Σκοπιανό: Κυβερνητική «τρικυμία» χωρίς τέλος - On air η αποπομπή Κουίκ από τους ΑΝΕΛ

Σκοπιανό: Κυβερνητική «τρικυμία» χωρίς τέλος - On air η αποπομπή Κουίκ από τους ΑΝΕΛ

Σε αποσύνθεση ο μικρός κυβερνητικός εταίρος - Ελπίδες στην κυβέρνηση από τη θετική στάση Σαρίδη για τον προϋπολογισμό

kiouk_arhro
Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική τρικυμία, καθώς πλησιάζει η τελευταία ψηφοφορία στα Σκόπια για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αυτή είναι που φαίνεται να διεγείρει στην Ελλάδα πολιτικά πάθη, δημιουργώντας νέες συμμαχίες, φλερτ, αλλά και “διαζύγια”. Ο Πάνος Καμμένος απασφάλισε την “βόμβα” με τη δήλωση ότι θα παραιτηθεί από υπουργός στα μέσα Ιανουαρίου όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.






Η δήλωση προκάλεσε μικροπανικό στο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να τον επαναφέρει στην τάξη. Το αποτέλεσμα ήταν μία μεταστροφή του και επαναφορά στην γνωστή θέση του ότι θα παραιτηθεί όταν η Συμφωνία των Πρεσπών σταλεί στη Βουλή προς κύρωση. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για κωλοτούμπα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ βιώνει αντιφατικά την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει.

Μπορεί, λοιπόν, να μετέθεσε χρονικά την παραίτησή του και την ώρα της αλήθειας για το κόμμα του, αλλά δεν μετέθεσε για αργότερα την αποπομπή-αποχώρηση του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε εδώ και καιρό διαχωρίσει την θέση του από τους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό. Γεγονός παραμένει ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αποσυντίθεται.

Την ίδια στιγμή, από τον κύκλο του Πάνου Καμμένου διοχετεύεται η πληροφορία πως ασκούνται πιέσεις στον πρωθυπουργό με σκοπό να πειστεί να μην φέρει προς κύρωση στην Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών. Η ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποσυρθεί από την Συμφωνία, επικαλούμενος τις δηλώσεις Ζάεφ, μάλλον φαντάζει ουτοπική. Ειδικά όταν στελέχη του Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν για το εσωτερικό του ακροατήριο και με σκοπό να διευκολυνθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου πιστεύει ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός παραμένει προσηλωμένος στην Συμφωνία.

Κλείσιμο
Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει καμία διάθεση να αποστασιοποιηθεί από την Συμφωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα για την κύρωσή της. Ένα ακούει στο όνομα Κατερίνα Παπακώστα, η οποία δήλωσε: «Όσοι σχολιάζουν και θεωρούν πως είμαι στην κυβέρνηση ως προϊόν συναλλαγής για την Συμφωνία των Πρεσπών θα με βρουν απέναντι τους με όλα τα όπλα που μου παρέχει η Δημοκρατία, όπως δεν έχω κάνει τα 18 χρόνια που πολιτεύομαι», είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποφεύγοντας πάντως, να αποσαφηνίσει τί πρόκειται να πράξει.

Την ίδια στιγμή, το Ποτάμι βρίσκεται διχασμένο σε μία στάση «ναι μεν αλλά». Ουσιαστικά κυριαρχούν σε αυτό δύο φατρίες όσον αφορά την στάση στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από τη μία πλευρά είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης με την πλειονότητα των βουλευτών και από την άλλη το δίδυμο Αμυράς-Ψαριανός. «Σύντομα οι Έλληνες θα κληθούμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που δεν είναι εύκολη. Η απόφασή μας θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το πατριωτικό συμφέρον και όχι τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα. Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αντιθέτως, αποφασισμένη να μην επιτρέψει διαφοροποιήσεις βουλευτών από την κεντρική γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών φέρεται η Φώφη Γεννηματά.
Αν και πιεσμένη στη μέγγενη του Σκοπιανού, η κυβέρνηση έχει και λόγο να χαμογελάει. Ποιος θα το φανταζόταν ότι αιτία της χαράς της θα ήταν ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. Αυτός δήλωσε ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εντός της Ολομέλειας εκείνη την ώρα. Το φλερτ πάντως είναι αμοιβαίο, καθώς στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε πως η κίνηση του έως σήμερα βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη, ο Πάνος Καμμένος μοιάζει να ψαρεύει στα θολά νερά της Ένωσης Κεντρώων. Τα θερμά λόγια του για τον Βασίλη Λεβέντη από το βήμα της Βουλής ξάφνιασαν ακόμα και τους συνεργάτες του. Αυτά, όμως, κάνει όποιος αναζητά εναγωνίως τρόπους πολιτικής επιβίωσης. Η απάντηση, πάντως, του αρχηγού της Ένωσης Κεντρώων ήταν μάλλον απογοητευτική, αν και ο ίδιος δεν αποκλείεται, υπό την πίεση της εισόδου στη Βουλή, να αρχίσει κουβέντες…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης