Καμμένος το πρωί: Θα παραιτηθώ από υπουργός Άμυνας αν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών...

kam_arthro

Καμμένος το μεσημέρι: Αν η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός και ούτε οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού

Στην πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και να αποσυρθεί από την κυβέρνηση αν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη μεριά της πΓΔΜ αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε στελέχη της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

«Δήλωσα στα φυλάκια και στο προσωπικό που συνάντησα ότι αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την μεριά της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από το υπ. ΕΘνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας και το βάρος αυτής της ευθύνης, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λάρισα (μετέβη στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στην 110 Πτέρυγα Μάχης) διαφοροποιήθηκε από τις πρωινές δηλώσεις του. «Είναι δεδομένο ότι αν -ω μη γένοιτο- αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού» είπε ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Οι διαφορετικές δηλώσεις του κ. Καμμένου δημιούργησαν ασάφεια, καθώς δημιούργησαν την εικόνα ενός ιδότυπου «α-μπε-μπα-μπλομ», με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το πρωί να προαναγγέλλει ότι θα παραιτηθεί όταν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών (η τελική έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στη FYROM προγραμματίζεται για τις 15 Ιανουαρίου του 2019) και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας να ανασκευάζει διακινώντας την εκδοχή ότι θα παραιτηθεί από υπουργός και θα αποσύρει τα μέλη των ΑΝΕΛ από το υπουργικό συμβούλιο όταν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς έγκριση, κάτι που είναι άγνωστο πότε θα γίνει αλλά πιστεύεται ότι θα γίνει περίπου τον Μάρτιο του 2019. Πότε θα παραιτηθεί ο Πάνος Καμμένος από υπουργός Εθνικής Άμυνας; Γιατί δημιουργεί αυτή την ασάφεια; Είναι μια τακτική που ακολουθείται σκοπίμως ή πρόκειται για αθέλητες ανακολουθίες σχετικά με τον πολιτικό βίο της κυβέρνησης;

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ο Πάνος Καμμένος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λάρισα το μεσημέρι της Πέμπτης επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αθέτησε τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και φέρνει προς έγκριση τη συμφωνία των Πρεσπών νωρίτερα απ' ότι είχε συμφωνηθεί.

«Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν σύντομα. Το θέμα του Σκοπιανού ήρθε, παρά την συμφωνία που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσουμε μαζί, πολύ πιο νωρίς από ότι είχε σχεδιαστεί. Το καλό για την πατρίδα θα είναι οι εκλογές να πάνε στο τέλος της τετραετίας. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία αποτελούν για εμάς «κόκκινη γραμμή» και δεν μπορώ εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και λόγω της θέσης που δημόσια έχω πάρει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, να αποδεχθώ να παραμένω Υπουργός Εθνικής Άμυνας και παράλληλα να συνυπογράφω την παράδοση του όρου «Μακεδονία». Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ» επισήμανε ο Πάνος Καμμένος.

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε ότι η Συνθήκη των Πρεσπών είναι «νεκρή» μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις δηλώσεις από την πλευρά των Σκοπίων ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «με τις τελευταίες δηλώσεις φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις αλυτρωτικές τους βουλήσεις πράγμα που πιστευω ότι μπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά στην απαξίωση της συνθήκης αυτής που έτσι κι έτσι είναι νεκρή με αυτές τις δηλώσεις που αυτοί κάνουν ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και να πάμε με ομαλότητα».


video placeholder
Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις της ηγεσίας της FYROM σημειώνοντας ότι «οι συνεχείς αλυτρωτικές προκλητικές τους δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτούς που λέγαμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα μανδύα μιας συμφωνίας την οποία δεν θα τηρήσουν. Χαίρομαι, επίσης, που ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι αν αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν και αν αμφισβητείται, για παράδειγμα, η μη ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας ή οι αλυτρωτικές τους τάσεις περί δήθεν μειονότητας και συνεχίσουν τις προκλήσεις δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λέγοντας ότι «έχουμε τις καλύτερες». «Το ηθικό είναι υψηλό, ο επαγγελματισμός έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε μια γεωπολιτική ενίσχυση, με αποτέλεσμα από πρόβλημα στην περιοχή ή μέρος του προβλήματος, η Ελλάδα να έχει καταστεί ένας πόλος σταθερότητας. Θεωρώ ότι αυτό επετεύχθη ακριβώς γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν το κύριο οπλικό σύστημα της Ελλάδας, κράτησαν στην περίοδο της κρίσης. Δεν διαμαρτυρήθηκαν καν για τις τεράστιες περικοπές που έγιναν στα οικονομικά τους, αλλά και στη μείωση κατά 60% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για αυτό το λόγο, όπως βλέπετε, οι σύμμαχοί μας εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα».

Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου αναλυτικά έχουν ως εξής:

«Στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκινήσαμε, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, στα φυλάκια της Μακεδονίας και της Ηπείρου, την οποία θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες σε όλα τα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανά περιφέρεια, είμαστε εδώ, στην 1η Στρατιά, για να ανταλλάξουμε ευχές.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς και τους επιτελείς του για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει αυτή τη χρονιά. Να σας πω, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ότι αυτή τη χρονιά κάναμε πραγματικότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι.

Έχουν ανοίξει πολλά φυλάκια στην περιοχή της 1ης Στρατιάς. Για πρώτη φορά οι στρατεύσιμοι δεν εκπαιδεύονται σε κέντρα εκπαίδευσης στις μεγάλες πόλεις, αλλά έρχονται κατευθείαν στην παραμεθόριο, στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού. Εφαρμόζεται πλέον ένα δίκαιο σύστημα, όπου όλοι οι στρατιώτες, ανεξαρτήτως των «γνωριμιών» του παρελθόντος, υπηρετούν τουλάχιστον για τρεις μήνες στην παραμεθόριο.

Αυτό έχει βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των στρατιωτών, να καλύψουμε τις υπηρεσιακές ανάγκες και παράλληλα να μπορούν οι αξιωματικοί να επιτελούν την αποστολή τους με τα μέσα τα οποία χρειάζονται».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η επίσκεψή σας συμπίπτει με την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η καταβολή των αναδρομικών ήταν ένα θέμα που αποτελούσε βασικό αίτημα προς τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της Κυβέρνησης. Ήταν μια αδικία σε βάρος του προσωπικού. Δεν κάνουμε κανένα δώρο στους στρατιωτικούς, τους δίνουμε πίσω τα οφειλόμενα, τα οποία κακώς είχαν παρακρατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θεωρώ, όμως, ότι η καταβολή των αναδρομικών είναι μια δικαίωση. Μπορώ να πω ότι φέτος, πέραν της αναδιοργάνωσης και των επιχειρησιακών θεμάτων, για εμένα και τη στρατιωτική ηγεσία δύο θέματα ήταν πολύ βασικά: Πρώτον, η αποκατάσταση αυτής της αδικίας των αναδρομικών και δεύτερον, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνταν στην Τουρκία.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε τις καλύτερες Ένοπλες Δυνάμεις. Βλέπετε ότι και στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η Ελλάδα συνεχώς βραβεύεται, όλα τα Όπλα. Το ηθικό είναι υψηλό, ο επαγγελματισμός έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε μια γεωπολιτική ενίσχυση, με αποτέλεσμα από πρόβλημα στην περιοχή ή μέρος του προβλήματος, η Ελλάδα να έχει καταστεί ένας πόλος σταθερότητας.

Οι συνεργασίες μας προς το νότο, διμερείς, τριμερείς, τετραμερείς, με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και προς το βορρά με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχουν καταστήσει την Ελλάδα πόλο σταθερότητας της περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Θεωρώ ότι αυτό επετεύχθη ακριβώς γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν το κύριο οπλικό σύστημα της Ελλάδας, κράτησαν στην περίοδο της κρίσης. Δεν διαμαρτυρήθηκαν καν για τις τεράστιες περικοπές που έγιναν στα οικονομικά τους, αλλά και στη μείωση κατά 60% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για αυτό το λόγο, όπως βλέπετε, οι σύμμαχοί μας εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα.

Η Λάρισα έχει εμπλουτιστεί με νέες μονάδες που αφορούν τη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και συμμαχικές δομές και αυτό θα το βιώσετε τους επόμενους μήνες που έρχονται. Αποτελούν ένα παράγοντα ασφάλειας και όταν σε μια χώρα υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει και η δυνατότητα να έρθουν νέες επενδύσεις και να ξεκινήσει η ανάπτυξη της οικονομίας.

Γι’ αυτό είμαι ευγνώμων, ως πολιτικός προϊστάμενος, προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χθες, από το φυλάκιο της Νίκης στείλατε αυστηρό μήνυμα στη FYROM. Θεωρείτε ότι αυτές οι αλλεπάλληλες προκλήσεις από το γειτονικό κρατίδιο, ενδεχομένως να ανατρέψουν το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας σε ότι αφορά τη συμφωνία;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαίρομαι γι’ αυτές τις προκλήσεις, γιατί είναι ακριβώς ο χαρακτήρας της ηγεσίας της FYROM. Οι συνεχείς αλυτρωτικές προκλητικές τους δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτούς που λέγαμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα μανδύα μιας συμφωνίας την οποία δεν θα τηρήσουν. Χαίρομαι, επίσης, που ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι αν αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν και αν αμφισβητείται, για παράδειγμα, η μη ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας ή οι αλυτρωτικές τους τάσεις περί δήθεν μειονότητας και συνεχίσουν τις προκλήσεις δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και κάλεσα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει - και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια - μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν - ω μη γένοιτο - αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν σύντομα. Το θέμα του Σκοπιανού ήρθε, παρά την συμφωνία που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσουμε μαζί, πολύ πιο νωρίς από ότι είχε σχεδιαστεί. Το καλό για την πατρίδα θα είναι οι εκλογές να πάνε στο τέλος της τετραετίας. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία αποτελούν για εμάς «κόκκινη γραμμή» και δεν μπορώ εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και λόγω της θέσης που δημόσια έχω πάρει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, να αποδεχθώ να παραμένω Υπουργός Εθνικής Άμυνας και παράλληλα να συνυπογράφω την παράδοση του όρου «Μακεδονία». Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ.

Θα παλέψω με ό,τι δύναμη έχω, να γίνει αντιληπτό σε όλους - και ιδίως στους ξένους - ότι η Ελλάδα έχει όλη την καλή διάθεση να βρεθεί λύση. Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν, αλλά θέλουμε να καταλάβουν ότι με μία προπαγάνδα, η οποία ξεκίνησε από την εποχή του Μουσολίνι και του Τίτο, δεν μπορούν να αμφισβητούν την ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό δεν επιτευχθεί, θα κάνω το καθήκον μου.

Και βεβαίως αυτό που ζητώ είναι να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις - που ούτως ή άλλως δεν εμπλέκονται - στην πολιτική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν τον ελληνικό λαό, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Είναι άλλη η θέση του πολιτικού προϊσταμένου και άλλη η θέση της στρατιωτικής ιεραρχίας η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο της, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πολιτικός προϊστάμενος, με το ίδιο υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και την απόδοση προς τον ελληνικό λαό του οφέλους της ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ (215)

Με λενε Ριζο και όπως θέλω τα γυρίζω

Αυτός ο θεομπαιχτης,ο ύπουλος ανθελληνας με την μάσκα του "πατριώτη" ΔΕΝ εν πρόκειτω να παραιτηθεί απο τα βουλευτικά δεκαχιλιαρα και τα υπουργιλικια ουτε αν η Θεσσαλονίκη γινόταν η πρωτεύουσα των Σκοπίων

Μιχαλης .κ

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΚΟ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ !

στάζει

Πάνω σε ψηλή ραχούλα Έπιασε ψιλή βροχούλα Και ήρθε η κυρά Αννούλα Με μια τρύπια ομπρελούλα .

παλιά μου τέχνη κόσκινο !!!!

uba uba kolotoumba !! Το πρωί έτσι και το βράδυ γιουβέτσι !!! Αχταρμάς σκέτος ....

pipis

ο χοντρουλής εχει πλάκα , επειδή ποτε ποτε μασάμε καμια τσίχλα , μας εχει περάσει για μηρυκαστικά, βέβαια δεν χρειάζεται και πολλά , ενα 3% θέλει και η αλήθεια ειναι οτι υπάρχουν περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ Α.

Έχουμε βαρεθεί τις παλινωδίες του Καμμενου .Αν πραγματικά θέλει να εμποδίσει την συμφωνια των Πρεσπων,ας ψηφίσει την πρόταση μομφής που θα φέρει η ΝΔ διαφορετικά ας πάει με το Τσίπρα μέχρι τέλους καί ας σταματήσει να μας τα κάνει τσουρέκια με τις ανοησίες του.

Smeagol

Άσε Πανούλη!!! Μας τα χεις ξαναπεί αυτά!

Κρόνος

Τελικά θα αποφασίσεις τι θα κάνεις ? άλλα λες το πρωί άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ

KATAKAMENOS

Καμμένος είσαι....ότι θέλεις κανεις...

Ελληνοτραφείς

Τι το ᾽θελες το "ω μη γένοιτο", υπουργάρα μου, αφού δεν ξέρεις ελληνικά; "ὃ μη γένοιτο" έλεγαν οι πρόγονοί σου. Άσε μας τώρα, που σε μάρανε η γλώσσα των Σκοπιανών! Μάθε τη δικιά σου πρώτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4923538

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας του κόμματος η οποία όπως είπε θα συμβάλλει στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης - Νέα σφοδρή επίθεση στη ΝΔ 

3
polakis4

Έντονη διαφωνία του Παύλου Πολάκη για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας - «Την σήκωσαν αυτοί που πολέμησαν στην Αλβανία, στην μάχη της Κρήτης και όχι αυτοί που έφυγαν τρέχοντας» είπε για τη σημαία

33
dimadama

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ζέφη Δημαδάμα κάλεσε τις Γυναίκες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να καταδικάσουν την τουρκική εισβολή – Ζητά να ληφθούν κυρώσεις και να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών