Κοτζιάς για Σκοπιανό: Διασφαλίστηκε το απαραβίαστο των συνόρων

00000ko

Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν «μειονοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών στην επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης του υπουργείου

Θέμα αλλαγής συνόρων με τα Σκόπια άνοιξε και... έκλεισε αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την ομιλία του στην επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης του υπουργείου για το Σκοπιανό ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τίθεται «τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων» και επανέλαβε το ίδιο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, λέγοντας πως «το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν μειονοτήτων».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «συμβιβασμό» και «κέρδη και για τις δύο πλευρές». «Οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα κέρδισε την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, μέσα από μια φιλειρηνική συμφωνία. Κέρδισε ακόμα την erga omnes χρήση του ονόματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Η συμφωνία θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων. Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν «μειονοτήτων». Επετεύχθη επίσης ο πλήρης διαχωρισμός της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την γείτονα. Η συμφωνία ξεκαθαρίζει πλήρως το σλαβικό χαρακτήρα της γλώσσας της πΓΔΜ».

«Στις διεθνείς σχέσεις οι συμφωνίες δεν επιβάλλονται δια της βίας. Αυτή είναι συνταγή για αναζωπύρωση αναθεωρητισμών. Εμείς θέλουμε να κερδίσουν όλες οι πλευρές και να αναπτυχθούν τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, με τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο τους. Επιδιώκουμε να λύνουμε προβλήματα, όχι να τα διαιωνίζουμε. Και επιδιώκουμε λύσεις με προοπτική», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ιθαγένειας, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η ιθαγένεια και η εθνότητα είναι διακριτές έννοιες. Αν ταυτίζονταν, μήπως αυτό θα σήμαινε ότι οι ομογενείς στην Αλβανία δεν είναι Έλληνες; Ή ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης δεν ανήκει στο Γένος;», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αξιοποίησε τις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για να επιτύχει μια καλή συμφωνία με την πΓΔΜ. Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας από πλευράς της γείτονος».

Και συνέχισε: 
«Ο φυσικός χώρος της ανάπτυξής μας είναι τα Βαλκάνια. Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η περιοχή μπαίνει κι αυτή σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της τόσο θα αφήνει άλλες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στην περιοχή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ακολουθεί μια πολιτική αδράνειας. Είναι μια δημιουργική εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που ανοίγει δρόμους για τη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Ναι όντως με αυτήν την ...συμφωνία

θα κοιμόμαστε ήσυχοι από πλευράς συνόρων!Αλλωστε τα σύνορα ποτέ στα Βαλκάνια δεν άλλαξαν!Ειδικά τώρα που θα έχουμε το τρίγωνο Αλβανία-Σκόπια-Τουρκία ενδυναμωμένο και με τη βούλα μας όλα λύθηκαν!Οι Αλβανοί για παράδειγμα από τότε που έγιναν σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ....κάθονται κλαρίνο και μας σέβονται!Δεν έχουν καθόλου σχέσεις με την Τουρκία και κόπηκαν από τότε που μπήκαν στο ΝΑΤΟ!Το ίδιο και τα Σκόπια,τώρα δεν θα επιτρέψουν καμιά επιρροή τουρκική!Και το κυριότερο θα είναι όλοι ευχαριστημένοι που θα αποκαλούνται "Μακεδόνες"!Εννοώ τους Αλβανούς,τους Βουλγάρους,τους Σέρβους,τους εξσλαβισθέντες και εκβουλγαρισθέντες Ελληνες!Ολοι μεταξύ τους τώρα θα είναι μέλι-γάλα!Αλλωστε οι αληθινοί Μακεδόνες δηλ.εμείς πετάμε απο τη χαρά μας για τη ....συμφωνία!!των Πρεσπών μιας που εμείς θα ανήκουμε στο Βόρειο τμήμα της Ελλάδος!!(όχι Μακεδονία!)Καλά δεν θέλω τώρα να αραδιάσω όλα τα υπόλοιπα επιτυχή που περιλαμβάνει η....συμφωνία γιατί μόνο που τα σκέφτομαι μου΄ρχεται αναγούλα!πραγματική!όχι σαν του Ζουράρι!

ΝΙΚΟΣ

Ευτυχώς που διασφαλίσατε τα σύνορα, γιατί είχαν μαζευτεί οι σκοπιανοί με τον υπερστρατό τους έξω απ' το καζίνο στην Γευγελή και μας απειλούσαν ότι θα κάψουν τις ρουλέτες.

giannis

Ο άνθρωπος μπράβο του μπορεί και κοιμάται και όρθιος.

Νικη

Ποιά σύνορα εννοεί ο υπουργός, μήπως αυτά που βρίσκονται στο φυσικό όριο των Τέμπών ? Οποίος θυμάται, εκεί έθεταν οι κομμουνιστές τα όρια της χώρας.

@Αυτό μάλλον δεν προλαβαίνει

να το διευθετήσει,είπε πριν πάει για τα μπάνια θα τελειώσει με το Αλβανικό.Ισως να μην προλαβαίνει τώρα!Μετά από τα μπάνια...ανανεωμένος και με όρεξη!

Xr

Δεν κλείνει κανένα θέμα επεκτατισμού των συνόρων η Συμφωνία της "Άφρικας". Επίσης, δεν κλείνει και κανένα θέμα δήθεν μειονοτήτων αφού δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Επίσης, δεν υπάρχει και καμιά αναφορά για την Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας, πέραν της αρχαίας. Δηλαδή, η ιστορία της ρωμαϊκής/βυζαντινής/οθωμανικής περιόδου έχει παραχωρηθεί στους Σκοπιανούς. Επίσης, τους δίνει "μακεδονική ιθαγένεια", ενώ το κράτος είναι "Βόρεια Μακεδονία". Αυτό από μόνο του εγείρει ζήτημα αλυτρωτισμού, αφού πρακτικά ένας άνθρωπος που γεννιέται στην (Ελληνική) Μακεδονία, θα μπορεί να έχει "μακεδονική ιθαγένεια" στη "Βόρεια Μακεδονία", πράγμα που σημαίνει ότι βάζει μειονοτικό ζήτημα απ' το παράθυρο. Στο μόνο που έχει δίκιο είναι ότι σε μια ειρηνική διαπραγμάτευση γίνεται συμβιβασμός. Ναι, αλλά γιατί να γίνει τώρα και γιατί με αυτούς τους όρους; Η κριτική και η διαφωνία μας είναι για το αποτέλεσμα. Δεν αξιοποιήθηκαν σωστά τα διαπραγματευτικά μας όπλα που ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και η απειλή διάλυσης των Σκοπίων. Επομένως, λογικά, εάν αξιοποιούνταν θα πετυχαίναμε καλύτερη συμφωνία. Και ενδεχομένως, αν περιμέναμε και κάνα δυο χρόνια ακόμα, τα πράγματα θα ήταν πιο ευνοϊκά για μας. Και στο θέμα του συμβιβασμού, δίνεις και παίρνεις. Μόνο που εμείς δώσαμε πολλά και τί πήραμε;;;;.....

Jerry

Κάνουν οτι μπορουν στο τελευταίο τους χρόνο να τα κάνουν όλα λίμπα τούτοι οι ταλιμπαν. Δεν τους νοιάζει το μέλλον διότι μισθώθηκαν καλα, και όπως ειναι παράδοση σε αυτή την χωρα, σε καμμιά περίπτωση δεν θα δώσουν λόγο για τα έργα τους. Όπως δεν δώσανε λόγο αυτοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έτσι μια ζωη θα κυβερνούν ψεύτες και απατεώνες. Why? Γνωρίζετε όλοι το γιατι αλλα κανεις δεν θέλει να λάβει τις ανάλογες ευθύνες.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Kανενας δεν εχει το δικαιωμα να ακρωτηριαζει την Ελλαδα σαν σ υ ν ο λ ο ,οπως και τα μελη της,τις περιοχες της, που παλι η καθεμια, αποτελει ενα συνολο διαχρονικο,ιστορικο,πολιτιστικο κλπ! Με ποιο δικαιωμα πχ αμορφωτο Συριζανελι διαχωριζεις τη Μακεδονια σε ιστορικες απ'αλληλων περιοδους ή σε γεωγραφικες περιοχες; Αφου τα παντα ολα, απο την αρχη ως το τελος ειναι ελληνικα και κανεις αλλος δεν εχει να κανει το παραμικρο ουτε αφησε κανενα αποτυπωμα του! Ετσι πχ ο Ολυμπος το εμβληματικο ορος-συμβολο του αρχαιου κοσμου ποιος αλλος εχει να κανει εκτος απο Ελληνες; Το ιδιο και το ονομα Μακεδονια,η μακεδονικη δηλ, ελληνικη Γλωσσα κοκ. Η Θεσσαλονικη ηταν για αιωνες η 2η μεγαλυτερη πολη της Αυτοκρατοριας μας,η μακεδονικη Δυνατεια η μακροβιοτερη και η ενδοξοτερη, οι σελιδες της Ιστοριας του 1821 του '12-13 οιΜακεδονομαχοι μας , κ.ο.κ Ολα ενα ενιαιο αδιασπατο συνολο. Με ποιο δικαιωμα χαριζετε σελιδες της Ιστοριας μας στους Γυφτοσκοπιανους;Ακροβατειτε επι ξηρου ακμης και εθνικης προδοσιας!

Βαλεντίνη

Τί εννοείς απαραβίαστο των συνόρων ρε καραγκιόζη ; ( με τον κουβά στο κεφάλι στίς Πρέσπες ) ...Από ποιόν απειλούμεθα δηλαδή ; Από το κράτος κουτσουλια που έχει δύο μεταχειρισμένα ελικόπτερα όλα κι' όλα ; Πόσα θες για να μας τρελάνεις ; Άι σιχτιρ από δω .........

Δεν κατάλαβες Βαλεντίνη μου

το...απαραβίαστο των συνόρων το έθεσε για να ...προφυλαξει τους monkey-donians!Τι νομίζεις εσύ έτσι θα τα άφηνε τα καημένα τα παιδιά?Να απειλούνται από την Ελλάδα?Οχι σου λέει κυρία μου!Αργότερα δεν ξέρουμε τι γίνεται...

gewrgios

κυνδινεβαμε με παραβιαση των συνορων απο τα σκοπια και τωρα υσιχασαμε μεγαλε κοτζια ? ρε σαινι εχουμε για υπουργο . απλα γελιος

Ilias

Είναι επικυνδυνος, πολύ επικυνδυνος!!!!!! Για κανένα τσιγάρο καλός είναι ο παππούς!!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xarda-1

Τους Ιταλούς και Ισπανούς πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών που συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, βράβευσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς

5
samothraki-tessera

Τα δρομολόγια επεκτείνονται έως την Κυριακή - Σε σειρά δράσεων για να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις στον τουρισμό και την οικονομία του νησιού συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος

νικοσ_αναστασιαδισ

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από το δικηγορικό γραφείο, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως οι δύο κόρες του παραμένουν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο "Νίκος Αναστασιάδης" που λειτουργεί στη Λεμεσό