Κατρούγκαλος σε Ντιμιτρόφ: Εμμένουμε στη συμφωνία των Πρεσπών και... προχωρούμε

Κατρούγκαλος σε Ντιμιτρόφ: Εμμένουμε στη συμφωνία των Πρεσπών και... προχωρούμε

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Ζάεφ - «Εμμένουμε, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ

20410711
Άρον - άρον επιχειρεί η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κλείσει το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Ζάεφ περί... «διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας»
Νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των δηλώσεων Ζάεφ (σ.σ. περί ύπαρξης και αναγνώρισης της Μακεδονικής γλώσσας), περιορίστηκε σε γενικόλογες παρατηρήσεις για την αποφυγή προβληματικών δηλώσεων και... έδωσε το σύνθημα για την βούληση της Αθήνας να συνεχιστούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην έγκριση της συμφωνίας και από τα δύο κοινοβούλια.
«Εμμένουμε, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε στα Σκόπια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής προβληματικών δηλώσεων που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών..
Ο Γ. Κατρούγκαλος σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τόνισε ότι είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες. «Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Σόλτενμπεργκ (φωτογραφία), με τον οποίο συζήτησε το ζήτημα της πΓΔΜ, καθώς και την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, εφόσον θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο χώρες.
Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντηθεί επίσης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης