Ομολογία Ντιμιτρόφ: Είμαστε Σλάβοι, έχουμε το δικό μας πολιτισμό

dimitrov

Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

«Είμαστε Σλάβοι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στην ενημερωτική εκπομπή «Top Tema» του τηλεοπτικού σταθμού TELMA».

Σε ερώτηση «πότε ξεκινά η «μακεδονική» ιστορία», ο Ντιμιτρόφ είπε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός. «Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιο-σλαβικές γλώσσες, όπως και και ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.

«Θα βγαίνουμε κάθε μέρα για να στηρίξουμε στο δημοψήφισμα την συμφωνία»

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πάρει θέση στο δημοψήφισμα και θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του. «Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα σεβαστούν την βούληση του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν», επισήμανε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.

«Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών. Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση γιατί η πΓΔΜ αποδέχθηκε το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα.

Πηγή:.voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ (49)

ios

Εσύ το ξέρεις, οι δικοί μας το ξέρουν?

Κωστηs

Ειστε κλεφτεs και μαλιστα κλεφτεs με πολύ ασχημεs φατσεs Skpopianoi

Karletos

Οχι κυριε ! Εμεις θελουμε να σας "Μακεδονες" ! Ειναι δικαιο...και θα γινει...Πραξη !!!

Ο.Ε

Κύριε Υπουργέ των Σκοπίων, ας πούμε επιτέλους κάποιες αλήθειες ίσως και συμβιώσουμε ειρηνικά προς το καλό όλων μας. Είναι ωραία αυτά που δηλώσατε, γιατί είναι κοντά στην Αλήθεια. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το όνομά σου. Τόσο το Νίκολα όσο και το Ντιμιτρόφ είναι καθαρότατα ελληνικά ονόματα και το ξέρεις. Στην πραγματικότητα ονομάζεσαι Νικόλαος Δημητρίου. Σύνηθες ελληνικό όνομα προ πολλών αιώνων. Το Νίκολα δεν είναι βέβαια σλαβοβουλγαρικό, έτσι το προφέρουν οι Γάλλοι. Ο εγγονός μου, 8 μηνών, ονομάζεται επίσης Νικόλας αλλά η νύφη μου, Γερμανοκορεάτισσα με γαλλική Παιδεία, τον φωνάζει Νίκολα. Σπουδασμένος είσαι, ξέρεις ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Νίκολα λένε και πρώην ισχυρό άνδρα τής Γαλλίας. Εδώ όμως θέλω να σού αναφέρω μια προσωπική μου εμπειρία με ένα σημαντικό πρόσωπο τής χώρας σου, που συμμετείχε ως ειδήμων Οικονομολόγος σε Συνέδριο στη Βόννη που κράτησε 2 μέρες. Το Θέμα, προοπτικές ανάπτυξης των Νότιων Βαλκανικών χωρών με γενναία επενδυτικά κεφάλαια από χώρες τής Ευρώπης βασικά τής Γερμανίας β) Ειρήνευση τής περιοχής και συνεργασία των λαών που την αποτελούν. Το πρόσωπο αυτό, κ. Υπουργέ, ονομάζεται Vladimir Gligorov Professor στη Βιέννη και στις ΗΠΑ, γιος τού πρώτου Προέδρου τού κρατιδίου σας Kiro Gligorov. Τα όσα μου είπε, σχετικά με τις σχέσεις των δύο λαών μας, είναι σχεδόν identisch με όσα δηλώνεις εσύ σήμερα επίσημα και μπράβο σου. Εμείς, μου είπε, το ξέρουμε ότι δεν έχουμε καμιά σχέση και συγγένεια με Φίλιππο, Αριστοτέλη και Αλέξανδρο, είμαστε Σλάβοι και κατοικούμε αιώνες τώρα στο βόρειο τμήμα τής Μακεδονίας, που το διεκδικούν/εποφθαλμιούν ανέκαθεν κρυφά και φανερά Σέρβοι, Αλβανοί, Βούλγαροι αλλά και εσείς οι Έλληνες. Αυτά που σού λέω, συνέχισε ο Βλαδίμηρος, τα ξέρω από τον ίδιο τον πατέρα μου, που γνώριζε αρκετά καλά τα ελληνικά και είχε φίλους Έλληνες. Χάσαμε μια καλή ευκαιρία, ο πατέρας μου ήταν έτοιμος να προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις και κλείσει μια βιώσιμη Συμφωνία καλής γειτονίας και φιλίας των δύο λαών. Ακραίοι, όμως, κι από τις δύο πλευρές, μας πήγαν πολλά χρόνια πίσω. Δηλητηρίασαν το κλίμα σε άσχημο βαθμό. Νομίζω ότι είμαστε συγγενείς, αφού οι δύο λαοί δεν χωρίζονταν για αιώνες από σύνορα και γινόντουσαν παντρειές, και λόγω θρησκείας, ανάμεσα στους ανθρώπους μας. Μια καλή ειρηνική συμβίωσε είναι νομίζω επιτακτική και ωφέλιμη για όλους μας. Είμαι αφοσιωμένος προς την κατεύθυνση αυτή. Επικοινωνώ με Έλληνες συναδέλφους μου. Τάδε έφη, πριν μερικά χρόνια στον γράφοντα ο υιός τού Kiro Gligorov Vladimir.

Δεν ξέρω

Ρε παιδιά, εντάξει στα Σκόπια μιλάνε Σλαβικά. Η πλειοψηφία τον ντόπιων Μακεδόνων στην Ελλάδα τι γλωσσά μιλάγανε; Είναι αρχαία Δωρική διαλεκτός; Για πείτε μου εσείς, που είστε γραμματιζούμενοι.

Αφού δεν ξέρεις

ή κάνεις ότι δεν ξέρεις.... οι αρχαίο-ελληνικές διάλεκτοι που μιλούσαν τότε, έχουν μεγάλη σχέση με τα σύγχρονα ελληνικά ενώ δεν έχουνε με τα σλαβικά. Και αρχαία ελληνικά να μην ξέρει κάποιος από εμάς, μπορεί να διαβάσει άνετα τι λένε τα νομίσματα που βρέθηκαν και χρησιμοποιούσαν τότε στην Μακεδονία και μπορεί να καταλάβει ότι δεν είναι σλαβικά (κάνε μια αναζήτηση). Δες το και επιστημονικά: "Ο κ. Μπαμπινιώτης διευκρίνισε ότι διάλεκτος των Αρχαίων Μακεδόνων παρέμεινε η καθομιλουμένη του λαού, ενώ η βασιλική οικογένεια του Φιλίππου και το κράτος των Μακεδόνων για να ενώσει και την υπόλοιπη Ελλάδα είχε αποδεχτεί και χρησιμοποιούσε ως επίσημη γλώσσα την Αττική Διάλεκτο, όπως αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τις χιλιάδες επιγραφές που ανασύρονται από τα σπλάχνα της ελληνικής αλλά και σλαβικής και βουλγαρικής γεωγραφικά πλέον γης. "Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε και στη σύγχρονη βουλγαροσερβική γλώσσα της ΠΓΔΜ. «Σεβόμαστε τη γλώσσα, την ιστορία και τα έθιμα των κατοίκων της γείτονος χώρας. Ωστόσο γίνεται φανερό με όσα είπα ότι ο όρος "Μακεδονική" που χρησιμοποιούν για τη γλώσσα τους προκαλεί σύγχυση και είναι ιστορικά και πολιτιστικά απαράδεκτη, διότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση που προηγήθηκε, δεν έχει καμία σχέση με τη διάλεκτο των Μακεδόνων..

Ντόπικος αναντάν βε μπαμπαντάν

Ρε μάστορα, δε λέμε για τα αρχαία Μακεδονικά. Μιλάμε για την γλωσσά που μιλούσε η πλειοψηφία τον ντόπιων κάτοικων της Ελληνικής Μακεδονίας πριν την έλευση των προσφυγών και τα χρόνια του Μεταξά. Αν ακόμα δεν κατάλαβες αναφέρομε στην γλώσσα που ονομάζουν "ντόπικα" στην Φλώρινα και σε άλλες περιοχές. Να με συχωρνάς, είμαι από χωριό και δεν ξέρω.

Angelos Tsirimokos

Φυσικά σλαβικά είναι τα ιδιώματα που μιλούσαν (και συχνά μιλούν ακόμα) οι ντόπιοι σε πολλά μέρη της (Δυτικής ιδίως) Μακεδονίας. Δεν είναι τελείως ίδια με την επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας ή της Βουλγαρίας, με την ίδια έννοια που και τα ελληνικά ιδιώματα της Κύπρου δεν είναι ίδια με τα ελληνικά της Αθήνας, αλλά δεν παύουν να είναι ιδιώματα ενός σλαβικού γλωσσικού συνεχούς σε αρχαιότερη μορφή του οποίου βασίστηκε η γραπτή γλώσσα που διαμόρφωσαν οι Κύριλλος και Μεθόδιο και στις νεότερες μορφές του οποίου βασιστηκαν οι επίσημες γλώσσες των δύο βόρειων γειτόνων μας.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οταν μια Γλωσσα ειναι σοβαρη και σε χρηση απο παλια σε μια περιοχη και εχει βαθειες ριζες στο Λαο, αφηνει,καρπους δειγματα και απομειναρια και μαλιστα γραφτα Τετοια ομως δεν υπαρχουν, οχι μονο στα Σκοπια ,αλλα ουτε σε ολη την Ελληνικη Χερσονησο, και ακομη βορειοτερα σε περιοχες του Ευξεινου Ποντου, οσο και να σκαβουν, οσο και να αναζητουν και να ερευνουν! Βρισκουν μονο δειγματα του ελληνικου πολιτισμου, γιατι μονο οι Ελληνες ηταν ολα τα χρονια, οι νοικοκυραιοι και τα πραγματικα αφεντικα! Οι σλαβικες Γλωσσες εγιναν γραφτες, οχι απο δικη τους ωριμοτητα και εξελιξη, αλλα απο παρεμβαση των Ελληνων Μεθοδιου και Κυριλλου, που καταφεραν να τις απεικονισουν βασικα με το ελληνικο αλφαβητο, οπως το εγραφαν τοτε οι Βυζαντινοι.Οι δηθεν εθνικισμοι και οι δηθεν Γλωσσες, μακεδονικη, ντοπικα, οπως και να λεγονται,ειναι υβριδια θνησιγενη τα οποια ομως ανεδειξαν ως κυριαρχα θεματα με την προπαγαντα τους, κυριως Αγγλοι αποικιοκρατες ,που ηθελαν τον τεμαχισμο του Ελληνικου χωρου για καλυτερη εκμεταλλευση, αλλα και του πανσλαβισμου των Ανατολικων για να απλωθουν στο Αιγαιο. Δυστυχως πετυχαν και οι πρωτοι και οι δευτεροι και ...ε χ α σ ε η Ε λ λ α δ α !

Δομηνικος Σ.

Αγαπητε συνυπηκοε μου,χαιρε.Η καλυτερα στοπραηζ; Το θεμα με τα σλαυοηχα που απεκαλεις ως "ντοπια"στο τριγωνο Εορδαιας-Φλωρινας-Εδεσσας και ελεω της ημιμαθειας ολων επ'αυτου ηλθα να σε απαντησω γιατι αυτοες οι σλαυοηχες λαλιες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σλαυικα αλλα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.. Και επεξηγω.Κατα την διαρκεια κ εντευθεν βασιλειας του Σελιμ Γ,ο πασας του Βιλαετιου του Μοναστηριου,απηγορεψε στους Ρωμιους(Ελληνες)την χρηση της ρωμαιικης(Ελληνικης),θετωντας το "η Χριστο,η γλωσσα".. Οπως εγινε σε εκκατομυρια Ελληνες δια μεσου της οθωμανιας..Πχ δες τους Ελληνες καραμανληδες(εμιρατο του καραμαν).Η Χριστο,η γλωσσα ειπε ο πασας.Και αυτοι ξερεις τι κανανε για να κρατησουνΚΑΙ τη γλωσσα;γραφανε τα τουρκικα(αραβικα)με Ελλημικα γραματα.. Ετσι κ εδω στην Μακεδονια μας..Διαφθαρει η Ρωμαιηκη(Ελληνικα)με σλαυικο ηχο..Το "στοπραηζ"που σε ρωτησε κ ξερεις τι σημαινει(τι κανεις;)ειναι απο το ρωμαιηκο "σε τι πραττεις;"και το "αρνο" που απαντας (σημαινει καλα ας πουμε)πηγαζει απο το αρανεω-αρ(α)νο,που σημαινει ηρεμω,ειμαι χαλαρος,εξ ου κ το αρνιον(προβατο) που σημαινει το πραο,το ηρεμο κτλ.. Μην ξεχνας ω συνηπηκοε μου,πως οι περισσοτεροι Μακεδονομαχοι ομιλουσαν μονο αυτην η και αυτην,την"εντοπια"γλωσσα..πχ Καπεταν Κοττας,η ακομη κ ο καπεταν Αγρας..Θελεις κ αλλες αποδειξεις φιλτατε μου συνηπηλοε;Αρχιστε να μελετατε κ λιγο..Ακομη κ τα αντιθετα απο αυτα που πιστευετε.Θα εκπλαγειτε ευχαριστα..

Angelos Tsirimokos

Μα διάβολε, Σλάβοι είναι, Σλάβοι Μακεδόνες, όπως π.χ. ο Καραμανλής ήταν Έλληνας Μακεδόνας! Απλώς, μόνο μεταξύ των Σλάβων της Μακεδονίας διαμορφώθηκε, για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, ξεχωριστή εθνική συνείδηση και ξεχωριστή φιλολογική γλώσσα.

Βαλεντίνη

Οι ίδιοι ομολογούν ότι είναι Σλάβοι καί η γλώσσα τους ειναι σλαβική , κι ' ο Τσίπρας τούς ονομάζει Μακεδόνες καί τούς δίνει τη μακεδονική γλώσσα !!!!!!! Τί να πει κανείς .........

Γιώργος

Αυτό εννοούν οι Τσίπρας / Κοτζιάς όταν λένε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% (που είναι υπέρ του αυτοπροσδιορισμού κλπ) ήθελε να υπάρχει το Μακεδονία, χωρίς προσδιορισμό, οποιουδήποτε είδους. Διαπραγματεύτηκαν σκληρά μαζί τους και τελικά τους έπεισαν ότι ένας προσδιορισμός δεν θα τους προσέβαλε (τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τους σκοπιανούς). Για αυτό και κατέληξαν σε τρία ονόματα και είπαν στο Ζάεφ να διαλέξει ότι θέλει.

ΝΙΚΟΣ

το ψέκασμα πάει σύννεφο. Μάλλον με αφορμή το Σκοπιανό πολλοί εδώ μέσα βγάζουν τα απωθημένα της μίζερης ζωής τους και εκτονώνουν την καταπίεση από οικογένεια, γονείς, γειτονιά, χωριό ή κωμόπολη...

Mala vida

Τι είναι αυτά που λες ανθρωπέ μου;Μακεδόνες είστε και μακεδονικά μιλάτε,αφού έτσι μας λέει εδώ η κυβέρνηση....Τι είσαι,κανένας βαλτός,που θέλει να χαλάσει η τόσο συμφέρουσα,για τα ελληνικά συμφέροντα,συμφωνία;

@Mala Vida (πόσο γίδια)

Δηλαδή αν σου πει εσένα ή κυβέρνηση ότι είσαι τράγος, και όλοι σε θεωρούν έτσι, η και σου δώσει και 100 ευρω θα πεις ότι είναι αλήθεια και ότι σε συμφέρει;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

Kαι ο grigorof έλεγε ότι είναι Σλάβοι αλλά ο GROYEFSKI τους έκανε ΜΑΚΕΔΌΝΕΣ μην γελιέστε έρχονται και χειρότερα με τους προδότες που μ πλέξαμε

αα

δεν αποτελει ειδηση, αυτο ειναι προπαγανδα..ακομη δεν εχουν παρει προσκληση σε νατο και εε, ακομη δεν εχει κυρωθει στην ελληνικη βουλη, και πολυ πιθανο να παει και του χρονου την ανοιξη, και πιστευουν καποιοι επειδη εκανε μια δηλωση ο ντιμιτροφ, οτι ολα ειναι καλα..τοσο αφελεις;;η συμφωνια αφηνει ελαστικοτατες ερμηνειες προφανως επιτηδες,σε πολλα σημεια που ολα αυτα θα αποβουν σε βαρος της ελλαδας και μονο της ελλαδας..το κειμενο ειναι ετσι γραμμενο που δε ξεκαθαριζει την αρχαια μακεδονια, δε ξεκαθαριζει οτι η αρχαια μακεδονια ηταν και ειναι ελλαδα,δε ξεκαθαριζει τη γλωσσα της αρχαιας μακεδονιας, αναφερει μονο οτι οι νυν "μακεδονες" δεν εχουν σχεση με ΕΛΛΗΝΙΚΟ πολιτισμο κατι που ισχυριζονταν ουτως η αλλως τα σκοπια, και αφηνει και υποννοουμενα μεχρι και για συνδιαχειριση πολιτισμικης κληρονομιας, για να μη πουμε οτι θα τα παρουν ολα τα σκοπια, και ας μην πουμε καλυτερα και για το brand name.ειναι αφελης η πονηρος οποιος πιστευει οτι αυτη η συμφωνια ειναι καλη για την ελλαδα..αυτη η συμφωνια ειναι η αρχη του διαμελισμου της ελλαδας και της κατακρεουργησης του εθνους μας, και ολα αυτα θα φανουν την επομενη της κυρωσης..εξαιρετικη διπλωματικη επιτυχια των σκοπιων με σιγουρο δακτυλο της τουρκιας, φαινεται απο χιλιομετρα μακρυα, παταγωδη αποτυχια της ελλαδας, ντροπιαστικη συμφωνια που δεν οφειλεται μονο στην ανικανοτητα, αλλα πολυ περισσοτερο στις κομμουνιστικες, φασιστικες προδοτικες, ενδοτικες αντιληψεις που τεινουν να κυριαρχουν στην ελλαδα..ενα λαθος μπορεις να το αποδωσεις στην κακια στιγμη ακομη και σ ανικανοτητα, το ενα λαθος πισω απ το αλλο μπορεις να το αποδωσεις μονο στους ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kstaroak-s1

Με αφορμή ομιλία του υπ. Άμυνας στο Κόσοβο στην οποία κάλεσε τους στρατιωτικούς «είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, είτε έχουμε διαφορετική άποψη, να υποστηρίζουμε αυτά που αποφασίζονται και αυτά που το κράτος και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι συμφέρουν το Έθνος»

26
polakis_ar

Το Politico επισημαίνει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «όχι όμως από τον πρωθυπουργό» - Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα σχόλια Πολάκη ήταν εξαιρετικά μικροπρεπή

141
tsipraschina2

O πρωθυπουργός μίλησε στο δεύτερου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στο Πεκίνο και τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και όχι ως συνόρου της Δύσης με την Ανατολή

20