό της Μακεδονίας

Οι Βορειοηπειρώτες όσο κι αν παραγκωνίστηκαν από την ιστορία της Ελλάδος, δε μένουν αμέτοχοι σε τίποτε που την αφορά. Αντιθέτως συνεχίζουν να ποτίζουν κυριολεκτικά με αίμα τη σημαία του Έθνους. Οι Μελάδες, οι Δραγούμηδες, ο Σπυρομήλιος, πρόσφατα ο εθνομάρτυρας Κωνσταντίνος Κατσίφας και τόσοι άλλοι αγωνιστές, δεν άφησαν να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από το χρόνο τους, χωρίς να στηρίξουν έμπρακτα τη Μακεδονία, την Ήπειρο κι εν γένει όλον τον ελληνισμό.

κύριε Προκόπη Παυλόπουλε σε λυπάμαι …

Τουλάχιστον το 80% των Ελλήνων είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών κι εσύ εξακολουθείς να κάνεις πλάτες στο ΣΥΡΙΖΑ για να την περάσει από τη Βουλή, αντί να παραιτηθείς. Αναρωτιέμαι πως κοιμάσαι τα βράδια. Ή κι εσύ δεν έχεις συνείδηση να σε τύπτει;

Γλεντά τα υποκριτικά δεξιούλια

που ξαφνικά αναγνωρίζουν τον Μίκη ως τον υπερπατριώτη ενώ τα χρόνια της χουντας και πριν και μετά ήταν απλώς ένας επικίνδυνος Κομμουνιστής ! Ο λόγος γι αυτή την υποκριτική στροφή των Νεοδημοκρατών-Πασόκων είναι ότι ο Μίκης πλέον στρέφεται εναντίον του Τσίπρα και αυτό κάνει τους δεξιούς να χαίρονται. Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες και προφάσεις εν αμαρτίαις. Όποιος βρίζει τον Τσίπρα αυτόματα είναι αποδεκτός και φίλος από τους Νεοδημοκράτες και όλα τα άλλα τα ξεχνούν. Γνωστή η ταυτότης...

ΧΥΖ

Ρε μπαγλαμά, κοίτα την ουσία αυτών που γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και άσε αν χαίρονται οι δεξιοί ή όχι. Αυτό είναι το σημαντικό? Αν χαίρονται οι δεξιοί ή όχι? Η μήπως το σημαντικό είναι αν λέει αλήθειες ο Μίκης?

Γιώργος

Δεν αναγνωρίζουμε εμείς τον Μίκη, αλλά ο Μίκης αναγνώρισε τη δεξιά σαν τον μόνο πατριωτικό χώρο. Εμείς απλά χαιρετίζουμε ότι βρήκε τον δρόμο τον αληθινό. Όσο για τον Τσίπρα, είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Ο Τσίπρας είναι καμμένο χαρτί ακόμα και για το κόμμα του.

Κρίμα τέτοια κατάντια για ένα μεγάλο μουσικό

«Καραμανλής ή τα τανκς»!

Νταμπαντουμ νταμπαντουμ

Τεράστιος.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ , Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. ..........................ΤΣΙΠΡΑ ΕΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΣΑΝ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ;;;;;;;

Άντε γειά λέμε

Πασοκαυγίτισες πασοκαυγίτες, κουκουεαυγίτισες κουκουεαυγίτες, νεοδημοκράτισες νεοδημοκράτες, κουμπάροι και πελάτες της ΝΔ, σας σεβαστήκαμε, σας δοξάσαμε, σας γεμίσαμε μετάλλια για την συνδρομή σας στην ιστορία του τόπου. Βιβλία γέμισαν τα ονόματά σας. Τώρα καιρός να μας αδειάσετε την γωνιά για να κάνει ο τόπος το άλμα στον πολιτισμένο κόσμο. Είστε γύρω στα 80 και φυσιολογικά δεν μπορείτε να ηγείστε στο μέλλον της πατρίδας. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας και γειά.

Συμφωνοω!<<ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ>>

Μα δεν ειναι θεμα νεας δημοκρατιας,κκε,πασοκ και τα λοιπα! εσεις καταπνιγετε την ελευθερη αποψη τα βαζετε με την ιδια την Δημοκρατια, γιαυτο το λογο στεκεστε απενταντι σε καθε λογικο ανθρωπο οποια ιδεολογια η ηλικια και εαν εχει.Κατανω οτι εφαρμοζετε την πολιτικη των κομμουνιστων<<επανασταση,προοδος>>αποτυχατε στο παρελθον στο παρελθον και τωρα το επιδιωκεται με αλλα μεσα θα αποτυχετε ομως ξανα!τακτικες τυπου Μαο δεν περνανε εδω!

Νίνα

Ο δυστυχής, έχει αλτσχάιμερ και δεν μπορεί να παραστεί!!!

@

1ον: είναι άθλιο να ειρωνεύεσαι έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα, λόγω ηλικίας, είναι πιά 93 ετών. Θα σου έλεγα ντροπή σου, αλλά προφανώς αυτή η λέξη και έννοια δεν υπάρχουν στο φτωχό λεξιλόγιό σου. 2ον: δεν έχει αλτσχάιμερ, αντιθέτως τα έχει όχι 400, αλλά τουλάχιστον 500. 3ον: και αλτσχάιμερ να είχε, που του εύχομαι ο Θεός να τον προφυλάξει από κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο πως το μυαλό του θα δούλευε χίλιες φορές καλύτερα από αυτά τα κόπρανα τα οποία έχεις εσύ αντί για μυαλό στο κεφάλι σου.

ανικανος, αχρηστος, γλοιωδης, ρουφιανος με ηθικο πλεονεκτημα

σωστη η τηλεδιαγνωση συντροφισσα @16:13. ειναι δυνατον να πηγαινει καποιος κοντρα στην αντιμνημονικη κυβερνηση κοινωνικης σωτηριας και να μην εχει ενα κουσουρι; οπως μας εξηγησε μια καταξιωμενη συντροφισσα και καθηγητρια του ΕΜΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι στην κυβερνηση δεν εχει την εξουσια, ωστε να στελλνει εκει που εστελλναν οι συντροφοι στις λαοκρατικες δημοκρατιες, αντιδραστικους, εχθρους του λαου, φασιστες.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης